• Rezultati Niso Bili Najdeni

3 EMPIRIČNI DEL

3.5 ANALIZA UČBENIKOV PO KATEGORIJAH

3.5.1 Narodnostna, rasna in etnična pripadnost

3.5.1.1 Analiza po podkategorijah

3.5.1.1.1 Narodnost

NARODNOST

Učbenik f Na kakšen način

Domovinska in državljanska kultura in etika

5 Pojavitve so v kontekstu svetovne skupnosti, bolj specifično različnih vidikov globalizacije. In sicer globalizacije v kulturi, zaradi katere naj bi se razlike med narodi zmanjšale, različne kulturne značilnosti in informacije pa prepletale med seboj (prikaz beninskih plesalcev na festivalu Lent), globalizacije v gospodarstvu (kjer izvemo o slabših delavskih pravicah kitajskih delavcev), negativnih posledicah gospodarske globalizacije (izvemo o slabem ekonomskem stanju kmetov v Gani), monopola velikih držav in podjetij v tistih delih sveta, kjer so naravna bogastva (kot primer nigerijsko ljudstvo Ogoni, ki so postali žrtve "boja" za naravne vire), pa tudi v kontekstu koncepta 'globalne vasi', kjer je na podlagi statističnih podatkov iz celega sveta prikazana (tudi) narodnostna različnost.

Jaz, midva, mi 5 V kontekstu slovenskega državljanstva oziroma pogojev za pridobitev (primer nogometaša iz Brazilije, ki ga je pridobil z izredno naturalizacijo), človekovih pravic (predstavljena zgodba pakistanske deklice, borke za človekove pravice in prejemnice Nobelove nagrade za mir), verovanj oziroma različnih verstev (predstavljeno življenje Indijca, pripadnika vere sikhizem, v Sloveniji), razlik med ljudmi (kjer je narodnost izpostavljena kot osebna značilnost, na katero posameznik nima vpliva, ima pa ta vpliv na njegov položaj v družbi in njegove pravice) ter narodne pripadnosti (kjer je poudarjeno tudi to, da v Sloveniji živijo različni narodi ter da je narodna pripadnost del identitete).

Spoznavanje okolja 2

0 /

Družba 4 1 V kontekstu različnosti, kjer je omenjeno, da se ljudje razlikujemo po različnih lastnostih, med drugim tudi po narodni pripadnosti. V nadaljevanju tega pa poudarek, da je

»drugačnost« treba spoštovati in sprejemati.

Naša družba 5 4 V kontekstu raznolikosti in predsodkov, kjer je na str. 13 zapisano, da v Sloveniji živijo ljudje »različnih narodnosti, kultur in prepričanj«, ki so se tukaj rodili ali pa preselili kasneje, ter da smo vsi skupaj del slovenske družbe. V nadaljevanju je izpostavljeno tudi to, da se moramo, kljub različnim navadam, prepričanjem, posledično potencialnim nestrinjanjem, spoštovati in sprejemati. V kontekstu strpnosti in enakopravnosti je pojasnjeno, da so sodobne družbe raznolike, da v državah sobivajo ljudje različnih narodnosti, ki

101

imajo različna prepričanja, vero, kulturo ipd. V nadaljevanju je izpostavljena tudi obveznost držav pri zagotavljanju enakih pravic ne glede na posamezne oblike različnosti (primer iz slovenske Ustave), s tem pa tudi spodbujanje strpnosti v družbi.

V kontekstu domovine in države, kjer je izpostavljeno, da zaradi spreminjajočih se državnih mej v Sloveniji živijo tudi pripadniki drugih narodov, vendar so državljani RS in jih je petina. Kot primer so podani Hrvati, Srbi, Bošnjaki, Makedonci idr., za nekatere izmed njih naj bi tudi Slovenija postala domovina, lahko pa je njihova domovina tudi druga dežela.

Prav tako pa tudi v kontekstu državnega ozemlja oziroma meja, znotraj katerih je večina prebivalcev njenih državljanov, »del prebivalcev je tujih državljanov« (str. 96).

Super Minds 2 4 Vse pojavitve so v kontekstu kulture, ki je sklop v vsakem poglavju učbenika, v katerem se obravnavane različne teme, povezane s kulturo določenih držav. Opisano je življenje mongolskih nomadov (kje bivajo, s čim se ukvarjajo, zakaj nomadski način življenja ter prikaz njihovih bivališč kot oblika prilagoditve na način življenja), dnevna rutina Špancev (predvsem iz vidika prehranjevanja, ki je pomemben del njihove kulture), način življenja ljudi v mestu La Paz, glavnem bolivijskem mestu (kot večinski prebivalci so izpostavljeni

»Aymara« in »Quechua Indians«, izvemo pa tudi to, kakšna oblačila nosijo ter kaj jejo in pijejo), pa tudi značilnosti prebivalcev Malija (kateri jezik govorijo, katera plemena so tam prisotna ter da jim je skupna glasba).

Človeško telo 0 /

Radovednih pet 5 V kontekstu pesmi »Romnji/Ciganka« so v eni izmed nalog naštete narodnostne skupine, učenci pa morajo izločiti neustrezno oziroma dodati ustrezno (naštete so »Marsovci, Slovenci, Hrvati«), v kontekstu ljudske (tatarske) pravljice pa je zapisano, od kod prihajajo Tatari (»turško ljudstvo v Vzhodni Evropi«) ter tudi zgodovina tega ljudstva. V kontekstu ljudske (avstralske) pravljice je v eni izmed nalog uporabljena beseda Aborigin, ki je opisan kot »domorodec, prvotni prebivalec Avstralije«, v drugi nalogi pa morajo učenci poiskati še več podatkov o Aboriginih. V kontekstu ljudske (eskimske) zgodbe je zapisano, kdo Eskimi so, kje živijo, koliko jih je, s čim se preživljajo ter da sami sebe imenujejo Inuiti, ena izmed nalog pa od učencev zahteva, da poiščejo več podatkov o njih, o njihovi kulturi ter navadah. V tem kontekstu bi bilo lahko poudarjeno, da je bolj ustrezen izraz »Inuiti« in ne »Eskimi«.

V kontekstu ljudske (indijanske) pravljice izvemo, da pravljica izvira iz indijanskega plemena Makoki, ki prihaja iz Severne Amerike, učenci pa morajo sami poiskati in našteti še tri. V kontekstu pravljice ni nikjer zapisan izvor ameriških staroselcev, prav tako ni zapisano nič v povezavi z njihovo zgodovino oziroma o tem, kako živijo danes, pa tudi o zaznamovanosti besede »Indijanec«. Pravljica ameriške staroselce prikaže kot lovce, avtorji učbenika pa z vprašanji

102

oziroma dodatnimi vsebinami (tako kot pri nekaterih drugih pravljicah, ki obravnavajo staroselska ljudstva) učencev ne spodbudijo k temu, da bi sami raziskali njihovo zgodovino oziroma značilnosti.

Messages 4 8 V vsakem poglavju učbenika je sklop, ki obravnava različne teme v povezavi z življenjem in kulturo. V tem kontekstu izvemo o vlogi pripadnikov ljudstva Navajo (ameriških staroselcev) v 2. svetovni vojni. Takrat so pomagali ameriški vojski pri prenašanju kodiranih sporočil, saj je bil njihov jezik, v kombinaciji z angleščino, uporabljen za oblikovanje kod. Na fotografiji ob besedilu je tudi eden izmed petih pripadnikov ljudstva Navajo, ki je prejel ameriško nagrado s strani kongresa. Prav tako je predstavljen Anglež Danny, ki živi v Liverpoolu. V besedilu Danny pove, kaj je za mesto značilno ter kakšen je tam način življenja. V istem sklopu učbenika je tudi besedilo, kjer Novozelandka Rosie opiše življenje na Novi Zelandiji (poudari multikulturnost, tudi med svojimi prijatelji, omeni še vedno živo tradicijo staroselcev Maorov v obliki plesa

»haka«, pojasni, kdo Maori so ter omeni, da je maoriščina, poleg japonščine, tudi jezik, ki se ga učenci lahko učijo v šolah). Besedilu je priložena tudi fotografija Maora. Ravno tako pa je predstavljeno besedilo pesmi, ki govori o upanju, miru, življenju, kjer ni pomembno, kakšne barvo kože ali verska prepričanja imaš. Ob besedilu pesmi pa je predstavljen tudi njen avtor, v Birminghamu rojen Benjamin, ki je večino svojega življenja preživel na Jamajki. Ostale pojavitve so v kontekstu različnih nalog. V kontekstu besedila, ki opisuje izsledke raziskave o industriji hitre hrane, so osrednja tema Američani, in sicer kot narod, ki je konzumira največ. Lahko bi rekli, da besedilo utrjuje stereotipno predstavo o Američanih oziroma jih prikaže na način, ki je tudi med najbolj uveljavljenimi. Med predstavitvami zaposlenih na eni izmed fakultet je predstavljena tudi Španka, ki je tam asistentka za učenje jezika. Pri nalogi, kjer Orla opiše svojo družino, ki so Irski Američani, je tudi fotografija Irskih Američank, ki praznujejo Dan Svetega Patrika (v sprevodu, oblečene v posebna krila, lase imajo povečini spletene v kite). V kontekstu ene izmed nalog je predstavljeno tudi življenje Kanadčana, ki govori o svoji izkušnji, ko se je kot otrok zaradi očetove službe veliko selil. Bil je v Rusiji, Grčiji, Omanu in Maleziji. Pravi, da mu je zanimivo učiti se o novih kulturah ter da je zdaj že bolj samozavesten in mu je vseeno, če je nekje tujec.

Gospodinjstvo za petošolc(k)e 5

1 V kontekstu poglavja, ki obravnava temo blaga oziroma oblek, je uporabljena fotografija, na kateri so Indijke, ki se z velikimi kosi blaga ovijajo okoli telesa (v oblačilo, ki mu rečemo sari).

Ob fotografiji je zapisano, da smo v Sloveniji vajenih šivanih oblačil, ki jih v preteklosti ni bilo. Včasih naj bi obleke iz blaga dobili s spenjanjem, vendar ponekod tako delajo še danes.

Učenci iz konteksta lahko razberejo, da ponekod ravnajo (v tem primeru je uporabljen primer iz Indije) še danes tako, kot smo

103

6 V poglavju, ki obravnava glasbo z različnih koncev sveta, so štiri pojavitve. Na eni izmed fotografij so ameriški staroselci, ki »izvajajo polke in valčke«. Fotografija se pojavi v kontekstu tega, da lahko v svetovnih glasbenih trendih opazimo prilaganje glasbe glede na lokalno okolje in posledično različne glasbene kombinacije. Na drugi fotografiji je indijski priseljenec na Norveškem, znan glasbenik, ki izvaja skladbo, ki združuje melodijo norveškega skladatelja, izvaja pa jo na način oziroma z instrumenti, značilnimi za indijsko klasično glasbo.

V spremljajočem besedilu je omenjeno, da nekateri priseljenci skušajo povezovati glasbo iz izhodiščne države ter države izbire ter na ta način premostiti razlike med kulturama. Prav tako je na eni od fotografij avstralski staroselec, ki igra na tradicionalno glasbilo didžiridu in je z belo barvo poslikan po telesu in obrazu. Na fotografiji sta prikazana tudi nigerijska glasbenika, ki igrata na govoreči boben. Glede na kontekst pojavitve sklepamo, da igrata na tradicionalno glasbilo njune države/kulture. V kontekstu glasbe in plesa pa je med drugim tudi fotografija staroselcev iz Brazilije, ki izvajajo obredni ples.

Iz besedila nad fotografijo izvemo, da je obredni ples spremljal različne obrede (snubljenje, borbe, pogrebe, love itd.) in da se danes ohranja v obliki ljudskih plesov, ki jih izvajajo strokovno vodene skupine, ne izvemo pa, ali staroselci iz Brazilije izvajajo obredne plese še danes ali je to samo prikaz izročila iz preteklosti. Ravno tako se na eni izmed fotografij pojavi indijska plesalka. Ob fotografiji se tekst naveže na to, da se je ples kot umetnost začel razvijati v kulturah starega Vzhoda, tudi v Indiji, in sicer v svetiščih ter na dvorih, v prvih plesnih šolah.

Raziskujem preteklost 9

1 V kontekstu ustanovitve države Izrael, katere posledice so bile izraelsko-arabske vojne, je v sklopu »Aktualno« omenjen tudi odnos med Izraelci in Palestinci danes.

Slovenščina v oblaku 7

3 V kontekstu podpoglavja, ki obravnava temo besedil oziroma opis življenja skupine ljudi, je kot primer predstavljeno življenje ljudstva Kayani, tipična značilnost katerega so tudi medeninasti obroči, ki jih ženske oziroma deklice nosijo okoli vratu. V besedilu pa so predstavljene tudi različne teorije o tem, zakaj jih ženske nosijo, opisana je tudi tradicionalna kayanska noša, s čim se ukvarjajo pripadniki tega ljudstva, v kaj verujejo in druge značilnosti, ki so specifične zanje. Ob besedilu so tri fotografije − prva je fotografija bivališč, druga prikazuje starejšo Kayanko z medeninastimi obroči okoli vratu in tretja fotografija Kayanko, ki tke pisano blago. Iz besedila učenci izvejo marsikaj o značilnostih tega ljudstva, ravno tako pa tudi

104

pomen medeninastih obročev ter drugih tradicij. V istem kontekstu so v drugem besedilu opisani Belgijci oziroma njihove splošne značilnosti (besedilu je priložena tudi fotografija Belgijcev kot navijačev). Besedilu, ki obravnava različne šole po svetu, med drugim tudi značilnosti iranskih šol, je dodana tudi fotografija iranskih šolark, ki jih lahko na fotografiji vidimo oblečene v uniforme ter z naglavnimi rutami.

SKUPAJ 43

3.5.1.1.2 Narodna manjšina

NARODNA MANJŠINA

Učbenik f Na kakšen način

Domovinska in državljanska kultura in etika

1 V kontekstu demokracije oziroma volitev poslancev v Državni zbor RS je izpostavljeno, da imajo tudi pripadniki narodnih manjšin pravico, da na volitvah izvolijo svojega poslanca. V nadaljevanju je tudi vprašanje, ki učence poziva k temu, da raziščejo, zakaj imata narodni manjšini svojega predstavnika v DZ.

Jaz, midva, mi 2 V kontekstu državljanstva oziroma narodne pripadnosti sta omenjeni italijanska in madžarska narodna skupnost, ki imata zakonsko zagotovljene posebne pravice. Ob besedilu sta tudi dve fotografiji, na katerih je prikaz dvojezičnega zapisa na območju, kjer živi italijanska narodna manjšina, ter na območju, kjer živi madžarska narodna manjšina) in pa zapis iz 5. člena Ustave RS, ki govori o varovanju oziroma zagotavljanju pravic narodnih skupnosti oziroma manjšin. V podpoglavju, ki obravnava temo ustave, so predstavljena tudi načela, ki so v njej zapisana. Izvemo, da je med njimi tudi načelo o zagotavljanju pravic italijanski in madžarski narodni skupnosti.

Spoznavanje okolja 2

0 /

Družba 4 0 /

Naša družba 5 3 V kontekstu značilnosti obsredozemskih pokrajin oziroma prebivalstva je navedeno, da v Kopru in okolici živijo pripadniki italijanske narodne manjšine, v istem kontekstu je pojasnjen tudi pojem narodne manjšine. V značilnostih obpanonskih pokrajin je omenjena tam živeča madžarska narodna manjšina, poudarjen pa je tudi vpliv Madžarov na kulturo in jezik. Narodni manjšini sta omenjeni tudi v kontekstu domovine oziroma države, kjer je opisano, kje pripadniki narodnih manjšin živijo, kakšne so njihove pravice, ob besedilu pa je tudi zemljevid Slovenije, kjer je prikazano, kje pripadniki narodnih manjšin živijo. Na koncu poglavja so vprašanja, ki se navezujejo na razumevanje narodnih manjšin, njihovih pravic oziroma zakaj je varovanje teh pomembno.

Super Minds 2 0 /

105 enotnejšo kulturo po celem svetu. Ta proces je prikazan v obliki ilustracije treh vrstnikov, med katerimi je eden belopolt, drug temnopolt in tretji rumenopolt. Ti predstavljajo različne dele sveta, vendar so si, razen barve kože, enaki – imajo enaka oblačila in jejo enako hrano, kar bi lahko nakazovalo na potrebo po pripadnosti, ne glede na vizualne razlike.

Globalizacija vpliva tudi na širjenje informacij in prepletanje kultur, zato so na fotografiji prikazani temnopolti beninski plesalci, ki predstavljajo svojo kulturo na slovenskem festivalu Lent. Pri globalizacijskih vplivih na gospodarstvo izvemo o slabših delovnih pravicah kitajskih delavcev. Temu je dodana tudi fotografija rumenopolte kitajske delavke v tovarni. Pri negativnih posledicah gospodarske globalizacije je prikazan temnopolt kmet iz Gane, ki na fotografiji prebira kakavova zrna in je, kot izvemo iz priloženega besedila, zaradi ureditve svetovnega gospodarstva za svoje delo slabo plačan. V kontekstu 'globalne vasi' pa je dodana tudi ilustracija take vasi, kjer so prisotni ljudje z različnimi barvami kože. Kljub poudarku na različnosti ni omenjena različnost v barvi kože.

Ena od pojavitev je tudi na platnici učbenika, ki predstavlja zemljevid sveta, na posameznih celinah pa ilustracije predstavljajo tamkajšnji način življenja. Medtem ko so na drugih celinah predstavljeni vidiki življenja, kot so državni