• Rezultati Niso Bili Najdeni

PREVERJANJE IN OCENJEVANJE ZNANJA NA DALJAVO

8.4 POSTOPKI OBDELAVE PODATKOV

9.1.4 PREVERJANJE IN OCENJEVANJE ZNANJA NA DALJAVO

32. vprašanje: Ali ste preverjali delo učencev pri matematiki pri izobraževanju na daljavo?

Pri tem vprašanju nas je zanimalo, ali so učitelji, vključeni v raziskavo, pri izobraževanju na daljavo preverjali delo učencev pri matematiki. Rezultati so prikazani na grafu 28.

Graf 28: Strukturni krog anketirancev glede preverjanje dela učencev pri matematiki pri izobraževanju na daljavo

Večina učiteljev (96,6 %) je preverjala delo učencev pri matematiki pri izobraževanju na daljavo. Le 3,4 % učiteljev tega ni počelo.

32.1 vprašanje: Utemeljite, zakaj niste preverjali dela učencev pri matematiki pri izobraževanju na daljavo?

Na to vprašanje so odgovorili le učitelji, ki so pri 32. vprašanju označili, da pri matematiki pri izobraževanju na daljavo niso preverjali dela učencev (4 učitelji). Tega nekateri niso počeli, ker je komunikacija potekala le s pomočjo elektronskih sporočil, drugi pa zato, ker so to storili, ko je delo ponovno potekalo v šoli.

33. Kako ste preverjali delo učencev pri matematiki na daljavo? Možnih je več odgovorov.

Na to vprašanje so odgovorili le učitelji, ki so pri 32. vprašanju označili, da so pri matematiki pri izobraževanju na daljavo preverjali delo učencev (114 učiteljev). Zanimalo nas je, kako so učitelji, vključeni v raziskavo, preverjali delo učencev pri matematiki na daljavo. Učitelji so pri vprašanju lahko izbrali več ponujenih odgovorov, in sicer učenci/starši so fotografirali izdelke (delovni zvezek/učni list), učenci so posneli video, povratno informacijo o delu so napisali starši, preko videokonferenc v živo, s pomočjo spletnih testov in kvizov (npr. Google Obrazci, LiveWorksheets, Kahoot, Qizizz) in drugo. Rezultati so prikazani v tabeli 17.

96,6 % 3,4 %

Da Ne

94

Tabela 17: Sestavljena frekvenčna in strukturna tabela načina preverjanja dela učencev pri matematiki na daljavo

f f %

Način preverjanja

Učenci/starši so fotografirali izdelke 103 90,4 %

Po videokonferenci v živo 59 51,8 %

S pomočjo spletnih testov in kvizov 34 29,8 %

Učenci so posneli video 15 13,2 %

Povratno informacijo o delu so napisali starši 13 11,4 %

Drugo 1 0,9 %

f – frekvenca, f % – odstotek primerov

Izmed učiteljev, ki so preverjali delo učencev pri matematiki pri izobraževanju na daljavo, je večina učiteljev (90,4 %) delo preverjala tako, da so jim učenci oziroma starši fotografirali in poslali izdelke. Polovica (51,8 %) jih je delo preverjala po videokonferenci v živo, 29,8 % pa jih je preverjala s pomočjo spletnih testov in kvizov (npr. Google Obrazci, LiveWorksheets, Kahoot, Quizziz, moja-matematika.si). Najmanj učiteljev (24,6 %) je delo učencev preverjalo tako, da so učenci posneli video ali pa so starši napisali kratko povratno informacijo o delu.

Učitelj, ki je izbral odgovor drugo, je napisal, da je učencem poslal vprašanja, oni pa so pisno odgovorili nanje.

34. vprašanje: Kako pogosto so Vam učenci pošiljali svoje izdelke pri matematiki pri izobraževanju na daljavo?

Na to zaprto vprašanje so odgovorili le učitelji, ki so pri 32. vprašanju označili, da so pri matematiki pri izobraževanju na daljavo preverjali delo učencev (114 učiteljev). Zanimalo nas je, kako pogosto so učenci učiteljem pošiljali svoje izdelke pri matematiki pri izobraževanju na daljavo. Učitelji so izbirali med petimi možnimi odgovori, in sicer vsako učno uro, dvakrat na teden, enkrat na teden ali drugo. Rezultati so prikazani na grafu 29.

Graf 29: Strukturni krog anketirancev glede pogostosti prejetih izdelkov učencev pri matematiki pri izobraževanju na daljavo

95

Največ učiteljev je označilo, da so jim učenci pošiljali izdelke dvakrat na teden (36,0 %) in enkrat na teden (34,2 %). Približno četrtina (23,7 %) pa je pošiljala vsako učno uro. Učitelji, ki so označili drugo (6,1 %) so napisali, da so učenci izdelke pošiljali zelo raznoliko, kar je bilo odvisno od zahtevnosti snovi. Če je bila učna vsebina lažja, so učenci izdelke lahko sami preverili. Nekateri so pošiljali le, če so želeli.

35. vprašanje: Kako ste popravljali izdelke učencev pri matematiki pri izobraževanju na daljavo?

Na to zaprto vprašanje so odgovorili le učitelji, ki so pri 32. vprašanju označili, da so pri matematiki pri izobraževanju na daljavo preverjali delo učencev (114 učiteljev). Zanimalo nas je, kako so učitelji, vključeni v raziskavo, popravljali izdelke učencev pri matematiki pri izobraževanju na daljavo. Učitelji so pri vprašanju lahko izbrali en odgovor med ponujenimi, in sicer izdelke sem natisnil, jih ročno popravil in fotografijo poslal učencem, izdelke sem popravil v računalniškem programu (npr. FoxitReader, Micrrosoft Word) in jih poslala učencem, računalnik je v večini sam popravil naloge in dal takojšnjo povratno informacijo, napisal sem splošen opisni komentar o izdelku ali drugo. Rezultati so prikazani na grafu 30.

Graf 30: Stolpčni prikaz uporabljenih načinov popravljanja izdelkov učencev pri matematiki pri izobraževanju na daljavo

Približno polovica učiteljev (52,6 %) je izdelke učencev pri matematiki pri izobraževanju na daljavo popravljalo tako, da so napisali splošen opisni komentar o izdelku. 35,1 % je izdelke popravilo v računalniškem programu in popravljene poslalo nazaj učencem. 4,4 % jih je ročno popravilo natisnjene izdelke in fotografijo poslalo učencem, le 3,5 % pa je pri popravljanju uporabilo računalniški program, ki je učencem dal takojšnjo povratno informacijo. Učitelji, ki so izbrali možnost drugo (4,4 %) so napisali, da so izdelke pregledali med videokonferencami, pri čemer so brali rešitve, učenci pa so popravljali.

36. vprašanje: Ali ste ocenjevali znanje matematike na daljavo?

Pri tem vprašanju nas je zanimalo, ali so učitelji 1. in učitelji 5. razredov pri izobraževanju na daljavo ocenjevali znanje matematike. Rezultati so prikazani v tabeli 18.

52,6 %

96

Tabela 18: Sestavljena frekvenčna in strukturna tabela anketirancev glede na ocenjevanje znanja matematike pri izobraževanju na daljavo

Ocenjevanje znanja matematike pri izobraževanju na daljavo

Da Ne Skupaj

Razred

1. razred f 15 43 58

f % 25,9 % 74,1 % 100,0 %

5. razred f 33 27 60

f % 55,0 % 45,0 % 100,0 %

Skupaj f 48 70 118

f % 40,7 % 59,3 % 100,0 %

f – frekvenca, f % – odstotek primerov

Več učiteljev (59,3 %) znanja matematike na daljavo ni ocenjevalo, kot jih je ocenjevalo (40, 7

%). Iz tabele 18 je razvidno, da je ta delež večji pri učiteljih 5. razredov (55,0 %) kot pri učiteljih 1. razredov (25,9 %).

36.1 vprašanje: Utemeljite, zakaj niste ocenjevali znanja matematike na daljavo?

Na to podvprašanje so odgovorili le učitelji, ki so pri 36. vprašanju označili, da pri matematiki pri izobraževanju na daljavo niso ocenjevali znanja učencev (70 učiteljev). Učitelji 1. razredov so utemeljili, da tega niso počeli, ker ni bilo potrebe. Večina je načrtovala ocenjevanje ob vrnitvi v šole, nekaterim pa se je zdelo, da bi bilo ocenjevanje prevelika obremenitev za učence in/ali starše, drugi pa so imeli ocene pridobljene že pred prehodom izobraževanja na daljavo. Pogosta utemeljitev je bila tudi ta, da ocenjevanje znanja v 1. razredu na daljavo zahtevno, ni ustrezno in ga ni mogoče izvesti objektivno, ker bi nekaterim v preveliki meri pomagali starši. To ne bi odražalo realnega znanja. Večini se je bolj smiselno zdelo temeljitejše preverjanje in utrjevanje znanja. Nekateri učitelji so napisali tudi to, da so dobili smernice o izogibanju ocenjevanja znanja od nadrejenih in da so se tako na šoli po priporočilih ministrstva dogovorili.

Večina učiteljev 5. razredov, ki niso ocenjevali znanja matematike na daljavo, je utemeljila, da so imeli učenci dovolj ocen pred prehodom na izobraževanje na daljavo. Poudarili so, da ne vedo, kako bi se lotili ocenjevanja, če bi morali ocenjevati. Tisti, ki so morali oceno še pridobiti, so raje počakali na vrnitev v šole, ker v nasprotnem primeru ocena ne bi bila realna, objektivna in poštena. Nekateri so napisali, da v obdobju izobraževanja na daljavo ni bilo predvidenega ocenjevanja.

97

37. vprašanje: Kako so učenci pridobili oceno pri matematiki pri izobraževanju na daljavo? Možnih je več odgovorov.

Na to vprašanje so odgovorili le učitelji, ki so pri 36. vprašanju označili, da so pri matematiki pri izobraževanju na daljavo ocenjevali znanje učencev. (48 učiteljev). Zanimalo nas je, kako so pridobili oceno pri matematiki pri izobraževanju na daljavo. Učitelji so pri vprašanju lahko izbrali več ponujenih odgovorov, in sicer ocenjeval/a sem domačo nalogo, ocenjeval/a sem s pomočjo spletnih testov (npr. Google Obrazci, LiveWorksheets), ocenjeval/a sem ustno na video srečanju (npr. Zoom, MicrosoftTeams), ocenjeval/a sem pisni test ali drugo. Rezultati so prikazani na grafu 31.

Graf 31: Stolpčni prikaz uporabljenih načinov ocenjevanja znanja matematike na daljavo Večina učiteljev (70,8 %) je znanje učencev na daljavo ocenjevala ustno na video srečanjih.

16,7 % je oceno pridobilo s pisnim testom, ostali pa so jo pridobili s pomočjo spletnih testov (10,4 %) in domačih nalog (8,3 %). En učitelj je pri oceni upošteval povratno informacijo staršev. Učitelj, ki je dopisal svoj odgovor, je napisal, da je pri oceni upošteval povratno informacijo staršev.

ODGOVOR NA RAZISKOVALNO VPRAŠANJE (RV4): Na kakšen način so učitelji 1. in 5. razreda preverjali in ocenjevali znanje matematike na daljavo?

Na podlagi pridobljenih odgovorov v četrtem sklopu (vprašanja 32–37) in pripadajočih tabel (tabeli 17–18) in grafov (grafi 28–31) smo utemeljevali četrto zastavljeno raziskovalno vprašanje, povezano z preverjanjem in ocenjevanjem znanja na daljavo. Rezultati so pokazali, da so skoraj vsi učitelji (96,6 %) preverjali delo učencev pri matematiki na daljavo, manj kot polovica (40,7 %) pa jih znanje učencev ocenjevalo na daljavo. Znanja niso ocenjevali predvsem zato, ker ni bilo potrebe ali pa so ga načrtovali ob vrnitvi v šole. Učitelji, ki so delo učencev preverjali, so to storili tako, da so jim učenci ali starši poslali fotografije svojih izdelkov (90,4 %) ali pa so to počeli po videokonferenci v živo (51,8 %). Učenci so jim najpogosteje svoje matematične izdelke v vpogled pošiljali enkrat do dvakrat na teden. Večina

70,8 %

Pisni test Spletni test Domača naloga Drugo

Delež odgovorov

Način ocenjevanja znanja matematike

98

učiteljev (52,6 %) je izdelke popravila in učencem napisala splošen opisni komentar. Znanje matematike pa so učitelji v večini (70,8 %) na daljavo ocenjevali tako, da so učence ustno ocenili na video srečanjih. To, da sta preverjanje in ocenjevanje na daljavo pogosto potekala po videokonferenci, nas ni presenetilo, ker je tudi Krašna (2015) ta način obravnaval kot zelo učinkovit, ker z njim zagotovimo večjo zanesljivost in veljavnost. Prav tako pa zmanjšamo možnost goljufanja, plagiata in nesamostojnega reševanja ter izničimo vprašanje identitete, na kar opozarjata Mason in Rennie (2006).

Odgovor na raziskovalno vprašanje 4: Učitelji 1. in 5. razredov so najpogosteje preverjali in ocenjevali znanje pri matematiki na daljavo na videokonferenčnih srečanjih. Pogost način preverjanja dela učencev pa je potekalo tudi tako, da so jim učenci ali starši pošiljali fotografije izdelkov učencev.