• Rezultati Niso Bili Najdeni

3.4 Pridobljeni podatki

3.4.3 Dnevniki

Dnevniki so bili namenjeni zgolj preverjanju istovetnosti informacij med deli, ki so nastajali v domačem okolju in tistimi, ki so nastajali v skupini. Kasneje smo ugotovili, da je njihova uporabnost za raziskavo lahko veliko širša in bi lahko služila kot samostojna informacija o posameznici. A tokrat smo se omejili na njihovo funkcijo testne skupine izdelkov in napredka oziroma sprememb pri posameznici.

Dnevniki so nastajali v okolju zunaj skupine in delavnice. Dnevnik je lahko nastajal v risbi, sliki, v besedi, kot kolaž ali kot kopija na srečanju nastalega izdelka. Z njim smo skušali pridobiti informacije o posameznici, ko je le-ta zunaj skupine z enakimi ali podobnimi interesi. Zanimalo nas je, ali se podatki bistveno razlikujejo od tistih, ki so pridobljeni med srečanji. Pri treh udeleženkah je bilo videti, da je dnevnik v celoti nastal v zadnjem tednu ali zadnjih dneh pred predstavitvijo na zadnjem srečanju in ne sproti, kar smo tudi vključili v spodnje zapise in upoštevali pri analizi. Dve udeleženki sta ga na srečanje prinesli nekajkrat vmes in zanju lahko z gotovostjo trdimo, da njun dnevnik odraža razvoj skozi srečanja. Za tri pa lahko le domnevamo, da so ga izdelovale sproti. Ne glede na način nastanka, vsi odražajo informacijo o udeleženkah. Pravzaprav nas je presenetilo, da so ga na koncu oddale in predstavile prav vse udeleženke.

1. Udeleženka 1

Na domače delo je bila očitno ponosna, saj ga je velikokrat omenila na srečanju in ga dvakrat tudi prinesla s seboj. V veliko podporo pri delu ji je bila tudi njena družina in mož, ki jo je pri likovnem izražanju spodbujal. Na zadnjo uro je prinesla izredno ličen izdelek, ki mu je sama izdelala in okrasila platnice. Blok je bil velikosti A3 formata, s točno desetimi

50

listi ter z zapisanimi podatki o avtorici, namenu in letu nastanka na notranji strani platnice.

Vsaka od strani je bila zapolnjena z bogato vsebino, a kot na srečanjih, je bila tudi tu vidna sprememba v izražanju. Iz tihe in natančne osebe se je preko risbe spreminjala v bolj sproščeno posameznico. Tudi tehnika slikanja je prehajala od barvnih svinčnikov, do kolaža in vodenih barv na zadnjih treh straneh.

2. Udeleženka 2

Udeleženka 2 se je prvih nekaj ur opravičevala, ker ni naredila tedenske naloge v obliki domačega dnevnika, čeprav smo se dogovorili, da jih prinesejo šele ob koncu. Spodbujali smo jo, da začne in če le gre, naredi dela tudi za nazaj. Zadnjo uro je prinesla z barvicami porisan blokec. Del je bilo ravno toliko kot srečanj, viden pa je bil prehod med tistimi, ki so bili narejeni v enem dnevu in dalje tistimi, ki so nastajali nekje od sredine srečanj naprej.

Čeprav so bili uporabljeni zgolj barvni svinčniki, so bile slike zanimive. Po izjavi udeleženke 2, so bile vse končane, za kar je potrebovala kar veliko časa. Kot je povedala, so nekatere nastajale tudi po tri ure. Kot njena komunikacija v skupini, so tudi likovni izdelki postajali bolj sproščeni in pestrejši. Iz izključno pastelne palate barv v začetku, je ob koncu nastala slika, kjer so se pojavile tudi linije čistih barv.

3. Udeleženka 3

Pri njej smo imeli občutek, da izdelka na zadnjo uro ne bo prinesla. Na koncu je presenetila s sicer skromnim izdelkom, a se je potrudila. Izdelala ga je v zadnjih nekaj tednih. Njeno napredovanje zato v izdelkih ni bilo vidno, če bi opazovali zgolj domače delo. V primerjavi z deli, ki so na srečanjih nastajala prve ure, pa je bila sprememba velika. Večina je bila kolažev, izdelanih z barvitim papirjem in z izrezanimi ali dopisanimi besedami, kot so starost, zdravje, družina, hobiji in podobno. Kolaži so bili dopolnjeni z linijami tempera barve in ploskvami z vzorčki, ki jih je naslikala z barvnimi svinčniki. Kot pri urah, je bilo tudi tu opaziti, da je začela razmišljati o svoji starosti in iskala njen smisel.

4. Udeleženka 4

Že med srečanji je prinašala dela, ki jih je izdelala doma, končni izdelek pa je prinesla v nizki darilni škatli. Njena dela so bila različnih velikosti in izdelana reliefno. Na liste papirja je lepila papirno kašo, ki jo je nato še pobarvala. Prva dela so bila večja in reliefna, na njih pa močne čiste barve, ki so se med seboj prelivale. Proti koncu je uporabljala nekoliko manjše format in nekaj manj različnih odtenkov. Tudi izstopajoče mase je bilo nekoliko manj. Izdelki so bili vsak zase in se po tematiki niso povezovali. Teme si je izbirala po občutku. Kot je sama povedala, jih je ustvarjala predvsem, ko je potrebovala mir pred svojo mamo. Ko je bila jezna in razburjena. Predvidevamo, da sta ji risanje in slikanje služila za umirjanje. Kot je na srečanjih postajala manj glasna, je bilo tudi v teh izdelkih opaziti njeno postopno umirjanje ter poglabljanje vase in v svoje občutke.

51 5. Udeleženka 5

Zadnjo uro je bila edina, ki je prišla z dnevnikom na skoraj tridesetih straneh. K srečanjem je pristopila z izjemnim interesom, kar je pokazala tudi s tem izdelkom. Vse, česar ni predstavila v skupini, je izdelala doma. Izdelki so si bili različni in videti je bilo, da so nastajali postopoma. Odločila se je, da sledi srečanjem, tako po tematiki, kot z materialom.

Po vsakem srečanju je nastal en ali dva izdelka, ki bi ju lahko dodali kot podaljšek dela s skupino. Za drugi izdelek se je odločila vsakič, ko smo na srečanju delali v paru ali v skupini. Prvi izdelek je tako predstavljal njo, drugi pa partnerja ali skupino. Tudi sama je bila s končnim izdelkom zadovoljna.

6. Udeleženka 6

Blok, v katerega je risala doma, so bili speti listi risalnih listov. Kot je bilo pričakovati in kot je tudi sama povedala, je bila večina narejena v zadnjih tednih. V tem času je opazila, da jo slikanje sprošča in ji ponuja teme v ponovni razmislek. Listov je bilo nekaj manj kot deset, na njih pa slike s tempera barvami. Zanje si je vzela čas, kot je povedala, ob glasbi.

Pri nekaterih se ji je pridružil tudi mož, ki je vzporedno z njo ustvaril svoj blok slik, ki jih je izredno pohvalila.

7. Udeleženka 7

Na zadnje srečanje je prinesla manjši risalni blok, v katerega je risala, slikala in lepila.

Kazalo je, da je dela ustvarjala sproti. Večina del je bilo narejenih po enakih navodilih, kot jih je dobila na srečanju in tako ustvarila kopije tistega, kar je naredila že v skupini. Del je bilo osem, torej malce manj kot srečanj. Na vseh so bili enaki elementi kot so se pojavljali na prvotnih delih. Večinoma so bile uporabljane tudi enake barve, zgolj s to razliko, da je imela udeleženka 7 doma drugo vrsto ali kvaliteto barv kot na srečanjih in so bile barve zato drugih odtenkov in intenzivnosti.

8. Udeleženka 8

Tudi udeleženka 8 je zadnjo uro prinesla zvezek z domačimi deli. Zvezek je bil na prvih straneh popisan z recepti, drugo polovico pa je zapolnila z nekaj risbami z grafitnim svinčnikom. Sama je povedala, da jih ni delala sproti. Elementi na listih so se ponavljali.

Praviloma so stali vsak zase in se niso prekrivali. Vsi so govorili o njenih željah, kar je bila tudi tema predzadnjega srečanja. Skoraj povsod so bili likovni motivi morja, sonca, avtobusa. Na nekaterih tudi potovalka, otroci in žoga. Z izdelkom je bila zadovoljna in ga ne bi spreminjala.

52