• Rezultati Niso Bili Najdeni

V oktobru tutorant AK na več kot polovici situacij ne prepozna številske slike na igralni kocki. Če ga tutor verbalno opozori »preštej pike«, tutorant AK pike ustrezno prešteje in ustrezno prestavi figuro. Verbalna navodila potrebuje do decembra. Decembra opazimo, da je zamenjal številsko sliko štirice in šestice. Hkrati tudi opazimo, da je pričel uporabljati pravilo, da je potrebno trikrat metati kocko, preden lahko zaženeš igro. V januarju je občasno še zamenjal številsko sliko štiri in šest, vendar pa je v več kot polovici merjenih situacijah ustrezno prepoznal številsko sliko na igralni kocki.

GIBALNA DEJAVNOST

Kognitivna spretnost: Govorno razumevanje – upoštevanje navodil

Individualiziran cilj:

Kazalnik napredka:

 Izvede gib po navodilu tutorja.

Sproti beležimo rezultat, ki ga tutorant AK dosega.

Tutorant AK doseže cilj, če pri več kot polovici učnih ur, v katerih smo zasledovali navedeni cilj, izvede gib po navodilu.

0 1 2 3 4

Prepozna številsko sliko na igralni kocki

ocene

OKT NOV DEC JAN FEB MAR

131 Začetna ocena tutoranta AK

Pri naravnih oblikah gibanja je tutorant AK spreten, na področju iger z žogo in uporabi drugih športnih rekvizitov pa ima težave. Njegovo zaznavanje lastnega telesa je slabše in finomotorika je šibka, kar se odraža tudi pri mnogih motoričnih nalogah (lovljenje žog, odbijanje z loparjem, hoja med ovirami). Gibanju ne sledi, preneha in da roke v žep. Težave ima pri ogrevanju, predvsem pri izvajanju natančnih gibov.

Ocena ocenjevalk o napredku tutoranta AK, pridobljena med izvajanjem medvrstniškega tutorstva

Graf 33: Govorno razumevanje

Že od vsega začetka in pri vseh aktivnostih je bilo razbrati, da je tutorant AK visoko motiviran ob prisotnosti tutorjev. To se je odražalo tudi v njegovem posnemanju tutorjev, čeprav nima rad gibalnih aktivnosti. Zato nismo zasledili večjih težav pri izvajanju gibov. Tutor je tutorantu AK podal verbalno navodilo in mu gib demonstriral.

V začetku mu je tutor nudil fizično pomoč, zato da je tutorant osvojil pravilno izvedbo giba. V novembru smo pri več kot polovici učnih ur zabeležili rezultat, ko je tutor tutorantu AK še podal dodatne verbalne spodbude, poleg verbalnega navodila. Od decembra dalje jih nismo več beležili. Tutorant AK je izvedel gib ali aktivnost ob verbalnem navodilu ali demonstraciji. Opazili smo tudi, da se želi pridružiti tutorjem in delati to, kar delajo oni, npr. običajno so tutorji pripravili poligon in demonstrirali izvedbo. Tutorant AK je želel poleg tutorjev pripraviti poligon.

0 1 2 3 4

Izvede gib po navodilu tutorja

ocene

OKT NOV DEC JAN FEB MAR

132 DEJAVNOST PO LDN

Kognitivna spretnost: Zaznavanje dražljajev.

Individualiziran cilj:

Kazalnik napredka:

Sprejme in se odzove na senzorne dražljaje:

 vidni – z očmi sledi dogajanju, vzpostavi očesni kontakt;

 slušni – se verbalno odzove na vprašanje;

 okušalni – poskusi ponujeni dražljaj;

 tipni – potipa ponujeni dražljaj.

Sproti opisno beležimo sprejem dražljaja in posamezne odzive na vse ponujene senzorne dražljaje v dejavnosti

Začetna ocena tutoranta AK

Pri tutorantu AK opažamo težave s sledenjem z očmi, ki je zelo kratkotrajno. Med sledenjem določene aktivnosti se izgubi. Slušno področje je njegovo močno področje.

Se odziva na slušne dražljaje. Tutorant AK je neješč, ne želi poskusiti hrane, temu se izogiba. Verbalno izrazi, da ne bo poskusil. Finomotoriko ima slabo razvito, je nespreten, pogosto mu predmeti padajo iz rok.

Ocena ocenjevalk o napredku tutoranta AK, pridobljena med izvajanjem medvrstniškega tutorstva

Graf 34: Zaznavanje senzornih dražljajev 0

1 2 3 4

Jesenski čas Zimski čas Prešernov dan

ocene vidni

slušni okušalni tipni

133

S slušnim razumevanjem nismo zasledili težav pri nobeni aktivnosti.

Večjo pozornost smo namenili njegovemu očesnemu sledenju aktivnostim. Pri prvi aktivnosti, Jesenski čas, smo opazili, da se je med sledenjem izgubil, ampak ob tutorjevi verbalni spodbudi (klic po imenu), se je odzval. Pogled mu je uhajal na sceno (kmet Gašper in jesenski pridelki), kjer je tudi ostal. Očitno pa mu je bila predstavljena aktivnost všeč, saj je ob koncu aktivnosti razredničarki povedal, da bi tudi on želel sodelovati pri aktivnostih, ki so jih pripravljali tutorji. Tutorant je samoiniciativno dal pobudo k sodelovanju. Zato smo ga povabili, da sodeluje pri naslednji aktivnosti Zimski čas. Sodeloval je s pesmico, ki se jo je predhodno naučil. Ob pomoči učitelja je izdelal vizualno oporo, ki mu je bila v pomoč pri recitaciji pesmi. Razredničarki se je zaupal, da ima tremo, vendar je nalogo ustrezno izpeljal. Razredničarka je povedala, da je sodelovanje s tutorji interpretiral kot nagrado. Pri aktivnosti Prešernov dan ni bilo opaziti težav z očesnim sledenjem. Kot je sam povedal ob evalvaciji, so mu bili všeč kostumi tutorjev. In ob koncu aktivnosti se je tudi sam preoblekel v Prešerna in ob tem ponovil nekaj odsekov iz aktivnosti, ki so jo pripravili tutorji.

Tutorant AK je poskusil in potipal vse dražljaje (nismo zasledili, da bi mu padali na tla), ki so mu jih ponudili tutorji in se nanje verbalno odzval. Ni bilo zaznati upora, kot je izrazil so mu bili dražljaji všeč.

Primerjava ocen obeh ocenjevalk ob koncu raziskave

Graf 35: Primerjava ocen obeh ocenjevalk

134

Obe ocenjevalki ocenjujeva, da je tutorant AK zelo napredoval v razvitosti zasledovanih kognitivnih spretnosti. Ne samo, da gib izvede po navodilu, izvede ga ustrezno natančno. Druga ocenjevalka je opazila, da se tutorant AK zelo trudi ugajati tutorjem in se veseli njihove pohvale. Natančnost pri izvajanju gibov prenese v druge aktivnosti v času pouka (jutranji krog, glasbene aktivnosti itd.).

Prav tako je tutorant AK napredoval pri prepoznavanju številske slike na kocki. Opazili pa smo, da ima tutorant AK težave pri prenosu igre Človek ne jezi se na drugo igralno površino. Ob tem ga je bilo potrebno spomniti na pravila.

Senzorne dražljaje je ustrezno sprejemal in se nanje odzval. Običajno je verbalno izrazil zaznave.

Druga ocenjevalka še opaža, da je v času uvajanja medvrstniškega tutorstva tutorant AK razvil spretnost, da prepozna situacijo, ko lahko pomaga in tudi spretnost ponujanja pomoči. To je prenesel v vsakdanje šolske situacije, npr. sprašuje razredničarko, če ji lahko kaj pomaga. Večkrat je že opazila, da tutorant AK samoiniciativno vzame metlo in pomete razred.

9.2.6 Tutorant RD

PROSTOČASNE DEJAVNOSTI: IGRANJE DRUŽABNIH IGER

Kognitivna spretnost: Govorno razumevanje (sledenje dogovorjenim pravilom pri igri Človek ne jezi se).

Individualizirani cilj:

Kazalnik napredka:

 Ve, kdaj je na vrsti (ne meče kocke, ko ni na vrsti, jo vrne igralcu, ki je na vrsti).

Če tutorant AK v eni učni uri pri več kot polovici merjenih situacij ustrezno meče kocko, je cilj dosegel.

Rezultate sproti beležimo. V ocenjevalno lestvico se mesečno vnese rezultat, dosežen pr več kot polovici srečanj v dejavnosti.

135 Začetna ocena tutoranta RD

Tutorant RD pozna igro Človek ne jezi se, vendar je ne igra povsem ustrezno. Pravil ne zna ubesediti. Ne ve, kdaj je na vrsti. Če kocka prileti k njemu jo prime in vrže, čeprav ni na vrsti. Težave ima pri prepoznavanju svoje figure. Z ostalimi jo zamenja. Prepozna številko na kocki in figuro ustrezno prestavi. Ve, da je zmagovalec tisti, ki prvi pride do svoje cilja in da je potrebno trikrat metati kocko, da lahko igro pričneš. Mehanično šteje do 10, težave ima pri prirejanju konkretnega materiala.

Ocena ocenjevalk o napredku tutoranta RD, pridobljena med izvajanjem medvrstniškega tutorstva

Graf 36: Govorno razumevanje

V oktobru in novembru je kocko, ki je priletela k njemu, pograbil in vrgel. Ob tutorjevem verbalnem navodilu jo je dal igralcu, ki je na vrsti. Pogosto se je zgodilo, da ni vedel, kdo je na vrsti in da je posegel po napačni barvi figure. Tako smo se v decembru dogovorili, da ga tutor (na učiteljev znak) med igro vpraša, »kdo je na vrsti«.

Tutorant je v večini primerov odgovoril ustrezno. S tutorjem smo se tudi dogovorili, da mu ne daje več verbalnih navodil, ampak, da ga samo pogleda ali se ga dotakne, ko je na vrsti. Pri tem smo opazili nekaj težav pri prehodu na uporabo neverbalnih ključev. V februarju je tutorju uspelo, da se je tutoranta RD le dotaknil in tutorant RD je vedel, da je na vrsti. V marcu pa beležimo, da je tutorant RD, še preden se ga je tutor dotaknil, vrgel kocko in prestavil ustrezno figuro. Smo pa opazili, da je imel tutor težavo s

0 1 2 3 4

ve kdaj je na vrsti (ne meče kocke, ko ni na vrsti, jo vrne igralcu, ki je na vrsti

ocene

OKT NOV DEC JAN FEB MAR

136

prekinitvijo dajanja neverbalnih navodil (prijem za ramo). Na zadnji učni uri je tutorant RD samostojno odigral igro.

Starši poročajo, da je znanje prenesel v domače okolje. Večkrat da pobudo za igranje doma z brati.

GIBALNA DEJAVNOST

Kognitivna spretnost: Govorno razumevanje – upoštevanje navodil Individualiziran cilj:

Kazalnik napredka:

 Izvede gib po navodilu tutorja.

Sproti beležimo rezultat, ki ga tutorant dosega. Tutorant RD doseže cilj, če pri več kot polovici učnih ur, v katerih smo zasledovali navedeni cilj izvede gib po navodilu Začetna ocena tutoranta RD

Tutorant RD veliko posega po gibalnih aktivnostih, pri katerih je vztrajen. Prisoten pa je primanjkljaj pri natančnem izvajanju gibov. Težave ima pri poskokih, manipuliranju z žogo, pri igrah z loparji. Rad ima pohode in tek. Vendar, ko mora preteči daljšo razdaljo, dela vmes odmore. Pogosto nemirno hodi po prostoru sem in tja ter se poslužuje posebnih motoričnih vzorcev gibanja.

Ocena ocenjevalk o napredku tutoranta RD, pridobljena med izvajanjem medvrstniškega tutorstva

Graf 37: Govorno razumevanje 0

1 2 3 4

Izvede gib po navodilu tutorja

ocene

OKT NOV DEC JAN FEB MAR

137

Tutorant RD je do decembra potreboval tutorjevo verbalno spodbudo in demonstracijo giba. Najmanj težav smo opazili pri izvajanju poligonov. Tutorant RD je sledil tutorjevi demonstraciji, dodatnih tutorjevih spodbud ni potreboval. Od januarja naprej niso bile več potrebne tutorjeve verbalne spodbude pri nobeni dejavnosti, dovolj sta bila navodilo in tutorjeva pohvala. Slednje se je vedno razveselil, kar je pokazal z nasmehom.

Razredničarka opaža, da tutorant RD doživlja tutorje kot prijatelje, ki se prihajajo k njim igrat. Tutorant RD jo pogosto sprašuje, kdaj se pridejo tutorji igrat. Brez težav jim sledi, opaziti je, da jih želi posnemati.

AKTIVNOSTI PO LDN

Kognitivna spretnost: Zaznavanje dražljajev.

Individualiziran cilj:

Kazalnik napredka:

Sprejme in se odzove na senzorne dražljaje:

 vidni – z očmi sledi dogajanju, vzpostavi očesni kontakt;

 slušni – se verbalno odzove na vprašanje;

 okušalni – poskusi ponujeni dražljaj;

 tipni – potipa ponujeni dražljaj.

Sproti opisno beležimo sprejem dražljaja in posamezne odzive na vse ponujene senzorne dražljaje v dejavnosti

Začetna ocena tutoranta RD

Tutorant RD nima senzoričnih težav. Običajno ga tako prevzamejo, da vzdrži več časa ob aktivnosti, kot bi sicer (ko v aktivnost ni vključenih senzornih dražljajev). Rad ima zgodbice in igre vlog.

Ocena ocenjevalk o napredku tutoranta RD, pridobljena med izvajanjem medvrstniškega tutorstva

138

Graf 38: Zaznavanje senzornih dražljajev

Tutorant RD se je odzval na vse ponujene senzorične dražljaje pri dejavnostih po LDN.

Ob evalvaciji je bilo razvidno, da je bil zadovoljen s ponujenimi aktivnostmi, kar je verbalno izrazil, in razredničarka je opazila, da si je tudi nekaj informacij zapomnil, saj jih je prenesel v prosto igro. Ko so obnavljali posamezne aktivnosti, se je veliko vključeval v pogovor in se spomnil ustreznega zaporedja aktivnosti.

Primerjava ocen obeh ocenjevalk ob koncu raziskave

Graf 39: Primerjava ocen obeh ocenjevalk

139

Ocenjevalki sva si enotni, da je tutorant RD zelo napredoval v razvitosti zasledovanih kognitivnih spretnostih. Igro Človek ne jezi se samostojno odigra v šoli in tudi doma, ob verbalnem navodilu natančno izvede gib in sprejme ter se odzove na senzorne dražljaje.

Druga ocenjevalka opazi, da si je tutorant RD zapomnil dneve, ko so tutorji prihajali k njim in je običajno v jutranjem krogu rekel, »danes pa pridejo prijatelji«, v nadaljevanju pa sprašuje, »kdaj pridejo«.

140

9.3 INTERVJU S STARŠI TUTORJEV IN TUTORANTOV

Na začetku izvajanja raziskave smo starše tutorjev in tutorantov seznanili s potekom in z namenom raziskave. Vsakemu staršu smo predstavili cilj, ki smo mu sledili. Starši so se strinjali z raziskavo.

Ob koncu izvajanja raziskave pa smo z njimi opravili intervjuje. Zastavili smo jim tri vprašanja:

1. Ali vam je otrok kdaj pripovedoval o medvrstniškem tutorstvu (kaj počnemo, kaj mu je všeč, kaj ga moti)?

Starši tutorjev: vsi so odgovorili pritrdilno. Vsi učenci tutorji so doma občasno pripovedovali o situacijah, ki so se zgodile v aktivnostih medvrstniškega tutorstva. Starši pravijo, da je bilo njihovo pripovedovanje intenzivnejše v začetku izvajanja medvrstniškega tutorstva.

Starši tutorjev so izpostavili naslednje izjave njihovih otrok:

 otrok se je pričel doma igrati učitelja, pri tem je uporabljal imena sošolk in cilje, ki smo jim sledili v medvrstniškem tutorstvu (npr. potrkaj in pozdravi);

 učenka je povedala, da bi lahko bila vzgojiteljica, ker v šoli počne takšne stvari, kot jih vzgojitelji;

 učenka, ki ob mesečnem perilu vedno ostaja doma zaradi hudih bolečin, ni želela ostati doma, ker bi sicer zamudila dejavnost po LDN-ju na temo zimski čas;

 otrok, ki je predhodno izrazil želje po odhodu v VDC, je doma izjavil, da je v šoli kot učitelj in bo tukaj ostal.

Starši tutorantov: Dva učenca tutoranta sta pripovedovala o druženju. Povedala sta, da se prihajajo igrati in telovaditi skupaj z njimi. En učenec pa je povedal, da veliki prijatelji prihajajo pomagati sošolcu.

2. Ali opažate kakšen napredek na področju ciljev, ki smo si jih zastavili ob začetku medvrstniškega tutorstva z otrokom?

141

Starši tutorjev: Štirje starši od petih so odgovorili pritrdilno. Eden pravi, da ni opazil nič posebnega. Dva pravita, da se pozna pri odnosu do starih staršev v smislu, da otrok večkrat ponudi pomoč, in dva pravita, da je razlika pri odnosu do nečakov, kar se kaže v večji »učiteljski« vlogi.

Starši tutorantov: En starš pove, da njegov otrok svojim bratom večkrat predlaga igro Človek ne jezi se, kar se prej ni dogajalo. En starš pove, da je navdušen nad rezultati funkcionalnega učenja, predvsem nad tem, da otrok drži žlico.

3. Ob možnosti, da se medvrstniško tutorstvo izvaja tudi v naslednjem letu, ali bi si želeli, da bi bil vaš otrok udeležen?

Vsi starši tutorjev in tutorantov so se strinjali, da se medvrstniško tutotrstvo izvaja tudi v naslednjem šolskem letu. Želijo si, da bi bil njihov otrok tudi udeležen. Ena mama za svojega otroka (tutorja) za v prihodnje predlaga, da bi on prebral kakšno pravljico mlajšim učencem. Doma veliko bere in v tem letu se igra, da bere učencem.

9.4 INTERVJU Z RAZREDNIČARKO TUTORANTOV IN DRUGO UČITELJICO V ODDELKU TUTORJEV

Intervju sem opravila tudi z razredničarko tutorantov in drugo učiteljico v oddelku tutorjev. Zastavila sem ji tri vprašanja z namenom, da pridobim njun pogled in vtise ob izvajanju medvrstniškega tutorstva.

1. Kako bi ovrednotili medvrstniško tutorstvo kot način poučevanja in učenja? Utemeljite!

Razredničarka tutorantov:

Poučevanje v posebnem programu vzgoje in izobraževanja je v vsakem letu nov izziv. Potrebno je ves čas iskati nove, boljše poti, ki nas vodijo v boljše poučevanje spretnosti in znanj pri učencih. Ko spoznaš učence na vseh nivojih,

142

jim skušaš okrepiti tista dobra področja in vsekakor razvijati nerazvite veščine, spretnosti, hkrati jim pa ponuditi vsebine, dejavnosti začrtane po učnem načrtu.

Ob tem si želiš pomoč v vsakršni obliki. Sprva sem tutorstvo jemala kot neko obliko fizične pomoči, nato pa sem iz meseca v mesec spoznavala in odkrivala poti, ki so mi omogočile boljše poučevanje. Če jih naštejem nekaj: pomoč pri fizičnem vodenju, pomoč pri podajanju pripomočkov, pomoč pri igrah, kjer je potrebno več igralcev, pomoč pri demonstriranju, pomoč pri podajanju navodil z drugačnim glasom, pomoč pri športnih igrah. Spoznala sem, da medvrstniško tutorstvo omogoča drugačno pot do cilja in da večja skupina daje možnosti razvijanja oz. utrjevanja spretnosti in znanj, kar je bilo pridobljene individualno.

Druga učiteljica tutorjev:

Sodim, da ima medvrstniško tutorstvo pomembno mesto pri poučevanju in pri učenju. Glede na svoja opažanja v letošnjem letu in pričakovanja, ki so vezana na nadaljevanje izvajanja v naslednjem letu, me vse bolj preplavlja prepričanje, da je pristop pomembno dopolnilo (morda celo nadgradnja) učiteljevega dela v razredu, ko gre za sporazumevanje in socializacijo. Znatno manjšo vlogo pripisujem omenjenemu pristopu za napredovanje na ostalih področjih vzgoje in izobraževanja v oddelkih posebnega programa. Dejstvo pa je, da predstavlja omenjeni pristop tudi na teh področjih zanimivo, drugačno, novo pot za pridobivanje zastavljenih znanj in spretnosti.

2. Kakšne spremembe (pozitivne, negativne) opažate pri učencih ob izvajanju medvrstniškega tutorstva.

Razredničarka tutorantov

Pri vseh učencih je opazen pozitiven napredek ob izvajanju medvrstniškega tutorstva. Postali so del vsakodnevne rutine in če le-ti odpovejo svoj obisk (zaradi obveznosti), takrat učenci sprašujejo po njih. Predvsem so se izboljšale komunikacijske interakcije med njimi. Negativnih vidikov nisem opazila. Sem pa opazila, da se razvijajo tudi druge tako rekoč spontane spretnosti in znanja, ki jih nismo načrtovali. Tutorji so vsekakor pozitivno vplivali na tutorante na različnih socialnih in tudi zasledovanih kognitivnih področjih. Opažam tudi, da

143

so se med tutorji in tutoranti razvila prijateljstva, kar so ponesli tudi izven aktivnosti medvrstniškega tutorstva.

Druga učiteljica v oddelku

Magistrsko delo sodelavke Mateje sem prebrala. Potrjujem in soglašam z vsemi konkretnimi rezultati in opažanji, ki jih je v njej navedla. Zato bom navedla zgolj nekoliko splošnejše ugotovitve. Nanašajo se na učence, ki so bili v vlogi tutorjev. Morda sem bila nekoliko premalo pozorna na negativne spremembe, ki jih zaenkrat (še) nisem opazila.

- Zagotovo je v prvi vrsti opaziti občutek 'pomembnosti' – dobrodošel dejavnik, ki vpliva na pozitivno samopodobo.

- V tem smislu ne gre prezreti prevzemanja odgovornosti za izpeljavo aktivnosti in s tem tesno povezano časovno orientacijo – tudi nekateri učenci, ki jim nekoliko šepa orientacija v dnevih v tednu, in sicer niso orientirani za uro, so kmalu točno vedeli, kateri dan bodo nudili pomoč in kakšen je takrat položaj kazalcev na uri.

- Učenci so ponosni na privilegij, da lahko suvereno (v mnogo večji meri kot oni, ki niso v vlogi tutorantov), ponudijo 6pomoč v raznoterih priložnostnih situacijah (sprehod, izvajanje interesnih dejavnosti) pri skupinah z mlajšimi učenci s pridruženimi motnjami.

- Poudariti želim tudi pomemben prispevek predstavljene dejavnosti za področje sporazumevanja:

 napredovanje v poskusih vzpostavljanja polnega stika (oči, telo);

 odmeriti tutorantom dovolj časa, da odgovorijo (odreagirajo) na navodila;

 sprejeti in razbrati neverbalni odgovor kot enakovreden odgovor (gib, kretnja, mimika), ko sogovornik nima razvitega govora;

 spodbuditi tutoranta z neverbalno, s socialno podporo, z izrazom odobravanja ipd. (pokimati, dotakniti se rame, roke, se nasmehniti).

Seveda slednje ni dosežno v polni meri. Dejstvo pa je, da so v situaciji medvrstniške pomoči tutorji omenjenim situacijam izpostavljeni mnogo

6 V izogib napačni interpretaciji zapisanega želim poudariti, da:

- ne gre za prevzemanje odgovornosti za varnost mlajših učencev – ta seveda ostaja učitelju;

- gre za občasno povabilo za pomoč, ki učencev ne obligira – lahko jo tudi zavrnejo.

144

pogosteje, zato menim, da tutorsvo zagotovo doprinese h gradnji elementov

pogosteje, zato menim, da tutorsvo zagotovo doprinese h gradnji elementov