• Rezultati Niso Bili Najdeni

Umestitev dejavnosti iz vsebinskega sklopa Naravna števila do 20 v matriko

znotraj posameznega kvadranta v prvih dveh učnih urah. Za tem sledita kratek opis dejavnosti po zaporedju kvadrantov iz uporabljenega pristopa VJIU in utemeljitev o upoštevanju kriterijev za posamezni kvadrant.

Slika 10: Umestitev dejavnosti iz vsebinskega sklopa Naravna števila do 20 v matriko VJIU in prikaz realizacije zaporedja kvadrantov

KVADRANT 2

Visoke kognitivne in nizke jezikovne zahteve na začetku učnih ur v učencih spodbudijo kognitivni konflikt. Z dodatno pomočjo ustvarjalnega giba in igre pa jih še dodatno motivirajo za učenje. V prvi učni uri morajo učenci z gibom prikazati, kateri znak manjka v zapisanih računih – plus ali minus. V drugi učni uri pa z igro Simon says iščejo račune v razredu, katerih rezultate pove »Simon«.

KVADRANT 3

V sklopu dejavnosti iz 3. kvadranta nadaljujemo s problemskim poukom in učenjem z odkrivanjem, le da v tem delu učne ure večina učnega procesa poteka v angleškem jeziku. Tako jezikovne kot tudi kognitivne zahteve so v tem delu učne ure visoke. V prvi učni uri učenci preko računanja spoznavajo tuje izraze za plus, minus in je enako.

Nato račune za izžrebane rezultate sestavljajo sami in jih glasno povedo pred razredom. V drugi učni uri učenci zapisujejo račune za rezultate, ki jih narekuje učiteljica. Po tem igrajo še bingo, kjer na igralnih lističih črtajo rezultate, ki jih dobijo s seštevanjem števil z igralnih kock, ki jih meče učiteljica.

43 KVADRANT 1

Z vrnitvijo v prvi kvadrant se tako kognitivne kot jezikovne zahteve z visokih vrnejo na nizke. Dejavnosti iz tega kvadranta ne spodbujajo učenja, služijo pa utrjevanju pojmov, ki jih učencem pred tem ni uspelo usvojiti. V prvi učni uri učenci igrajo znano igro, le da namesto sadja izgovarjamo števila, učenci pa menjajo prostore. Sledi še ena znana igra, atomčki, kjer učenci glede na povedano število tvorijo skupine. V drugi učni uri učenci ob pesmi štejejo od 1 do 20.

KVADRANT 4

S preskokom v četrti kvadrant morajo učenci preklopiti jezikovne zahteve na višjo raven, kognitivne pa ostanejo nizke. Ker so matematični pojmi že usvojeni, je velik poudarek na rabi novega besedišča. V prvi učni uri učenci spoznajo poimenovanja za števila od 11 do 20 in jih uporabijo z gibi, ki jih poznajo za števila od 1 do 10. Za utrjevanje besedišča preštevajo živali in povedo, koliko jih je na sliki. V drugi učni uri učenci ponovno štejejo od 11 do 20, poskusijo pa tudi s štetjem nazaj od 20 do 1. Na koncu še z didaktičnim pripomočkom utrjujejo besedišče za računske operacije seštevanja in odštevanja.

V nadaljevanju predstavljamo načrtovanje za izvedbo vsebinskega sklopa Naravna števila do 20 po opisanem zaporedju kvadrantov matrike VJIU: 2, 3, 1, 4.

Učna priprava za poučevanje matematike in angleščine skupaj

Učiteljica: Anja Hrovat Razred: 2. Datumi: 19. 11., 22. 11. in 29. 11. 2019 Tematski sklop: NARAVNA ŠTEVILA

Učna vsebina: NARAVNA ŠTEVILA DO 20 Vzgojno-izobraževalni cilji:

Učenci:

[1.] štejejo in berejo števila do 20;

[2.] prepoznajo in nadaljujejo zaporedja števil v obsegu od 1 do 20;

[3.] seštevajo in odštevajo v množici naravnih števil do 20;

[4.] znajo izračunati preproste račune na pamet;

[5.] znajo določiti predhodnik in naslednik števila.

Jezikovni cilji:

Učenci:

[1.] usvajajo spretnosti slušnega in vidnega razločevanja (poslušanje z gledanjem);

[2.] razumejo pogosto rabljeno besedišče v skladu z učno vsebino »naravna števila do 20«;

[3.] razumejo pogosto rabljene jezikovne strukture;

44 [4.] se nebesedno in besedno odzivajo;

[5.] se usposabljajo za govorno sporazumevanje in sporočanje (poimenujejo, naštevajo ob slikah, predmetih);

[6.] uporabljajo besedišče z obravnavanega vsebinskega področja in osnovne jezikovne vzorce;

[7.] razvijajo in preizkušajo spretnosti izgovarjave.

Metode dela: demonstracija, pogovor, razlaga, delo s konkretnim materialom Oblike dela: frontalna, individualna, skupinska, v parih

Učna sredstva in pripomočki: slikovne kartice za števila 1–20 (dva kompleta), dva balona, kartice z zapisanimi računi, listi z zapisanimi števili, igralni pripomočki za utrjevanje seštevanja in odštevanja, dve kocki s števili 5–10, priloga 1 in priloge 6–9 Zaporedje kvadrantov iz matrike VJIU: 2, 3, 1, 4

Jezikovne strukture in besedišče

Jezik učenja Jezik za učenje Jezik med učenjem Eleven, twelve, thirteen, aktivnosti za učenje in poučevanje matematike v 2. razredu devetletke. Ljubljana:

Društvo Bravo.

Brumen, M. (2004). Didaktični nasveti za začetno poučevanje angleškega in nemškega jezika. Ljubljana: Zavod Republike Slovenije za šolstvo.

Dobrila, V., Gorjup, P. in Potočnik B. (2009). 80 iger za učenje tujih jezikov: Priročnik za učitelje. Radovljica: Didakta.

Učni načrt. (2013). Program osnovna šola. Tuji jezik v 2. in 3. razredu. Ljubljana:

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport: Zavod Republike Slovenije za šolstvo.

Pridobljeno s https://www.gov.si/assets/ministrstva/MIZS/Dokumenti/Osnovna-sola/Ucni-nacrti/obvezni/UN_TJ_2._in_3._razred_OS.pdf

Učni načrt. (2011). Program osnovna šola. Matematika. Ljubljana: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport: Zavod Republike Slovenije za šolstvo. Pridobljeno s

45

https://www.gov.si/assets/ministrstva/MIZS/Dokumenti/Osnovna-sola/Ucni-nacrti/obvezni/UN_matematika.pdf

Žakelj, A. (2003). Kako poučevati matematiko: teoretična zasnova modela in njegova didaktična izpeljava. Ljubljana: Zavod Republike Slovenije za šolstvo.

Slikovne kartice za števila (26. 6. 2020)

https://www.teacherspayteachers.com/Product/Numbers-0-100-with-Chevron-Theme-1308877

Pesem: Števila do 20 (26. 6. 2020)

https://www.youtube.com/watch?v=D0Ajq682yrA

Slike za pomoč pri izdelavi učnega gradiva (26. 6. 2020)

https://www.twinkl.co.uk/, https://www.kidsmathgamesonline.com/pictures.html in http://cleverlearner.com/

Slika s preizkusa znanja (26. 6. 2020)

https://i.pinimg.com/474x/31/52/a2/3152a205023df125c40cd5784abd5338.jpg

Hello, how are you? How about you?

PLUS ALI MINUS

Na listih imam zapisane račune (8 + 7 = 15; 9 + 5 = 14; 18 – 9 = 9; 8 – 3 = 6), pri katerih manjkajo znaki za plus ali minus. Učenci, ki so razvrščeni po prostoru, morajo ugotoviti, za katero računsko operacijo gre. Če manjka minus, se uležejo vzravnano na tla; če

Na tablo zapišem preprost račun seštevanja (2 + 3 = 5). Who can read this in English? Z učenci povemo, da v angleščini to preberemo kot two plus three is five.

Zapišem še račun odštevanja (9 – 5 = 4), da spoznajo še besedo

»minus« za odštevanje; nine minus five is four.

46 7

min

Skupinsko utrjevanje besed za računske operacije: 2 plus 3 is 5, 9 minus 5 is 4.

MAKE A CALCULATION

Učencem povem, da si bomo izmišljevali račune. Vsak bo iz vrečke izvlekel listek (priloga 7), na katerem bo zapisano število od 1 do 10.

To število bo predstavljalo rezultat. Učenec si bo moral izmisliti račun seštevanja ali odštevanja, ki se bo ujemal z izžrebanim rezultatom.

Če bo povedal račun za seštevanje, bodo lahko v naslednjem koraku drugi učenci pomagali sestaviti račun odštevanja in obratno.

Now we will make up our own calculations.

Each takes one number and this is his/hers result. You need to make a calculation with addition or subtraction.

Addition means plus and subtraction means minus (less than or take X away from Y). Ko to govorim, na tablo

Dejavnost z izjemo poimenovanj števil do 10 in znaka za menjavo swap poteka v slovenskem jeziku.

Učenci sedijo v krogu. Pred seboj imajo kartice s števili od 1 do 10 (priloga 7). Učitelj pokliče poljubno število v angleščini. Učenci, ki imajo poklicano število pred seboj, morajo stopiti na sredino kroga in zamenjati svoja mesta. Najprej kličem le po eno število, kasneje pa imenujem dve števili hkrati. Kadar zakličem »swap«, se morajo zamenjati vsi učenci. Postopoma kličem vedno hitreje. Učenci se morajo odzvati vedno hitreje in zelo natančno poslušati. Kartice so pri tej igri vedno na tleh pred učenci.

Učenci so sicer iz podaljšanega bivanja navajeni, da igra poteka na izpadanje. Vendar tokrat nihče ne izpade, saj želim, da vsi sodelujejo.

Change places number 9.

Change places numbers 2 and 4.

Swap.

47 angleščini), učenci pa se morajo čim hitreje postaviti v tako številčne skupine, kot zapoveduje izrečena številka. Komur se ne uspe postaviti v skupino, se usede poleg mene in počaka do konca igre.

You walk around the classroom and I play some music.

When music stops I say a number. You need to form groups with that many people in in each group. Example:

If I say 3, you make groups of 3. Let's try it.

You can go back to your places now. Sit down.

How many numbers do you know?

Skupaj preštejemo do 20 ob slikovnih karticah (priloga 7). Ob ponovnem štetju števila 1–10 povemo samo ustno, števila 11–20 pa ob izgovarjavi na tablo z besedo zapisujem enega za drugim. Ob naslednjem štetju začnem izvajati gibe, ki jih učenci poznajo za števila 1–10. Učence spodbudim, da se mi priključijo.

»Eleven« [plosk po stegnu z desno roko],

»twelve« [plosk po drugem stegnu z levo roko],

»thirteen« [dotik trebuha z desno roko],

»fourteen« [dotik trebuha z levo roko],

»fifteen« [dotik desne rame z desno roko],

»sixteen« [dotik leve rame z levo roko],

»seventeen« [dotik levega ušesa z desno roko],

»eighteen« [dotik desnega ušesa z levo roko],

»nineteen« [desna roka v zrak],

»twenty« [leva roka v zrak].

Štetje 11–20 ob gibih ponovimo še dvakrat.

HOW MANY

Ponovimo besedno zvezo, ki jo bomo potrebovali v nadaljevanju.

Učence sprašujem »How many?« in naključno kažem slike, natisnjene na A4-format (priloga 6). Ko učenci pravilno poimenujejo

48 5

min

število živali s slike, slike z magneti pritrdim pod ustrezna števila na tabli (zapisana iz prejšnje dejavnosti).

How many animals do you see?

How many pigs are there (in the picture)? There are fourteen.

COUNTING WITH NUMBERS 10–20

Z učenci skupaj še enkrat na glas poimenujemo števila, ki so na tabli.

Nato naključno kažem na števila, učenci pa morajo čim hitreje na glas povedati to število.

Sledi štetje 10, 12, 14 … 20. Če bo pretežko, štejemo 2, 4, 6 … 20.

Štejemo še nazaj od 20 do 10. Poskusimo še 20, 18, 16 … 1.

Določimo še predhodnik in naslednik števil.

Who can count by 2? Like »dve, štiri, šest« in English?

Let's count by 2.

Tell me the numbers before and after number 13.

Tell me the numbers between 15 and 18.

POTEK 2. UČNE URE Kvadrant

iz matrike VJIU

Čas DEJAVNOSTI

2 7

min

SIMON SAYS

Po razredu že pred začetkom ure razporedim liste z računi seštevanja in odštevanja. Računi, ki jih prilepim v vse štiri kote učilnice, na tablo, na vrata in na okno, so:

5 + 8 = 9 + 6 = 17 + 2 = 16 + 4 = 18 – 2 = 12 – 1 = 20 – 8 =

Učenci igro že poznajo. Njihova naloga je, da poiščejo račun, katerega rezultat povem. Število, ki ga poimenujem, namreč predstavlja ta rezultat. Med igro spreminjamo načine gibanja (hoja, poskakovanje po eni nogi, plazenje …).

49

Jump! Walk! Jump like a frog! Poleg poimenovanja načina gibanja gibanje tudi pokažem.

Simon says, touch/find number eleven. Imam pripravljene tudi kartice s števili (priloga 2), ki jih pokažem poleg poimenovanja učencev pri vsakem primeru na glas prebere svoje račune.

Now you will need to write a calculation. I will say a number from 10 to 20 and this will be the result.

What is a calculation? Račun. What is a result? Rezultat.

Let's do one example together. If I say number 13, you can write for example 7 + 6 = 13 or 18 – 5 = 13. Primera zapišem na tablo.

BINGO

Učenci si na prazen list narišejo preglednico 3 × 2 in vanjo zapišejo poljubna števila 10–20, števila se lahko ponovijo. Jaz imam dve kocki (priloga 8), ki imata na vsaki strani števila 5–10. Ko vržem kocki, seštejemo števila in ponovimo izraze za računske operacije. Učenci na listkih prečrtajo vsoto števil s kock.

Če nam bo primanjkovalo časa, bo zmagovalec tisti, ki bo prvi prečrtal le tri števila s svojega lista.

Draw the same as me (narišem na tablo preglednico s šestimi polji).

Write numbers from 10 to 20 in the blank spaces. You can repeat the numbers. Na tabli pokažem primer tako, da v svoji preglednici ponovim isto število dvakrat.

I throw 2 dice and tell the numbers.

You add one number to another, like 5 + 6 = 11, and cross the result.

The one who crosses all the numbers first is the winner.

Let's play.

50

1 3

min

SONG

Predvajam pesem

(https://www.youtube.com/watch?v=D0Ajq682yrA) in z učenci skupaj, vsakič hitreje, štejemo od 1 do 20.

Let me see how fast can you count from 1 to 20.

4 5

min

COUNTING WITH MOVES

Najprej štejemo od 10 do 20 in za vsako število uporabimo že znane gibe.

»Eleven« [plosk po stegnu z desno roko],

»twelve« [plosk po drugem stegnu z levo roko],

»thirteen« [dotik trebuha z desno roko],

»fourteen« [dotik trebuha z levo roko],

»fifteen« [dotik desne rame z desno roko],

»sixteen« [dotik leve rame z levo roko],

»seventeen« [dotik levega ušesa z desno roko],

»eighteen« [dotik desnega ušesa z levo roko],

»nineteen« [desna roka v zrak],

»twenty« [leva roka v zrak].

Poskusimo še z odštevanjem od 20 do 10.

»Twenty« [leva roka v zrak],

»nineteen« [desna roka v zrak],

»eighteen« [dotik desnega ušesa z levo roko],

»seventeen« [dotik levega ušesa z desno roko],

»sixteen« [dotik leve rame z levo roko],

»fifteen« [dotik desne rame z desno roko],

»fourteen« [dotik trebuha z levo roko],

»thirteen« [dotik trebuha z desno roko],

»twelve« [plosk po drugem stegnu z levo roko], »eleven« [plosk po stegnu z desno roko],

»ten« [obe roki postavimo predse s palci navzgor].

51 13

min

DIDACTIC GAME

Pripravljene imam igralne pripomočke z računi seštevanja in odštevanja do 10 in do 20 (priloge 9, 9.1 in 9.2). Ker je treba poleg števil poznati tudi barve, ponovimo še barve, ki se pojavijo pri igri:

green, yellow, blue, red.

I have another game for you. You know this game very well (pokažem igralni pripomoček). First let's repeat colours. Naštejejo barve, ki jih poznajo. Find your partner and come here to play this didactic game. Find your place in the classroom. Now listen carefully.

Navodila za delo v paru demonstriram. Za pomoč prosim učenca:

ME YOU

Na tablo zapisujem števila 10–20, učenci jih poimenujejo v angleškem jeziku.

Števila zapisujem tako, da so na koncu vsa števila zbrana v obliki kroga na polovici table, kjer se jih vsi učenci lahko dotaknejo – uporabila jih bom še za zadnjo aktivnost pred preizkusom.

DESET PODAJ

Učence razdelim v dve skupini, vsaka skupina dobi svoj balon in se postavi v krog. Balon si začnejo podajati, h komur prileti balon, pove število in balon poda naprej. Štejemo od 10 do 20. Če se učenec v določeni skupini zmoti, začne skupina s štetjem od začetka. Zmaga tista skupina, ki prej pravilno v angleščini prešteje od 10 do 20. Igra se zaključi sedem minut po začetku aktivnosti, četudi ni zmagovalca. Jaz stojim med skupinama in poslušam ter imam vlogo sodnika.

52 5

min

8 min

Naključno vlečem slike števil (priloga 7), tokrat 10–20, ki predstavljajo rezultate računov. Z učenci ustno sestavljamo račune seštevanja in odštevanja.

POIŠČI ŠTEVILO

Na tabli so že zapisana števila 10–20 (naključno in pomešano zbrana na polovici table). Učence razdelim v dve skupini, ki se posedeta vsaka na svojo stran pred tablo. Na enkrat tekmujeta po dva učenca – po eden iz vsake skupine. Učenec, ki tekmuje, vstane in dobi kredo, da bo obkrožil število, ki ga bom povedala. Zmaga tisti učenec, ki prvi najde izrečeno število in ga obkroži, s tem pa svoji skupini prinese točko. Oba učenca čakata na število za isto črto pred tablo, da imata enake pogoje pri iskanju števila.

Dejavnost stopnjujem tako, da nekajkrat vmes namesto števila povem račun, učenci pa morajo obkrožiti število, ki predstavlja rezultat povedanega računa.

20 min

PREIZKUS ZNANJA: Naravna števila do 20 (priloga 1).

Načrtovanje 2. vsebinskega sklopa: LIKI

Prvi dve učni uri vsebinskega sklopa Liki sledita zaporedju kvadrantov matrike VJIU:

2., 1., 4. in 3. Zadnja, tretja, učna ura ne sledi več omenjenemu zaporedju kvadrantov.

Prvi del te učne ure je namenjen aktivnemu utrjevanju znanja, drugi pa pisnemu preizkusu znanja. V nadaljevanju je prikazana realizacija zaporedja kvadrantov za vsebinski sklop Liki s primeri dejavnosti znotraj posameznega kvadranta v prvih dveh učnih urah. Za tem sledita kratek opis dejavnosti po zaporedju kvadrantov iz uporabljenega pristopa VJIU in utemeljitev o upoštevanju kriterijev za posamezni