• Rezultati Niso Bili Najdeni

PLATFORME ZA IZVAJANJE TELEREHABILITACIJE

II. TEORETIČNI DEL

1.3 VZPOSTAVLJANJE IN IZVAJANJE TELEREHABILITACIJE

1.3.1 PLATFORME ZA IZVAJANJE TELEREHABILITACIJE

Naslednji ključni korak je izbira ustrezne platforme za videokonferenčne klice. Platforma mora biti varna, vključevati mora interaktivne funkcije, možnost deljenja zaslona, uporabe »bele table« (ang. Whiteboard), možnost skupne rabe datotek in nalaganja dokumentov. Platforma mora biti preprosta za upravljanje tako za klienta kot terapevta, podjetje pa mora nuditi zanesljivo podporo uporabnikom platforme (Ben-Aharon, 2019).

Najmanj mora platforma za videokonferenco omogočati skupno rabo zaslona, omogočiti snemanje obravnav na lokalni računalnik za kasnejšo uporabo pri asinhronih dejavnostih, optimizirati pasovno širino glede na terapevtove in klientove zmožnosti s samodejnim prilagajanjem kakovosti zvoka in videa (v primeru upočasnitve pasovne širine), šifriranje prenosa informacij ipd. (Grillo, 2019).

Pri izbiri ustrezne platforme za TLR moramo biti pozorni, da zraven varnosti ponuja določene funkcije, kot so:

− deljenje namizja: na ta način lahko terapevt in klient medsebojno delita dokumente, npr.

PDF ali drugi obliki;

− interaktivnost in opombe: s pomočjo navedenih funkcij lahko terapevt (tudi klient) med terapijo npr. na delovnem listu, ki je v PDF obliki, kaj obkroži, poudari, zapiše, označi (funkcija ni nujna, še posebej pri delu s starejšimi klienti, vendar je priporočljiva predvsem pri delu z otroki);

− prenos programske opreme: če klient tehnološko ni dovolj usposobljen, da bi zmogel sam prenesti programsko opremo za TLR, mu lahko terapevt pri tem pomaga (npr. z obiskom klienta), naloži mu programsko opremo na njegov računalnik in mu tudi v živo predstavi uporabo programa;

− združljivost naprav: ni priporočljivo, da se med terapijo uporablja različno vrsto tehnologije, npr. pametni telefon in tablični računalnik, saj lahko pride do težav zaradi različnih velikosti zaslona, pomanjkanja avdio in videofunkcij ipd., kljub temu se lahko zgodi, da bo klient želela terapijo preko naprave, ki ni npr. namizni računalnik, ali pa bo to edini možen način, saj ji druga tehnologija v tistem trenutku ni na razpolago, v tem primeru je pomembno, da izbrana platforma omogoča uporabo tako na pametnem telefonu kot na tabličnem računalniku;

− snemanje zaslona: je še posebej uporabna funkcija za poznejši ogled terapije;

13

− igre in viri: nekatere platforme ponujajo igre in druge vire, ki so še posebej uporabni pri delu z otroki, vendar lahko upočasnijo internetno povezavo in povzročijo težave pri klientih, ki živijo na območju s slabšo internetno povezavo (Privatepracticeslp, 2020).

ASHA združuje strokovnjake, ki se ukvarjajo s težavami na področju sluha, govora in jezika iz celega sveta, ki se povezujejo z namenom profesionalne rasti in zagotavljanja kakovostnih storitev. Navaja, da pri izbiri platforme za TLR strokovnjaki izbirajo tiste, ki omogočajo:

− skupno rabo spletnih kamer: tako se lahko klient in terapevt med terapijo vidita, prav tako pa prispeva k občutku pristnosti, primerljivosti s terapijo v živo;

− skupno rabo zaslona: tako lahko klient in terapevt med seboj delijo zaslon ali digitalno gradivo med terapijo;

− interaktivne funkcije: večina platform za videokonference vključuje možnosti za risanje na zaslonu in deljenje nadzora tipkovnice in miške, kar klientu omogoča neposredno interakcijo z dejavnostmi, ki mu jih terapevt predstavi na zaslonu (ASHA, 2020).

Izbira ustrezne platforme za videokonferenco je zagotovo najpomembnejši sestavni del uspešnega programa TLR. Na voljo imamo veliko možnosti: FaceTime, Skype in Google Hangouts so platforme za videokonferenco, vendar ne nudijo funkcij zasebnosti, ki jih zahteva Zakon o prenosljivosti in odgovornosti za zdravstveno zavarovanje (HIPPA oz. ang. Health Insurance Portability and Accountability Act). Na voljo so druge platforme za videokonference, ki upoštevajo standarde HIPPA, npr. Zoom, VSee, ooVoo, Bluejeans, doxy.me, Cisco Webex itd. Po nedavni raziskavi telerehabilitatorji najpogosteje uporabljajo platformi Webex (42 %) in Zoom (35 %) (Grillo, 2017b, v Grillo, 2019).

OoVoo je brezplačna aplikacija za pametne telefone in računalnike, ki omogoča videokonferenčne klice. Uporabniki si lahko med seboj prenašajo videoposnetke visoke kakovosti. Za zdaj se lahko pogovarjaš s šestimi osebami naenkrat, povežeš se lahko tudi s spletnim profilom in pošiljaš videosporočila (Softonic, 2019).

eHab je računalniški program z napredno avdio, video, multimedijsko in mersko opremo, ki zagotavlja svojim uporabnikom verodostojen sistem za rehabilitacijo in svetovanje na daljavo.

Svetovanje poteka predvsem med specialisti (npr. fizioterapevti, avdiologi, logopedi-surdopedagogi ter delovnimi terapevti). eHAB je preprost za uporabo in hkrati učinkovit.

Namenjen je predvsem zagotavljanju diagnostičnih in terapevtskih storitev bolnikom na domu, v domu za ostarele, v oddaljeni skupnosti, bolnišnici ali drugi zdravstveni ustanovi. Program omogoča, da z uporabo napredne multimedijske opreme med videokonferenco klientu pokažemo sliko, posnetek ali besedilo za lažjo predstavo. Snemalna orodja omogočajo, da terapevt med izvedbo naloge posname klienta v visoki ločljivosti, ne glede na moč spletne povezave. Z orodji za merjenje lahko terapevti opravijo preproste in kompleksne goniometrične meritve, npr. gibljivost sklepov v gibanju in dolžino oz. oddaljenost glede na osebo ali objekt, obenem pa lahko vse to tudi posnamejo. Program omogoča hranjenje posnetih in naloženih datotek v t. i. oblaku (ang. Cloud), kar omogoča več fleksibilnosti pri terapevtu in klientu, prav tako pa so datoteke zmeraj dostopne. Klient lahko terapijo opravi neposredno preko iPada ali spletne strani. Naenkrat lahko sodeluje v skupinski terapiji do šest klientov (Neorehab, 2019).

VISYTER (ang. Vesatile and Integrated System for Telerehabilitation) je programska oprema za izvajanje različnih vrst TLR. Namestitev programa ni zahtevna, prilagaja se hitrosti internetne povezave. Preko njega lahko komuniciramo s pomočjo videokonference, prav tako ima integriran protokol rehabilitacije (posname odgovor klienta, podatke shrani na mesto z omejenim dostopom). Omogoča ocenjevanje daljinsko vodenega vozička, ocenjevanje odraslih

14

z motnjo avtističnega spektra, glasovno rehabilitacijo, svetovanje pri otroški fizioterapiji, terapijo in svetovanje po poškodbi glave, opazovanje logopedske in surdopedagoške terapije preko virtualne opazovalne sobe, rehabilitacijo kroničnega edema/limfoedema, domače storitve, šolo poslušanja, vrednotenje asistenta oz. spremljevalca, podporo in storitve na domu (Permanto in sodelavci, b. d.).

Doxy.me je brezplačna platforma, do katere klient dostopajo preko namiznega ali tabličnega računalnika in pametnega telefona. Klientom in terapevtom je namenjena kot dodatna podpora terapiji in ne kot njen nadomestek (Doxy.me, 2020).

Discord je brezplačna platforma za hitro sporočanje preko interneta, specializirana za besedno, slikovno, zvočno in video komunikacijo med uporabniki. Omogoča videokonferenčne klice in deljenje namizja. Za doplačilo lahko uporabniku ustvarijo svoj animirani avatar, uporabljajo posebne virtualne nalepke, naložijo večjo količino dokumentov ipd. (Discord, 2020).

Zoom je platforma, ki ponuja možnosti videokonferenc, sodelovanje, klepete, spletne seminarje ter deljenje video in avdio datotek preko mobilnih naprav, računalnikov. Omogoča tudi deljenje namizja svojega računalnika ali katere druge naprave (npr. pametnega telefona, tabličnega računalnika). Preko programov, kot so Google Drive, Dropbox ali Box, lahko deliš datoteke (slike, besedilo, video in avdioposnetke). Med deljenjem namizja lahko tudi uporabljaš različne funkcije programa, npr. obkrožiš pomembne dele na zaslonu ipd. Omogoča interaktivno komunikacijo na daljavo in snemanje za poznejši ogled (Zoom, 2020).

Cisco WebEx je platforma, ki omogoča sodelovanje globalnih in virtualnih timov preko mobilnih naprav in klasičnih videosistemov v realnem času. Vključuje številne funkcije, kot sta deljenje namizja in snemanje srečanja (Webex, 2020).

GoToMeeting je spletna stran, ki preko programskega paketa ponuja spletna srečanja, deljenje namizja in videokonference (GoToMeeting, 2020).

Skype je internetno telefonsko omrežje, ki nudi uporabnikom brezplačno medsebojno komuniciranje – prenos sporočil, datotek. Do pet uporabnikov hkrati lahko sodeluje v videokonferenčnem pogovoru. Deluje na osnovi neposredne podatkovne povezave med uporabniki (Skype, 2020).

Platforme, ki so primerne in zadoščajo vsem kriterijem varnosti in učinkovitosti, so: Skype for Business, Zoom, VSee, Webex, GoToMeeting. TLR preko aplikacij FaceTime in WhatsApp, se ne šteje kot primerna za terapijo na daljavo. Vsaka platforma ima prednost in slabosti, ki jih je treba oceniti posamično (Ben-Aharon, 2019).

Platforme, ki so namenjene in prilagojene logopedom-surdopedagogom:

Simple Practice je platforma za upravljanje prakse malih podjetij terapevtov. Namenjena je logopedom-surdopedagogom, delovnim terapevtom, fizioterapevtom, ABA terapevtom ipd.

Ponuja možnost videokonferenc. Terapevtom omogoča pošiljanje materialov za delo pred začetkom terapije na daljavo preko videokonference. Terapevt si lahko tudi predhodno ali med obravnavo znotraj programa dela zapiske, vodi dokumentacijo v zvezi s klientom, nato pa vse shrani za kasnejšo uporabo. Preko programa lahko terapevt in klient varno komunicirata in se dogovarjata o naslednjih terapijah. Prav tako lahko preko spletne strani načrtuješ terapije in jih vnašaš v urnik. Program tudi omogoča enostavno plačevanje in vlaganje zavarovalnih zahtevkov v elektronski obliki (Simple Practice, 2020).

15

Blink Session je platforma, ki je namenjena zdravstvenim delavcem, logopedom, delovnim terapevtom, fizioterapevtom, ABA terapevtom ipd. Terapevtom omogoča usposabljanje, svetovanje in terapijo na daljavo. Uporabniki platforme lahko kupijo videoposnetke (ang.

Speech Sounds Visualized), na katerih je s pomočjo video fluoroskopije zelo natančno prikazana pravilna produkcija glasov. Aplikacijo »Speech Sounds Visualized« je razvila logopedinja v ZDA (Blink Session, 2020).

Thera Platform je programska oprema za terapevte. Zraven videokonferenc nudi tudi možnost uporabe virtualne bele table med obravnavo, medsebojno deljenje dokumentov, deljenje videoposnetkov, skupno rabo zaslona, interaktivne aplikacije, načrtovanje, opomnik o pričetku terapije, možnost izdaje računov, elektronskih zavarovalnih zahtevkov, obrazce za soglasja, varno komuniciranje in drugo (Thera Platform, 2020).