• Rezultati Niso Bili Najdeni

3 EMPIRIČNI DEL

3.5 ANALIZA UČBENIKOV PO KATEGORIJAH

3.5.3 Otroci s posebnimi potrebami

3.5.3.1 Analiza kategorije

OTROCI S POSEBNIMI POTREBAMI

Učbenik f Na kakšen način

Domovinska in

državljanska kultura in etika

0 /

Jaz, midva, mi 0 /

Spoznavanje okolja 2

2 V kontekstu tega, da moramo pomagati tistim, ki ne zmorejo skrbeti zase – na fotografiji sta deklici, ena od njiju na invalidskem vozičku, druga ji skuša pomagati. Iz tega sklepamo o predpostavki, da osebe, ki so telesno ovirane, niso zmožne skrbeti zase in zato potrebujejo pomoč drugih. Druga pojavitev pa je kontekstu gibanja – na fotografiji deklica na invalidskem vozičku, ki ga potiska njen vrstnik. Sklepamo lahko, da gre za pozitivni prikaz medvrstniške pomoči, lahko pa tudi o tem, da gibalno ovirani otroci potrebujejo pomoč drugih.

Družba 4 5 V kontekstu pravic in dolžnosti je tudi poenostavljen zapis o otrokovih pravicah, sestavljen na podlagi Konvencije o otrokovih pravicah. Tam je zapisano, da imajo pravice tudi tisti otroci, ki so »drugačni«, to se navezuje tudi na učence. Poudarjena je pravica do spoštovanja, ki jo imajo tudi »učenci z motnjami vida ali sluha, učenci z gibalnimi ali govornimi motnjami, učenci s specifičnimi učnimi težavami, učenci iz revnih družin, učenci begunci …« (str. 22). Na tem mestu bi bilo lahko učencem zastavljeno vprašanje, kako sami razumejo spoštovanje v odnosu do otrok s posebnimi potrebami ali pa kaj na tem področju delajo sami/njihovi starši.

Naša družba 5

0 /

Super Minds 2

0 /

Človeško telo 2 Prva pojavitev je v kontekstu celičnih delitev oziroma mutacij v telesnih celicah, in sicer fotografija fanta z Downovim sindromom. Iz besedila

139

pod fotografijo izvemo, da imajo osebe s tem sindromom dodatni kromosom, ki vpliva na njihove lastnosti. Kljub temu da gre za znanstveno razlago mutacij, bi lahko kot primer podali druge oblike oziroma primere, saj v tem kontekstu lahko negativno vpliva na podobo oseb oziroma otrok s posebnimi potrebami. Druga pa je v kontekstu odzivanja na dražljaje, kjer je na fotografiji deček na invalidskem vozičku, ki mu pri potiskanju vozička pomaga vrstnica. Pod fotografijo je zapis o tem, da je ohromelost nog lahko posledica poškodbe hrbtenjače. Fotografija je na eni strani prikaz medsebojne pomoči, po drugi strani pa lahko tudi prikaz neenakovrednega položaja (oseba, ki je na vozičku, ne zmore sama, zato ji »hodeča« oseba pomaga).

Radovednih pet

0 /

Messages 4 1 V kontekstu kritike knjige, filma ter televizijskega programa, je predstavljeno bralčevo mnenje o knjigi »The curious incident of the dog in the night time«, ki govori o Christopherju, ki ima Aspergerjev sindrom in se odloči poiskati morilca sosedovega psa. Knjiga predstavi tudi težave, s katerimi se soočajo ljudje z učnimi težavami, zato bralec poziva vse potencialne bralce, da si knjigo preberejo.

Gospodinjstvo

Lili in Bine 1 1 V poglavju, ki obravnava gibanje, je ilustracija, na kateri so otroci, ki na igrišču izvajajo različne aktivnosti. Na ilustraciji je tudi deklica na invalidskem vozičku, ki ga poganja njen vrstnik. Pod njo je zapisano, da se ljudje in živali premikamo podobno, igrače pa se ne premikajo same, saj jih premikamo z »vlečenjem, nošenjem, potiskanjem …«, ni pa posebej izpostavljeno, kako se gibajo ljudje, ki so gibalno ovirani.

Koraki v času 6

1 V kontekstu otroštva skozi čas, natančneje današnjega položaja otrok v razvitem svetu, je fotografija, na kateri sta dve osebi s posebnimi potrebami, ki bereta oziroma pišeta, opis fotografije pa se naveže na to, da: »bogate države namenjajo več pozornosti tudi otrokom s posebnimi potrebami, ki do izobrazbe prihajajo na njim prilagojen način«. Iz konteksta fotografije torej izvemo, da poteka šolanje otrok s posebnimi potrebami na prilagojen način, ki pa je tudi način, utemeljen s pozornostjo bogatih držav, torej je ustrezen oziroma dober, ne izvemo pa o negativnih učinkih take oblike izobraževanja ali o alternativnih oblikah.

140

SKUPAJ 12

3.5.3.2 Dodatne pomembne vsebine iz nekaterih učbenikov

1) Domovinska in državljanska kultura in etika: V učbeniku je izpostavljeno, da morajo biti mediji pozorni na to, kako poročajo o osebah s posebnimi potrebami. Omenjena so tudi socialna podjetja, ki nudijo zaposlitev osebam z invalidnostjo in jim s tem omogočajo socialno varnost. Omenjeno je tudi Društvo invalidov Hrastnik, in sicer kot eno od društev, v katero se združujejo ljudje s skupnimi interesi.

2) Jaz, midva, mi: V učbeniku je na začetku poglavja o posamezniku, skupnosti in državi, zapisana zgodba o Darku Đuriću, ki je zaradi genske napake že od rojstva brez nog ter leve roke. Ovire je uspel premagati ter tako postal profesionalni plavalec, ki Slovenijo zastopa na mednarodnih tekmovanjih, prav tako pa pomaga drugim, ki so pomoči potrebni. Ob besedilu je tudi njegova fotografija. Besedilo pokaže, da je kljub telesnim oviram možno preseči pričakovanja drugih oziroma družbe.

3) Spoznavanje okolja 2: V poglavju »Gibamo se« so opisani pripomočki za gibanje. Našteti so rolka, bergle (na katere naj bi se opirali, ko imamo poškodovano nogo) ter hodulje.

Primer pripomočka za gibanje je tudi invalidski voziček.

4) Družba 4: V poglavju »Družine« je učencem zastavljen izziv, pri katerem morajo med naštetimi oblikami vedenja navesti tiste, ki so olikani, med naštetimi oblikami vedenja pa je tudi »posmehovanje invalidom ali starim ljudem, ki težko hodijo«.

5) Naša družba 5: V podpoglavju »Posameznik v skupnosti« je fotografija osebe na invalidskem vozičku, in sicer v kontekstu pomoči potrebnim. Pod fotografijo je zapisano, da se med seboj povezujejo ljudje z različnimi potrebami oziroma cilji, združujejo pa se tudi ljudje, ki imajo na primer enake bolezni oziroma telesne omejitve, ker s tem lažje dosežejo svoje cilje (kot so na primer urejene klančine, pločniki za lažji dostop invalidom v javne stavbe). Ta vidik prikaže osebe, ki so gibalno ovirane, kot enakovredne člane družbe, ki s svojimi izkušnjami in znanjem sami doprinesejo k izboljšanju kvalitete svojega življenja v družbi.

6) Človeško telo: V poglavju »Odzivanje na dražljaje«, v sklopu »Dejavnosti« je vprašanje učencem o tem, katero čutilo uporabljajo slepi ljudje za branje ter tudi, kako imenujemo pisavo, ki je prilagojena slepim bralcem. V istem poglavju je med boleznimi živčevja opisana epilepsija (dolgotrajno bolni). V nadaljevanju pa so opisane tudi duševne bolezni oziroma motnje (psihotične, razpoloženjske, tesnobne, osebnostne motne ter motenje hranjenja). V poglavju »Odzivanje na dražljaje« so opisane tudi bolezni in okvare vida oziroma sluha. Pri slednjih je slušni aparat naveden kot pripomoček, ki ga gluhe oziroma

141

naglušne osebe uporabljajo, da si izboljšajo sluh. V tem kontekstu je dodana tudi fotografija slušnega aparata.

7) Radovednih pet: V »Prizori iz življenja stvari« poteka dialog med rokavičnikom in rokavico, kako splezati na posamezne dele človeškega telesa. Rokavičnik ima samo palec in ne tudi kazalca kot rokavica, zato sta si pri plezanju primorana pomagati in vzajemno plezati. To je lahko tudi prispodoba o tem, da smo si ljudje različni in da se ravno zaradi tega lahko dopolnjujemo med seboj ter si pomagamo. V »Coprnica Zofka« izvemo, da je ta drugačna od ostalih čarovnic, saj svoje »razpoloženje izraža na zelo samosvoj način – s pihanjem oblačkov različnih barv. Tudi s tem kaže svojo drugačnost«.

8) Gospodinjstvo za petošolc(k)e 5: V podpoglavju »Zastrupitve in požari« je slikovni prikaz požara oziroma intervencije v stanovanjskem bloku, tam se pojavi tudi oseba na invalidskem vozičku, ki ji pomaga gasilec (potiska voziček). V podpoglavju »Kako se lotimo dela«, ki obravnava temo načrtovanja dela, je v sklopu »Besednjak« zapisana definicija besede invalid, ki naj bi bila »oseba, ki je zaradi prirojene telesne napake, posledic bolezni ali poškodbe nesposobna ali le delno sposobna za delo. Lahko uporablja tudi invalidski pripomoček, kot je na primer invalidski voziček«. Besedilo na diskriminatoren način opiše osebe s telesno oviranostjo, saj jih prikaže kot nesposobne ali delno sposobne za delo in kot take neenakovredne drugim članom družbe, ki nimajo telesnih oviranosti. V zaključku poglavja »Dom, zdravje in učenje« je fotografija starejšega moškega na invalidskem vozičku, pod fotografijo pa zapis, ki učence nagovarja, da moramo: »gluhim, slepim, osebam z invalidnostjo ter osebam, ki so nezmožne za povsem samostojno življenje in delo«, pomagati. Gre za diskriminirajoč vidik telesne oviranosti, saj besedilo izhaja iz predpostavke, da osebe s telesno oviranostjo niso sposobne samostojnega življenja in posledično v življenju potrebujejo pomoč drugih. V nadaljevanju je v besedilu naveden predlog, da lahko slepim ter osebam z invalidnostjo pomagamo pri premagovanju ovir. Prav tako pa so učencem zastavljena vprašanja o tem, kako je zanje urejeno v šoli oziroma, če lahko oseba z invalidnostjo obiskuje njihovo šolo.

9) Naravoslovje in tehnika 4: V poglavju »Človek«, ki med drugim obravnava tudi temo čutil, je v sklopu »Zanimivost« omenjena tema slepote oziroma slabovidnosti. Izpostavljeno je, da lahko berejo s pomočjo tipa, opisano pa je tudi, kako to počnejo s pomočjo Braillove pisave. Poleg besedila sta tudi fotografiji Braillove pisave in tipk na računalniku, ki imajo Braillovo pisavo.

10) Lili in Bine 1: V poglavju »Kaj opazim v okolici šole« je fotografija moškega, ki pred seboj potiska invalidski voziček.

142

1 V kontekstu tega, da smo si državljani Slovenije med seboj različni in imamo različne interese – na ilustraciji, ki prikazuje Slovenijo, je več ljudi, med njimi tudi moški ter ženska, ki si izkazujeta naklonjenost (se objemata).

Človeško telo 3 Vse pojavitve se pojavijo v širšem kontekstu razmnoževanja oziroma razvoja. V opisu življenjskih obdobij človeka je pri mladostništvu kot značilnost izpostavljeno »zanimanje za vrstnike nasprotnega spola«, kar izključuje možnost zanimanja za osebe istega spola. V kontekstu značilnosti moških spolnih organov je opisan heteroseksualni spolni odnos. Druge oblike spolnih odnosov v tem kontekstu niso omenjene.

Kot največja razlika med spoloma (z vidika zgradbe telesa) je izpostavljena razlika v zgradbi spolnih organov, po tem naj bi tudi ločili spola med seboj. V nadaljevanju je izpostavljeno, da sta tako zgradba kot tudi delovanje spolnih organov »prilagojena združitvi moškega in ženske med spolnim odnosom«, kar nakazuje na predpostavko, da je taka oblika spolnosti naravna, edina pravilna, saj alternativne oblike spolnosti v tem kontekstu niso omenjene.

Radovednih pet

2 V začetku besedilu »Jankee na dvoru kralja Arturja« izvemo, da ima protagonist dekle Sally, v besedilu »Mala morska deklica« pa izvemo, da je zaljubljena v princa. Mala morska deklica in princ sta upodobljena tudi na ilustraciji, na kateri se objemata.

Messages 4 8 Prva pojavitev je fotografija ženske in moškega, za katera na predhodni strani izvemo, da sta bila v lokalnem časopisu, saj sta lastnika papige.

V kontekstu ene izmed nalog je predstavljena vsebina Romea in Julije, ob besedilu pa so tudi fotografije iz istoimenskega filma. Ostale pojavitve so povezane s poroko, pojavi se kar šest fotografij poročnih parov oziroma mladoporočencev.

Gospodinjstvo za

petošolc(k)e 5

1 V kontekstu oblačil oziroma nošenja različnih oblačil za različne priložnosti oziroma poroke je fotografija »poročnega para« oziroma najverjetneje manekenov, ki predstavljata poročno kolekcijo oblačil.

Naravoslovje in tehnika 4

0 /

Lili in Bine 1 0 /

143

Jaz, midva, mi 1 V kontekstu sprejemanja različnosti so razložene različne oblike nestrpnosti – med njimi tudi homofobija, ki je opredeljena kot »sovraštvo do istospolno usmerjenih«. Bolje bi bilo, da se opredelitev razširi v

Človeško telo 1 V kontekstu razmnoževanja oziroma razvoja, bolj specifično v kontekstu spolno prenosljivih bolezni. Tam je zapisano, da se bolj pogosto pojavljajo pri osebah, ki imajo večje število spolnih partnerjev ter tistih, ki ne uporabljajo kondoma. Ena izmed navedenih bolezni je virus HIV, ki povzroči AIDS. V nadaljevanju je izpostavljeno, da je v Sloveniji

»največ okužb z virusom HIV pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Manj je okužb pri heteroseksualnih parih«. Kontekst homoseksualnost poveže z večjim številom spolnih partnerjev, neuporabo zaščitnih sredstev ter posledično s spolno prenosljivimi boleznimi oziroma neodgovornostjo, v primerjavi s heteroseksualnostjo, ki je tako prikazana kot bolj odgovorna oblika spolnosti.

Radovednih

144

Lili in Bine 1 0 /

Koraki v času 6

0 /

Glasba danes in nekoč 9

0 /

Raziskujem preteklost 9

0 /

Slovenščina v oblaku 7

0 /

SKUPAJ 3

SPOLNA USMERJENOST f

Heteroseksualnost 15

Homoseksualnost 3

SKUPAJ 18

3.5.4.2 Dodatne pomembne vsebine iz nekaterih učbenikov

1) Človeško telo: Kot zanimivost je pri značilnostih nadledvičnih žlez, v poglavju »Odzivanje na dražljaje«, omenjeno, da se tako pri ženskah kot pri moških izločajo manjše količine moških spolnih hormonov. Ta vidik na ta način zmanjša razlike med ženskim in moškim spolom. Po drugi strani pa je v različnih kontekstih poudarjeno razlikovanje med moškim in ženskim spolom. Na primer v kontekstu razlage o primarnih in sekundarnih spolnih znakih, kjer je navedeno, da se slednji začnejo razvijati v času pubertete ter še bolj poudarijo razlike med spoloma ter v kontekstu spolnih hormonov, ki ravno tako vplivajo na povečanje razlik med fanti in dekleti v času pubertete.

2) Raziskujem preteklost 9: V poglavju »Politične značilnosti 20. stoletja«, v podpoglavju

»Zakaj je bil mir v Evropi in svetu izgubljen«, je karikatura Hitlerja in Stalina kot poročnega para. Karikatura je v kontekstu sporazuma, ki sta ga podpisala.

145