• Rezultati Niso Bili Najdeni

PRIPRAVA: EKO POLICAJ 1

In document 2 TEORETIČNI DEL (Strani 29-33)

EKO POLICAJ (Predlagana skupina: MČ, 4. stopnja) : 1. sestanek

Pripomočki: Vreča s smetmi, ekološki otok, naglavna lučka, obrušen kos stekla, papirček, kos plastike

Učne metode: Metoda demonstracije, metoda pogovora, didaktična igra Cilj:

- poznam različne vrste odpadkov in vem, kako jih pravilno ločevati.

POTEK TABORNIŠKEGA SESTANKA UVOD (5 min)

1. Učitelj učencem naroči, naj se postavijo v zbor.

2. Učitelj učencem pokaže vrečko s smetmi in jim naroči, naj uganejo, kaj bo danes tema sestanka (ločevanje odpadkov). Končamo zbor.

1. DEJAVNOST: OBISK EKOLOŠKEGA OTOKA (15 min)

Učitelj predhodno preveri smetnjake, h katerim bo peljal učence. Preveriti mora, da niso zaklenjeni, da niso prepolni ter da jih ni mogoče nagniti. Če so smetnjaki zelo polni, naj učitelj s sabo vzame pručko, da bodo učenci lahko videli.

1. Ko uganejo temo, učenci učitelju sledijo do najbližjega ekološkega otoka.

2. Pri ekološkem otoku se pri vsakem od smetnjakov pogovorimo, katere vrste smeti sodijo vanj (papir, embalaža, steklo, biološki odpadki ...).

3. Vsak smetnjak posebej odpremo, vanj posvetimo z naglavno lučko ter pogledamo, kaj se nahaja v njem.

4. Učencem pokažemo vrečko s smetmi in jim naročimo, naj ločijo smeti. Vsak učenec posebej odnese določen kos smeti v smetnjak. Za vsakega učenca naj bosta vsaj dva kosa odpadkov.

5. Z učenci se pogovorimo o tem, zakaj je ločevanje odpadkov pomembno. Vprašamo jih, če vedo, kdo odpelje smeti in kam ter kaj se z njimi zgodi po tem, ko jih odpeljejo. (recikliranje, organski odpadki v kompost - ljudje velikokrat plastiko, ki je ni možno reciklirati, odvržemo v naravo, kar ni v redu).

2. DEJAVNOST: SMETI IN SMETARJI - LOVILNA IGRA (15 min) Pred dejavnostjo izvedemo ogrevanje (potek je opisan v prilogi 2).

1. Učence razdelimo v tri podskupine: steklo, papir ter plastika.

2. Tisti, ki so »steklo«, dobijo zelen kos obrušenega stekla; tisti, ki so »papir«, dobijo rumen papirček; tisti, ki so »plastika«, dobijo plastični zamašek.

3. Določimo nekoga, ki bo lovil. Ta je smetar, ostali so smeti.

4. Ko smetar ulovi smet, se mora smet vrniti k učitelju, kjer se reciklira.

5. Plastika se lahko reciklira samo enkrat, preden izpade iz igre. Papir se lahko reciklira trikrat, steklo pa neomejeno. Igro igramo tako, da na vsakih nekaj minut zamenjamo, katere vrste smeti so učenci.

6. Končamo igro, nato pa se z vodom pogovorimo:

- pogovor napeljemo na to, da se plastika ni mogla več reciklirati. Plastika po navadi konča v morju ali pa v naravi, kjer se razkraja več desetletij . Največkrat se lahko reciklira steklo. Plastika se lahko reciklira enkrat ali dvakrat, papir največ 5- do 7-krat, aluminij, kovine in steklo pa neštetokrat (Recycle Conondrum: How Many Times Can Recyclables be Recylced, b. d.).

Igro lahko ponovimo.

Priloga 1: Načrt postavitve učencev za dejavnost Papir, steklo, plastika 3. DEJAVNOST: PAPIR, STEKLO, PLASTIKA (20 min)

Načrt postaj za to dejavnost se nahaja v prilogi.

1. Na igralnem polju določimo tri lokacije, ki so druga od druge kar se da oddaljene. Ena predstavlja steklo, druga papir, tretja plastiko.

2. Učenci tečejo v krogu, učitelj pa kliče različne »smeti« (plastenka za ketchup, časopis, mercator vrečka, kinder bueno ovitek ipd.).

3. Glede na odpadek, ki ga kličemo, morajo učenci teči do pravilne točke.

ZAKLJUČNI ZBOR (5 min)

1. Pri zaključnem zboru najprej umirimo učence. Nato ponovimo, kar smo se naučili (ločevanje odpadkov, recikliranje):

- Kako delimo odpadke? Papir, steklo, plastika.

- Kam nesemo svoje odpadke? V posebej označene smetnjake.

- Zakaj je plastika problematična? Ker se razgrajuje zelo dolgo, ker se lahko reciklira samo nekajkrat.

2. Pogovor vodimo tako, da učenci izluščijo, da je naloga vsakega posameznika (sploh pa tabornika), da poskrbi za svoje odpadke. Zaključimo sestanek.

Priloga 2: Ogrevalne vaje pred dejavnostjo SMETI IN SMETARJI – LOVILNA IGRA OPIS VAJE ŠTEVILO SERIJ,

ŠTEVILO PONOVITEV

SKICA NAMEN, DEL TELESA

Visoki skipping.

Tečemo na mestu in kolena

dvigujemo čim više k prsim.

30 sekund. Splošno ogrevanje.

Poskoki narazen skupaj. Skačemo iz razkoračnega položaja v sonožnega in obratno.

30 sekund. Splošno ogrevanje.

Kroženje z rokami. Stojimo razkoračno

Osemkrat v eno smer, osemkrat v drugo.

Ogrevanje ramenskega obroča.

V predklonu potiskamo roke k eni in k drugi nogi.

Deset ponovitev k vsaki nogi.

Raztezanje iztegovalk kolena.

1. OCENA TABORNIŠKIH VODNIKOV

Vodnikom se je priprava zdela zelo uporabna, dobro načrtovana, preprosta in didaktično učinkovita. Vsi vodniki so jo ocenili z oceno 5 (odlično), prav tako so izvedene dejavnosti ocenili tudi taborniki MČ. Vodniki so posebej pohvalili dejavnost OBISK EKOLOŠKEGA OTOKA ter SMETI IN SMETARJE. MČ, ki obiskujejo 1., 2. in 3. razred (19 otrok), so se najbolje odzvali na dejavnost SMETI IN SMETARJI, MČ, ki obiskujejo 4. razred (8 otrok), pa na dejavnost PAPIR, STEKLO, PLASTIKA.

2. MNENJE UČITELJEV

DEJAVNOST Povzetek zapisov UČITELJEV 1. OBISK

EKOLOŠKEGA OTOKA

Dva učitelja sta komentirala, da bi bilo treba predvideti rešitve, če so smetnjaki zaklenjeni ali prepolni. En učitelj je komentiral, da bi v učno pripravo dodal slike in videoposnetke postopka recikliranja. Dva učitelja sta komentirala, da bi bilo treba zagotoviti varnost pri rokovanju s smetmi.

En učitelj je komentiral, da bi bilo treba bolj definirati pogovor z učenci ter predvideti odgovore. Dva učitelja sta komentirala, da se jima aktivnost zdi dobra, dva učitelja dejavnosti nista komentirala.

Učitelji so dejavnost ocenili s povprečno oceno 4,6.

2. SMETI IN SMETARJI

Trije učitelji so komentirali, da bi bilo pred aktivnostjo potrebno izvesti ogrevanje. en učitelj je komentiral, da v pripravi ni jasno zapisano, kaj počnejo učenci, ki izpadejo iz igre. En učitelj je komentiral, da bi bilo treba predvideti in preprečiti goljufanje s strani učencev. Dva učitelja sta komentirala, da se jima aktivnost zdi dobra, dva učitelja pa dejavnosti nista komentirala.

Učitelji so dejavnost ocenili s povprečno oceno 4,4.

3. PAPIR, STEKLO, PLASTIKA

Trije učitelji so komentirali, da v pripravi manjka načrt postaj. Dva učitelja sta komentirala, da bi se pred aktivnostjo morali ogreti in da manjka zapis ogrevanja. En učitelj je komentiral, da aktivnost učencem ni dovolj v izziv. En učitelj je zapisal, da bi bilo treba predvideti in preprečiti goljufanje učencev. En učitelj je komentiral, da manjka zapis metode, kako umiriti učence. Dva učitelja komentarja nista podala.

Učitelji so dejavnost ocenili s povprečno oceno 4,7.

3. MNENJE UČENCEV – TABORNIKOV

Kot najbolj zanimivo dejavnost je 19 učencev izbralo dejavnost SMETI IN SMETARJI, 8 otrok pa PAPIR, STEKLO, PLASTIKA. Dejavnost PAPIR, STEKLO, PLASTIKA so za najbolj zanimivo dejavnost izbrali učenci četrtega razreda.

4. SPOZNANJA

Če primerjamo odgovore učiteljev in taborniških vodnikov, lahko vidimo, da so učitelji z najnižjo oceno ocenili dejavnost SMETI IN SMETARJI, medtem ko so se taborniki MČ najbolje odzvali prav na to dejavnost. Pri komentarjih učiteljev se pojavljajo pomisleki glede varnosti pri lovljenju, pri rokovanju s smetmi in podobno, teh pomislekov pri tabornikih ne zaznamo. Učenci so pri tabornikih bolj izpostavljeni tveganim situacijam, kar je zanje dobro, saj tvegana igra spodbuja razvoj pomembnih veščin, kot so vztrajnost, poznavanje samega sebe in reševanje problemov (Bento, 2017). To ne pomeni, da učence pustimo same, pač pa da jih opazujemo z razdalje, s katere lahko posredujemo v primeru prevelikega tveganja.

In document 2 TEORETIČNI DEL (Strani 29-33)