• Rezultati Niso Bili Najdeni

V diplomskem delu smo želeli prikazati razvijanje fine motorike pri otrocih s posebnimi potrebami s pomočjo različnih materialov (papir, tekstil, EVA pena), kjer so z aktivnim in izkustvenim učenjem pridobivali nova spoznanja. Predvsem pa je bil namen predstaviti delo z otroki s posebnimi potrebami, ki lahko napredujejo na vseh področjih, če jih sprejemamo in vključujemo ter jim na primeren način prilagajamo dejavnosti.

Predstavili bomo uresničitev ciljev (C1−6) in hipotez (H1−7).

Cilji

C1: Predstaviti pomen in razvoj fine motorike predšolskih otrok.

Razvoj fine motorike predstavlja pomemben mejnik v otrokovem razvoju, ki vpliva na vsa področja njegovega življenja. Z dobro razvito fino motoriko bo otrok bolj samozavesten, uspešen, lažje se bo soočal z življenjskim izzivi. Cilj smo uspešno realizirali s predstavitvijo razvoja fine motorike v poglavju 2.1.

C2: Predstaviti predšolske otroke s posebnimi potrebami in prilagoditve pri vzgojno-izobraževalnem delu.

Otroci s posebnimi potrebami so aktivno vključeni na vseh segmentih vzgojno-izobraževalnega dela v vrtcu in so uspešni in ustvarjalni na vseh področjih. Pomembno je, da jim prisluhnemo, prepoznavamo njihove potrebe in pri tem izvajamo ustrezne prilagoditve. V poglavju 3.2 so podrobno predstavljene vse skupine otrok s posebnimi potrebami v vrtcu, prilagoditve so opisane v poglavju 3.3. S tem smo zastavljeni cilj uspešno realizirali.

C3: Predstaviti materiale za aktivno in izkustveno učenje z namenom razvijanja fine motorike pri otrocih s posebnimi potrebami.

Otroci rokujejo, manipulirajo z različnimi materiali in sredstvi, pomembno je, da jim jih ponudimo na ustrezen način in v ustrezni obliki. Pri tem so pomembne izkušnje in aktivno učenje, kjer otroci pridobivajo nova znanja, zaznave in razvijajo fino motoriko. Otroci s posebnimi potrebami še toliko bolj potrebujejo čim več tovrstnih aktivnosti in spodbud.

77

Materiali so predstavljeni v poglavju 4.3, izkustveno in aktivno učenje je predstavljeno v poglavju 4.1 in 4.2. Zastavljeni cilj smo uspešno realizirali.

C4: Podati stališča in mnenja strokovnih delavcev v vrtcu o pomembnosti ter pogostosti uporabe različnih materialov in o pomembnosti dejavnosti za razvijanje fine motorike pri otrocih s posebnimi potrebami.

Strokovni delavci vrtca imajo dolžnost zagotoviti ponudbo različnih in raznovrstnih materialov ter didaktičnih pripomočkov v povezavi z ustreznimi dejavnostmi, kar bo optimalno prispevalo k razvijanju fine motorike. Pri tem je potrebno veliko pozornosti posvetiti otrokom s posebnimi potrebami in jih z ustreznimi spodbudami opolnomočiti za življenje. Stališča in mnenja strokovnih delavcev so predstavljena v poglavju 5.1. Cilj smo uspešno realizirali.

C5: Predstaviti didaktične pripomočke in jih kritično ovrednotiti.

Didaktične pripomočke smo analizirali in ovrednotili na osnovi opazovanja dejavnosti otrok.

Vrednotenje je pokazalo, da so didaktični pripomočki ustrezno in primerno izdelani ter jih lahko uporabljajo vsi otroci ne glede na starost ali posebne potrebe. Izdelani so na enostaven, učinkovit način in narejeni za večkratno uporabo. Podrobno so predstavljeni v poglavju 5.2.

Cilj smo uspešno realizirali.

C6: Ovrednotiti in analizirati uspešnost razvijanja fine motorike pri otrocih s posebnimi potrebami z didaktičnimi pripomočki iz papirja, tekstila in EVA pene.

Razvijanje fine motorike pri otrocih s posebnimi potrebami smo spremljali z opazovalnim listom, pri tem smo opazovali ali so otroci napredovali v razvoju fine motorike. Spremljali smo začetno in končno stanje uporabe didaktičnih pripomočkov iz papirja, tekstila in EVA pene in jih primerjali med seboj. Cilj smo realizirali in predstavili v poglavju 5.4.2.

Preverjali smo hipoteze H1–7. 6 hipotez je bilo potrjenih (H1, H2, H4, H5, H6, H7), 1 hipoteza je bila ovržena (H3).

H1: Večina anketiranih strokovnih delavcev v vrtcu za razvijanje fine motorike uporablja raznovrstne materiale.

Večina strokovnih delavcev izvaja finomotorične dejavnosti večkrat tedensko (44 %), kar pomeni, da razvijanju fine motorike pripisujejo velik pomen. Pri tem uporabljajo različne

78

materiale, kar je razvidno iz anketnega vprašalnika. Zelo pogosto 67 % anketirancev uporablja papir, 51 % anketirancev uporablja naravni material, umetni material zelo pogosto uporablja 42 % anketirancev. Tekstil bolj pogosto uporablja 47 % anketirancev. Sklepamo lahko, da večina anketirancev za razvijanje fine motorike pri otrocih uporablja raznovrsten material.

Hipotezo lahko potrdimo.

H2: Večini anketiranih strokovnih delavcev v vrtcu je zelo pomembno razvijanje fine motorike pri otrocih s posebnimi potrebami.

Iz ankete je razvidno, kako pomembno je strokovnim delavcem razvijanje fine motorike pri otrocih s posebnimi potrebami. Večina anketirancev (72 %) je mnenja, da je razvijanje fine motorike zelo pomembno pri otrocih s posebnimi potrebami. Le 2 % anketirancev menita, da je manj pomembno. Hipotezo lahko potrdimo.

H3: Večina anketiranih strokovnih delavcev v vrtcu za razvijanje fine motorike pri otrocih s posebnimi potrebami izvaja dejavnosti z risanjem.

Raznovrstne dejavnosti pripomorejo k razvijanju fine motorike in strokovni delavci izvajajo dejavnosti na različne načine. Glede na rezultate ankete je razvidno, da le 17 % anketirancev uvršča risanje na prvo mesto, nekoliko večji pomen (19 %) pripisujejo trganju, sledi šivanje, ki ga je na prvo mesto uvrstilo 14 % anketirancev. Iz tega lahko sklepamo, da večina anketirancev ne izvaja dejavnosti z risanjem za razvijanje fine motorike pri otrocih s posebnimi potrebami, zato hipotezo ovržemo.

H4: Večina otrok s posebnimi potrebami bo po kontinuiranem izvajanju finomotoričnih dejavnosti napredovala v razvoju fine motorike.

Glede na vrednotenje didaktičnih pripomočkov in izvedenih dejavnosti je razvidno, da so vsi otroci napredovali v razvoju fine motorike. S kontinuiranim izvajanjem dejavnosti ter z ustreznimi prilagoditvami so otroci postopoma razvijali finomotorične spretnosti. Z opazovalnim listom začetnega (TEST 1) in končnega stanja (TEST 2) smo preverjali njihov napredek. To hipotezo lahko potrdimo.

H5: Pri večini otrok s posebnimi potrebami bosta papir in EVA pena bolj vplivala na razvoj fine motorike kot tekstil.

Vsi materiali so pri otrocih s posebnimi potrebami vplivali na razvoj fine motorike. Kot je razvidno iz rezultatov TESTA 1in TESTA 2, sta papir in EVA pena bolj vplivala na razvijanje

79

fine motorike pri otrocih s posebnimi potrebami kot tekstil. Otroci so bili pri obeh dejavnostih bolj motivirani, za delo so potrebovali manj spodbud. Hipotezo lahko potrdimo.

H6: Otroci s posebnimi potrebami bodo bolj motivirani za izvajanje dejavnosti z didaktičnimi pripomočki iz EVA pene.

Otroci so bili različno motivirani za izvajanje dejavnosti iz papirja, tekstila in EVA pene.

Rezultati TESTA 1 in TESTA 2 kažejo, da so bili pri obeh testih bolj motivirani za izvajanje dejavnosti z didaktičnimi pripomočki iz EVA pene. V začetnem stanju je bila motivacija za izvajanje dejavnosti iz EVA pene očitno večja kot pri dejavnostih z didaktičnimi pripomočki iz tekstila, pri končnem stanju je bila razlika nekoliko manjša. To hipotezo lahko potrdimo.

H7: Pri vseh otrocih s posebnimi potrebami bodo potrebne določene prilagoditve dela.

Otroci s posebnimi potrebami potrebujejo ustrezne prilagoditve in pristope, saj tako lahko učinkovito in optimalno napredujejo pri razvijanju fine motorike. Pri tem so pomembne prostorske in časovne prilagoditve ter prilagoditve izvajanja dejavnosti. Vsi otroci so potrebovali prilagoditve pri začetnem in končnem stanju izvajanja dejavnosti, nekoliko manj le pri dejavnostih z didaktičnimi pripomočki iz EVA pene. Hipotezo lahko potrdimo.

80