• Rezultati Niso Bili Najdeni

OSMO SRE Č ANJE Z ANALIZO

7.4 Devet sre č anj v šoli

7.4.8 OSMO SRE Č ANJE Z ANALIZO

Gibalna igra (bans) – jih naučim novo pesem Maj z gibanjem, ki ga sestavijo sami in s pomočjo učitelja.

1. Motivacija: učenci mi naštejejo letne čase, nato pa še pomladne letne čase. Ponovimo, kakšna je narava spomladi. Nato jim povem, da se bomo z gibanjem naučili pesem o maju.

2. Učencem pesem doživeto preberem na glas (2x). Vprašam, če razumejo vse besede (hram).

3. Učence razdelim v pare. Vsak par dobi eno vrstico pesmice (na kartončku), na katero mora oblikovati gibanje (da jim je lažje, jim besede oz. besedne zveze pobarvam). Medtem ko sestavljajo gibe, hodim od para do para in jim pomagam oz. po potrebi svetujem. Dejavnost časovno omejim (5 minut).

4. Sledijo predstavitve parov. Vsak par doživeto prebere del pesmi in ga prikaže z gibanjem.

Na tablo nalepimo dele pesmi in tako oblikujemo plakat s pesmico. Nato gibanje z besedilom nekajkrat ponovimo, da se ga naučijo.

MAJ

Danilo Gorinšek

Oj, za hramom, belim hramom, trata je ozelenela –

le zakaj?

Na tej trati zeleneči jablana je zacvetela –

je to maj?

Na tej jablani cvetoči drobna ptička je zapela:

Maj je, maj!

Masaža - Tekoči trak 2

Otroci se uležejo na trebuh eden zraven drugega. En otrok – »tovarniški izdelek« se previdno uleže po njihovih bokih in hrbtih. Na znak se vsi ležeči otroci obrnejo vstran in se kotalijo toliko časa, da prispe izdelek do konca tekočega traku. Ko prispe do konca, se uleže poleg zadnjega otroka in igro nadaljuje naslednji učenec (Schmidt, 2003).

Joga - Štorklja

Stojimo vzravnano z nogami in stopali skupaj. Vdihnemo. Ko izdihnemo, upognemo levo koleno in z levo roko pritegnimo stopalo k telesu. Vdihnemo in dvignemo desno roko visoko nad glavo, nato sproščeno dihamo in se osredotočimo na lovljenje ravnotežja. Ponovimo vajo stoje še na drugi nogi (Mainland, 1998).

52

ANALIZA

V četrtek, 11. 4. 2013, sem izvedla osmo srečanje s štirinajstimi učenci. Po domači nalogi smo se s pomočjo gibanja naučili pesem Maj, nato smo izvedli masažo Tekoči trak 2, na koncu pa smo izvedli še vajo Štorklja.

Učenje nove pesmi z gibanjem sem organizirala tako, da sem učence najprej motivirala za delo (pogovor o mesecih, značilnosti pomladi), nato sem jim doživeto recitirala pesem Maj.

Nato so učenci po parih sestavljali gibanje na posamezno vrstico pesmice, ki so jo dobili.

Medtem sem hodila od para do para in preverjala, kako jim gre. Učenci so bili pri sestavljanju gibanja zelo ustvarjalni, domiselni in izvirni. Enemu paru sem malo pomagala, ker ni imel idej, kako prikazati »maj je, maj«. Ko so učenci po parih končali, je sledila predstavitev gibanja pred tablo. Učence sem klicala tako, kot je potekala pesem in vsak par je prebral vrstico in jo uprizoril z gibom. S pomočjo kartončkov je na tabli nastal plakat s pesmijo. Nato smo se vsi skupaj hkrati učili gibe (drug od drugega) in besedilo pesmi Maj (slika 11). Na začetku sem jim pomagala, nato pa so trikrat ponovili še sami. Zopet sem rekla, da so na odru in da nastopajo pred publiko. Tako so učenci bili bolj pridni in so ob tem vadili še za nastopanje. Z vsako ponovitvijo jim je šlo bolje, vmes pa sem jih spodbujala, da so vsi na glas izgovarjali besedilo. Vsi učenci so se pesem uspešno naučili.

Učenci so pesem Maj uprizorili tako:

Oj, za hramom, belim hramom,

(z rokami oblikovali streho nad glavo, nekateri so se postavili za sošolcem) trata je ozelenela – le zakaj?

(ulegli na tla) Na tej trati zeleneči

(ulegli na tla in se malo zibali s telesom sem in tja) jablana je zacvetela –

(nekateri iztegnili roke nad glavo in oblikovali krošnjo, drugi pa roke iztegnili stran od telesa in uprizorili veje)

je to maj?

(gledali začudeno, ponazorili z glasom) Na tej jablani cvetoči

(stegnili roke nad glavo, jih spustili v višino ramen) drobna ptička je zapela:

(nekateri počepnili ali stali, z rokami oblikovali kljun in čivkali) Maj je, maj!

(bili veseli, nasmejani in z rokami pokazali okrog sebe)

53

Slika 11: Prikaz cvetoče jablane z gibom

Ko sem na koncu učence vprašala, kako so se počutili pri učenju pesmi, so mi odgovorili, da super, da jim je bila pesem Maj všeč. Navajali so tudi, da jim je bilo všeč, ker so se je učili z gibanjem in ne le na pamet kot ponavadi. Le en deček je rekel, da mu dejavnost ni bila všeč, ker mu ni bila všeč pesem. Povedali so mi, da so se pri učenju pesmi počutili sproščeno.

Opazila sem, da so nekateri učenci pesem recitirali doživeto, saj sem jim tudi sama na tak način predstavila pesem. Pri sestavi gibov v parih so bili zelo samostojni in so domiselno sestavili gibe. Da jim je bilo lažje, sem določene besedne zveze pobarvala z barvo. Učenci so se uspešno naučili novo pesem z gibanjem, ki so ga sami sestavili. Večina učencev mi je zaupala, da jim je bilo najbolje takrat, ko so oponašali drobno ptičko (z rokami oblikovali kljun in čivkali) (slika 12). Učenci so se res zabavali in bili nasmejani. Vživeli so se v zgodbo.

Slika 12: Gibanje na pesem Maj (čivkanje)

54

S to dejavnostjo sem pokazala, da lahko učitelj v podaljšanem bivanju obravnava določeno snov, ki se naj bi jo učili pri pouku. Poleg tega pa sem za učenje pesmi uporabila novo metodo, metodo z gibanjem. Ta metoda na učence zelo dobro vpliva, saj so vsi sodelovali in bili gibalno aktivni. Pri tem se je pokazala otroška domišljija in ustvarjalnost.

Nato je nekaj učencev odšlo na šolski avtobus, z ostalimi pa smo se šli masažo Tekoči trak 2.

Učenci so se ulegli na trebuh eden zraven drugega. En učenec je bil tovarniški izdelek – bil je čokoladna kroglica. Na moj znak so se učenci hkrati zakotalili v eno smer in tako se je

»čokoladna kroglica« premikala po »tekočem traku«. Kot izdelek je potovala še deklica, ki je želela biti velika punčka. Učenci so pri tej masaži uživali, ker so se kotalili in tako prenašali izdelek.

Na koncu pa sem petim deklicam pokazala vajo Štorklja, pri kateri gre predvsem za ravnotežje, ko stojiš na eni nogi. Deklice so imele najprej nekaj težav, nato pa jim je uspelo obstati na eni nogi vse dalj časa. Povedale so mi, da jim je bila vaja všeč, ker lahko preizkušaš svoje ravnotežje. Rekle so, da so se podobno vajo že igrale, samo da so roko imele iztegnjeno predse in ne nad glavo.