• Rezultati Niso Bili Najdeni

poročanje o izvajanju mednarodnih projektov

In document Letno poročiLo 2016 (Strani 59-63)

G. Druge hospitalizacije

4.2.4 poročanje o izvajanju mednarodnih projektov

V letu 2016 so se v okviru raziskovalne dejavnosti UKC Ljublja-na odvijale aktivnosti Ljublja-na področju raziskovalnih projektov in pro-gramov, na področju mednarodnega znanstvenega sodelovanja, evropskih programov, usposabljanja mladih raziskovalcev in izva-janja projektov financiranih iz terciarnih sredstev.

Evropski raziskovalni projekti

Evropski raziskovalni projekti potekajo v UKC Ljubljana v okviru Okvirnega programa Evropske unije (EU-FP7), okvirnega progra-ma EU za raziskave in inovacije (Horizon 2020), v okviru Evrop-skega sklada za regionalni razvoj (ESRR), Norveškega finančnega mehanizma (NOR FM), mednarodnega znanstvenega sodelovanja (ERA-NET Transcan JTC) ter v okviru različnih panožnih medicin-skih združenj.

UKC Ljubljana sodeluje v evropskih raziskovalnih projektih kot konzorcijski partner, pri projektu Incredible Years pa ima vlogo nosilca oziroma koordinatorja projekta.

V letu 2016 se je nadaljeval okvirni program Horizon 2020, ki pred-stavlja največji raziskovalni in inovacijski program Evropske Unije, v obdobju 2014–2020, s proračunom blizu 80 milijard evrov. V okviru programa Horizon 2020 je bilo v obdobju 2014–2016 le 14 % projektnih predlogov potrjenih in sprejetih v financiranje, kar predstavlja v primerjavi z 20 % potrjenimi projektnimi predlogi v okviru EU OP FP7 bistveno nižji delež projektnih predlogov, spre-jetih v financiranje. Obenem pa je v okviru programa Horizon 2020 opazno močno povečano zanimanje potencialnih prijaviteljev, saj je kar 38 % uspešnih prijaviteljev v obdobju 2014–2016 projektni predlog oddalo prvič.

UKC Ljubljana je v letu 2016 kot konzorcijski partner sodeloval pri prijavi naslednjih Horizon 2020 projektnih predlogov:

• COHESI, nosilec asist. dr. Tanja Premru - Sršen, dr. med., Gine-kološka klinika

• THIBNO, nosilec doc. dr. Nataša Tul - Mandič, dr. med., Gine-kološka klinika

• EDeNS, nosilec doc. dr. Miran Brvar, dr. med., Interna klinika

• PACTICS-EU, nosilec prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med., Interna klinika

• ACM-HF, nosilec prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med., Interna klinika

• REVENANT, nosilec prof. dr. Matjaž Bunc, dr. med., Interna kli-nika

• STADION, nosilec prof. dr. Jernej Pajek, dr. med., Interna klinika

• ACTIVE, nosilec prof. dr. Jernej Pajek, dr. med., Interna klinika

• HOPES, nosilec dr. Aleš Ambrožič, dr. med., Interna klinika

• VAS-CAT, nosilec prof. dr. Matija Kozak, dr. med., Interna klinika

• CHEF, nosilec asist. dr. Draženka Pongrac Barlovič, dr. med., Interna klinika

• DIPLOMA, nosilec doc. dr. Aleš Tomažič, dr. med., Kirurška klinika

• HBM4EU, nosilec doc. dr. Alenka Franko, dr. med., Klinični in-štitut za medicino dela, prometa in športa

• BIODIVX, nosilec doc. dr. Luca Lovrečič, dr. med., Klinični inšti-tut za medicinsko genetiko

• MOPEAD, nosilec dr. Milica Gregorič Kramberger, dr. med., Ne-vrološka klinika

• OR-CAN, nosilec asist. mag. Aleš Pražnikar, dr. med., Nevrolo-ška klinika

• VISION4EUROPE, nosilec prof. dr. Marko Hawlina, dr. med., Očesna klinika

• HEART, nosilec prof. dr. Tadej Avčin, dr. med., Pediatrična klinika

• Incredible Years, bilaterala, dr. Marija Anderluh, dr. med., Pedi-atrična klinika

UKC Ljubljana je v letu 2016 koordiniral prijavo projekta v okviru Evropskega teritorialnega sodelovanja, Programa čezmejnega so-delovanja INTERREG SLO-ITA 2014–2020:

• SIGAP, nosilec prof. dr. Borut Peterlin, dr. med., Klinični inštitut za medicinsko genetiko;

• kot konzorcijski partner pa je sodeloval pri prijavi naslednjih INTERREG projektnih predlogov:

• WELL LIVE(R), nosilec prof. dr. Borut Štabuc, dr. med., Interna klinika

• CARToCure, nosilec doc. dr. Matjaž Sever, dr. med., Interna klinika

• CAN, nosilec asist. mag. Aleš Pražnikar, dr. med., Nevrološka klinika

• SABbE, nosilec doc. dr. Uroš Rot, dr. med., Nevrološka klinika

• IDEA, nosilec prof. dr. Tadej Avčin, dr. med., Pediatrična klinika UKC Ljubljana je v letu 2016 koordiniral prijavo projekta v okviru programa EU za sodelovanje na področju izobraževanja, usposa-bljanja in športa za obdobje 2014–2020, ERASMUS+:

• New Approach To Teaching Interdisciplinary Management Of Obstetric Emergencies, nosilec asist. mag. Lili Steblovnik, dr.

med., Ginekološka klinika.

V letu 2016 so pričeli z aktivnostmi štirje novi evropski razisko-valni projekti, pet projektov pa je z aktivnostmi zaključilo. Seznam evropskih raziskovalnih projektov v letu 2016 z navedenimi nosilci projekta ter vodji projekta v UKC Ljubljana je navedenih v Prilogi 4.

Izvajanje evropskih raziskovalnih projektov poteka v skladu z »Na-vodili za spremljanje EU in drugih mednarodnih raziskovalnih pro-jektov« ter drugimi tozadevnimi predpisi.

Na osnovi predloženih vmesnih in zaključnih finančnih poročil ter izvedenih auditov in revizij je UKC Ljubljana v letu 2016 iz naslova sofinanciranja evropskih raziskovalnih projektov prejel sredstva v višini 385 tisoč evrov, od tega 6 tisoč evrov s strani Javne agencije RS za raziskovalno dejavnost kot nadomestilo za

stroške priprave in prijave zavrnjenih H2020 projektnih predlogov.

Seznam nakazil na evropskih raziskovalnih projektih v letu 2016 je naveden v Prilogi 5.

Prejeta sredstva iz naslova evropskih raziskovalnih projektov se v okviru letnega poročila o vpetosti članov programskih skupin v projekte izven okvira financiranja ARRS poročajo Javni agenciji RS za raziskovalno dejavnost.

Raziskovalni projekti ARRS

Raziskovalne projekte (so)financira predvsem ARRS (Javna agen-cija za raziskovalno dejavnost RS). Projekti so temeljni, aplikativ-ni, podoktorski in ciljni.

Temeljni projekt je izvirno eksperimentalno oziroma teoretično delo, s katerim želimo pridobiti predvsem novo znanje o osnovah pojavov in zaznavnih dejstvih.

aplikativni projekt je izvirno raziskovanje, ki ga izvajamo zato, da bi pridobili novo znanje, usmerja pa se predvsem k praktične-mu cilju ali namenu.

Podoktorski projekt je temeljni ali aplikativni projekt, ki ga izvaja 1. Raziskovalec, za katerega velja, da je od zagovora njegovega doktorata poteklo manj kot 3 leta.

ciljni raziskovalni projekt (cRp) se izvaja v javnem interesu za doseganje ciljev nacionalnega razvoja in so tematsko usmerjeni na podlagi ministrstev in drugih predlagateljev, ki so pristojni za posamezna področja javnega interesa.

Projekti so glede na vsebino raziskav tematsko usmerjeni ali splo-šni; tematsko usmerjeni temeljni so usmerjeni na točno določene teme.

Raziskovalni projekt izvaja projektna skupina, ki jo sestavljajo vodja projekta, raziskovalci in tehnični sodelavci.

Pridobitev in sofinanciranje raziskovalnega projekta je vezano na javni razpis ARRS-ja. Uspešni predlogi projektov, ki izpolnjuje-jo vse predpisane pogoje in so v dvofaznem postopku izbrani na podlagi pridobljenih recenzij tujih recenzentov in predloga stro-kovnih teles agencije, so sofinancirani za obdobje, določeno v razpisu. Agencija sofinancira projekte za obdobje do treh let, po-doktorske projekte pa do dve leti.

V letu 2016 je bilo v UKC Ljubljana aktivnih 40 raziskovalnih projektov, od tega je bila za 16 projektov UKCL nosilna razisko-valna organizacija (RO). Od 40 raziskovalnih projektov je bilo 30 temeljnih, 6 aplikativnih, 1 podoktorski projekt in 3 ciljni razi-skovalni projekti (CRP). Za raziskovalne projekte, financirane s strani ARRS-ja, smo prejeli 837.680 evrov; v letu 2015 je za 24 projektov znesek znašal 405.087 evrov. Za projekt financerja IAEA

Raziskovalni programi ARRS

Raziskovalni programi, ki jih financira ARRS, predstavljajo zaokro-ženo področje raziskovalnega dela, za katerega se pričakuje, da bo aktualno in uporabno v daljšem časovnem obdobju, za katere mora obstajati državni interes, opredeljen v nacionalnemu razi-skovalnemu in razvojnemu programu.

Raziskovalni program izvaja programska skupina, ki jo sestavljajo vodja programske skupine, najmanj 3 raziskovalci z doktoratom znanosti ter strokovni in tehnični sodelavci iz ene ali več razi-skovalnih organizacij (RO). Člani programske skupine so lahko vključeni le v 1 raziskovalni program. Raziskovalci morajo imeti doktorat znanosti, izkazane raziskovalne ali razvojne rezultate v za-dnjih 5 letih in nazive v skladu z obstoječimi predpisi. V program-ski skupini lahko sodelujejo tudi mladi raziskovalci.

V letu 2016 je bilo v UKC Ljubljana aktivnih 22 programov (za 12 programov je bila UKCL nosilna RO).

Za izvajanje programov smo v letu 2016 prejeli 1,548 mio evrov ali 1,8 % več kot v letu 2015.

Usposabljanje mladih raziskovalcev

ARRS (agencija) (so)financira podiplomski študij mladim razi-skovalcem z namenom, da se v raziskovalni organizaciji obnovita raziskovalni in pedagoški kader, da se poveča raziskovalna zmo-gljivost skupin za izvajanje raziskovalnih programov in projektov ter da se poveča kadrovski potencial za potrebe drugih uporabni-kov iz javnega in zasebnega sektorja.

Z vključitvijo mladih raziskovalcev v raziskovalne programe in projekte se pod mentorskim vodstvom naučijo samostojnega raz-iskovalnega dela ter pridobijo znanstveni naziv.

Od leta 2015 je dodelitev mentorskega mesta za mladega razi-skovalca, in sicer na programsko skupino. Kriteriji in merila so definirani v Pravilniku o postopkih (so)financiranja, ocenjevanja in spremljanju izvajanja raziskovalne dejavnosti in konkretizirani v Metodologiji za ocenjevanje prijav za razpise.

Število mentorskih mest na programsko skupino med trajanjem raziskovalnega programa se določi glede na oceno kakovosti pro-grama, velikost programa in tip raziskovalne organizacije, v kateri se izvaja program, ter glede na število razpisanih mest na vedo, izbor mladih raziskovalcev pa poteka preko javnega razpisa, ki ga realizira UKC Ljubljana.

V letu 2016 je agencija programom, kjer je UKC Ljubljana nosil-na raziskovalnosil-na organizacija, odobrila 4 mesta za usposabljanje mladih raziskovalcev; v letu 2015 smo imeli odobrenih 6 mest.

Začetek financiranja za 4 novo odobrene mlade raziskovalce je bil

• največ 4 leta in 6 mesecev, če so vpisani v 4-letni doktorski študijski program (stari program);

• največ 4 leta, če so vpisani v podiplomski študij 3. stopnje (novi program);

• največ 3 leta, če so vpisani podiplomski študij 3. stopnje (novi program) na medicini. Če mladi raziskovalec po tem roku ni pridobil statusa specializanta, mu agencija financira usposa-bljanje na podiplomskem študiju 3. stopnje še za 1 leto.

V obravnavanem letu se je v UKC Ljubljana na študijskem pro-gramu 3. bolonjske stopnje in na enovitem doktorskem študiju pod mentorskim vodstvom 18 mentorjev (v letu 2015 je bilo 21 mentorjev) usposabljalo skupno 25 mladih raziskovalcev (v letu 2015 jih je bilo 29).

Struktura glede na izobrazbo je bila naslednja: 8 doktorjev me-dicine (v letu 2015 jih je bilo 9), 1 doktor dentalne meme-dicine, 4 biotehnologi, 3 biokemiki, 2 magistra farmacije, 2 psihologa, 3 magistri laboratorijske biomedicine, 1 biolog in 1 mag. profesor športne vzgoje.

V letu 2016 je bilo s strani agencije financiranih 17 mladih raz-iskovalcev (v letu 2015 je bilo financiranih 18 mladih razisko-valcev), doktorsko disertacijo je uspešno zagovarjalo 7 mladih raziskovalcev, od tega so bili 4 doktorji medicine.

Za (so)financiranje mladih raziskovalcev smo od agencije v letu 2016 prejeli 365 tisoč evrov, v letu 2015 pa 225 tisoč evrov.

Klinično preizkušanje zdravil in klinične raziskave medicinskih pripomočkov

V letu 2015 je bil sprejet nov Pravilnik o kliničnem preskušanju zdravil in kliničnih raziskavah medicinskih pripomočkov, ki v UKC Ljubljana na novo ureja organiziranost dejavnosti kliničnega pre-skušanja zdravil ter kliničnih raziskav medicinskih pripomočkov, financiranje te dejavnosti ter razporejanje pridobljenih sredstev.

V letu 2016 se je nadaljevalo delo na 10 pogodbah, sklenjenih v preteklih letih. V letu 2016 je bilo podpisanih 18 študij testiranja zdravil in medicinskih pripomočkov, in sicer:

• 2 študiji za testiranje medicinskih pripomočkov,

• 5 neinterventnih kliničnih študij,

• 9 študij faze III,

• 2 študiji faze II.

Bibliografske enote, ki so jih prispevali avtorji UKC Ljubljana

Konec leta 2016 je v UKCL registriranih 814 raziskovalcev in 267 raziskovalnih tehnikov (izpis iz SICRIS-a, dne 13. februarja 2017).

Raziskovalci delujejo v 36 raziskovalnih skupinah, registriranih pa imamo 116 mentorjev mladim raziskovalcem.

objave v strokovnem tujem in domačem tisku

Tabela 29: Število bibliografskih enot (tipologija COBISS), ki so jih v letih 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 in 2016 prispevali avtorji UKC Ljubljana.

Tip dokumenta (po COBISS) 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016

1.01 Izvirni znanstveni članek 277 180 94 164 193 204 256

1.02 Pregledni znanstveni članek 58 61 32 60 35 94 53

1.03 Kratki znanstveni prispevek 31 26 6 16 11 27 31

1.04 Strokovni članek 57 71 69 38 29 94 42

1.05 Poljudni članek 10 9 66 21 18 43 22

1.06 Objavljeni znanstveni prispevek na konferenci (vabljeno predavanje) 14 9 6 8 3 6 0

1.07 Objavljeni strokovni prispevek na konferenci (vabljeno predavanje) 40 97 8 77 53 76 48

1.08 Objavljeni znanstveni prispevek na konferenci 152 107 49 89 43 57 69

1.09 Objavljeni strokovni prispevek na konferenci 296 505 206 282 325 337 326

1.12 Objavljeni povzetek znanstvenega prispevka na konferenci 453 469 401 320 372 481 259

1.13 Objavljeni povzetek strokovnega prispevka na konferenci 183 146 28 5 14 48 71

1.16 Samostojni znanstveni sestavek ali poglavje v monografski publikaciji 35 14 8 15 5 4 12

1.17 Samostojni strokovni sestavek ali poglavje v monografski publikaciji 100 147 87 172 473 391 149

1.20 Predgovor, spremna beseda 23 28 15 26 16 13 10

1.21 Polemika, diskusijski prispevek 2 8 0 0 4 0 1

1.22 Intervju 52 40 164 56 58 61 26

1.25 Drugi članki ali sestavki 16 40 50 7 2 0 18

2.02 Strokovna monografija 1 1 10 3 3 14 5

2.03 Univerzitetni ali visokošolski učbenik z recenzijo 10 5 10 7 5 11 4

2.05 Drugo učno gradivo 14 15 13 2 4 41 2

2.06 Priročnik, slovar, leksikon, atlas, zemljevid 13 9 4 3 3 3 4

2.08 Doktorska disertacija 35 10 54 19 14 23 27

2.09 Magistrsko delo 12 3 54 2 2 2 7

2.11 Diplomsko delo 6 19 14 7 8 2 11

2.12 Končno poročilo o rezultatih raziskav 7 7 35 16 3 20 7

2.25 Druge monografije in druga zaključena dela 4 7 159 9 5 196 53

2.30 Zbornik nerecenziranih prispevkov na konferenci 22 8 77 10 9 66 48

2.31 Zbornik recenziranih znan. prispevkov na mednarodni ali tuji konferenci 2 0 10 0 0 3 1

2.32 Zbornik recenziranih znanstvenih prispevkov na domači konferenci 2 5 13 2 0 13 6

SKUPAJ 1.927 2.046 1.742 1.436 1.710 2.330 1.568

Vir bibliografskih zapisov: Vzajemna baza podatkov COBISS.SI/COBIB.SI, 19.1.2017 Datum ažuriranja baze JCR (letno): 10.10.2016

Datum ažuriranja baze SNIP (polletno): 30.8.2016

Datum ažuriranja povezav med zapisi v COBIB.SI in WoS ter števila citatov (dnevno): 19.1.2017 Datum ažuriranja povezav med zapisi v COBIB.SI in Scopus ter števila citatov (dnevno): 19.1.2017

Tabela 30: Število mentorstev in patentov v letu 2016.

Mentor pri doktorskih disertacijah 56

Mentor pri doktorskih disertacijah (bolonjski študij) 1

Mentor pri magistrski delih 22

Mentor pri magistrski delih (bolonjski študij) 28

Mentor pri specialističnih delih 1

Mentor pri diplomskih delih 16

Mentor pri diplomskih delih (bolonjski študij 1. stopnje) 16

Somentor pri doktorskih disertacijah 13

Somentor pri doktorskih disertacijah (bolonjski študij) 1

Somentor pri magistrskih delih 3

Somentor pri magistrskih delih (bolonjski študij) 26

Somentor pri specialističnih delih 2

Somentor pri diplomskih nalogah 12

Somentor pri diplomskih nalogah (bolonjski študij 1. stopnje) 26

Patent 5

Patentna prijava 0

Vir: SICRIS 19. 1.2017

Tabela 31 (MZ Tabela 7): Parametri vključevanja in uporabe storitev eZdravja konec leta 2016.

Delež 1. Delež papirnatih napotnic (za razporejanje pacientov na čakalne sezname/knjige), na podlagi katerih se ob vpisu podatkov v vaš

informacijski sistem izvede avtomatsko pošiljanje v centralni sistem eNaročanja. 6,5 % *

2. Delež ambulant, kjer je pacientu (ki ne izrazi želje, da se želi naročiti sam) dana možnost, da ga na podlagi eNapotnice (ki ste jo izdali v eni od vaših ambulant) elektronsko naročite na nadaljnjo obravnavo na podlagi te napotnice k drugemu izvajalcu (za storitve, kjer je eNaročanje omogočeno). Za ustrezno se šteje tudi, če je točka za naročanje organizirana izven ambulante za več ambulant, če ima pacient do nje dostop.

Ni podatka

3. Ocena deleža storitev po šifrantu VZS, kjer o prvih prostih terminih (točnih ali samo okvirnih) konec leta 2016 že posredujete podatke v centralni sistem eNaročanja – gre torej za vašo oceno, kolikšen delež storitev ste že ustrezno povezali, in o prvih prostih terminih za njih že

poročate (storitve, za katere podatke posredujete, lahko preverite na https://cakalne dobe.ezdrav.si). 95 % 4. Delež podatkov o terminih ali okvirnih terminih zdravstvenih storitev (ki se prikazujejo na https://cakalnedobe.ezdrav.si) pri vaši ustanovi,

ki se razlikujejo za več kot 14 dni od dejanskih čakalnih dob (termina, ki ga bo predvidoma dobil pacient, če se na storitev naroči brez

zahteve po točno določenem zdravniku). Ni podatka

5. Delež izdanih odpustnih pisem in ambulantnih izvidov, ki ste jih v vaši ustanovi izdali v lanskem letu ter hkrati tudi preko informacijskega

sistema avtomatsko posredovali v Centralni register podatkov o pacientih. 35 %

* Delež je izračunan na podlagi števila poslanih e-napotnic v celotnem letu 2016.

register raziskav UKCL

V letu 2016 smo ustanovili Register raziskav UKCL. V register raziskovalci prijavljajo raziskave, ki potekajo ali bodo potekale v UKCL in imajo odobritev Komisije za medicinsko etiko RS.

Podatki, ki se o vsaki posamezni raziskavi zbirajo, so: mesto izva-janja raziskave, naslov raziskave, glavni raziskovalec, tip raziska-ve, glavni sponzor, vloga UKCL v raziskavi, status raziskaraziska-ve, link na prijavo v mednarodni register raziskav.

S sodelavci Informacijskega centra UKCL smo v letu 2016 nare-dili spletno aplikacijo za prijavljanje raziskav, ki je dostopna na intranetu. Seznam vseh raziskav UKCL je dostopen na intranetu, v zavihku Službe za raziskave in razvoj. Celoten seznam raziskav se posodablja najmanj 4x letno oz. pogosteje, glede na število prijavljenih raziskav.

Dne 1. februarja 2017 je bilo v Registru raziskav UKCL prijavljenih 299 raziskav. Glavni sponzor je bil UKCL pri 145 raziskavah, ARRS pri 62, industrija pri 22, EU pri 12, Združenje kardiologov pri 1, drugi sponzorji pri 35. Pri 22 raziskavah ni bilo opredeljenega sponzorja.

4.2.5 poročanje o vključevanju

In document Letno poročiLo 2016 (Strani 59-63)