• Rezultati Niso Bili Najdeni

Povzetek rezultatov opazovalnih list srečanj – Primer 1

In document 3 OTROCI S POSEBNIMI POTREBAMI (Strani 97-104)

5.2 REZULTATI ZBRANI S POMOČJO OPAZOVALNIH LIST SREČANJ

5.2.1 Povzetek rezultatov opazovalnih list srečanj – Primer 1

REZULTATI OPAZOVALNE LISTE INDIVIDUALNIH SREČANJ (skupno 26 srečanj)

Nevezana improvizacija Spontana igra na

instrumente

Po prvih 9 srečanjih ni bilo vidnejšega napredka, potem pa je v času, ko smo pričeli tudi s skupinskimi srečanji, prišlo najprej do minimalnega, potem pa približno pri dvajsetem srečanju še do znatnejšega izboljšanja spontane igre.

Izogibanje posameznim instrumentom

Izogibanje posameznim inštrumentom sem zaznala kar pri sedmih od prvih deset srečanj. Po desetem srečanju sem opazila le še en tak primer. Tudi tukaj se verjetno pozna vpliv dela v skupinah, kjer je bila dinamika igranja v povprečju bistveno večja. Zanimiv je tudi primer, ko se je deklica ustrašila igranja na kitaro. Ko sva nato nekaj srečanj namesto kitare uporabljali veliko nežnejšo ukulelo, sva znova lahko segli po kitari.

Sodelovanje ob igri na instrumente

V prvih 9 srečanjih sodelovanja ob nevezani improvizaciji ni bilo ali pa je bilo neznatno. Kasneje se je to sodelovanje razvilo in ostalo približno na enakem nivoju vse do zadnjih srečanj.

Dinamika igre na instrumente

Dinamika je bila v začetnih srečanjih zelo nizka. Nekoliko se je izboljšala po približno dvajsetih srečanjih, nikoli pa ni dosegla dinamike skupinskih srečanj.

Prilagajanje paru, skupini

Prilagajanje je bilo na individualnih srečanjih minimalno in se skozi celoten potek ni bistveno spreminjalo.

Vezana improvizacija Želi igrati na

instrumente

Vezano improvizacijo sem prvič uporabila po desetem srečanju, saj prej to ni bilo smiselno. Želja, da bi sama posegala po

Izogibanja posameznim inštrumentom pri vezani improvizaciji (ki sem jo sicer uvedla šele po desetem srečanju) nisem opazila.

Izogibanje Pri vezani improvizaciji sem opazila občasno izogibanje

90 posameznim

dejavnostim

posameznim dejavnostim, vendar je to do dvajsetega srečanja izzvenelo.

Prevzemanje ponujene aktivne vloge je med desetim in dvajsetim srečanjem nekoliko raslo, potem se ni bistveno spreminjalo.

Vztrajanje v dejavnosti

Vztrajanje v dejavnostih je nihalo glede na dekličino razpoloženje in se skozi celoten potek srečanj, ko je bila prisotna vezana improvizacija, ni bistveno spreminjalo. Nekoliko bolj stabilno je bilo pri zadnjih pet srečanjih.

Prepevanje pesmic Izvajanje vaj

govoril

Izvajanje vaj govoril se je nekoliko izboljšalo šele po dvajsetem srečanju.

Ritmično izrekanje pesmic

Ritmično izrekanje pesmic je zelo nihalo in je bilo odvisno tudi od tega, koliko je deklica pesmico poznala.

Ritmično spremljanje na inštrumente

Z ritmičnim spremljanjem na inštrumente deklica ni imela večjih težav, vendar se je šele po dvajsetem srečanju nekoliko izboljšalo.

Prepevanje/

pripevanje pesmic

Kakovost pripevanja pesmi se je po petnajstem srečanju nekoliko izboljšala in potem do konca raziskave ostala približno enaka.

Sodelovanje v pogovoru

Sodelovanje v pogovoru je bilo sprva zelo nizko, po petnajstem srečanju pa se je pričelo krepiti in je do konca, z vmesnimi nihanji, ostalo relativno dobro.

Razume pomen navodil/pogovora

Pri razumevanju navodil je imela deklica ves čas izrazite težave.

Nekoliko se je njeno razumevanje izboljšalo po petnajstem srečanju, potem pa se do konca raziskave ni bistveno spremenilo.

Sproščen pogovor Sproščen pogovor je približno od desetega srečanja naprej počasi naraščal, vendar nikoli ni dosegel stopnje, ki sem jo opazila med vrstniki v srečanju dvojic.

91

REZULTATI OPAZOVALNE LISTE SREČANJ V DVOJICAH (skupno 9 srečanj)

Nevezana improvizacija Spontana igra na

inštrumente

Spontana igra na inštrumente se ni bistveno spreminjala, bila pa je na vseh srečanjih prisotna in to v večji meri kot na posameznim inštrumentom. V splošnem je imela raje melodične inštrumente kot ritmične.

Sodelovanje ob igri na inštrumente

Sodelovanje je skozi srečanja variiralo in tudi iz opazovalnega lista je razvidno, da je v veliki meri odvisno od otroka, s katerim je bila deklica na posameznih srečanjih v paru. Ko je bila z deklico, ki je tudi sicer aktivna, je bila tudi Ela aktivna in sta pri igranju sodelovali. Ko pa je bila v dvojici z deklico, ki je manj aktivna, jo je Ela dve zaporedni srečanji poskušala pripraviti do večjega sodelovanja, potem pa, ko ji ni uspelo, je to namero opustila.

Dinamika igre na inštrumente

Tudi dinamika improvizacije na inštrumente je bila v veliki meri odvisna od otroka v dvojici. Skozi srečanja je nihala, bila pa je v povprečju na mnogo višji stopnji kot na individualnih srečanjih.

Želi prevzemati vodilno vlogo

Pri bolj aktivni deklici v paru je Ela najprej poskušala prevzemati vodilno vlogo, a ji to ni uspelo, zato se je v naslednjih srečanjih prilagodila. Pri umirjeni deklici je že takoj prevzemala vodilno vlogo, vendar pa je ta težnja pri zadnjem srečanju, zaradi neodzivnosti deklice v dvojici, povsem upadla. Pri srečanjih, kjer sta bila prisotna fantka, je prisotna tekmovalnost vplivala tudi na to, da se je pri Eli v večji meri pojavila težnja za prevzemanje vodilne vloge.

92 Prilagajanje

paru, skupini

Na srečanjih, kjer je vodenje prepustila drugim, se je otrokom v paru tudi bistveno bolj prilagodila.

Vezana improvizacija Želi igrati na

inštrumente

Želja je sicer skozi srečanja nihala, vendar je bila celoten potek srečanj v dvojicah na dokaj visoki stopnji. Le pri paru z deklico, ki je bila manj aktivna, je bila ta želja manj izražena.

Izogibanje posameznim inštrumentom

Izogibanja posameznim inštrumentom v dvojicah nisem opazila.

Izogibanje posameznim dejavnostim

Tudi izogibanja posameznim dejavnostim v dvojicah nisem opazila.

Sodelovanje ob igri na inštrumente

Sodelovanje pri vezani improvizaciji je bilo sorazmerno dobro skozi celoten potek srečanj v dvojicah. Nekoliko slabše je bilo v paru z dečki in pri zadnjem srečanju z deklico, ki je bila manj aktivna.

Dinamika igre na inštrumente

Dinamika igre na inštrumente je bila na vseh srečanjih v dvojicah relativno visoka, vsekakor bistveno višja, kot na individualnih srečanjih.

Prevzemanje ponujene vodilne vloge

Ponujeno vodilno vlogo je tudi v dvojicah prevzemala z zadržkom, posebej v primerih, ko se je tudi otrok v paru izogibal vodilne vloge.

Vztrajanje v dejavnosti

Tudi vztrajanje v dejavnosti je bilo nekoliko odvisno od otroka v paru. Pri deklici, ki ni bila dovolj aktivna, je tudi Ela na zadnjem srečanju manj vztrajala. V splošnem se je vztrajanje v dejavnostih v drugem delu srečanj v dvojicah povečalo.

Prepevanje pesmic Izvajanje vaj

govoril V splošnem je bilo izvajanje vaj govoril dobro.

Ritmično izrekanje pesmic

Ritmično izrekanje pesmic je bilo dobro na skoraj vseh srečanjih, kadar smo to dejavnost izvajali.

Ritmično

spremljanje na Ritmično spremljanje na inštrumente deklici ni povzročalo težav.

93 inštrumente

Prepevanje/

pripevanje pesmic

Prevladovalo je pripevanje pesmic in deklica je pri tem relativno dobro sodelovala na vseh srečanjih.

Sodelovanje v pogovoru

Zelo dobro je komunicirala z deklico, ki je bila tudi sicer njena prijateljica in je bila tudi sama aktivna v pogovoru.

Razume pomen navodil/pogovora

Pri razumevanju navodil je Ela imela težave. Tudi ko je uspešno opravila neko dejavnost, v nekaterih primerih nisem mogla razločiti, ali je posamezno navodilo tudi dejansko razumela, ali pa je le posnemala aktivnosti soigralcev.

Sproščen pogovor Sproščen pogovor je bil zelo odvisen od otroka v paru, v splošnem pa je bil dober.

Celotno srečanje Vzpostavljanje

očesnega stika

V dvojicah je dobro vzpostavljala očesni stik. Tudi tukaj je bila opazna razlika, ki je bila odvisna od siceršnjega (prijateljskega) odnosa z otroki v dvojicah.

REZULTATI OPAZOVALNE LISTE SKUPINSKIH SREČANJ (skupno 7 srečanj)

Nevezana improvizacija Spontana igra na

inštrumente

Spontana igra v skupini je bila zelo dobra na vseh srečanjih.

Otroci so drug drugega spodbujali, Ela jim je ves čas sledila.

Izogibanje deklico, s katero je potem znotraj skupine delovala v paru.

Dinamika igre na

94

vodilno vlogo ustvarjali na inštrumente. Včasih jim je celo neposredno ukazovala, kako morajo igrati in kdaj prenehati. V spontani igri je to svojo namero zelo izrazito pokazala tudi s telesno govorico.

Prilagajanje paru, skupini

Na prvih dveh srečanjih se je zelo prilagajala skupini. Na naslednjih srečanjih se je prilagajala v bistveno manjši meri in je izrazito želela prevzemati vodilno vlogo, tudi takrat, ko je ta vloga pripadala drugim otrokom. Na zadnjih dveh srečanjih njena neprilagodljivost ni bila več tako izrazita in opazna.

Prevzemala je sicer vodenje, a se je tudi prilagodila drugim otrokom.

Vezana improvizacija Želi igrati na

inštrumente Želela je igrati na inštrumente.

Izogibanje posameznim inštrumentom

Posameznim inštrumentom se ni izogibala.

Izogibanje posameznim dejavnostim

Tudi izogibanja posameznim dejavnostim ni bilo.

Sodelovanje ob igri na inštrumente

Sodelovanje ob igri na inštrumente je bilo dobro, razen v primerih, ko se (tudi zaradi nerazumevanja navodil) ni zmogla prilagoditi igranju ostalih otrok.

Dinamika igre na

Vodilno vlogo je prevzemala. Opazilo se je, da je bila večkrat v zadregi, tako da je potrebovala mojo podporo. Na zadnjih srečanjih je bila že nekoliko bolj sproščena, vendar je še vedno pričakovala mojo pomoč in oporo.

Vztrajanje v dejavnosti

V skupinskih dejavnostih je dokaj dobro vztrajala, boljše kot pri individualnih dejavnostih in dejavnostih v dvojicah. Dinamika v skupini in doživljanje uspeha ji je očitno predstavljalo dodatno motivacijo.

95

Prepevanje pesmic Izvajanje vaj

govoril

Vaje govoril je izvajala včasih malo manj aktivno, v povprečju pa dobro. Vaje govoril smo izvajali v obliki pesmic, v katerih je Ela uživala in jih je v parih s prijateljicami zelo rada izvajala.

Ritmično izrekanje pesmic

Pri ritmični izreki pesmic je Ela skozi potek vseh sedem srečanj počasi napredovala.

Ritmično spremljanje na inštrumente

Ritmično spremljanje na inštrumente, tako lastne kot na ostale, je bilo dobro. Z ritmom tudi sicer ni imela težav.

V enem primeru pesmice, ki jo je sicer poznala, ni zmogla spremljati. Najbrž je bil vzrok v tem, da je bilo to na koncu srečanja, ko ji je že nekoliko popustila koncentracija.

Prepevanje/

pripevanje pesmic

Pripevanje pesmic je bilo v veliki meri odvisno od tega, koliko so znali pripevati tudi ostali otroci.

Sodelovanje v pogovoru

Pri prvih srečanjih je bila Ela še nekoliko zadržana, kasneje pa je bilo sodelovanje v pogovoru boljše.

Razume pomen navodil/pogovora

Ela je v vseh dejavnostih sledila otrokom iz skupine, predvsem svojim prijateljicam, s katerimi je večino časa delovala v parih.

Zato sem občasno težko razbrala, ali navodila razume ali pa je le posnemala aktivnosti drugih otrok.

Sproščen pogovor V srečanjih je bila sproščena in razigrana. Sproščen odnos z vrstniki in tudi z mano se je iz srečanja v srečanje krepil.

Celotno srečanje Vzpostavljanje

očesnega stika

Vzpostavljanje očesnega stika je skozi srečanja raslo. Opazila sem, da je Ela v tej skupini sicer dobro sprejeta, da se počuti sproščeno. Tudi v izpostavljeni vlogi se je na srečanjih očitno počutila vedno bolje in se je (tudi telesno) odpirala.

96

In document 3 OTROCI S POSEBNIMI POTREBAMI (Strani 97-104)