• Rezultati Niso Bili Najdeni

DEJAVNOST NEMA KARTA

In document 2 TEORETIČNI DEL (Strani 81-84)

Vir: Lastni arhiv

4. 2 KOMENTARJI UČITELJEV

Učitelji so s svojim strokovnim znanjem zelo pomagali pri vrednotenju priprav. S pomočjo njihovih komentarjev smo priprave popravili in dodelali. Čeprav učitelji dejavnosti v pripravah niso izvedli, je njihov vpogled v dejavnosti in mnenje, ki so ga podali, zelo dragoceno.

Vpogledi vsakega učitelja so edinstveni, vendar smo lahko nekatere komentarje kategorizirali.

V nadaljevanju so predstavljeni najbolj pogosti komentarji, razvrščeni od najbolj pogostih do najmanj pogostih:

- dejavnost je dobro zastavljena (34 komentarjev);

- dejavnost bi razširili (29 komentarjev);

- dejavnost je nevarna (26 komentarjev);

- manjka ogrevanje za dejavnost (22 komentarjev);

- dejavnost ni povezana s cilji (18 komentarjev);

- potrebna so bolj natančna navodila za dejavnost (12 komentarjev);

- dejavnost je pretežka (11 komentarjev);

- dejavnost je prelahka (3 komentarji).

Ostali komentarji ne spadajo pod nobeno od zgoraj navedenih kategorij in vsebujejo osebne komentarje kot na primer kdaj bi posamezen učitelj uporabil dejavnost, kako bi jo izboljšal z dodatnimi aktivnostmi, rekviziti ipd. Veliko komentarjev s strani učiteljev je bilo glede varnosti, saj so si učitelji predstavljali, da bi dejavnosti potekale z oddelkom 25 ali več učencev.Taborniške skupine so manjše kot skupine učencev v oddelkih pri rednem pouku, zato jih vodniki lažje nadzirajo. Taborništvo je izbirna dejavnost, medtem ko je pouk obvezna. To

pomeni, da si učenci želijo preživljati čas v naravi in jim vodniki lahko bolj zaupajo. Nekateri avtorji trdijo, da so učitelji na sploh pretirano zaskrbljeni glede varnosti in bi morali učencem omogočiti, da se igrajo tvegane igre, saj s tem razvijajo svojo samozavest in sposobnost reševanja problemov (Bento, 2017).

Pogost komentar s strani učiteljev je bil glede ogrevanja, ki ga pri pisanju priprav nismo upoštevali. Ogrevanje pred gibalno aktivnostjo je ključno, saj zmanjša tveganje za poškodbe, tako da ogreje sklepe ter pospeši krvni pretok (Aerobic exercise: How to warm up and cool down, b. d.). V popravljenih pripravah smo ogrevanje vključili pred vsako gibalno aktivnostjo.

Učitelji so komentirali tudi, da nekatere dejavnosti niso povezane s cilji v pripravah. Nekatere gibalne dejavnosti so v pripravah vključene zato, da učence sprostijo, sprostitev pa ni posebej navedena kot eden izmed ciljev. Taborniški sestanek traja namreč 60 minut in poteka v popoldanskem času, ko je zbranost učencev navadno manjša kot v dopoldanskem času, zato so gibalne dejavnosti navadno namenjene predvsem sprostitvi. V popravljenih pripravah smo med cilji dodali zapis: Gibalna dejavnost z namenom sprostitve.

Učitelji so pri nekaterih dejavnostih komentirali, da so za izvedbo dejavnosti potrebna bolj natančna navodila. Njihove komentarje smo pregledali in dejavnostim, ki so bile problematične tudi na taborniških sestankih, navodila dodelali. Med komentarji se je pojavljal tudi ta , da bi pri nekaterih dejavnostih dodali slike ali rekvizite (16-krat). Nekateri učitelji so komentirali, da dejavnosti potrebujejo boljšo razčlenitev vprašanj glede na Bloomovo taksonomijo, kar smo pri popravljenih pripravah upoštevali ter vključili kognitivne stopnje znanja, razumevanja in uporabe.

Drugi komentarji so se nanašali na bolj specifične vidike dejavnosti, kot na primer, kdaj bi dejavnost izvajali, recimo pri aktivnem odmoru, pred športnim dnem ali pa v podaljšanem bivanju. Nekateri učitelji so komentirali, da bi nekatere dejavnosti izvajali le pod določenimi pogoji, kot recimo, da bi klopa ujeli predhodno pri dejavnosti GOZDNI KLOP, če bi imeli sodelavce za nadzor učencev pri dejavnostih SKRIVALNICE V GOZDU ter CESTA. Nekateri učitelji bi dejavnosti, povezane z lokostrelstvom, zaradi boljše možnosti zagotavljanja varnosti izvajali samo v šoli v naravi.

4. 3 OCENE DEJAVNOSTI UČITELJEV IN TABORNIKOV MČ

Učitelji so vsako dejavnost ocenili s številčno oceno od 1 do 5 glede na to, kako verjetno bi sami dejavnost, opisano v pripravi, uporabili pri pouku. Ocena 1 pomeni, da priprave zagotovo ne bi uporabili. Ocena 2 pomeni, da dejavnosti verjetno ne bi uporabili. Ocena 3 pomeni, da bi dejavnost mogoče uporabili, mogoče pa ne. Ocena 4 pomeni, da bi dejavnost verjetno uporabili.

Ocena 5 pomeni, da bi dejavnost zagotovo uporabili. Učitelji so poleg številčne ocene lahko vsako dejavnost tudi komentirali. Taborniški vodniki so priprave ocenili opisno. Po vsaki izpeljani pripravi so jim učenci povedali, katera dejavnost jim je bila v pripravi najbolj všeč in ta dejavnost je prikazana z oceno 5.

Če primerjamo, kako so dejavnosti v pripravah ocenili učitelji ter kako so se nanje odzvali učenci, lahko opazimo določena odstopanja. Dejavnosti SKRIVALNICE V GOZDU (2,9), STRELNE VAJE (3,3) ter TOPLA GREDA (3,9) so bile s strani učiteljev ocenjene slabo, tabornikom MČ pa so predstavljale najljubšo dejavnost določene priprave. Za tako odstopanje lahko najdemo več razlogov. Dejavnosti, ki sta bili najslabše ocenjene, učiteljem predstavljata neprijetno situacijo z vidika varnosti, saj zahtevata določeno mero zaupanja v učence. Učitelj namreč med dejavnostjo SKRIVALNICE V GOZDU ne more nadzorovati celotnega razreda,

kar lahko pri učiteljih sproži občutke anksioznosti (Bento, 2017). Učencem moramo omogočiti, da se igrajo v zunanjem okolju in jim zaupati, da se bodo naučili presojati tveganja. Če bomo učencem odvzeli vsa tvegana okolja in situacije, se ne bodo naučili, kako se spoprijeti z nepredvidljivim okoljem in ne bodo imeli samozavesti za premagovanje ovir na avtonomen način (Bento, 2017). Dejavnost na prostem, pri kateri učenec ni stalno nadzorovan, mu ponuja priložnosti za druženje z vrstniki, pri katerem učenec ni omejen s strani učitelja, in lahko lažje in z manj zadržki izrazi sebe (Bento, 2017). Pri dejavnosti STRELNE VAJE so pomisleki razumljivi, saj je lok lahko nevarno hladno orožje, s katerim večina učiteljev tudi ni seznanjena.

Pri tabornikih je prav disciplina streljanja z lokom ena izmed najbolj zaželenih s strani otrok.

Dejavnost TOPLA GREDA je s strani učiteljev dobila nizko oceno, saj je po njihovem mnenju za učence prezahtevna, navodila pa niso jasno podana, taborniki MČ, pa so v dejavnosti uživali.

Dejavnost NEMA KARTA je bila s strani učiteljev prav tako slabše ocenjena (3,9), učenci pa so jo v tistem dnevu ponudbe dejavnosti izbrali za svojo najljubšo. Učitelji so komentirali, da je ta dejavnost bodisi pretežka ali pa prelahka.

Dejavnosti NETOPIR IN VEŠČA (4,4), LOV NA PLASTIKO (4,9), CESTA (4,1), TOČA, POTRES, POPLAVA (4,5) ter SMETI IN SMETARJI (4,4) so bile visoko ocenjene tako s strani tabornikov MČ kot tudi s strani učiteljev. Učitelji so tem dejavnostim dali visoko oceno, ker so gibalne, ne zahtevajo preveč predhodnega dela s strani učitelja ter so didaktično učinkovite. Tabornikom MČ so dejavnosti preprosto všeč, ker so te dejavnosti igre. Otroci po naravi uživajo v igri in se prek nje razvijajo. Igra je za zdrav razvoj otrok ključnega pomena, saj pripomore h kognitivnemu, fizičnemu, socialnemu in čustvenemu zdravju in razvoju otrok (Ginsburg, 2020). Učitelji lahko to izkoristimo za dosego didaktičnih ciljev.

Dejavnost RAZPAKIRANJE NAHRBTNIKA (4,6) je bila s strani učiteljev dobro ocenjena, taborniki MČ pa so jo slabo sprejeli, predvsem zaradi pomanjkanja igre in gibanja ne samo pri tej dejavnosti, temveč pri celotni pripravi pod naslovom Izletnik. Učitelji so dejavnosti najbrž dali visoko oceno zaradi neposredne uporabnosti v praksi, zaradi količine snovi, ki se je prek nje naučimo ter zaradi pripomočkov, ki jih pri dejavnosti uporabimo. Tu se še enkrat pokaže, kako pomembna sta za učence igra in gibanje.

In document 2 TEORETIČNI DEL (Strani 81-84)