• Rezultati Niso Bili Najdeni

III. Empirični del

9. dejavnost: Bansi

5.4 SWOT analiza

Poleg intervjuja sem izvedla tudi SWOT analizo s sodelavko. Ta opredeli prednosti, pomanjkljivosti, priložnosti in ovire, ki jih udeleženci raziskave vpisujejo v tabelo. Bistvo omenjene analize je vrednotenje preteklih, sedanjih in prihodnjih usmerjenih podatkov in informacij, ki nudijo temelj za proces nadaljnjega planiranja (Možina et al., 1994). V naši raziskavi smo ugotavljali, kakšne so prednosti, pomanjkljivosti, priložnosti in ovire, ki opredeljujejo dobro prakso v uporabi ustvarjalnega giba v skupini. Tako sem odgovorila na 5.

raziskovalno vprašanje.

Odgovori so navedeni v kategorijah:

 prednosti, dobre strani – notranji dejavniki, ki pozitivno vplivajo na naša ravnanja in doseganje določenega cilja;

 slabosti, pomanjkljivosti – predstavljajo šibka področja, kjer bi se lahko zadeve izboljšale, in področja, na katerih smo ranljivi;

 priložnosti, možnosti – pozitivno delujejo na naša ravnanja;

 grožnje, ovire, nevarnosti – potencialni negativni vplivi, na katere sami nimamo močnega vpliva.

42 Odgovori, vzgojiteljica 1:

Prednosti, dobre strani - več interakcij med otroki - manj poseganja odraslih v otroke

Slabosti, pomanjkljivosti

- ne moreš obvladati celotne situacije - hitro lahko preide v norenje in iz tega v

nevarnost poškodb

Priložnosti, možnosti

- deluje terapevtsko - možnost povezovanja področij

Grožnje, ovire, nevarnosti

- premalo izkušenj in posledično lahko hitro »udariš mimo«

Tabela 1: Odgovori vzgojiteljica 1

Odgovori, vzgojiteljica 2:

Prednosti, dobre strani

- izboljšajo se odnosi med otroki - poveča se kreativnost vzgojiteljic - izboljša se nivo komuniciranja med

otroki

- večje sodelovanje tandema v oddelku - otroci imajo možnost izražanja

(sproščeno, saj se izvaja v skupini)

Slabosti, pomanjkljivosti

- potrebne več organizacije

- vzgojitelj preveč »domač« v starem načinu načrtovanja

Priložnosti, možnosti

- rast vzgojitelja in možnost vplivanja na druge zaposlene vrtca

Grožnje, ovire, nevarnosti

- pomanjkanje materialov, tehničnih pripomočkov

Tabela 2: Odgovori vzgojiteljica 2

RV5: Kakšne so prednosti, slabosti, ovire in priložnosti, ki se pojavijo ob izvajanju tovrstnih dejavnosti?

5.4.1 Prednosti, dobre strani

Prednosti, ki jih je izpostavila SWOT analiza, so vezane predvsem na socialni vidik vseh udeležencev. Obe strokovni delavki sva poudarili in opazili podobne posledice vnašanja ustvarjalnega giba v življenje v vrtcu. Vsekakor je najbolj opazno to, da je med otroki več interakcij. To je eden od pozitivnih vidikov, saj sem že v teoretičnem delu izpostavila, kako pomembno je predšolsko obdobje za socialni razvoj otrok. Ta pa se najbolje razvija v stalni

43 interakciji z drugimi. Otroci imajo možnost za večje število različnih načinov interakcij, kar posledično pripelje do tega, da se med njimi izboljšajo odnosi, kar je tudi ena od izpostavljenih pozitivnih strani v SWOT analizi.

Dobra stran je tudi to, da se zaradi izboljšanja odnosov otroci ne obračajo konstantno na vzgojiteljici za reševanje konfliktov. Vzgojitelj zato manj posega v otroke in so ti sposobni že sami rešiti konflikte in spore, s čimer se izboljša tudi nivo komuniciranja med otroki.

Pozitivno opažanje je bilo tudi to, da se otroci lahko več izražajo. Na ta način lahko preko ustvarjalnega giba sprostijo odvečno energijo, jezo in so bolj sproščeni za ostale dejavnosti tekom dneva.

Opazili sva, da se je povečala najina kreativnost, saj sva morali za potrebe izvajanja dejavnosti več razmišljati in povezovati dejavnosti s tekočimi temami v oddelku. Glede na to, da nama ta način dela ni bil zelo blizu, pa je bilo potrebno več razmišljanja, prilagajanja, dopolnjevanja in sodelovanja med nama. To je vsekakor ena od prednosti, saj na ta način tudi vzgojitelj osebnostno zraste in ne ostane v varnem območju.

5.4.2 Slabosti, pomanjkljivosti

Kot slabosti oziroma pomanjkljivosti nam SWOT analiza predstavi dejstvo, da vzgojitelj težko obvladuje celotno situacijo, kadar je v dejavnost vključeno večje število otrok. Moj predlog je, da se oblikujejo manjše skupine – vsaj za čas, dokler otroci tovrstnih načinov izvajanja ne usvojijo popolnoma. Še ena izpostavljena slabost je tudi ta, da igra hitro lahko preide v norenje in se tako poveča tveganje za razne padce, ki vodijo v poškodbe otrok. Tega pa se vzgojiteljice še posebej bojijo, saj je veliko staršev precej nerazumevajočih ob morebitnih poškodbah otrok.

Menim, da je smiselno starše na to opozoriti že na prvem roditeljskem sestanku, kjer se predstavi način dela.

Izpostavljeno je bilo tudi, da je za tovrstno delo potrebne več organizacije, kar je še posebej zahtevno za tiste vzgojitelje, ki so že zelo »udomačeni« v svojem načinu delovanja. Čeprav je bilo to izpostavljeno kot slabost, pa se mi zdi, da jo lahko razumemo tudi kot prednost. Konec koncev je zaželeno, da se strokovni delavci konstanto izpopolnjujemo in napredujemo tako osebnostno kot profesionalno. T. Vonta (2005) izpostavlja še, da ima profesionalni razvoj učinek tudi na vzgojiteljevo zadovoljstvo pri svojem delu, kar pa vpliva še na njegovo nadaljnje delo. Poleg tega se na ta način spreminja ugled poklica kot takega, saj profesionalni razvoj vpliva tudi na odnose vzgojitelja z drugimi osebami (vzgojitelj – drugi vzgojitelj; vzgojitelj – starši; vzgojitelj – vodstvo; vzgojitelj – širša skupnost).

5.4.3 Priložnosti, možnosti

SWOT analiza je kot priložnosti, ki jih ponuja tovrstni način dela, izpostavila, da ta na otroke deluje terapevtsko. S tem se strinja tudi M. Tomori (1990), ki pravi, da je za človeka zelo pomembno, da sprejema lastna čustva in občutja, da jih zna izraziti in sprostiti. Kos (1982) pa je celo mnenja, da je gib znak za čustvo in da se oseba, ki pleše, z gibalno obliko izraža iz vsakdanje posplošene oblike čustvovanj, občutenj in odnosov.

44 Vzgojiteljici sva izpostavili tudi možnost povezovanja področij, ki jih nudi prav ustvarjalni gib.

Kot ena od priložnosti je našteta tudi rast vzgojitelja in možnost vplivanja na druge zaposlene vrtca, a je lahko istočasno priložnost za rast tudi slabost, kot sem omenila že v prejšnji točki.

5.4.4 Grožnje, ovire, nevarnosti

Ena od groženj, ki jih izpostavi SWOT analiza, je premalo izkušenj, kar posledično vodi v to, da vzgojitelj izgubi rdečo nit in celotna dejavnost izgubi bistvo. Poleg tega je izpostavljeno tudi pomanjkanje materialov in tehničnih pripomočkov, ki jih vzgojitelji potrebujejo za tovrstno delo.