• Rezultati Niso Bili Najdeni

Prometne obremenitve leta 2018 v občini Ilirska Bistrica v PLDP

PROMETNI ODSEK VSA

Za občino je značilna slaba povezanost z javnim potniškim prometom znotraj občine in z regijskimi središči. Avtobusnih prevozov je največ na relaciji Podgrad ̶ Obrov in mejni prehod Starod ̶ Podgrad (preglednica 3) (Prometne obremenitve, 2018).

V občini je prevoz v veliki meri vezan na uporabo osebnega avtomobila. Ta prevladuje za delovne migracije znotraj in zunaj občine ter tudi za ostale dejavnosti in potrebe občanov.

Ključen izziv občine je zmanjšati število prevozov z motornimi vozili, še posebej tam, kjer so razdalje krajše in obstajajo možnosti za spremembo navad (Celostna prometna strategija

…, 2017). Leta 2018 je bilo v občini registriranih 8.475 osebnih avtomobilov oziroma, 635 avtomobilov na 1.000 prebivalcev, s čimer občina Ilirska Bistrica presega slovensko povprečje 549 osebnih avtomobilov na 1.000 prebivalcev (Statistični urad Republike Slovenije, 2021). Malo ljudi se odloči za pešačenje ali kolesarjenje, ki ostajata kot način rekreacije.

Površin za parkiranje je v občini dovolj. Parkiranje motornih vozil na urejenih parkirnih prostorih je brezplačno. Občinska uprava načrtuje tudi izgradnjo garažne hiše med železniško in avtobusno postajo (Celostna prometna strategija …, 2017).

Občina Ilirska Bistrica daje podobo industrijske občine in ni toliko usmerjena v razvijanje turizma. Kljub temu se v poletnem delu leta sooča z gnečo turistov, ki se vozijo zlasti na Hrvaško. V tem delu leta je promet eden večjih pritiskov na okolje. Gneča turistov in njihovi postanki povečajo tudi količino odpadkov, ki je večkrat odvržena tudi v naravo. Problem postaja tudi velika uporaba osebnega avtomobila. Občina je skozi mesto zgradila kolesarske poti, ki pa so večinoma neuporabljene. Povečan prometni pritisk na okolje je tudi posledica slabo vzpostavljenega javnega prevoza. Poleg tranzitnega turizma problem predstavlja tudi lovni turizem, ki vpliva na biotsko raznovrstnost občine.

20

5 PRITISKI NA OKOLJE

5.1 HRUP

Kot vir hrupa sta v občini Ilirska Bistrica največkrat izpostavljena industrija in promet. Z izgradnjo obvoznice se je vpliv prometa zmanjšal, zlasti v predelih, ki jih prometni tok zaradi obvoznice zaobide. Pred obvoznico so se predvsem poleti pojavljale gneče turistov, ki so se skozi Ilirsko Bistrico vozili proti Hrvaški. Šlo je za cesto od Ribnice do Ilirske Bistrice in cesto od Pivke do Ilirske Bistrice ter odsek od Ilirske Bistrice do mejnega prehoda Jelšane.

Z izgradnjo obvoznice se je promet preusmeril na obrobje mesta. Poleg potujočih turistov hrup povzročajo tudi tovorna vozila (Ženko, 2018).

Slika 6: Načrt za potek obvoznice skozi mesto Ilirska Bistrica

Prebivalci Jelšan in Dolenj so leta 2018 izvedli tudi protest. Ker gre za obmejni vasi, se vaščani srečujejo z gnečami turistov in ropotanjem tovornih vozil. Prav tako so opozarjali na poslabšanje stanja zraka zaradi povečanja izpušnih plinov. Kot edino rešitev so navedli izgradnjo avtoceste, ki bi turiste in tovornjake preusmerila iz naselij (Ženko, 2018).

Poleg cestnega prometa hrup povzroča tudi železniška proga Pivka–Ilirska Bistrica–mejni prehod. Ob železniški progi se nahaja približno pet objektov s hišnimi številkami, v samem naselju Ilirska Bistrica je objektov 20, še 10 objektov pa je do meje s Hrvaško. Tako lahko ocenimo, da pomeni hrup železniškega prometa bistveno obremenitev za vsaj 75 prebivalcev (Okoljsko poročilo …, 2011).

Drug vir hrupa predstavlja Tovarna Lesonit. Z izgradnjo nove tovarne leta 2006 in z novim načinom obdelave lesa, naj bi se hrup tovarne zmanjšal, a so kmalu po izgradnji nove tovarne občani, ki živijo v bližini Lesonita, začeli opozarjati na povečanje hrupa in prašnih delcev (Šajn, 2008). Benigar (2008) je zapisal, da sta moteča predvsem nizkofrekvenčni hrup in ultrazvok. Ta povzroča motnje v delovanju človekovih organov (iskrenje pred očmi, neugodje v predelu želodca, vrtoglavico, glavobol, nespečnost, tesnobo ...). Leta 2008 je tudi sam izmeril nizkofrekvenčni hrup z merilnim mikrofonom in ugotovil, da hrup ob tovarni za več kot sedemkrat presega maksimalne dovoljene meje. Lastnik tovarne meni, da je izvor težave v dejstvu, da so stanovanjske hiše zgrajene preblizu tovarne (Benigar, 2008).

Vir: STA, 2014.

21

Določeno mero hrupa povzroča tudi industrijska cona v Podgradu (Hrušica), kjer so locirana podjetja Plama pur, Izoterm Plama in Termoplasti-Plama. Cona je umeščena stran od poselitvenih območij, zato prebivalci nimajo težav s hrupom (Okoljsko poročilo …, 2011).

5.2 ODPADNE VODE

Osrednji upravljalec vodovoda v občini je Komunalno podjetje Ilirska Bistrica, ki s pitno vodo oskrbuje večino prebivalcev občine. Upravlja tri vodovodne sisteme: vodovodni sistem Ilirska Bistrica, vodovodni sistem Knežak in vodovodni sistem Podstenjšek. Komunalno podjetje opravlja tudi obvezno gospodarsko javno službo odvajanja in čiščenja komunalnih in padavinskih odpadnih voda na območju občine Ilirska Bistrica (Komunalno podjetje …, 2021). V občini je še 12 lokalnih vodovodov. Ti v posameznih naseljih oskrbujejo od najmanj 10 do največ 330 prebivalcev, skupno pa 1.890 prebivalcev občine (Volk, 2009).

Občina je izdelala tudi Operativni program odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda v občini Ilirska Bistrica, s katerim so določena območja naselij, ki morajo biti opremljena z javno kanalizacijo, načrtovati in izvesti je treba tudi investicije ali investicijsko vzdrževanje objektov javne kanalizacije. Gre za naselja, ki imajo več kot 50 prebivalcev in gostoto, večjo od 20 oseb/ha oziroma 10 oseb/ha na občutljivih in vodovarstvenih območjih. V občini je 37 takih naselij (Volk, 2009).

Komunalno podjetje Ilirska Bistrica upravlja približno 60 km dolg kanalizacijski sistem. Ta je pretežno mešanega tipa, v Jasenu, na Jasenski pili in v delu Topolca pa gre za ločene sisteme. Podjetje upravlja še kanalizacijo v naseljih Bač, Knežak, Podgrad, Hrušica in Šembije, kjer so locirane male komunalne čistilne naprave. Centralna čistilna naprava z zmogljivostjo 9500 PE je postavljena na obrobju mesta. Odpadna voda priteče v kanal z grabljami, ki očistijo trde delce; ti so večji od 6 mm. Ta voda nato odteče v vhodno črpališče, od tu pa v peskolov z lovilnikom maščob. Ko je voda mehansko očiščena, odteče v razdelilni jašek in se nato izmenično pretaka v prvi ali drugi bazen SBR reaktorja oziroma biološkega bazena. Tukaj poteka še biološko čiščenje vode. Na centralno čistilno napravo so priključeni še industrijska podjetja Lesonit in Transport Ilirska Bistrica ter približno 4500 prebivalcev (Komunalno podjetje …, 2021).

V občini deluje ena centralna čistilna naprava in pet malih komunalnih naprav, ki se nahajajo v naseljih Bač, Podgrad, Hrušica, Knežak in Šembije. Centralna čistilna naprava ima zmogljivost 9.500 PE in oskrbuje približno 4500 prebivalcev (Komunalno podjetje …, 2021). Kanalizacijski sistem je vzpostavljen v mestu Ilirska Bistrica, na katerega so priključeni še Jasen in Topolc, svoj kanalizacijski sistem imajo naselja Hrušica, Podgrad, Bač in Knežak. Kanalizacijsko omrežje je grajeno v ločenem in mešanem sistemu (Obravnava Dopolnjenega programa …, 2020). Stopnja priključenosti na javno kanalizacijsko omrežje v mestu Ilirska Bistrica je 55,4 % (Koeficient razvitosti …, 2021). V naselju Hrušica so izvedeni vsi kraki fekalne kanalizacije, a veliko gospodinjstev še vedno ni priklopljenih nanjo. Gospodinjstva, ki niso priključena na javno fekalno kanalizacijo, imajo svoje greznice (Obravnava Dopolnjenega programa …, 2020). Kjer urejenega odvajanja in čiščenja odpadne vode ni, morajo lastniki novih objektov obvezno zgraditi malo komunalno čistilno napravo ali pa nepretočne greznice. Blato in komunalne odpadne vode

22

iz pretočnih greznic ter malih čistilnih naprav se morajo odvažati v Centralno čistilno napravo Ilirska Bistrica (Odlok o odvajanju …, 2019).

Slika 7: Centralna komunalna čistilna naprava Ilirska Bistrica

Avtorica: Petra Stopar.

Slika 8: Mala komunalna čistilna naprava Knežak

Avtorica: Petra Stopar.

5.3 ODPADKI

Ločevanje odpadkov se je v občini Ilirska Bistrica začelo leta 2005. Postavljeni so bili ekološki otoki, na katerih se je ločeno zbiralo papir, steklo, plastenke, pločevinaste izdelke in biološko razgradljive odpadke. Leta 2006 je bil zgrajen zbirni center za ločeno zbrane frakcije Globovnik. V preteklosti je na območju občine delovalo tudi odlagališče nenevarnih odpadkov v Jelšanah, vendar se je v letu 2013 začel postopek zapiranja deponije in danes ne deluje več (Stanič, 2018).

23

Komunalno podjetje Ilirska Bistrica ob ravnanju z odpadnimi vodami opravlja tudi storitev ravnanja s komunalnimi odpadki na celotnem območju občine Ilirska Bistrica. Čez leto zberejo več kot 4000 ton komunalnih odpadkov, 60 % le-teh so ločeno zbrani odpadki.

Poskrbljeno je za odvoz gospodinjskih in vseh drugih odpadkov. Gospodinjstva so opremljena z zabojniki za ločevanje mešane embalaže in ostanka komunalnih odpadkov. V mestu Ilirska Bistrica so gospodinjstva opremljena tudi z zabojniki za ločevanje biorazgradljivih odpadkov. Ostala gospodinjstva s temi zabojniki niso opremljena, saj imajo možnost lastnega kompostiranja, le v vaseh Podgrad in Knežak je na ekološkem otoku tudi možnost zbiranja biorazgradljivih odpadkov (Komunalno podjetje …, 2021). Odvoz je organiziran v vseh 64 naseljih, ki imajo skupno 14.056 prijavljenih uporabnikov storitev gospodarske javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki (Okoljsko poročilo …, 2011).

V občini je urejenih 84 ekoloških otokov, od tega jih je 19 v Ilirski Bistrici, 65 pa po ostalih naseljih. Otoki so urejeni ob javnih cestah ter dostopni vsem prebivalcem ter obiskovalcem.

Večji zbirni center je Globovnik, kjer se zbirajo ločene frakcije, kot so embalažni les, kosovni odpadki, trda plastika, bela tehnika, odpadni elektro aparati in elektronika, odpadna oblačila in tekstil, odpadne gume, stanovanjski gradbeni material, odpadna olja, barve in laki ter nevarne odpadke iz gospodinjstva. V okviru projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki je komunalno podjetje prejelo v uporabo 10 uličnih zbiralnikov za tako imenovane e-odpadke in odpadne baterije. Postavljeni so na ekoloških otokih na Cankarjevi ulici, Gregorčičevi cesti, Gubčevi ulici, Jasenski pili, Kidričevi ulici, Prešernovi ulici, v Rečici, na Rozmanovi ulici in na Vilharjevi cesti (Komunalno podjetje …, 2021). Zbiranje nevarnih odpadkov se v občini vrši enkrat letno, občani pa lahko tudi sproti odvažajo nevarne odpadke v Zbirni center Ilirska Bistrica (Globovnik). Pojavljajo se tudi neurejena odlagališča (Okoljsko poročilo …, 2011).

Slika 9: Zabojnik za električne odpadke

Avtorica: Petra Stopar.

24

Direktor komunalnega podjetja opaža, da se odnos občanov in občank do ločenega zbiranja odpadkov izboljšuje, vendar potrošništvo povzroča vse večje količine in tudi nove vrste odpadkov. Delež ločeno zbranih odpadkov ostaja med 60 in 62 %. Direktor je omenil da se pojavlja problem, ko prebivalci na otoke, ki so skriti očem, odlagajo vse vrste gradbenih odpadkov, kosovnih odpadkov … Tako nastajajo večji stroški pri čiščenju. Nepravilno ločevanje se pojavlja tudi v stanovanjskih naseljih, čeprav so zabojniki urejeni in označeni (Trček, 2021).

Slika 10: Divja odlagališča v občini Ilirska Bistrica

Vir: Komunalno podjetje Ilirska Bistrica, 2021.

V letu 2008 je bilo v občini z javnim odvozom zbranih 5574 ton komunalnih odpadkov, oziroma 400 kg komunalnih odpadkov na prebivalca. Leta 2018 je bilo odpadkov 4245 ton oziroma 319 kg na prebivalca (Statistični urad Republike Slovenije, 2021).

Glavni zbirni center odpadkov Globovnik se nahaja ob glavni cesti Ilirska Bistrica–Knežak.

Območje Globovnika se razteza na približno 3,6 ha površine. Sprva je bilo na območju današnjega zbirnega centra postavljeno odlagališče odpadnega materiala tovarne TOK. Šlo je za tovarno organskih kislin, ki je na tem območju od prve polovice 60. let 20. stoletja odlagala tehnološki odpadek – sadro. Odloženih naj bi bilo od 120.000 do 150.000 m3 odpadkov skupno z zasipnim materialom. Problem odlagališča je bila predvsem njegova lega, saj se je nahajalo ob potoku Trnovšček in se je onesnažena voda iztekala vanj (Študija o vplivu …, 2018). Globovnik je bil kot zbirni center urejen leta 2007. Danes je jabolko spora, saj domačini že več let govorijo o smradu, ki ga povzročajo sadra (ostanek nekdanjega odlagališča tovarne TOK), blato flokulantov in modra barvila. Ostanki obojega vsebujejo sestavine, ki reagirajo s sadro in z vodo, proizvod pa je vodikov sulfid, strupen in koroziven plin z značilnim neprijetnim vonjem po gnilih jajcih (Valenčič, 2011). Načrtov za sanacijo zbirnega centra je bilo že kar nekaj, prve analize so bile opravljene že leta 1992. Leta 2019 se je Park Škocjanske jame z okoljskim ministrstvom in občino Ilirska Bistrica dogovoril o pripravi načrta sanacije, saj so raziskave pokazale, da imajo izcedne vode škodljiv vpliv na Škocjanske jame in vrste s seznama Natura 2000. Sanacija naj bi se začela leta 2022 (Valenčič, 2020). Leta 2017 je bilo v zbirnem centru zbranih 100.000 m3 odpadkov (Študija o vplivu …, 2018).

Povečana količina odpadkov je značilna za turistična območja Mašuna in Sviščakov ter za območja ob jezeru Mola. Občina se trudi zagotoviti ustrezno število zabojnikov za odlaganje odpadkov, ki se zbirajo ločeno (Okoljsko poročilo …, 2011).

25

Zadnja leta so se povečale količine odpadkov tudi zaradi gibanja migrantov. Na bistriškem so v zadnjih dveh letih odstranili skoraj 22 ton odpadkov s 120 lokacij. Večja odlagališča migrantov so locirana zlasti v gozdovih, kjer je na odročnejših lokacijah otežen tudi dostop delavcem komunale. Težavo sta predstavljali zlasti dve lokaciji, in sicer Okroglina in Snežnik. Med zavrženimi predmeti prevladujejo oblačila, obutev, embalaža hrane in pijače ter nahrbtniki. Komunalni delavci so v letih 2018 in 2019 pobrali 21,7 tone odpadkov (Kaluža, 2021).

Občina si prizadeva za zmanjšanje odpadkov. Postavljenih je bilo 84 ekoloških otokov, a je še vedno velik del naselij brez določenih zabojnikov. Največkrat so problem zabojniki za organske odpadke, ki so postavljeni samo v nekaterih naseljih. Pomembno je delovanje zbirnega centra Globovnik, kamor prebivalci lahko pripeljejo embalažni les, kosovne odpadke, trdo plastiko, belo tehniko, odpadne električne aparate in drugo elektroniko, odpadna oblačila in tekstil, odpadne gume, stanovanjski gradbeni material, odpadna olja, barve in lake ter nevarne odpadke iz gospodinjstva. Občina je poskrbela tudi za ustrezno ločevanje elektronskih naprav s posebnimi zabojniki, a so ti zabojniki postavljeni samo v mestu v nekaterih stanovanjskih soseskah. Občinska uprava je začela reševati tudi problematiko divjih odlagališč in njihovo sanacijo. Veliko odpadkov je v naravo odvrženih na turističnih krajih, kot sta Mašun in Sviščaki. Prav tako v zadnjih letih okolje obremenjujejo odpadki beguncev.

5.4 EMISIJE V ZRAK

Območje občine Ilirske Bistrice ne sodi v državno mrežo spremljanja kakovosti zraka.

Najbližje merilno mesto je v Kopru, ki je od občine oddaljeno 30 km zračne razdalje. Glavni viri emisij v zraku v občini so industrija, promet in energetika, v hladnem delu leta pa še individualna kurišča in manjše kotlovnice. Večje emisije povzročajo Lesonit, Termoplasti Plama d.o.o. s proizvodnjo plastične embalaže in Plama Pur d.o.o. s proizvodnjo poliuretanske pene, ki je zavezanec za monitoring za dušikove in žveplove okside, skupni prah in nekatere organske spojine (Gradbeno dovoljenje …, 2019).

Lesonit emisije v zrak pošilja zlasti pri izstopu zraka v atmosfero pri sušenju vlaken, pri odsesovalnih sistemih in pnevmatskih transportih vlaken, prahu, žagovine, zdrobljenih obrezkov. Podjetje je zmanjšanje izpustov doseglo z vgradnjo naprav za filtriranje zraka pred izpustom v atmosfero z vrečastimi filtri, filter cikloni ali z mokrim pranjem (Gradbeno dovoljenje …, 2019).

Do prašnih emisij prihaja na skladišču lesne surovine, ko se les razklada, naklada in prevaža ter se stresajo ostanki blata in skorje lesa. Te emisije so večje zlasti v sušnem in vetrovnem vremenu. Prah nastaja tudi na sekalnici. Na teh mestih prihajajo v zrak tudi odpadna lesna vlakna. Za zmanjšanje vnosa teh vlaken v okolico se ob vetrovnem vremenu deponija z odpadnimi vlakni za kurjavo poliva z vodo (Gradbeno dovoljenje …, 2019). Leta 2011 je bil Lesonit po podatkih Agencije RS za okolje po emisiji dušikovih oksidov na desetem mestu v Sloveniji, po emisiji delcev pa med desetim in petnajstim mestom. V istem letu so izpustili 34 ton delcev PM10 (Meritve onesnaženosti …, 2012).

26