• Rezultati Niso Bili Najdeni

Profil ocene zaznavnih sposobnosti in primanjkljajev za učenko MS

0

77

Če povzamemo značilnosti in primanjkljaje učenke MS, ki smo jih razbrali iz učenkine dokumentacije in iz testiranja s SNAP preizkusom, ugotovimo, da se je učenka srečevala z zmernimi specifičnimi aritmetičnimi učnimi težavami in z diskalkulijo, sočasno pa še s specifičnimi težavami na področju branja in pisanja (disleksijo in disortografijo) ter z motnjami pozornosti in koncentracije. Učenka je imela velike težave s semantičnim in delovnim spominom, kar se je kazalo v slabši avtomatizaciji dejstev in postopkov.

Napredovala je zaradi uporabe vizualnih pripomočkov in velike motiviranosti in želje po uspehu.

Učenka KK

Učenka KK je bila rojena oktobra 2001. V času obravnave je živela v družinski hiši s starši in starejšim bratom. Starša sta bila oba zaposlena. Starši so redno sodelovali s šolo. Učenka je živela v družini z nižjim socio-ekonomskim statusom in je imela s strani MIZK subvencionirano malico.

Učenka je bila vključena v dopolnilni pouk pri matematiki od 1. razreda. Iz zapisov poročil razredničarke v 2. razredu smo razbrali, da učenka ni imela številskih predstav v številskem obsegu do 100 (velike težave ji je povzročalo štetje naprej in nazaj) in si je pomagala s stotičnim kvadratom in številskim trakom. Težave so se zato izkazovale pri seštevanju in odštevanju brez prehoda v številskem obsegu do 100. Razredničarka je v poročilo še zapisala, da je pri vsaki uri matematike potrebovala pogosto ob sebi učiteljico, saj ni razumela navodil in ni znala rešiti nalog. V izobraževalni program s prilagojenim izvajanjem in DSP je bila usmerjena kot učenka 3. razreda, januarja 2010, kot učenka s PPPU. Z odločbo sta ji pripadli dve uri DSP za premagovanje primanjkljajev, ovir oz. motenj, ki ju je izvajal specialni in rehabilitacijski pedagog. Oktobra 2012 so ji s spremembo odločbe dodelili skupaj 2 uri učne pomoči. Strokovnega mnenja nismo uspeli pridobiti. V specialno pedagoškem poročilu smo prebrali, da so pri učenki ugotovili lažje do zmerne specifične učne težave na področju branja in pisanja - disleksija in disortografija ter lažje do zmerne specifične aritmetične učne težave in diskalkulijo. Zavedeno je bilo, da se je učenka srečevala s težavami, povezanimi z aritmetičnimi postopki. Ker je uporabljala manj zanesljive postopke, je bila pri seštevanju in odštevanju zmotljiva. Zaradi primanjkljajev pri aritmetičnih sposobnostih in spretnostih

78

(številske predstave) ter vizualno-spacialnih primanjkljajev so se pojavljale težave pri dojemanju in zapisu dvomestnih števil (zamenjava enic in desetic). Ugotovljeno je bilo tudi počasno slušno predelovanje informacij ter upočasnjen tempo pri reševanju vseh nalog.

Njeni rezultati so bili tudi zaradi tega slabši od pričakovanih.

Iz poročil specialne in rehabilitacijske pedagoginje, ki je učenki pomagala v 4. in 5. razredu, smo razbrali, da je imela učenka težave z avtomatizacijo poštevanke zaradi izrazitih semantičnih primanjkljajev. Po več mesečnem multisenzornem (kinestetično, vizualno, slušno zaznavanje) utrjevanju poštevanke, je predlagala uvedbo vizualne opore – kartonček poštevanke. Učenka je potrebovala konkretne materiale in barvne opore tudi pri vseh osnovnih računskih operacijah (seštevanje, odštevanje, množenje in deljenje) v stotici in tisočici. Njeno pomnjenje je bilo zelo šibko, zato je potrebovala veliko vaje in utrjevanja, da je določen postopek razumela, usvojila in utrdila. Specialna in rehabilitacijska pedagoginja je opozorila, tudi na učenkine težave z vizualno pozornostjo, saj je pogosto spregledala kakšen pomemben podatek ali napravila nepotrebno napako. Dele celote je dojela le ob manipulaciji s konkretnim materialom. Težave z razumevanjem mestnih vrednosti je do 5. razreda zmanjšala. Postopke računskih operacij je usvojila, veliko težav ji je predstavljal postopek deljenja, ki ga je usvojila na dolgi način v 6. razredu, vendar ni bil popolnoma utrjen. Pri seštevanju in odštevanju je še vedno računala na prste. V 6. razredu sta ji ob preverjanju ustreznosti usmeritve po odločbi pripadli dve uri učne pomoči. Izvajalka DSP pri matematiki je v poročilo zapisala, da je učenka imela, zaradi zelo slabih številčnih predstav, velike težave pri urejanju velikih in decimalnih števil, ocenjevanju rezultatov in pri zaokroževanju. Snovi ni razumela, postopke se je naučila reševati rutinsko, brez premisleka. Računske operacije z ulomki je uspešno usvojila s pomočjo vizualnih opor, ki si jih je izdelala sama ob pomoči učiteljice. Največ težav je imela pri geometriji in z besedilnimi nalogami. Iz poročil je razvidno, da je učenka v 8. razredu popustila pri sprotnem učenju, kar se je izrazilo v slabših ocenah. KK je doma premalo utrjevala znanje in je prihajala k uram DSP manj pripravljena.

Zaradi zahtevne, abstraktne, snovi je imela velike težave z razumevanjem racionalnih števil (negativna števila, absolutna vrednost, potence, koreni). Izvajalka DSP je v evalvacijskem poročilu za 8. razred zapisala, da računske operacije s temi števili zahtevajo veliko poznavanje in pomnjenje pravil, kar je bilo za učenko brez uporabe vizualne opore

79

nemogoče. Učenka je bila še vedno zmotljiva pri računanju v obsegu do 100, zato so uvedli računalo.

Poročila učiteljev v Osebni mapi in opazovanje učenke so pokazali, da je učenka KK bila sprejeta med vrstnike, ni pa imela posebne vloge v razredu. Tiho je sledila manjšemu krogu deklic, kateremu vplivu se je podrejala. Učenka je bila neodločna, tiha, težje je navezovala stike. Do odraslih je bila spoštljiva, a zadržana. Učitelji so zapisali, da je bila delavna, motivirana, vedno pripravljena pomagati, njeno vedenje je bilo vzorno. Učenka ni bila pri učnem delu najbolj samostojna, je pa bila zelo prizadevna.

Test SNAP oz. Profil ocene posebnih potreb je pri učenki KK pokazal na resne težave s slušnim pomnjenjem.

Tabela 13 Ocena zaznavnih sposobnosti in primanjkljajev izdelana s testom SNAP – Profilom ocene posebnih potreb za učenko KK

Podtest Področje ocenjevanja Dosežek Analiza

dosežka

Primanjkljaj P 5: Prerisovanje likov Težave z vidnim zaznavanjem,

vizualno-spacialni primanjkljaji, P 9: Vidni spomin težave z delovnim (vidnim)

spominom

80