• Rezultati Niso Bili Najdeni

4. REZULTATI

4.2 OKOLJSKE VSEBINE V UČBENIKIH

Stari učni načrt pred letom 2011 Novi učni načrt po letu 2011 Okoljski cilji/ Vsi cilji Okoljski cilji/ Vsi cilji

Učna tema

Snovi, njihove lastnosti

in spremembe 0/4 Snovi 0/21

Čiste snovi in zmesi 0/4 Energija 0/21

Zrak 1/5 Živa narava 0/47

Gozd 0/26 Vplivi človeka na okolje 5/11

Zvok 0/8

Svetloba 0/15

Valovanje 0/7

Voda 1/4

Celinske vode 1/22

Morje 1/13

Skupaj 4/109 5/100

Odstotek učnih ciljev, povezanih z okoljsko

vsebino 3,7 %

5 %

Stari učni načrt za naravoslovje v 7. razredu (Tabela 44) je veliko bolj definiran glede specifičnih tematskih sklopov kot novi. V primerjavi z učnim načrtom za 6. razred, vsebuje tako stari kot novi učni načrt učne cilje, ki so neposredno povezani z okoljskimi vsebinami. V starem učnem načrtu so bili štirje učni cilji v različnih tematskih sklopih (3,7 %), v novem učnem načrtu pa se v poglavju vpliv človeka na okolje pojavi pet učnih ciljev od enajstih, kar predstavlja 5 % vseh učnih ciljev v sedmem razredu. Stari učni načrt vsebuje poglavje Didaktična priporočila, kjer lahko najdemo vsebine, povezane z okoljsko tematiko, vendar naj bi te vsebine učitelji vključili v ustrezne tematske sklope. Čeprav ni veliko učnih ciljev, ki bi se nanašali na okoljske vsebine, lahko vseeno rečemo, da oba učna načrta za sedmi razred prispevata k razvoju učenčevih okoljskih kompetenc.

4.2 OKOLJSKE VSEBINE V UČBENIKIH

Z analizo učbenikov je bil pridobljen vpogled v njihovo splošno strukturo. Podrobneje je bil na področju okoljskih vsebin analiziran tekstovni in slikovni material.

99

Tabela 45: Splošna struktura analiziranih učbenikov za šesti razred.

Osnovne informacije o učbenikih Učbenik in

založba Število strani Število poglavji Naslov poglavja/število strani Aktivno v

naravoslovje 1, DZS

(DZS/6)

144 9 1. Snovi/16; 2. Kamnine in prst/18;3. Energija/24; 4.

Celica in organizem/12; 5. Zgradba in delovanje rastlin/24; 6. Rast, razvoj in razmnoževanje rastlin/14;

7. Razvrščanje rastlin/10; 8. Rastline in okolje/18; 9.

Človek in okolje/11 Spoznavamo

naravo 6, Narava d.o.o

(NA/6)

116 8 1. Vse je zgrajeno iz snovi, živa in neživa narava/10; 2.

Tokovi in energija/10; 3. Živa bitja smo zgrajena iz celic/10; 4. Različni deli organizma opravljajo različne naloge/20; 5. Organizmi se razmnožujejo/12; 6.

Organizmi imamo imena/12; 7. Organizmi smo vpeti v okolje/22; 8. Človek izkorišča naravo/13

Dotik narave 6, Rokus Klett (R/6)

109 5 1. Od nastanka kamnin do življenja rastlin/26; 2. Od sonca do hrane/14; 3. Vse je iz snovi/22; 4. Iz življenja rastlin/20; 5. Ekosistemi in varovanje okolja/19

Jaz pa vem, kako rožice cveto…, Modrijan (M/6)

96 4 1. Jesen/22; 2. Zima/26; 3. Pomlad/24; 4. Poletje/19

Učbeniki se po strukturi med seboj precej razlikujejo (Tabela 45). V povprečju imajo učbeniki 116 strani. Iz povprečja navzgor izstopa učbenik DZS/6 s 144 stranmi, navzdol pa učbenik M/6 s 96 stranmi. Ostala dva učbenika sta bolj ali manj primerljiva s povprečno vrednostjo strani. Učbeniki imajo tudi različno število poglavij. Največ poglavij ima učbenik DZS/6 (9), kar sovpada s številom stani, najmanj pa učbenik M/6 (4), kar se prav tako kaže na najmanjšem številu strani. Naslovi posameznih poglavij v analiziranih učbenikih se med seboj precej razlikujejo, kljub temu da predstavljajo podobno učno vsebino. Učbeniki se med seboj razlikujejo tudi po številu strani na vsako poglavje. Največ strani na posamezno poglavje imata učbenika R/6 in M/6, najmanj pa učbenik NA/6.

100

Tabela 46: Splošna struktura analiziranih učbenikov za sedmi razred.

Osnovne informacije o učbenikih Učbenik in

založba Število strani Število poglavji Naslov poglavja/število strani Aktivno v

naravoslovje 2, DZS

(DZS/7)

176 11 1. Snovi/34; 2. Svetloba in barve/18; 3. Zvok, valovanje/16; 4. Virusi, bakterije in glive/16; 5.

Živali, gradbeni tipi in razvrščanje živali/16; 6.

Prebava, dihanje, izločala in prenos snovi po telesu/12; 7. Opora, zaščita in premikanje/12; 8.

Regulacija in zaznavanje/10; 9. Razmnoževanje, rast in razvoj živali/12; 10. Zgradba in delovanje ekosistemov/14; 11. Človek in okolje/13

Dotik narave 7, Rokus Klett (R/7)

141 4 1. Raznolikost narave/38; 2. Organizmi so povezani z okoljem/32; 3. Kaj se dogaja v organizmih?/36; 4.

Vplivi človeka na naravo/27 Spoznavamo

naravo, Narava d.o.o.

(NA/7)

215 5 1. Snovi/26; 2. Valovanje/42; 3. Živali/62; 4.

Zgradbe in delovanje živalskih enoceličarjev, gliv in bakterij/20; 5. Zgradba in delovanje ekosistemov/58

S primerjanjem strukture učbenikov za šesti razred, se učbeniki za sedmi ne razlikujejo prav dosti. V povprečju imajo učbeniki 177 strani. Iz povprečja navzgor izstopa učbenik NA/7 z 215 stranmi, navzdol pa učbenik R/7 s 141 stranmi (Tabela 46).

Učbeniki se med seboj razlikujejo tudi po številu poglavij. Največ poglavij ima učbenik DZS/7, (11), najmanj poglavij pa učbenik R/7(4), kar lahko povežemo tudi z najmanjšim številom strani.

Učbeniki se razlikujejo tudi pa naslovih posameznih poglavij. Po naslovih poglavij najbolj izstopa učbenik R/7, učbenika NA/7 in DZS/7 pa imata naslove poglavij zelo podobne, če ne celo iste.

Poglavja se med seboj razlikujejo tudi po številu strani. Največ strani na posamezno poglavje vsebuje učbenik NA/7, najmanj pa učbenik DZS/7.

101

Tabela 47: Analiza slikovnega materiala tipa I in tipa II v učbenikih za šesti razred.

Slikovni material tipa I Slikovni material tipa II

Učbenik in

Slikovni material v učbenikih ima poseben pomen in mora biti smiselno vključen v tekstovni del, saj razlago podkrepi z vizualizacijo pojmov. Učbeniki za šesti razred so s slikovnim materialom ustrezno opremljeni. Učbeniki vsebujejo različno število slik, v povprečju vsebujejo kar 388 slik. Učbenik, ki najbolj izstopa iz povprečja navzgor, je R/6, iz povprečja navzdol pa M/6. Največ je slikovnega materiala tipa I (realističnih slik, konvencionalnih slik je manj), manj pa je slikovnega materiala tipa II, od tega pa so prisotne le makroskopske slike (Tabela 47). Največji delež slik, povezanih z okoljskimi vsebinami vsebuje učbenik M/6 (2,7

102

%), sledita mu učbenika DZS/6 (2 %) in NA/6 (1 %) ter učbenik z najmanj slikami, R/6 (0,5

%).

Tabela 48: Analiza slikovnega materiala tipa I in tipa II v učbenikih za sedmi razred.

Slikovni material tipa I Slikovni material tipa II

Učbenik

Tudi v učbenikih za sedmi razred je slikovni material bogato zastopan. Pričakovano, si mesto po številu slik najprej delijo realistične slike, nato konvencionalne slike in na zadnjem mestu makroskopske slike (Tabela 48). Slike so visoke kakovosti in komplementarne s tekstom. V povprečju učbeniki vsebujejo 392 slik. Iz povprečja navzgor izstopa učbenik NA/7 (508 slik), iz povprečja navzdol pa učbenik DZS/7. Največ slik, povezanih z okoljsko vsebino, se nahaja v učbeniku R/7 (2 %), nato mu sledi učbenik NA/7 (1,6 %) in učbenik DZS/7 (0,6 %).

Vsi učbeniki, tako za šesti kot za sedmi razred, vsebujejo slike, ki so neposredno povezane z okoljsko tematiko in nazorno prikazujejo posege človeka v okolje.

103

Tabela 49: Analiza tekstovnega materiala in nalog v učbenikih za šesti razred.

Tekstovni material Naloge

a Število razlag povezanih z okoljsko tematiko/Število vseh razlag

b Število navodil za eksperimentalno delo povezanih z okoljsko tematiko /Število vseh navodil za eksperimentalno delo

c Število zanimivosti povezanih z okoljsko tematiko/Število vseh zanimivosti

d Število povzetkov povezanih z okoljsko tematiko/Število vseh povzetkov

e Število razlag novih pojmov povezanih z okoljsko tematiko/Število vseh razlag novih pojmov

f Število dejavnosti v učbeniku povezanih z okoljsko tematiko, ki se nahajajo v delovnem zvezku/Število vseh dejavnosti v učbeniku, ki se nahajajo v delovnem zvezku

g Število tekstovnih vsebin, ki spodbujajo interes učencev, povezanih z okoljsko tematiko/Število vseh tekstovnih vsebin, ki spodbujajo interes učencev

h Število didaktičnih elementov (vsota posameznih elementov od a do g) povezanih z okoljsko tematiko/Število vseh didaktičnih elementov (vsota posameznih elementov od a do g).

i Število nalog v celotnem tekstu povezanih z okoljsko tematiko/ Število vseh nalog v celotnem tekstu

j Število nalog na koncu posameznega poglavja, povezanih z okoljsko tematiko/Število vseh nalog na koncu posameznega poglavja

k Celotno število nalog v učbeniku, povezanih z okoljsko tematiko/Število vseh nalog v učbeniku

Tabela 49 prikazuje delež tekstovnega materiala kot so Razlaga, Navodila za eksperimentalno delo, Zanimivosti, Povzetki, Razlaga novih besed, Aktivnosti v delovnem zvezku, Tekst, ki spodbuja interes učencev in Naloge, ki so neposredno povezane z okoljskimi vsebinami v vsakem analiziranem učbeniku. Vsi analizirani učbeniki za šesti razred vsebujejo poglavja

104

Navodila za eksperimentalno delo, Zanimivosti in Povzetki. Največ razlage vsebujeta učbenika R/6 in DZS/6. Razlago novih pojmov najdemo v vseh učbenikih, razen v NA/6.

Dejavnosti, opisane v učbeniku in ki se navezujejo na delovni zvezek ni v nobenem analiziranem učbeniku. Uvodne misli za spodbuditev interesa za učenje, pa vsebujeta učbenika DZS/6 in R/6. Učbenik R/6 vsebuje tudi polje Poveži znanje, kjer se odraža interdisciplinarna nota učbenika. Največ didaktičnih elementov, povezanih z okoljskimi vsebinami se nahaja v učbeniku DZS/6 (5,4 %), sledita mu učbenika M/6 (5 %) in NA/6 (4,3

%) ter na koncu učbenik R/6 (2,7 %). Učbenik NA/6 ne vsebuje nobenih nalog, ne med tekstom kot tudi ne na koncu posameznega poglavja. Učbenika DZS/6 in R/6 vsebujeta naloge tako med tekstom kot tudi na koncu poglavij, učbenik M/6 pa vsebuje naloge samo na koncu poglavij. Največji delež nalog, povezanih z okoljskimi vsebinami, vsebuje učbenik R/6 (21,7 %), sledi mu učbenik M/6 (5,9 %) in nato učbenik DZS/6 (2 %).

Tabela 50: Analiza tekstovnega materiala in nalog v učbenikih za sedmi razred.

Tekstovni material Naloge

Učbenik in

založba a b c d e f g h i j k

Aktivno v naravoslovje 2, DZS (DZS/7)

16/284 0/20 2/41 3/37 1/11 0 0/39 24/443 4/115 2/57 6/172

% 5,6 % 0 % 4,9 % 8,1 % 9,1 % 0 % 0 % 5,4 % 3,5 % 3,5 % 3,5 % Dotik narave

7, Rokus Klett (R/7)

18/323 2/60 1/7 4/46 1/18 0 2/42 28/496 5/46 1/4 6/50

% 5,2 % 3,3 % 14,3 % 8,7 % 5,5 % 0 % 4,8 % 5,6 % 10,9 % 25,0 % 12,0 % Spoznavamo

naravo, Narava d.o.o.

(NA/7)

6/97 0/25 6/133 1/21 0 0 0/5 13/281 0 1/21 1/21

% 6,2 % 0 % 4,5 % 4,8 % 0 % 0 % 0 % 4,6 % 0 % 4,8 % 4,8 %

* Navodila za izdelavo poskusov so opisana v delovnem zvezku.

a Število razlag povezanih z okoljsko tematiko/Število vseh razlag

b Število navodil za eksperimentalno delo povezanih z okoljsko tematiko /Število vseh navodil za eksperimentalno delo

c Število zanimivosti povezanih z okoljsko tematiko/Število vseh zanimivosti

d Število povzetkov povezanih z okoljsko tematiko/Število vseh povzetkov

e Število razlag novih pojmov povezanih z okoljsko tematiko/Število vseh razlag novih pojmov

f Število dejavnosti v učbeniku povezanih z okoljsko tematiko, ki se nahajajo v delovnem zvezku/Število vseh dejavnosti v učbeniku, ki se nahajajo v delovnem zvezku

g Število tekstovnih vsebin, ki spodbujajo interes učencev, povezanih z okoljsko tematiko/Število vseh tekstovnih vsebin, ki spodbujajo interes učencev

h Število didaktičnih elementov (vsota posameznih elementov od a do g) povezanih z okoljsko tematiko/Število vseh didaktičnih elementov (vsota posameznih elementov od a do g).

i Število nalog v celotnem tekstu povezanih z okoljsko tematiko/ Število vseh nalog v celotnem tekstu

105

j Število nalog na koncu posameznega poglavja, povezanih z okoljsko tematiko/Število vseh nalog na koncu posameznega poglavja

k Celotno število nalog v učbeniku, povezanih z okoljsko tematiko/Število vseh nalog v učbeniku

Tabela 50 prikazuje delež tekstovnega materiala kot so Razlaga, Navodila za eksperimentalno delo, Zanimivosti, Povzetki, Razlaga novih besed, Aktivnosti v delovnem zvezku, Tekst, ki spodbuja interes učencev in Naloge, ki so neposredno povezane z okoljskimi vsebinami v vsakem analiziranem učbeniku. Analizirani učbeniki za sedmi razred se bistveno ne razlikujejo od učbenikov za šesti razred, glede na analizo tekstovnih vsebin povezanih z okoljsko tematiko.

Vsi učbeniki za sedmi razred vsebujejo Navodila za eksperimentalno delo, Zanimivosti, Povzetke in Uvodne misli za spodbuditev interesa za učenje. Največ razlage vsebuje učbenik NA/7 (6,2 %), sledita mu učbenik DZS/7 (5,6 %) in R/7 (5,2 %). Razlago novih pojmov na koncu poglavja imata učbenika DZS/7 (9,1 %) in R/7 (5,5 %). Slednje omenjena učbenika vsebujta tudi naloge, tako v tekstu kot tudi na koncu poglavja, učbenik NA/7 pa vsebuje naloge samo na koncu poglavja. Učbenik NA/7 vsebuje tudi izseke Naredi sam, kjer lahko učenci najdejo najrazličnejše aktivnosti, ki so povezane z obravnavano temo.

Največji delež didaktičnih elementov, ki se nanašajo na okoljske vsebine najdemo v učbeniku R/7 (5,6 %), sledi mu učbenik DZS/7 (5,4 %) in nato učbenik NA/7 (4,6 %). Največji delež nalog, ki se nanašajo na okoljske vsebine, prav tako najdemo v učbeniku R/7 (12 %), sledi učbenik NA/7 (4,8 %) in nato učbenik DZS/7 (3,5 %).

Povzeti je mogoče, da so okoljske vsebine zastopane v učbenikih na ravni tekstovnega materiala.