• Rezultati Niso Bili Najdeni

Veritijev rokopis iz dela Sapopadik evangelja str. 234

Knjigo hrani Semeniška knjižnica Ljubljana, nadaljnja objava fotografij je prepovedana.

Vir: Semeniška knjižnica, Ljubljana, sign. Rkp E 17, str. 234.

35

2.7.4 Svetopisemski motivi in navezave z 2 Mz 23

V Veritijevem Popotniku široke in ozke poti najdemo eno samo vizualno podobo (Slika 2 na prejšnji strani), ki je v knjigi takoj za naslovno stranjo. Gre za podobo, ki je zaradi slabe grafike spletne verzije zelo slabo razvidna, vendar se kljub temu da razbrati nekaj osnovnih sestavnih elementov. Na podobi pod visokim hribom, na katerem je v daljavi postavljena nekakšni kapelici ali cerkvi podobna zgradba, stojijo tri osebe, srednji izgleda kot človek, le da ima še peruti in bi lahko bil angel, na njegovi levi stoji moški, na desni strani pa ženska. Na levem robu podobe je vidno visoko drevo, ki se vzpenja v nebo. V desnem zgornjem kotu neba je, sicer že zelo slabo viden, a še vseeno prepoznaven, obris trikotnika, iz katerega sijejo žarki, torej simbolna podoba Božje vseprisotnosti. Podatki o avtorju podobe v knjigi niso nikjer navedeni, svetopisemski citat pod njo pa usmerja pozornost na vsebino 23. poglavja druge Mojzesove knjige, zato lahko sklepamo, da gre za alegorijo, povezano z vsebino zapisanega svetopisemskega verza, in zdi se smiselno raziskati vsebino svetopisemskega verza 2 Mz 23, 20 ter kako je ta povezana z Veritijevim popotnikom, če sploh je.

Glede na vsebino Popotnika bi lahko sklepali, da gre za del povesti, kjer Angel in Svetoželja stojita ob Feliksu tik preden se odloči oditi na ozko strmo pot na goro, kjer je mesto Resnice.

Svetopisemski citat pod podobo je iz 2 Mz 23 poglavje, 20 vrstica: »Angel te bo na poti varoval, in perpreljal v' Kraj, kteriga sim perpravil;« Danes v sodobnem prevodu SSP:

Glej, angela pošljem pred tvojim obličjem, da te obvaruje na poti in te pripelje v kraj, ki sem ga pripravil (SSP Mz 23, 20).

Navedena vrstica je začetek svetopisemskega odlomka z naslovom Božja priporočila Izraelcem, preden odidejo na pot v obljubljeno deželo:

Glej, angela pošljem pred tvojim obličjem, da te obvaruje na poti in te pripelje v kraj, ki sem ga pripravil25. Pazi nanj in poslušaj njegov glas; ne upiraj se mu, ne bo namreč prenašal vašega zavračanja, ker je moje ime navzoče v njem! Če boš poslušal njegov glas in storil vse, kar porečem, bom sovražnik tvojih sovražnikov in nasprotnik tvojih nasprotnikov. Ko bo torej šel moj angel pred teboj in te pripeljal k Amoréjcem, Hetejcem, Perizéjcem, Kánaancem, Hivéjcem in Jebusejcem, ki jih bom iztrebil, se ne priklanjaj njihovim bogovom, ne služi jim in ne delaj po njihovih delih, temveč jih zagotovo razruši in razbij njihove spomenike! Služi pa Gospodu, svojemu Bogu, in blagoslovil bom tvoj kruh in vodo in odstranil bolezen izmed vas! Ne bo v tvoji deželi ne žene, ki bi splavila, ne nerodovitne; dopolnil bom število tvojih dni. Svoj strah pošiljam pred teboj in zbegal bom vsa ljudstva, h katerim prideš, ter zapodil pred teboj vse tvoje sovražnike v beg. In sršene pošljem pred teboj, da preženejo izpred tebe Hivéjce, Kánaance in Hetejce. Ne preženem jih izpred tebe v enem letu, da dežela ne postane pustinja in se ne

25 Podčrtala Anja Cevzar.

36

namnožijo poljske zveri v tvojo škodo. Le polagoma jih preženem izpred tebe, dokler se ne razmnožiš, da boš lahko vzel deželo v last. Tvoje meje postavim od Trstičnega morja do morja Filistejcev in od puščave do reke. Ko vam dam v roke prebivalce dežele, da jih preženeš izpred sebe, ne sklepaj zaveze ne z njimi ne z njihovimi bogovi! Naj ne prebivajo v tvoji deželi, da te ne zapeljejo v greh zoper mene; če bi namreč služil njihovim bogovom, bi to postalo zate past (SSP Mz 23,20–33).

Izbrani odlomek spada v širši kontekst Eksodusa (tj. knjige o izhodu Izraelskega ljudstva iz suženjstva), in sicer v del, ko Bog sklene zavezo na Sinaju (19,1–24,18), vsebina odlomkov je osrediščena okrog priporočil Izraelcem, preden ti odidejo na pot. Nekaj odlomkov pred tem so dobili tudi 10 Božjih zapovedi in še nekaj drugih priporočil oz. zakonov.

26

V eksegetskem komentarju beremo o osvajanju obljubljenega Kanaana, ki je Božja obljuba izraelskemu ljudstvu. Dve glavni temi se prepletata v izbranem odlomku: Bog bo dal ljudstvu deželo, blagoslov in blagostanje; Izrael pa mora ohraniti svojo zvestobo Jahveju. Bog bo svojo prisotnost na tem nevarnem popotovanju ohranjal v treh »poslancih«; Najprej bo poslal angela, sela (v. 20), sledil bo njegov strah (v. 27) in sršeni oz. kuga v izvirniku (v. 28). Angel bo varoval izraelsko ljudstvo na poti in ga vodil varno v obljubljeno deželo; njegova naloga varovanja ni nova, saj jo poznamo že iz predhodnih odlomkov (2 Mz 3,2 in 14,9), kjer prav tako nastopa v vlogi zaščitnika. Jasno je, da je angel, Božji način govora o njegovem delu sredi izraelskega ljudstva, pravzaprav je Bog tisti, ki varuje izraelsko ljudstvo, a to nalogo v njegovem imenu opravlja angel (Keck, Leander E. idr. 2015: 435–436).

Ta eksegetska razlaga bi lahko pomagala k razumevanju Angelove vloge v Veritijevem Popotniku, kjer je Angel ves čas popotnikov spremljevalec, na njegovem popotovanju ga varuje, usmerja, mu svetuje in ga tudi poučuje, ko Feliksu včasih na koncu poglavja dodatno razloži nauke, ki jih je prejel pri krepostih, a jih tam sprva ni razumel, ali pa mu interpretira pomen videnega in doživetega med obiskom določene kreposti:

Komaj me je Angel odtergal. Gremo: Svetoželja je pred nama šla, jest pa sim zraven Angela hodil, ker sim želel dosti zvediti od njega. Ponižno sim ga prosil: Ljubi Angel povej mi: Zakaj je bil vratar v širokim plajšu zavit? Komaj sim mu oči vidil, ves dremoten je bil, ali v mislih: ne vem prav, če je moški ali ženska. Angel mi je tako odgovoril: Vratar s. Samote se Premišljevanje imenuje: on je zmiraj v mislih, za to je viditi dremoten, desilih ni; on je v širokim plajšu zavit, in komaj vidi kam gre, ker se boji zmoten, ali razmišljen biti. Sveti vratar Premišljevanje veliko pomaga s. Samoti, de ona v tihoti z Bogam združena, lohka, in veselo živi: kako bi mogla od vsih odložena prestati brez Premišljenvanja? Pa tudi ona je njemu potrebna.

Samota mu daja čas in mogočnost svete rečí premišljevati: eden druzimu sta potrebna. Angelu sim

26 Irena Avsenik Nabergoj zakone, poleg govorov, molitev, obrednih predpisov, listin, pogodb, poetičnih pripovedi (kot so poročila, ljudska zgodovina, avtobiografije, pripovedi o sanjah in videnjih), šteje med osnovne vrste svetopisemske proze (Avsenik Nabergoj 2019: 859).

37

odgovoril: Tvoj nauk mi zlo dopade; vender se mi čudno zdi, de je Premišljevanje vratar s. Samote; kako more premišljevati, pa tudi odpirati, in zapirati? Angel me je učil: Ne čudi se nad tim; Premišljevanje je z Bogam zmiraj združenu, in brez zmote svojo službo opravlja. Tudi drugi bogaboječi so taki, z rokami delajo, serce pa v Boga imajo. Nikar pa ne misli, de ima vratar Premišljevanje dosti dela zavolj svoje službe.

Prebivavci tiga svetiga mesta so že naučeni, in mu niso nadležni; prebivavci uniga mesta ga zaničujejo, le, če se kdo spreoberne, ga obiše, pa tih je silno malo (Veriti 1828: 65–66).