• Rezultati Niso Bili Najdeni

Povzetek rezultatov opazovalnih list srečanj – Primer 2

In document 3 OTROCI S POSEBNIMI POTREBAMI (Strani 104-111)

5.2 REZULTATI ZBRANI S POMOČJO OPAZOVALNIH LIST SREČANJ

5.2.2 Povzetek rezultatov opazovalnih list srečanj – Primer 2

REZULTATI OPAZOVALNE LISTE INDIVIDUALNIH SREČANJ (skupno 22 srečanj)

Nevezana improvizacija Spontana igra na

inštrumente

Spontana igra je bila prisotna že od prvih srečanj. Tobi je pri tem zelo hitro menjaval inštrumente. Igral je zelo glasno in včasih

Sodelovanje ob igri sem opazila le pri zadnjih srečanjih, pa še to je trajalo le nekaj trenutkov. Ko sva vzpostavila očesni stik, sva se sicer ujela, potem pa je že zamenjal inštrument ali prekinil stik in obenem menjal ritem igranja.

Dinamika igre na inštrumente

Dinamika igranja je bila, še posebej pri individualnih srečanjih, ves čas zelo glasna in polna energije.

Želi prevzemati vodilno vlogo

Tudi v primeru, ko sva se za nekaj hipov ujela, ni poskusil prevzemati vodilne vloge in se je rajši umaknil v glasno igranje.

Prilagajanje paru, skupini

Pri nevezani igri se je le pri zadnjih srečanjih minimalno prilagajal, pa še to le za kratek čas.

Vezana improvizacija Želi igrati na

inštrumente

Deček je želel igrati na inštrumente in že od prvega srečanja sva izvajala tudi vezano improvizacijo na inštrumente.

Izogibanje posameznim inštrumentom

Zelo si je želel igrati na inštrumente. Raje je imel tiste, ki so imeli več zvoka ali bolj prodoren zvok. Že na začetnih srečanjih se je izogibal melodičnim inštrumentom. Pri večini srečanj sva

Pri vezani improvizaciji se je Tobi posameznim dejavnostim izogibal. Po petem srečanju sem ugotavljala, da je težava predvsem v koncentraciji. Načrtovala sem krajše dejavnosti in

97 vmes vključila veliko gibanja.

Sodelovanje ob igri na inštrumente

Njegovo sodelovanje je bilo zelo odvisno od tega, v katerem delu srečanja je bila katera dejavnost. Prvih deset srečanj se je njegovo sodelovanje nekoliko izboljševalo, potem pa je bilo do konca srečanj približno na enakem nivoju.

Dinamika igre na inštrumente

Dinamika igre na inštrumente je bila visoka na vseh srečanjih. Le ob posebnih in dodatnih spodbudah se je lahko prilagodil tudi nekoliko nižji dinamiki. Dinamika je bila nekoliko nižja na srečanjih, kjer sva se bolj intenzivno pogovarjala o čustvih.

Prevzemanje ponujene vodilne vloge

Že od prvih srečanj je zelo rad prevzemal vodilno vlogo, vendar te vloge ni zmogel. Potreboval pa je vodenje pri menjavi tempa ali dinamike oziroma pri začetku ali prenehanju igranja.

Približno po petnajstem srečanju se je prevzemanje vodilne vloge nekoliko izboljšalo. Potreboval je manj moje pomoči.

Vztrajanje v dejavnosti

Vztrajanje v dejavnostih je bilo izrazito kratkotrajno in se skozi celoten potek srečanj ni bistveno spreminjalo. Na začetku posameznega srečanja je bilo vztrajanje pri vezani improvizaciji običajno nekoliko boljše, proti koncu srečanj pa je Tobi tudi v dejavnostih, ki so mu bile sicer blizu (gibalne dejavnosti), zdržal le še po nekaj trenutkov. Nekoliko dlje je v dejavnostih vztrajal na zadnjih štirih srečanjih.

Prepevanje pesmic Izvajanje vaj

govoril

Izvajanje vaj govoril je bilo ves čas srečanj na zelo nizki stopnji.

Pri pesmicah, ki so vsebovale vaje govoril, je pripeval le posamezne zloge in še za to je potreboval dodatne spodbude.

Tudi če sem petje pesmic uvrstila v začetni del najinega srečanja, nisem opazila bistvene razlike.

Ritmično izrekanje pesmic

Pri ritmični izreki pesmic je bil nepozoren in tudi v posameznih delih besedil, ki jih je sicer poznal, je ves čas prehiteval in ni ujel ritma.

Ritmično spremljanje na inštrumente

Ritmično spremljanje na inštrumente je izvajal z navdušenjem, vendar pa je ves čas zelo pohiteval in se ni prilagajal ritmu. To se ves čas poteka najinih srečanj ni bistveno spremenilo.

98 Prepevanje/

pripevanje pesmic

Pesmice je pripeval le po zlogih in posameznih besedah. Če je kak del pesmice poznal, je besedilo le oddrdral in potem do konca kitice ali pesmice gibno ustvarjal.

Sodelovanje v pogovoru

Sodelovanje v pogovoru je bilo ves čas relativno dobro. Na začetku je bil nekoliko zadržan, kasneje pa se je zelo rad pogovarjal. Njegov besedni zaklad je bil zelo reven. Govoril je o svoji družini ali o konkretnih situacijah na srečanju. Govoril je v obliki zelo kratkih ali enobesednih povedi.

Razume pomen navodil/pogovora

Pri razumevanju navodil je imel izrazite težave. Potrebno je bilo večkratno ponavljanje in zelo nazoren prikaz poteka igre ali dejavnosti. Potreboval je na primer najmanj deset srečanj, da je razumel pomen posameznih pesmic, ki sva jih prepevala, čeprav je bilo njihovo izvajanje podprto z razlagami, slikovnimi prikazi in konkretnimi materiali.

Sproščen pogovor Pogovor je bil sprva zadržan, od petega srečanja naprej pa čedalje bolj sproščen. Na zadnjih srečanjih je bil Tobi zelo sproščen, radoveden in je veliko spraševal.

Celotno srečanje Vzpostavljanje

očesnega stika

Občasno sem opazila izogibanje očesnemu stiku, še posebej, ko sem od njega pričakovala kakšno sodelovanje. Sicer je bil sproščen in navezovanje stika, tudi očesnega, ni predstavljalo težav.

REZULTATI OPAZOVALNE LISTE SREČANJ V DVOJICAH (skupno 6 srečanj)

Nevezana improvizacija Spontana igra na

inštrumente

Spontana igra na inštrumente je bila prisotna na vseh srečanjih in je bila zelo dobra.

Izogibanje posameznim inštrumentom

Izogibanja posameznim inštrumentov v dvojicah z deklicami nisem opazila. Pri srečanjih z dečki se je Tobi dosledno izogibal nežnim in melodičnim inštrumentom, češ da so primerni le za deklice.

99 Sodelovanje ob

igri na inštrumente

Sodeloval je veliko bolje kot na individualnih srečanjih. Bolj je sodeloval z dečki. Drug drugega so posnemali in izbirali enake inštrumente. Menjave inštrumentov so bile še vedno hitre, vendar pa se je tudi delno prilagajal, še posebej, ko so bili v paru dečki.

Dinamika igre na inštrumente

Dinamika igranja je bila praviloma glasna. Nekoliko se je z dinamiko prilagodil igranju deklic, vendar pa z njimi ni v tolikšni meri vzpostavljal sodelovalnega odnosa.

Želi prevzemati vodilno vlogo

Ves čas je želel prevzemati vodilno vlogo. Pri parih z dečki je bila še dodatno prisotna izrazita tekmovalnost in tudi prepiranje za posamezne inštrumente (če ni bilo na razpolago dveh povsem enakih).

Izražal je veliko željo za igranje na inštrumente, ki je trajala čez celoten potek srečanj. melodičnim inštrumentom. Najraje je igral na boben.

Izogibanje posameznim dejavnostim

Izogibanja dejavnostim nisem opazila. Njegovo občasno nesodelovanje je bilo povezano bolj z nerazumevanjem navodil in z upadom koncentracije.

Sodelovanje ob igri na inštrumente

Sodelovanje pri vezani improvizaciji je bilo dobro skozi celoten potek srečanj v dvojicah. Z dečki je sodeloval nekoliko bolje,

Dinamika igre na inštrumente je bila na vseh srečanjih v dvojicah visoka, v povprečju podobna kot pri individualnih srečanjih, v

100

parih z deklicami pa za stopnjo nižja.

Prevzemanje ponujene vodilne vloge

Ponujeno vodilno vlogo je na vseh srečanjih v dvojicah zelo rad prevzemal. Ves čas pa je potreboval spodbudo in vodenje ter dodatna navodila pri izvajanju posameznih dejavnosti. Pri zadnjih dveh srečanjih v dvojicah je bil pri prevzemanju vloge bolj samostojen. Nekajkrat mi je z obrazno mimiko pokazal, naj mu ne pomagam in da bo zmogel sam.

Vztrajanje v dejavnosti

Vztrajanje v dejavnostih je bilo v povprečju nizko. Nekoliko višje je bilo na začetku posameznih srečanj, vendar pa pri nobeni dejavnosti ni vztrajal daljši čas.

Prepevanje pesmic Izvajanje vaj

govoril

Izvajanje vaj govoril je bilo tudi v dvojicah ne vseh srečanjih na nizki stopnji. Prisotnost drugega otroka, posebej ko so bili to dečki, je še dodatno prispevala, da je bil Tobi slabše osredotočen in manj pozoren na izreko besedil.

Ritmično izrekanje pesmic

Ritmična izreka pesmic je bila tudi odvisna od otroka v paru. Pri deklicah je nekoliko bolj sodeloval in tudi ni tako zelo pohiteval oziroma je pričel pohitevati nekaj zlogov kasneje. Sicer pa tekom srečanj ni bilo opaznejše razlike.

Ritmično spremljanje na inštrumente

Tudi pri ritmičnem spremljanju na inštrumente je bilo podobno.

Ves čas je zelo pohiteval in se ni prilagajal tempu. Običajno je iz ritmičnega spremljanja spontano prehajal v gibno ustvarjanje. To se ves čas poteka srečanj v dvojicah ni bistveno spremenilo.

Prepevanje/

pripevanje pesmic

Pesmice je tudi v dvojicah pripeval le pri posameznih zaključnih besedah verzov. Po približno polovici srečanj je bilo opazno manjše izboljšanje, sklepam da zato, ker si je do takrat zapomnil vsaj dele posameznih pesmic. V dvojicah z deklicami je s pripevanjem vztrajal nekoliko dlje.

Sodelovanje v pogovoru

Sodelovanje v pogovoru je bilo dobro. Vse čas se je pogovarjal, spraševal in komentiral stvari in dogajanje okrog sebe: (Kaj pa zdaj? Kaj je to?). Včasih je predlagal igrico, ki mu je bila všeč na predhodnih srečanjih. Je pa uporabljal zelo kratke povedi.

Razume pomen Tudi v dvojicah je bilo potrebno večkratno ponavljanje in zelo

101

navodil/pogovora nazoren prikaz poteka igre ali dejavnosti. Ko česa ni razumel, je poskušal posnemati otroka v paru. Če se mu to ni posrečilo, je pričel delati po svoje.

Sproščen pogovor Pogovor je bil ves čas zelo sproščen. Bil je radoveden, tudi pri srečanjih v dvojicah je veliko spraševal.

Celotno srečanje Vzpostavljanje

očesnega stika

Tudi v dvojicah je na vseh srečanjih dobro vzpostavljal očesni stik. Tudi tukaj je bila opazna manjša razlika med dečki in deklicami; nekoliko boljši očesni stik je vzpostavljal z dečki.

REZULTATI OPAZOVALNE LISTE SKUPINSKIH SREČANJ (skupno 6 srečanj)

Nevezana improvizacija Spontana igra na

inštrumente

Spontana igra na inštrumente je bila prisotna na vseh srečanjih.

Bila je zelo dobra.

Izogibanje posameznim inštrumentom

Pri skupinskih srečanjih se ni izogibal nobenim inštrumentom. Še vedno pa je imel najraje bobne.

Sodelovanje ob

igri na

inštrumente

Pri skupinski nevezani improvizaciji sem opazila, da se je tudi Tobi vmes uglaševal s kakšnim od prijateljev, potem pa naprej ustvarjal po svoje. Inštrumente je menjaval manj pogosto kot pri srečanjih v dvojicah, saj mu je bilo zanimivo hoditi od enega do drugega prijatelja in recimo z ropotuljico tolči po njegovem bobnu.

Dinamika igre na inštrumente

Dinamika igranja je bila pri skupinskih srečanjih močnejša kot pri individualnih ali pri srečanjih v dvojicah. Ko se je uglaševal s kakšnim izmed prijateljev, sta se prav trudila preglasiti celotno skupino. moral prilagoditi bolj prodornim fantom v skupini.

102 Prilagajanje

paru, skupini

Na začetnih skupinskih srečanjih se je slabše prilagajal, zato je pri nevezani improvizaciji večkrat prišlo do nesoglasij, ob katerih je moral potem popustiti. Po tretjem srečanju se je pričel bolj prilagajati. Poiskal je skupino fantov, s katerimi so skupaj ustvarjali in se jim prilagajal.

Vezana improvizacija Želi igrati na

inštrumente Zelo si je želel igrati na inštrumente, tudi v skupini.

Izogibanje posameznim inštrumentom

Nisem opazila, da bi se kakšnemu inštrumentu izogibal kot na individualnih srečanjih. Sklepam, da zato, ker so tudi drugi dečki radi ustvarjali na melodične inštrumente. Kljub temu je bil najbolj zadovoljen, če je lahko tudi pri vezani improvizaciji igral na boben.

Sodelovanje pri vezani improvizaciji je bilo v skupinskih dejavnostih že v začetku nekoliko slabše kot v dvojicah. Skozi

Pri dejavnostih je vztrajal krajši čas kot pri delu v dvojicah ali na individualnih srečanjih. To se skozi celoten potek srečanj ni bistveno spremenilo.

Prepevanje pesmic Izvajanje vaj

govoril

Izvajanje vaj govoril je bilo ves čas poteka srečanj na nizki ravni.

Tobi je v teh dejavnostih minimalno sodeloval ali samo poslušal.

Ritmično Pri ritmičnem izrekanju pesmic je tiste dele pesmic, ki jih je

103 otrok, potem pa je pričel hiteti. Ritem ga je spravil v gibanje in pričel je skakati naokrog ali se valjati po tleh. Na vseh skupinskih srečanjih je bilo podobno.

Prepevanje/

pripevanje pesmic

Tudi v skupini je pripeval le zaključne besede ali zloge verzov.

Pripeval je tiho in brez melodije. Skozi celoten potek srečanj se je pripevanje nekoliko izboljšalo. Pripeval je vedno daljše dele besedila.

Sodelovanje v pogovoru

Sodelovanje v pogovoru je bilo dobro. Veliko se je pogovarjal tudi z mano, predlagal je igrice, v katerih je doživljal uspeh, saj si je želel biti v središču pozornosti.

Razume pomen navodil/pogovora

Razumevanje navodil je bilo slabo. Ko česa ni razumel, se je pomešal v skupino in posnemal druge otroke. S pomočjo opazovanja je potem tudi dojel posamezna pravila.

Sproščen pogovor Na prvem srečanju je bil Tobi še nekajkrat v zadregi, saj ni

Očesni stik je bil dober in se je iz srečanja v srečanje še nekoliko izboljšal.

In document 3 OTROCI S POSEBNIMI POTREBAMI (Strani 104-111)