• Rezultati Niso Bili Najdeni

Motivacija in občutki kompetentnosti za timsko delo pri specialnih in

II. EMPIRIČNI DEL

9. REZULTATI Z INTERPRETACIJO

9.1.2 Motivacija in občutki kompetentnosti za timsko delo pri specialnih in

Hipotezo H3 »Specialni in rehabilitacijski pedagogi, ki imajo 10 ali manj let delovnih izkušenj, se za timsko delo počutijo statistično pomembno bolj kompetentne in motivirane kot tisti, ki imajo 10 ali več let delovnih izkušenj.« smo preverjali z dvema vprašanjema. Najprej smo specialnim in rehabilitacijskim pedagogom zastavili vprašanje, kako usposobljene (kompetentne) se počutijo za timsko delo z učitelji, nato pa še, kako motivirane se počutijo za timsko delo in prosili, da slednji odgovor utemeljijo. Hipotezo smo preverili s Hi-kvadrat preizkusom.

41 Graf 5: Kako usposobljene (kompetentne) se počutite za timsko delo z učitelji?6

Iz Grafa 5 je razvidno, da se za timsko delo z učitelji 32 (59,2 %) anketiranih specialnih in rehabilitacijskih pedagogov počuti popolnoma usposobljene oz.

kompetentne, 19 (35,2 %) anketirancev se za timsko delo z učitelji počuti delno usposobljene oz. kompetentne in 3 (5,6 %) so takšni, ki se za timsko delo z učitelji ne počutijo dovolj usposobljeni oz. kompetentni.

Menim, da je zelo dobro, da se specialni in rehabilitacijski pedagogi za timsko delo z učitelji v večini primerov počutijo dovolj usposobljene oz. kompetentne, kar vodi v uspešnejše delo. Takšne ugotovitve navaja tudi Mlinarič (2020, str. 47) v svoji magistrski raziskavi.

Graf 6: Kako motivirane se počutite za timsko delo?7

Graf 6 nam prikazuje, da se za timsko delo z učitelji 32 (59,2 %) anketiranih specialnih in rehabilitacijskih pedagogov počuti popolnoma motiviranih, 17 (31,5 %) specialnih in rehabilitacijskih pedagogov je odgovorilo, da se za timsko delo počutijo delno motivirane, 5 (9,3 %) pa je takšnih, ki se za delo z učitelji ne počutijo dovolj motivirani.

6 Tabela za Graf 5 se nahaja v Prilogi 5.

7 Tabela za Graf 6 se nahaja v Prilogi 6.

5,6%

35,2%

59,2%

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70%

Za timsko delo z učitelji se ne počutim dovolj usposobljeno/usposobljenega.

Za timsko delo z učitelji se počutim delno usposobljeno/usposobljenega.

Za timsko delo z učitelji se počutim popolnoma usposobljeno/usposobljenega.

Kako usposobljene (kompetentne) se počutite za timsko delo z učitelji?

9,3%

31,5%

59,2%

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70%

Za timsko delo z učitelji se ne počutim dovolj motivirano/motiviranega.

Za timsko delo z učitelji se počutim delno motivirano/motiviranega Za timsko delo z učitelji se počutim popolnoma

motivirano/motiviranega.

Kako motivirane se počutite za timsko delo?

42 Pri timskem delu ni dovolj, da je motiviran samo posameznik ali dva, ampak je zelo pomembno, da je motivirana celotna ekipa. Tako bo tako lahko prišla do kakovostnih uspehov, rešitev in rezultatov. Skupine, ki so motivirane, zmorejo več stvari, kot pa posameznik (Maxwell, 2003).

Razloge za njihovo oceno motiviranosti smo iskali z naslednjim vprašanjem, kjer so morali svoj odgovor utemeljiti. V Tabeli 10 smo zapisali vse njihove individualne odgovore.

Tabela 10: Vsebinski odgovori specialnih in rehabilitacijskih pedagogov na vprašanje o tem, kako motivirane se počutijo za timsko delo

Utemeljitev lastne motivacije za timsko delo.

Odvisno, če so učitelji pripravljeni sodelovati ali ne (velikokrat niso).

Zaradi premalo izkušenj.

Odvisno od situacije.

Na terenu smo kot izvajalke DSP pogosto odveč in moteče. Učitelji nas doživljajo kot podrejene, ki smo dolžne popraviti vse, kar je narobe. V službi se z ustvarjanjem timskega duha ne

ukvarjajo.

Imam motivacijo, saj vem, kakšnega pomena je timsko delo za učenca.

Imam dovolj izkušenj, da motiviram še druge.

Vem, koliko doprinese učencem.

Samo tako lahko uskladimo pristope in se drug od drugega naučimo, kako najbolje delati za otroka. Takšno delo je ključno za uspeh učenca.

Občasno za timsko delo zmanjka časa.

Trudim se stopiti v stik z učiteljem pred in po uri, sem dostopna, spodbujam timsko delo.

Iz Tabele 10 je razvidno, da se motivacija specialnih in rehabilitacijskih pedagogov kaže na različne načine. Zavedajo se, kako pomembno je timsko delo za učence in se glede na podane odgovore trudijo učitelje spodbuditi k timskemu delu, kar jim lahko predstavlja izziv. Motivacija jim pogosto upade zaradi nepripravljenosti učiteljev za sodelovanje, zaradi pomanjkanja časa in pomanjkanja lastnih izkušenj na tem področju.

Polak (2007) meni, da lahko motivacijo za timsko delo dolgoročno vzdržujemo z zagotavljanjem ustreznih motivatorjev, kot so: uspeh, priznanje, delovni interes, odgovornost in napredovanje.

43 Tabela 11: Občutek usposobljenosti (kompetentnosti) za timsko delo – Hi-kvadrat preizkus Kako usposobljene počutite za timsko delo?« na ravni p = 0,05 niso statistično pomembne. Specialni in rehabilitacijski pedagogi z 10 let in več delovne dobe ter tudi tisti z do 10 let delovne dobe se počutijo podobno usposobljene za delo. Sicer se v odgovorih kažejo tendence, da se specialni in rehabilitacijski pedagogi z več kot 10 let delovne dobe počutijo bolj usposobljene kot tisti z do 10 let delovne dobe, vendar te razlike niso statistično značilne na ravni p = 0,05.

Zanimivo je, da je v svoji raziskavi Mlinarič (2020, str. 48) navedla rezultate, ki nakazujejo, da specialni in rehabilitacijski pedagogi, ki imajo 7 let in več delovnih izkušenj, statistično pomembno pogosteje zaznavajo sebe kot kompetentne kot pa tisti specialni in rehabilitacijski pedagogi, ki imajo manj kot 7 let delovnih izkušenj.

Zaradi različnega razpona let delovne dobe žal podatki niso direktno primerljivi.

Tabela 12: Občutek motiviranosti za timsko delo – Hi-kvadrat preizkus Kako motivirane se

V Tabeli 12 vidimo, da so vrednosti x2 za spremenljivko »Kako motivirane se počutite za timsko delo?« statistično pomembne na ravni p = 0,05. Večji delež anketiranih specialnih in rehabilitacijskih pedagogov z 10 let in več delovne dobe se za timsko delo z učitelji počuti popolnoma motivirane. Specialnih in rehabilitacijskih pedagogov, ki imajo manj kot 10 let delovne dobe, je pol manj. H3 lahko torej na osnovi dobljenih podatkov le delno potrdimo, saj so rezultati pokazali, da se specialni in

44 rehabilitacijski pedagogi, ki imajo 10 ali manj let delovnih izkušenj, za timsko delo počutijo statistično pomembno bolj motivirane kot tisti, ki imajo 10 ali več let delovnih izkušenj, vendar pa v zaznavanju lastne kompetentnosti za timsko delo glede na delovno dobo nismo dobili statistično pomembnih razlik.

9.2 Ovire in težave, s katerimi se specialni in rehabilitacijski pedagogi