• Rezultati Niso Bili Najdeni

Aplikacije za telefone/tablice

GIBALNE IGRE

Vzgojiteljica, koliko je ura? (prirejena po igri Mati, koliko je ura?)

V prostoru narišemo dve črti, ki sta med seboj oddaljeni najmanj pet metrov. Otroci se postavijo za prvo črto, vzgojiteljica za drugo. Otroke spodbudimo, da nam pokažejo, kakšne korake dela slon in kakšne miška. Pogovorimo se o velikosti korakov − miška: majhen korak, slon: velik korak − ter smeri (najprej – nazaj). Otrokom en primer gibanja demonstriramo (primer: pet mišjih korakov nazaj).

Otrokom podamo navodila: »Vsak od vas je na vrsti enkrat, vaša naloga je, da me vprašate:

»Vzgojiteljica (ime), koliko je ura?« Glede na moj odgovor se gibate. Med gibanjem bodite pozorni na velikost koraka, smer in štetje. Zmaga tisti, ki prvi pride do cilja.«

110 Ideje za priredbo igre:

- Mesto vzgojiteljice prevzame otrok.

- Glede na vsebino zamenjajte živali.

- Dodajte več načinov gibanja (koraki, sonožni poskoki, poskoki po eni nogi, tek).

Premagovanje obročev

Otroke razdelimo v pare. Za vsak par postavimo 20 obročev v kolono ter pripravimo eno ali dve kocki (odvisno od obsega štetja).

Otrokom podamo navodila: »Določite, kdo v paru bo tekmovalec in kdo sodnik. Naloga sodnika je, da vrže kocko/i, prešteje, koliko pik kaže kocka, ter prijatelju pove, koliko poskokov mora narediti.

Naloga tekmovalca je, da skoči za toliko obročev naprej, kolikor mu je rekel prijatelj, ter pri tem glasno šteje, sodnik spremlja pravilnost štetja. Ko tekmovalec pride do konca kolone, zamenjajta vlogi.«

Ideje za priredbo igre:

- Če nimate dovolj obročev, narišite kroge s kredo ali jih zalepite s širokim barvnim lepilnim trakom.

- Igro lahko izvajate v večjih skupinah (povečate število tekmovalcev na skupino).

- Igro otežite z različnimi oblikami gibanja.

Iščem v naravi

Na igrišču narišemo kvadrate s pikami, narišemo toliko kvadratov, kolikor je otrok, število pik je odvisno od obsega štetja. Pripravimo poljubno glasbo.

Otrokom podamo navodilo: »Med glasbo se poljubno gibajte, ko glasba utihne, hitro poiščite prazen kvadrat in se vanj postavite. Preštejte, koliko pik je v vašem kvadratu, ter vanj prinesite enako število predmetov iz narave, ki jih najdete na igrišču.«

Ideje za priredbo igre:

- Otrok poimenuje/opiše najden naravni material.

- Otroci najdene materiale v nadaljevanju razvrščajo po barvi, obliki, velikosti.

- Otroke z navodili usmerjate, kateri naravni material naj prinesejo.

- Igro uporabite kot uvod ali zaključek vsebine s področja narave.

111 Leteče številke

Otroke razdelimo v manjše skupine (4−5 otrok). Vsak otrok dobi en balon, vsaka skupina dobi listke (za vsakega otroka en listek). Na listkih je narisano različno število poljubnih simbolov – povežemo jih z otrokovimi interesi (rože, avtomobilčki, risani junaki, liki).

Otrokom podamo navodilo: »Vsak otrok vleče en listek ter na balon nariše toliko simbolov (ali prilepi nalepke), kolikor jih je na listku. Ko končate, se prosto gibljete po prostoru z balonom.

Na moj znak (plosk, žvižg, zdaj) vrzite svoj balon v zrak in ulovite drug balon. Oglej si balon, preštej, koliko simbolov je na njem, ter z najbližjim prijateljem primerjaj, na čigavem balonu jih je več. Tisti, ki ima balon z več simboli, pove prijatelju, katero gibalno dejavnost mora izvesti. Prijatelj izvede gibalno dejavnost tolikokrat, kolikor je narisanih simbolov na njegovem balonu.«

Ideje za priredbo igre:

- Uporabite slike, ki se povezujejo s trenutno vsebino z drugih področij.

- Otroci naj poiščejo prijatelja, ki ima enako barvo balona kot on.

- Otroci naj poiščejo prijatelja, ki ima več/manj/enako število pik kot on.

Zvočni koraki

Pripravimo poljuben instrument (primer: boben). Otroci se razporedijo po prostoru.

Otrokom podamo navodilo: »Udarjal/a bom na boben. Vaša naloga je, da pozorno poslušate moje besede in štejete udarce na boben. Najprej bom povedala, v katero smer se morate gibati (levo, desno, naprej, nazaj), potem pa bom udarila na boben in narediti morate toliko korakov, kolikorkrat ste zaslišali boben. Med korakanjem glasno štejte.«

Primer:

Vzgojiteljica: »Naprej.« (trikrat udari na boben) Otroci: naredijo tri korake naprej.

Ideje za priredbo igre:

- Mesto vzgojiteljice prevzame otrok.

- Otrokom med dejavnostjo zavežemo oči – ugotavljajo, s katerim instrumentom proizvajamo zvok.

- Dodamo različne oblike gibanja.

Številska pantomima

Pripravimo kartice (priloga 1). Otroke razdelimo v pare, kartice postavimo tako, da otroci vidijo hrbtno stran.

Otrokom podamo navodilo: »Vsak enkrat vleče kartico. Vaša naloga je, da si ogledate kartico in ugotovite, katero gibalno dejavnost izvaja otrok na sliki, ter preštejete, koliko je pik. S pantomimo pokažite prijatelju, katero gibalno dejavnost izvaja otrok na sliki in kolikokrat. Naloga prijatelja je, da poskuša ugotoviti, katero gibalno dejavnost ste izvedli in kolikokrat.«

112 DEJAVNOSTI V JUTRANJEM KROGU Gibalni odmor

Gibalni odmor lahko umestite v vse dejavnosti, ki se odvijajo čez dan v vrtcu.

Pripravimo kocko. Enemu od otrok podamo kocko, njegova naloga je, da vrže kocko ter prešteje število pik. Otrok izvede gibalno dejavnost tolikokrat, kolikor je pik. Gibalni odmor lahko poteka tako, da gibalno dejavnost izvajajo vsi otroci naenkrat ali samo določeni. Gibalno dejavnost lahko določite vi ali otroci sami. Pozorni bodite na pravilnost štetja otrok ter da ima možnost štetja pik vsakič drug otrok.

Ideje za priredbo igre:

- Gibalni odmor povežite z dejavnostjo 'različnost nas bogati'.

Različnost nas bogati

Otroke spodbudimo, da opazujejo, po čem so si med seboj različni. Glede na otrokova opažanja o razlikah (barva las, spol, nošenje očal, barve oči, dolžina las, starost, število sorojencev, oblačila) nadaljujemo z igro.

Primer: Otroci ugotovijo, da imajo različne barve las. Podamo nalogo, naj preštejejo, koliko otrok ima rjave lase.

Igro nadaljujemo tako, da jo povežemo z orientacijo v prostoru. Otrokom glede na ugotovljene razlike podajamo navodila:

Primer: Otroci, ki imate rjave lase, se postavite za stol/stopite z blazine/se skrijte pod mizo.

Ideje za priredbo igre:

- Otroci ugotavljajo, otrok s katerimi značilnostmi je več (primer: Ima več otrok rjave ali črne lase?).

- Igro uporabite kot uvod v temo s področja družbe (razlike in podobnosti med nami).

- Igro povežite z gibalnim odmorom (Otroci, ki imate rjave lase, naredite pet počepov).

Poišči predmet

Pripravimo številski in barvni krog (priloga 2). Otrok zavrti oba kazalca. Njegova naloga je, da prinese toliko predmetov, kolikor kaže prvi kazalec, ki so takšne barve, ki jo kaže drugi kazalec.

Primer: Prvi kazalec – rdeča, drugi kazalec – tri pike. Otrok prinese tri predmete rdeče barve.

Ostali otroci imajo nalogo, da s štetjem preverijo, ali je bila naloga uspešno opravljena.

Ideje za priredbo igre:

- Najdene predmete otroci razvrščajo po barvi in obliki ter urejajo po velikosti.

113 Domine

Vsak otrok dobi eno domino. Naloga otrok je, da domine polagajo na tla, tako da se med seboj stikajo površine s pikami, ter na ta način oblikujejo poljubno obliko. Vsak otrok je na vrsti enkrat, predno otrok položi domino, mu podamo navodilo. Izbiramo med tremi različnimi navodili:

1. Položi svojo domino ob domino, na kateri je manj pik kakor na tvoji.

2. Položi svojo domino ob domino, na kateri je več pik kakor na tvoji.

3. Položi svojo domino ob domino, na kateri je enako število pik kakor na tvoji.

Kdo živi tukaj?

Pripravimo dve hiški ter punčke, uporabimo igrače, ki so na voljo v igralnici. Če nimamo ustreznih predmetov, lahko hiški izdelamo iz škatel za čevlje ali ju narišemo na večji papir, namesto predmetov lahko uporabimo slike punčk (priloga 3). Na streho vsake hiške postavimo kriterije (priloga 3), na podlagi katerih otroci razvrščajo punčke v hiški. Začnemo z enim kriterijem, postopoma povečujemo njihovo število.

Kdo je parkiral v garaži?

Pripravimo dve garaži ter vozila, uporabimo igrače, ki so na voljo v igralnici. Če nimamo ustreznih predmetov, lahko garaži izdelamo iz škatel za čevlje ali ju narišemo na večji papir, namesto predmetov lahko uporabimo slike vozil (priloga 3). Na streho vsake garaže postavimo kriterije (priloga 3), na podlagi katerih otroci razvrščajo vozila v garaži. Začnemo z enim kriterijem, postopoma povečujemo njihovo število.

Gradimo stolpe

Pripravimo predloge (priloga 4) in lego kocke. Vsak otrok dobi eno sliko, njegova naloga je, da sestavi enak stolp, kot je na sliki (pri deljenju slik upoštevajmo individualne razlike v matematičnih sposobnostih, veščinah in znanju pri otrocih).

114 Ko otroci končajo s sestavljanjem, preverimo pravilnost ter spodbudimo otroke, da glasno preštejejo število kock v stolpu. Dva otroka pokličemo na sredino kroga in ju spodbudimo, da razmislita, kdo od njiju ima višji stolp (ponovimo večkrat).

Dejavnost končamo z navodilom otrokom: »Uredite stolpe po velikosti. Postavite jih v vrsto od najnižjega do najvišjega.«

Ideje za priredbo igre:

- Otroci k stolpom prirejajo števila.

IGRE ZA PARE IN MANJŠE SKUPINE