• Rezultati Niso Bili Najdeni

Posebni program vzgoje in izobraževanja je razdeljen na več delov (Grubešič, 2014):

 Obvezni del vključuje prve tri stopnje. Vsaka stopnja traja tri leta, skupaj obvezni del traja devet let. Na prvo stopnjo je učenec vključen prvo, drugo in tretje leto šolanja, na drugo stopnjo četrto, peto in šesto leto šolanja, na tretjo stopnjo pa je učenec vključen sedmo, osmo in deveto leto šolanja.

 Obvezni del z možnostjo podaljšanja, imenovan nadaljevalni del, traja tri leta in vključuje četrto stopnjo, ki pa ni obvezna. Na to stopnjo je učenec vključen deseto, enajsto in dvanajsto leto šolanja.

 Nadaljevalni program od 18. do 26. leta, imenovan raven »Učenje za življenje in delo«, vključitev v ta program ni obvezna. Traja osem let in vključuje peto in šesto stopnjo. Na peto stopnjo je učenec vključen trinajsto, štirinajsto in petnajsto leto šolanja, na šesto stopnjo pa šestnajsto, sedemnajsto, osemnajsto, devetnajsto in dvajseto leto šolanja.

V posebnem programu vzgoje in izobraževanja ni predmetov, standardov znanj in razredov. Ocenjevanje je opisno ob evalvaciji individualiziranega programa. Poleg pomoči specialno rehabilitacijskega pedagoga so učenci deležni tudi pomoči logopeda, fizioterapevta, psihologa in drugih strokovnjakov, ki so del strokovnega tima, ki izvaja posebni program (http://www.zveza-sozitje.si/solsko-obdobje-615-let.html). Učenec konča obvezno šolanje, ko obiskuje program na vsaki od prvih treh stopenj tri leta (Grubešič, 2014).

2.2.1 Področja dejavnosti v posebnem programu vzgoje in izobraževanja

Posebni program vzgoje in izobraževanje je razdeljen na več področij. Vsebine posameznih področij se med seboj prepletajo in prispevajo k motoričnemu,

26

senzoričnemu, intelektualnemu, socialnemu, govornemu in emocionalnemu razvoju otroka.

Področja dejavnosti obveznega dela posebnega programa vzgoje in izobraževanja za oddelke od I. do V. stopnje, ki so navedena v Posebnem programu vzgoje in izobraževanja (2014) so:

1. Razvijanje samostojnosti: usvajanje higienskih navad, osebna urejenost, hranjenje, varnost in zdravje.

2. Splošna poučenost: spoznavanje okolja, jezik: razumevanje in sporazumevanje ter matematične vsebine.

3. Gibanje in športna vzgoja: gibanja, ki niso vezane na spretnost hoje, naravne oblike gibanja, vaje za razvoj senzomotorike, elementarne igre, ples, športni program in športni dnevi.

4. Glasbena vzgoja: poslušanja glasbe, petje, igranje na inštrumente, gibalno izražanje in glasbeno-didaktične igre.

5. Likovna vzgoja risanje, slikanje, kiparstvo, prostorsko oblikovanje in grafika.

6. Delovna vzgoja: domača opravila in obdelava gradiv.

V razširjen del posebnega programa vzgoje in izobraževanja so vključene interesne dejavnosti, podaljšano bivanje, jutranje in popoldansko varstvo ter dnevi dejavnosti (Grubešič, 2014).

Dejavnosti, ki jih predstavljam v empiričnem delu in smo jih vključili v pristop medvrstniškega tutorstva oseb z MDR, smo izvajali na področju splošne poučenosti ter gibanja in športne vzgoje. Učenci so preko izbranih dejavnosti spoznavali vsebine tudi iz drugih področij, saj smo v posamezne dejavnosti vpletali tudi elemente glasbene in delovne vzgoje ter razvijanja samostojnosti.

V posebni program vzgoje in izobraževanja so lahko vključene tudi odrasle osebe z zmerno, s težjo in težko motnjo v duševnem razvoju. Le te so vključene v nadaljevalni program »Učenje za življenje in delo«, ki vključuje V. in VI. stopnjo. V tem programu je poudarek na izobraževanju odraslih in spoštovanju vseh načel ter vrednot, ki veljajo v izobraževanju odraslih. To pomeni, da moramo pri načrtovanju izobraževanja gledati na posameznika kot odraslo osebo, upoštevati njegove učne in izobraževalne potrebe ter močna področja. Poleg tega je pomembno upoštevanje okolja, v katerem poteka

27

izobraževanje, ter materialnih pogojev. Namen programa je nadgradnja usvojenega znanja in spretnosti iz predhodnih stopenj. Omenjeni program temelji na povezovanju vsebin s socialnim okoljem, opravljanju praktičnih zaposlitev s ciljem doživljanja uspešnosti in čim večje samostojnosti ter neodvisnosti oseb z zmerno, s težjo in težko MDR za uspešno vključevanje v delo in življenje. Ob koncu programa »Učenje za življenje in delo« se učencu izda zaključno potrdilo z oceno dosežene stopnje razvoja, opisom njegove znanja in s smernicami za njegovo čim bolj uspešno vključitev v življenje in delo (Grubešič, 2014).

Področja obveznega dela posebnega programa vzgoje in izobraževanja na VI. stopnji so (prav tam):

1. Splošna znanja: narava in družba, ekologija, bonton, jezik, matematika in računalništvo, ter tuji jezik.

2. Razvijanje in ohranjanje samostojnosti: prehranjevanje in zdrava prehrana, osnovne higienske navade, oblačenje in obuvanje, osebna urejenost, samostojnost v okolju, odgovornost in bonton.

3. Kreativna znanja: glasba, ples, drama, likovno izražanje ter fotografija in video.

4. Šport in rekreacija: naravne oblike gibanja, elementarne igre, ples, športni program – individualni športi, športni dnevi, tekmovanja, interesne dejavnosti, šola za življenje.

5. Dejavnosti prostega časa: usmerjeni pogovori; branje in obiskovanje knjižnice;

kino, gledališče, opera, koncerti, javne prireditve; ravnanje z avdiovizualnimi sredstvi; relaksacija; izleti; hobiji; nakupovanje; športni klubi in razna društva.

6. Dejavno državljanstvo samozagovorništvo, pravila, stališča in vrednote samozagovorništva, posameznik v vlogi samozagovornika, vloga samozagovornika v družbi, komunikacijske veščine in vloga podporne osebe.

7. Intimno življenje in spolnost: biološke osnove, osebna higiena, odnosi med ljudmi in dialog, asertivnost, samozadovoljevanje, istospolna usmerjenost, heteroseksualna spolna usmerjenost, platonska telesna ljubezen, zanositev, nosečnost in kontracepcija.

8. Delovne in zaposlitvene tehnike: učenje o delu in poklicih, ročna in strojna obdelava materialov, kmetijska, vrtnarska in vinogradniška opravil, skrb za živali, proizvodno delo, hišna opravila.

28

9. Izbirne vsebine so namenjene pridobivanju ustreznih znanj o posameznem poklicu in urjenju spretnosti za opravljanje opravil in del, ki jih zahteva določen poklic.

Dejavnosti, ki smo jih na VI. stopnji vključili v medvrstniško tutorstvo oseb z MDR, smo izvajali na področju splošnih znanj, športa in rekreacije ter dejavnosti prostega časa. Učenci so pridobivali znanja in spretnosti iz različnih področij, saj smo v posamezne dejavnosti vpletali tudi vsebine delovno in zaposlitvenih tehnik, kreativnih znanj ter razvijanja in ohranjanja samostojnosti.

2.3 ODRASLE OSEBE Z ZMERNIMI, S TEŽJIMI TEŽKIMI