• Rezultati Niso Bili Najdeni

poročilo o razlogih za nastanek predolgih čakalnih dob, predvidenih

In document Letno poročiLo 2016 (Strani 194-200)

STRUKTURA ZAPOSLENIH

Priloga 8: poročilo o razlogih za nastanek predolgih čakalnih dob, predvidenih

Priloga 8:

poročilo o razlogih za nastanek

predvidene aktivnosti skrajševanja čakalnih dob:

1. Kratkoročni ukrep: A) na strani »ponudbe« zdravstvenih storitev normativno ad-hoc povečanje obravnav za 10 % (po-večano število pregledov v okviru nespremenjenih kapacitet);

sklep sprejet na ravni vodstva ambulante in strokovnega kole-gija stopil v veljavo 1.4. 2016. B) na strani »povpraševanja«

zdravstvenih storitev sodelovanje z Združenjem kardiologov Slovenije pri udejanjanju strokovnih smernic z usposabljanjem specialistov družinske medicine za čim večji prenos strokov-nih procesov na primarno raven, če gre za nezapletene in ob-vladljive motnje presnove krvnih maščob (okrepitev funkcije vratarja na podlagi optimalne strokovne usposobljenosti).

2. Srednjeročni ukrep: možnost povečanega obsega ambulante za 5 ur tedensko izven rednega delovnega časa (tj. 10 prvih oziroma 20 kontrolnih pregledov tedensko oziroma ustrezne kombinacije).

3. Dolgoročni ukrep: povečanje obsega programa v skladu z epidemiološkimi premiki - razširitev dejavnosti za 3/5 tima, in sicer progresivno (dodatno 1/5 tima vsakih 6 mesecev) s spro-tno (3-mesečno) evaluacijo stanja bi zadostila pričakovanim potrebam do leta 2020.

Učinki že sprejetih aktivnosti za skrajševanje čakalnih dob: Podaljševanje čakalnih dob se je upočasnilo; s pomočjo ad-hoc normativnega 10 % povečanega števila predvidenih pre-gledov ob nespremenjenih kapacitetah smo v obdobju 1.1.2016–

31.12.2016 pregledali 13 % več bolnikov kot v obdobju 1.1.2015-31.12.2015. Izračunana čakalna doba bi bila ob nespremenjenih kapacitetah 17 % daljša. Vendar so ob tem kapacitete povsem zasičene, kar je s strokovnega vidika sprejemljivo le za kratko (prehodno) obdobje. Normativno povečanje tudi ni več možno brez ogrozitve strokovne integritete programa.

Kadrovske zmogljivosti (št. zdravnikov za izvajanje posameznih storitev, glede na dogovorjen obseg programa): 3 usposobljeni zdravniki specialisti (in ena specialistka v fazi usposabljanja), ki sedaj opravljajo storitve v okviru 2/5 (dveh petin) tima tedensko, v preostalem so sicer razporejeni na druga delovišča KOŽB.

pREDOLGE ČAKALNE DObE V hOSpITALNI IN SpEcIALISTIČNI AMbULANTNI DEJAVNOSTI

ORGANIZACIJSKA ENOTA / STORITEV

NA DAN 31.12.2016 Najkrajša

pričakovana čakalna doba (v dnevih)

Število čakajočih

Število čakajočih nad dopustno čakalno dobo

Od vseh čakajočih je čakajoči z

opombo

Realizirana čakalna doba (v dnevih)

HITRO REDNO HITRO REDNO HITRO REDNO HITRO REDNO HITRO REDNO

inTerna KLiniKa

KLINIČNI ODDELEK ZA ŽILNE BOLEZNI Specialistične ambulante

- ambulanta za motnje presnove maščob 180 200 65 200 18 22 0 0 75 135

KLINIČNI ODDELEK ZA KARDIOLOGIJO

- elektrofizi. preiskave in radiofrekvenčna ablacija - odrasli 240 425 176 191 116 97 0 0 163 325

- UZ srca 116 271 617 1.122 73 404 0 0 84 203

- 24 - urni HOLTER monitoring 177 188 258 196 61 11 0 0 118 182

- cikloergometrija 93 185 153 168 6 1 0 0 90 147

KLINIČNI ODDELEK ZA GASTROENTEROLOGIJO

- ambulanta za bolezni prebavil 100 170 317 231 2 1 1 1 55 99

- kolonoskopije 93 184 383 518 110 124 6 8 60 133

KLINIČNI ODDELEK ZA ENDOKRINOLOGIJO, DIABETES IN PRESNOVNE BOLEZNI

- merjenje kostne gostote - endokrinološka ambulanta 120 200 158 264 4 0 4 2 78 125

KLINIČNI ODDELEK ZA NEFROLOGIJO

- nefrološka ambulanta 107 155 157 402 39 0 0 0 93 146

KLINIČNI ODDELEK ZA REVMATOLOGIJO Ambulantna dejavnost

- revmatološka ambulanta 160 710 495 917 160 655 0 0 213 341

Ko za KarDioLogijo

Razlogi za nastanek predolge čakalne dobe za elektrofizio-loške preiskave:

1. povečan priliv bolnikov. V zadnjih letih so se indikacije za nefarmakološko zdravljenje motenj srčnega ritma razširile, hkrati je osveščenost napotnih zdravnikov o tem načinu zdra-vljenja vse večja.

2. Nespremenjene prostorske in tehnične kapacitete. Še vedno imamo na razpolago le en elektrofiziološki laboratorij.

Zavedati se je potrebno, da so tovrstni posegi dolgotrajni in v trenutnih organizacijskih razmerah (delo zgolj v dopoldanskem času) je mogoče opraviti le en do dva posega dnevno.

3. povečano število kompleksnih primerov. Priliv bolnikov z zahtevnejšo diagnozo, ki potrebujejo dolgotrajno procedu-ro, pogosto v splošni anesteziji. Tak poseg običajno zasede elektrofiziološki laboratorij za ves delovni dan. Na ta račun se je hkrati zmanjšalo število opravljenih posegov enostavnejših motenj srčnega ritma.

4. povečevanje števila obravnav nujnih bolnikov, ki niso vpisani v čakalno vrsto. V zadnjem letu se povečuje število obravnav nujnih bolnikov, ki so bodisi premeščeni iz drugih bolnišnic ali sprejeti preko urgentnega oddelka ali iz speciali-stične ambulante zaradi ogrožajočih ali neobvladljivih motenj srčnega ritma. Zaradi tega se podaljšuje čakalna doba za pose-ge bolnikov, ki jih sprejemamo iz čakalnih vrst označenih pod hitro in redno.

predvidene aktivnosti skrajševanja čakalnih dob:

V danih organizacijskih razmerah bi število obravnavanih bolnikov težko povečali. Glede na število zdravnikov elektrofiziologov, bi lahko opravili več posegov v dopoldanskem delovnem času, če bi imeli na razpolago dodaten prostor z elektrofiziološkim sistemom.

V okviru trenutnih prostorskih in tehničnih možnosti sta možni dve rešitvi za povečanje števila obravnav:

1. V načrtu je poskus uvedbe popoldanskega programa, ki bi ga izvedli z delnim zamikom delovnega časa za enega izmed zdravnikov elektrofiziologov in medicinskega tehnika, ter in-ženirja. Ker opravljajo zdravniki elektrofiziologi tudi delo na oddelku ter medicinske sestre, oz. tehniki tudi obveznosti v katetrskem laboratoriju, je tovrstna organizacija možna največ en dan v tednu. Na ta način bi povečali število opravljenih po-segov za največ 1 do 2 bolnika na teden. Ta način bi pri delu osebja povečal obseg nadurnega dela.

2. Pridobitev sredstev za dodatni program, ki bi omogočil plačilo

predolge čakalne dobe za Uz srca, holterske preiskave in občasno tudi za obremenitvena testiranja so posledica:

• neustrezne opremljenosti oddelka z aparaturami / zastarele, iz-trošene, premajhno število za trenuten obseg dela, neurejeno digitalno okolje;

• večanje števila prejetih napotnic zaradi spreminjanje strokov-nih smernic, ki so posledično povečale število indikacij za zgoraj omenjene preiskave;

• pomanjkanje kadrov na oddelku / sester, zdravnikov in admini-stracije, ki se je ob večanju obsega dela zmanjšalo.

predvidene aktivnosti skrajševanja čakalnih dob za Uz srca, holterske preiskave in cikloergometrije:

• V zadnjem letu poskušamo problem daljšanja čakalne dobe urejati z neplačano popoldansko ultrazvočno ambulanto enkrat ali dvakrat tedensko, odvisno od kadrovskih zmožnosti. S tem smo dosegli, da se nam v zadnjih treh mesecih čakalna doba ne podaljšuje več, kljub temu pa še vedno ostaja nespreje-mljivo dolga.

• Čakalne dobe na Holter EKG so povezane z neustreznostjo napotitev, na oddelku pa s pomanjkanjem zdravnikov, kar po-sledično povzroča predolgo dobo odčitavanja izvidov. Rešitev vidimo v zaposlitvi dodatne DMS, ki bi bila odgovorna za pri-pravo EKG posnetkov in dveh dodatnih stalnih zdravnikov na oddelku. Brez ustrezne kadrovske okrepitve krajšanje čakalnih dob na tem področju ni izvedljiva.

• Cikloergometrije trenutno izvajamo v okviru sprejemljivih ča-kalnih dob. Tako hitre kot redne bolnike naročamo v okviru za-konskih zahtev za sprejemljivo čakalno dobo.

Korekcijski ukrepi, ki bi srednjeročno skrajšali čakalne dobe:

• 5 UZ aparatov ustrezne kvalitete namenjenih ambulantni de-javnosti,

• ureditev digitalnega okolja,

• 6 stalnih zdravnikov za izvajanje diagnostične dejavnosti / 2 dodatna,

• 2 dodatni DMS, za pripravo 24 urnih EKG zapisov, pred pri-pravo izvida,

• 1 dodatna administratorka,

• ureditev prostorskih razmer.

Ko za gasTroenTeroLogijo

Razlogi za nastanek predolge čakalne dobe:

Podaljšanje starosti slovenskega prebivalstva in s tem obolevnost, med drugimi tudi zaradi bolezni prebavil. Naraščajoče število rakov prebavil, ki terjajo diagnostiko. Zaradi preventivnega pro-grama SVIT, zaradi katerega incidenca kolorektalnega karcinoma uspešno že tretje leto zapored upada, je posledično bistveno ve-čje število kontrolnih kolonoskopij (le teh brez SVITa ne bi bilo, ker bi bolniki zaradi raka pomrli ali pa za predrakave spremembe sploh nebi vedeli).

predvidene aktivnosti skrajševanja čakalnih dob:

Neposrednih aktivnosti na strani UKC Ljubljana ne predvideva-mo, saj je delo trenutno optimizirano, z rednim obnavljanjem en-doskopske opreme skrbimo za ustrezno kvaliteto in strokovnost dela, z planirano obnovo prostorov bomo le stanje pripeljali do minimalnih standardov. Za bistveno skrajševanje čakalnih dob je edina rešitev širjenje obsega programa ter s tem zaposlitev novih izvajalcev, ki pa seveda potrebujejo dodatne opremljene prostore.

Učinki že sprejetih aktivnosti za skrajševanje čakalnih dob:

Optimizacija dela (natančni dnevni razporedi, aktivno naročanje bolnikov na odjavljene termine) je nekoliko skrajšala čakalno dobo.

Kadrovske zmogljivosti (št. zdravnikov za izvajanje posa-meznih storitev, glede na dogovorjen obseg programa):

Kadrovske zmogljivosti so trenutno glede na dogovorjen obseg pogodbenega programa ustrezne. V naslednjih 5 letih pričakuje-mo upokojitev 6 zdravnikov, v procesu izobraževanja so speciali-zanti, ki jih bodo nadomestili.

Ko za enDoKrinoLogijo, DiabeTes in PresnoVne boLezni Razlogi za nastanek predolge čakalne dobe:

Analiza trenutnega stanja je pokazala, da gre glede na leto 2013 za:

• Vsakoletni dodaten porast obsega dela za vzdrževanje obstoje-čega stanja, saj se priliv bolnikov povečuje.

• Zmanjšanje števila specialistov s posebnimi znanji iz endokri-nologije kljub znatno povečanemu obsegu dela.

• Dolgotrajnost preobremenitve vseh segmentov tima.

• Kumulativni efekt kontrolnih pregledov za bolnike, ki smo jih leta 2013 s procesom skrajševanja čakalnih dob pričeli obrav-navati pri nas in se dalje sledijo v naših ambulantah.

• Izrazita regijska vpadnost saj imamo po letu 2013 čakalno dobo v naši ambulanti krajšo od večine čakalnih dob v ostalih slovenskih bolnišnicah.

• Podhranjeno oziroma odsotno sekundarno mrežo endokrinolo-ške ambulantne dejavnosti v republiki Sloveniji.

Učinki že sprejetih aktivnosti za skrajševanje čakalnih dob:

Po pridobitvi prostorskih možnosti je enota endokrinološke ambu-lantne pričela z notranjo reorganizacijo z namenom skrajševanja čakalnih dob, ki so v tistem obdobju narastle na 470 dni za reden prvi endokrinološki pregled. V okviru opisanega so bile uspešno skrajšane čakalne dobe na zakonsko predpisane.

Kadrovske zmogljivosti (št. zdravnikov za izvajanje posa-meznih storitev, glede na dogovorjen obseg programa):

Poročilo o kadrovski podhranjenosti zdravniškega, sestrskega in administrativnega tima in poročilo o znatno povečanem obsegu dela smo oddali vodstvu UKC Ljubljana in zaprosili, da se več-letna neodobrena prošnja za kadrovsko širitev tima v letu 2017 uvrsti na prioritetno listo.

V kolikor kadrovska širitev ne bo odobrena v najkrajšem možnem času, z obstoječim načinom dela, kadrovsko izčrpanostjo in preo-bremenjenostjo celotnega tima, ne bomo več zmogli zagotavljati ustrezne in varne obravnave bolnikov in bomo žal primorani nedo-pustno in znatno podaljšati čakalne dobe.

Ko za neFroLogijo

Razlogi za nastanek predolge čakalne dobe:

Vsako leto se povečuje število napotitev na prvi pregled v nefrolo-ško ambulanto. Od avgusta 2012 do avgusta 2016 je bilo število obravnavanih bolnikov za 15% večje ob nespremenjenem številu 2 rednih vsakodnevnih nefroloških ambulantah. Razlog za podalj-šanje čakalne dobe za hitre napotitve je izključno povečano število hitrih napotitev. Hitre napotitve so se v zadnjem letu povečale za 15,7%.

predvidene aktivnosti skrajševanja čakalnih dob:

Za kratkoročno skrajšanje čakalne dobe za hitre napotitve predla-gamo dodatno 4-urno nefrološko ambulanto izven rednega delov-nega časa 2-3x tedensko, za kar je potrebna odobritev in plačilo dodatnega zdravnika, diplomiranega zdravstvenega delavca in administrativne osebe, ter dodatno plačilo zdravstvenih storitev za te bolnike. Dodatne ambulante v rednem delovnem času zaradi prostorske in kadrovske stiske ni možno organizirati.

Učinki že sprejetih aktivnosti za skrajševanje čakalnih dob:

Z uvedbo ene dodatne redne nefrološke ambulante na teden in or-ganizacijo vsakodnevne ločene urgentne obravnave bolnikov z na-potitvijo pod nujno, znotraj katere smo občasno obravnavali tudi bolnika s potrebo po prednostni obravnavi znotraj hitre napotitve (nosečnica, rakav bolnik in z napredovalo ledvično odpovedjo, akutno odpovedovanje ledvic) ne moremo več dodatno zmanjšati čakalne dobe oziroma zagotoviti prvega hitrega pregleda v nefro-loški ambulanti z zakonom določenem predvidenem času.

Prečiščevanje čakalnega seznama poteka sproti vsakodnevno, a ni privedlo do hitrejše obravnave čakajočih bolnikov. Če se bolnik odjavi od prvega pregleda ali se prenaroči iz objektivnega razloga, pokličemo bolnika iz čakalnega seznama, ki potrebuje prioritetno obravnavo znotraj hitre napotitve. Ti primeri so posamični in bi-stveno ne vplivajo na našo čakalno dobo.

Kadrovske zmogljivosti (št. zdravnikov za izvajanje posa-meznih storitev, glede na dogovorjen obseg programa):

22 zdravnikov.

Ko za reVMaToLogijo

Razlogi za nastanek predolge čakalne dobe so:

Premalo zdravnikov, premalo prostora, preveč napotitev s strani družinskih zdravnikov in drugih specialistov.

predvidene aktivnosti skrajševanja čakalnih dob:

Umik vseh zdravnikov revmatologov iz IPP, namesto na IPP bi de-lali v revmatoloških ambulantah, če bomo dobili dodaten prostor, zaposliti dodatne revmatologe, ko bodo na trgu dela – prvo speci-alistka bo na voljo v sept. 2017

Učinki že sprejetih aktivnosti za skrajševanje čakalnih dob:

Več kot 10 let vsako leto z istim kadrom povečamo obseg dela, prišli smo na zgornjo mejo naših zmogljivosti.

Kadrovske zmogljivosti (št. zdravnikov za izvajanje posa-meznih storitev, glede na dogovorjen obseg programa):

Že vrsto let dela 10 specialistov revmatologov.

KIRURŠKA KLINIKA

• KO za kirurške okužbe

• KO za kirurgijo srca in ožilja

• KO za torakalno kirurgijo

• KO za plastično rekonstrukcijo, estetsko kirurgijo in opekline

• KO za travmatologijo

• KO za maksilofacialno in oralno kirurgijo

• KO za urologijo

• KO za abdominalno kirurgijo

• KO za anestezijo in intenzivno terapijo operativnih strok

KO zA KIRURŠKE OKUŽbE

Razlogi za nastanek predolge čakalne dobe:

Z akreditacijo so nastali novi pogoji, da tudi aseptični posegi v lokalni anesteziji potrebujejo 20 minutno opazovanje pacienta po posegu, kar je povezano z recovery-jem, ki pa ni ustrezen. Z ozi-rom na zahteve akreditacije, je možno v danem času optimalno oskrbeti 10 pacientov, prej je bilo možno 12 pacientov, glede na nujnost tudi kakšnega več. Ob jutrih smo operirali po 3 paciente, sedaj 1, ker ne moremo več obremenjevati septičnih posegov.

Število operiranih pacientov ostaja enako.

predvidene aktivnosti skrajševanja čakalnih dob:

Rešitev v namen skrajševanja čakalnih dob vidimo v tem, da se zapre C-hodnik, kar je bilo že večkrat predlagano in bi ta prostor lahko izkoristili za opazovalnico, s tem pa bi povečali frekvenčno pretočnost pacientov.

KO zA KIRURGIJO SRcA IN OŽILJA

Razlogi za nastanek predolge čakalne dobe:

Pomanjkanje kadrovskih, predvsem pa prostorskih kapacitet, tako v operacijski sobi in v intenzivni negi. Razlog je tudi v povečanem številu bolnikov, predvsem tistih, ki potrebujejo žilno operacijo in katetrsko ablacijo. Katetrske ablacije se opravljajo redno, dvakrat na teden, kar pomeni v povprečju 4 posege na teden.

predvidene aktivnosti skrajševanja čakalnih dob:

Žilne operacije so se do 13.1.2017 izvajale trikrat do štirikrat na teden v Urgentnem operacijskem bloku. Skupno število čakajočih za žilno operacijo je 144 na dan 31.12.2016, v letu 2016 smo v povprečju mesečno opravili 18 žilnih operacij. Z dne 16.1.2017 se je prostorska kapaciteta za opravljanje žilnih operacij bistveno zmanjšala (Urgentni operacijski blok), in sicer imamo sedaj na voljo dva dneva v tednu za žilne operacije.

pREDOLGE ČAKALNE DObE V hOSpITALNI IN SpEcIALISTIČNI AMbULANTNI DEJAVNOSTI

ORGANIZACIJSKA ENOTA / STORITEV

NA DAN 31.12.2016 Najkrajša

pričakovana čakalna doba (v dnevih)

Število čakajočih

Število čakajočih nad dopustno čakalno dobo

Od vseh čakajočih je čakajoči z

opombo

Realizirana čakalna doba (v dnevih)

HITRO REDNO HITRO REDNO HITRO REDNO HITRO REDNO HITRO REDNO

KIRURŠKA KLINIKA

KLINIČNI ODDELEK ZA KIRURŠKE OKUŽBE

- aseptični posegi (OP, ateromi, lipomi, bradavice…) 0 250 0 678 0 101 0 0 0 150

KLINIČNI ODDELEK ZA KIRURGIJO SRCA IN OŽILJA Hospitalna dejavnost

- operacije na ožilju 110 370 41 103 19 57 9 3 87 191

- kateterska ablacija - odrasli 50 300 16 31 5 13 3 3 98 243

KLINIČNI ODDELEK ZA TORAKALNO KIRURGIJO

- operacija golše 150 230 31 136 11 40 0 0 160 235

- hiperhidroza - torakoskopska simpatektomija 0 1.010 0 89 0 85 0 0 0 1.014

- refluksna bolezen GERB / KILA 120 500 14 51 7 50 0 0 120 500

KLINIČNI ODDELEK ZA PLASTIČNO, REKONSTRUKCIJSKO IN ESTETSKO KIRURGIJO IN OPEKLINE

- prvi pregled 106 268 1.015 1.547 125 520 0 0 120 295

- rekonstruktivni SEKUNDARNI posegi na dojkah (po že

odstranjenem KARCINOMU) 375 770 0 124 0 52 0 0 380 765

KLINIČNI ODDELEK ZA TRAVMATOLOGIJO Hospitalna dejavnost

- rekonstrukcije kolenskih vezi 354 389 64 204 32 81 6 30 160 251

- ramenski sklepi 510 524 77 144 48 52 7 16 137 192

- OSM EX (odstranitev osteosintetskega mat.v spl.anest.) * * 85 350 65 186 5 18 * *

* od 22.11.2013 poteka prenova OP dvoran. Začeli so z OSM EX-pop program, ki je 1x tedensko, klicani so prioritetno tisti, ki čakajo najdlje in tisti, s stopnjo nujnosti HITRO.

KLINIČNI ODDELEK ZA MAKS.IN ORALNO KRG

- ambulanta za operacije - oralna krg posegi 90 424 35 1959 11 1625 0 0 77 164

KLINIČNI ODDELEK ZA UROLOGIJO Hospitalna dejavnost

- posegi na sečevodu 0 740 0 302 0 19 0 0 0 845

- posegi na mehurju (drobljenje kamnov) 0 745 0 269 0 71 0 0 0 830

- posegi na sečnici 0 765 0 173 0 40 0 0 0 780

- posegi na penisu 0 850 0 315 0 118 0 0 0 935

- posegi na moških spolnih organih - druga mesta

(hidrokele, spermatokele, varikokele) 0 893 0 339 0 146 0 0 0 942

- BHP (s katetrom) - benigna hiperplazija prostate 0 825 0 424 0 194 0 0 0 860

- malignom prostate (Ca. Prostatae-RPP) 310 0 120 0 71 0 0 0 320 0

- tumor mehurja - TURM 90 0 75 0 0 0 0 0 45 0

- tumor ledvice - NEFREKTOMIJA 175 0 81 0 44 0 0 0 70 0

- ostali posegi na ledvici 0 785 0 198 0 16 0 0 0 824

Ambulantna dejavnost

- operacije fimoze - odrasli 140 250 47 61 12 17 0 0 106 213

KLINIČNI ODDELEK ZA ABDOMINALNO KIRURGIJO Hospitalna dejavnost - Zaloška 7

- operacija kile 141 440 64 767 32 697 14 32 132 456

- operacija žolčnih kamnov 112 393 103 466 48 439 11 16 102 345

KLINIČNI ODDELEK ZA ANESTEZIOLOGIJO IN INTENZIVNO TERAPIJO OPERATIVNIH STROK Ambulantni oddelek za terapijo bolečine

- akupunkturna terapija 0 590 0 1.359 0 1.013 0 0 0 0

In document Letno poročiLo 2016 (Strani 194-200)