• Rezultati Niso Bili Najdeni

Do healthcare professionals comprehend packaging

symbols?

Viš. pred. mag. Mojca Dobnik

Univerzitetni klinični center Maribor in Fakulteta za zdravstvene vede Univerze v Mariboru pred. mag. Jožefa Tomažič

Univerzitetni klinični center Maribor; Univerza v Mariboru, Fakulteta za zdravstvene vede Danijela Pušnik, mag. zdr. nege

Univerzitetni klinični center Maribor mojca.dobnik@ukc-mb.si

74

-IZVLEČEK

Uvod: S simboli na ovojninah medicinskih pripomočkov se zaposleni v zdravstveni negi srečujemo vsakodnevno. Pogosto simbolov ne pogledamo, saj material že poznamo. Namen raziskave je bil ugotoviti, ali zaposleni v zdravstveni negi pozna-mo simbole na ovojninah medicinskih materialov, s katerimi se srečujepozna-mo pri svojem delu. Metode: Raziskava je zajemala vzorec zaposlenih v zdravstveni negi z najmanj srednješolsko izobrazbo. Vzorec je zajemal 200 zaposlenih v zdravstveni negi v zavodu, odzivnost je bila 96 %. Uporabljena je bila kvantitativno deskriptivna metoda raziskovanja. Vzorčenje je bilo priložnostno, raziskava je potekala v decembru 2018 in januarju 2019. Uporabljen je bil vprašalnik, ki smo ga na podlagi pregleda najpogostejših simbolov medicinskih pripomočkov oblikovali sami. Podatki smo analizirani s pomočjo SPPS 20,00.

Za analizo podatkov smo uporabili opisne statistične metode. Rezultati: Največ anketirancev je pravilno prepoznalo simbol

»sterilno« (98,4 %) in najmanj (38,1 %) jih je pravilno prepoznalo simbol »referenčna številka«. Prav tako z visoko vrednostjo prepoznajo simbol »prepovedana uporaba, če je ovojnina poškodovana« (91,5 %) in »hraniti stran od sončne svetlobe« (94,2

%) in simbol »ne sme priti v stik z vodo« (51,3 %). Zaključki: Anketiranci niso v 100 % pravilno prepoznali nobenega od pred-stavljenih simbolov. Posamezni simboli lahko vplivajo na kakovost in varnost opravljenega dela, zato je izjemno pomembno izobraževanje zaposlenih.

Ključne besede: kakovost in varnost, zdravstvena nega, embalaža

ABSTRACT

Introduction: Every day, nursing staff is facing symbols present on medical device packaging. Often, nurses do not even look at the packaging symbols as they are already acquainted with the material. The aim of the research was to establish, whether nurses comprehend packaging symbols and medical device labels they are encountered with on a daily basis.

Methods: The research was conducted on a sample of 200 nurses having at least upper secondary education. The response rate was 96 %. A quantitative descriptive method was used to process collected data. A convenience sampling method was employed. The research was conducted in December 2018 and January 2019. Based on the review of the most common medical device symbols we designed our own questionnaire. Data was analysed using SPPS 20.00. Descriptive statistical methods were used to analyse the data. Results: Most respondents correctly identified the “sterile symbol” (98.4 %) and the least respondents (38.1 %) identified the “reference number” symbol correctly. They also demonstrated high values of recog-nizing the symbols “Do not use if package is damaged” (91.5 %), “Keep away from sunlight” (94. 2 %) and the symbol “Keep away from rain/keep dry” (51.3 %). Conclusions: The comprehension percent for all of the tested symbols was not 100%.

Some of these symbols might affect the quality and safety of work, therefore employee training is of significant importance.

Key words: quality and safety, nursing care, packaging

UVOD

Beseda embalaža je francoskega izvora. Pomeni ovojnino – vse, v kar vstavimo, pripravljamo, zavijamo, polnimo oziroma pakiramo (fr. l`emballage) (Snoj, 1981). Svetovna zdravstvena organizacija je ovojnino opredelila kot material iz različnih sestavin, ki obdaja farmacevtsko obliko od časa proizvodnje in ves čas uporabe. Ob tem ima ovojnina namen kemijske in fizične zaščite, predstavitvene, informacijske, identifikacijske funkcije, zagotavljanja sterilnosti in priročnosti (2002).

Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke izdaja navodila za označevanje zdravil za uporabo v humani medicini na stični in zunanji ovojnini, ki dopolnjujejo Pravilnik o označevanju zdravil in navodilu za uporabo. Sim-boli so enostavno oblikovane slike ali znaki, s katerimi se na nedvoumen način izražajo prepovedi, navodila ali informacije.

Simboli so lahko standardizirani, kot na primer oznake previdnostnih ukrepov, ali pa gre za enostavne slike, s katerimi imetnik dovoljenja za promet poudari nekatere ključne informacije, pomembne za pravilno in varno uporabo zdravila, kot so na primer oznaka delov dneva, ko je treba zdravilo vzeti (npr. znak za sonce ali luno; znak za obrok...), oznaka pogojev shranjevanja (npr. hladilnik) (Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke, 2018).

Medicinski pripomoček je vsak instrument, aparatura, naprava, programska oprema, material ali drug predmet, ki se uporab-lja samostojno ali v kombinaciji z dodatki, vključno s programsko opremo, ki jo je proizvajalec ali proizvajalka (v nadaljnjem besedilu: proizvajalec) medicinskih pripomočkov predvidel izrecno za uporabo pri diagnostiki oziroma v terapevtske namene

in je potrebna za pravilno uporabo tega pripomočka, in ki ga je proizvajalec medicinskih pripomočkov predvidel za uporabo na ljudeh (Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke, 2018; Albrecht & Jan, 2018).

Medicinske pripomočke razvrščamo glede na stopnjo tveganja za uporabnika in mora pri dajanju na trg nositi oznako CE, ki jo pridobi po postopku ugotavljanja skladnosti z bistvenimi zahtevami predpisov Republike Slovenije ter predpisov Evropske unije, ki urejajo to področje (Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke, 2018; Food and Drug Administration, 2016).

Zaposleni v zdravstveni negi v procesu obravnave pacienta uporabljajo določeno tehnologijo, ob tem pa morajo znati varno rokovati z medicinskimi pripomočki, ki so končni proizvodi teh tehnologij. Zaposleni v zdravstveni negi so uporabniki me-dicinskih pripomočkov in so za njih odgovorni. Predpogoj za kakovostno in varno uporabe meme-dicinskih pripomočkov sta znanje in razumevanje navodil in simbolov ovojnin (McConnell & Fletcher, 1993). Zaposleni v zdravstveni negi uporabljajo enostavne kakor tudi kompleksne medicinske pripomočke (McConnell, et al., 1996).

Namen raziskave in raziskovalno vprašanje je bilo ugotoviti, ali zaposleni v zdravstveni negi poznajo simbole na stični ovoj-nini, s katerimi zagotavljamo pravilno uporabo materiala in pripomočka ter tako kakovostno in varno delo. Cilj raziskave je izsledke aplicirati v izobraževanje zaposlenih.

METODE

Uporabljena je bila kvantitativno deskriptivna metoda raziskovanja. Vzorčenje je bilo priložnostno, raziskava je potekala v decembru 2018 in januarju 2019.

Opis instrumenta

Za zbiranje podatkov je bil v prvi fazi raziskave načrtovan anketni vprašalnik, s katerim smo želeli raziskati poznavanje pomena simbolov. Uporabljen je bil anketni vprašalnik, s 5 demografskimi vprašanji in 16 vprašanji zaprtega tipa, kjer so anketiranci imeli podane najpogostejše simbole iz ovojnin.

Opis vzorca

Odločili smo se za 12-odstotni vzorec anketirancev populacije zaposlenih v zdravstveni negi v zavodu. Za delitev vprašalnikov smo uporabili naključno vzorčenje. Anonimnost smo zagotovili s priloženo ovojnico, kamor so anketiranci odložili izpolnjen vprašalnik. Vrnjenih smo dobili 189 vprašalnikov (95 %). Opisna statistika je potekala s pomočjo SPSS 22,0 programa. Opravili smo pregled literature v podatkovnih bazah PubMed in CINAHL (Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature).

V nadaljevanju so v Tabeli 1 predstavljeni demografski podatki anketirancev (spol, starost, delovna doba in izobrazba).

Tabela 1: Demografski podatki anketirancev

Spremenljivka Kategorija N %

Spol Ženski 158 83,6

Moški 30 15,9

Starost

manj kot 30 let 47 24,9

30 do 39 let 57 30,2

40 do 49 let 43 22,8

50 let ali več 40 21,1

Delovna doba (skupaj)

manj kot 10 let 256 26,0

10 do 19 let 258 26,2

20 do 29 let 234 23,8

30 let ali več 235 23,9

76

-Spremenljivka Kategorija N %

Najvišja dosežena izobrazba v ZN

srednja 74 39,2

dipl. m. s.,/dipl. zdrav./dipl. babica 102 54,0

magisterij/doktorat s področja ZN 9 4,8

magisterij/doktorat drugih ved 3 1,0

Klinika

za interno medicino 55 29,1

za kirurgijo 21 11,1

samostojni med. odd. 81 42,9

za ginekologijo in perinatologijo 31 16,4

Legenda: N – število, % – delež v odstotkih

REZULTATI

V nadaljevanju, v Tabeli 2 so predstavljeni rezultati poznavanja simbolov na ovojninah.

Tabela 2: Prikaz poznavanja simbolov ovojnin med zaposlenimi v zdravstveni negi

Simbol N %

Referenčna številka 72 38,1

Številka serije 113 59,8

Sterilizirano z etilen oksidom 123 65,1

Ne sme priti v stik z vodo 91 51,3

Hraniti stran od sončne svetlobe 178 94,2

Proizvajalec 135 71,4

Datum proizvodnje 93 49,2

Prepovedana uporaba, če je ovojnina poškodovana 173 91,5

Ni za ponovno uporabo 155 82,0

Omejitev temperature 145 76,6

Zgornja omejitev temperature 84 44,4

Uporabno do 141 74,6

Sterilno 186 98,4

Steriliziran s sevanjem 89 47,1

Sterilizirano z metilnim oksidom 115 60,8

Steriliziran po aseptični tehniki 161 85,2

Legenda: N – število, % – delež v odstotkih

Iz predstavljene Tabele 2 je razvidno, da na nobeno vprašanje anketiranci v celoti niso odgovorili pravilno. Največ anketi-rancev je pravilno prepoznalo simbol »sterilno« (98,4 %) in najmanj (38,1 %) jih je pravilno prepoznalo simbol »referenčna številka«. Prav tako z visoko vrednostjo prepoznajo simbol »prepovedana uporaba, če je ovojnina poškodovana« (91,5 %) in

»hraniti stran od sončne svetlobe« (94,2 %) in simbol »ne sme priti v stik z vodo« (51,3 %).

DISKUSIJA

V vprašalniku smo uporabili simbole, ki so za vsakdanjo prakso izjemno pomembni, ter tiste, ki neposredno ne vplivajo na delo v samem kliničnem, poznati pa jih morajo tisti, ki se na oddelku ukvarjajo z naročanjem materiala. Iz rezultatov neko-liko zbode podatek, da je samo 82 % anketirancev prepoznalo simbol »ni za ponovno uporabo«, ki ima pomemben vpliv na

klinično prakso. Preostali odstotek anketirancev se je v večini odločil za odgovor – uporaba samo pri enem pacientu. Prav tako je premajhen odstotek (74,6 %) pravilno prepoznal simbol »uporabno do«. Raziskave na to temo med zaposlenimi v zdravstveni negi v literaturi ne zasledimo, primerjavo lahko naredimo z raziskavo, ki je bila sicer narejena med študenti, kjer pa so rezultati veliko slabši (Križmarević, 2010). Raziskava nam odpira izhodišča številnih raziskav, primerjav med enotami in drugimi demografskimi kazalniki ter je usmeritev vodstvom za izobraževanja zaposlenih v zdravstvu ter zvišanja kakovo-sti in varnokakovo-sti v zdravstvu.

ZAKLJUČKI

Napak, povezanih z medicinskimi pripomočki, je še vedno nesprejemljivo veliko (Hamilton, 2007). Zaposleni v zdravstveni negi se moramo zavedati, da bi nepoznavanje simbolov in oznak lahko imelo posledice na zdravljenje pacienta. Pri nobenem vprašanju nismo dobili v celoti pravilnega odgovora vseh anketirancev.

Raziskava je pokazala, da zaposleni v zdravstveni negi prepoznamo simbole, ki jih vsak dan vidimo v klinični praksi na ovojninah različnih medicinskih pripomočkov, vendar so za klinično prakso pomembne še vedno v premajhnem deležu. Vedno pogosteje so pripomočki označeni samo s simboli in posamezni imajo neposreden vpliv na varnost pacienta v kliničnem okolju.

LITERATURA

Albrecht, U. V., Hillebrand, U. & von Jan, U., 2018. Relevance of Trust Marks and CE Labels in German-Language Store Descriptions of Health Apps: Analysis. JMIR Mhealth And Uhealth, 6 (4), pp. e10394.

Food and Drug Administration, 2016. Requirements for Foreign and Domestic Establishment Registration and Listing for Human Drugs, Including Drugs That Are Regulated Under a Biologics License Application, and Animal Drugs. Federal Register, 81 (115), pp. 38911-31.

Hamilton, C. 2007. Critical assessment of new devices. Perfusion, 22(3), pp. 167–71.

Larrick, K., 2007. A picture is worth 1,000 words... Symbols break down language barriers in worldwide medical device markets. Biomed Instrum Technol, 41(5), pp. 399–401.

McConnell, E. A. & Fletcher, J., 1993. Australian registered nurse medical device education: a comparison of life-sustaining and non-life--sustaining devices. Journal Advance Nursing, 18(10), pp. 1586–94.

McConnell, E. A., Cattonar, M. & Manning, J. 1996. Australian registered nurse medical device education: a comparison of simple vs. com-plex devices. Journal Advance Nursing, 23(2), pp. 322–8.6.

Snoj, B., 1981. Embalaža – sestavina politik izdelkov in komuniciranja v marketingu. Ljubljana: Delo.

Tarifa Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke. 2018. Uradni list Republike Slovenije št. 9.

Svetovna zdravstvena organizacija, 2002. Guidelines on packaging of pharmaceutical products. Avaialble at: http://apps.who.int/medicine-docs/documents/s19638en/s19638en.pdf [12.03.2019].

78

-VLOGA MEDICINSKE