• Rezultati Niso Bili Najdeni

Izdelki učencev pri delu v skupinah

In document MATEMATIČNA SLIKANICA O (Strani 80-86)

Odgovori učiteljice 1:

1. Kako ste se lotili načrtovanja ure, v katero ste vključili matematično slikanico?

Imela sem kar nekaj dilem o tem, kako in kdaj uporabiti slikanico. Načrtovala in zamislila sem si svojo uro in kasneje sprejela odločitev, kako bom vključila slikanico.

Torej sem slikanico prilagodila svojemu načinu poučevanja. Ni bilo smiselno, da bi najprej uporabila slikanico, še preden bi učenci spoznali like, zato sem se odločila, da najprej ponovimo telesa, odtisnemo ploskve in poimenujemo like, ki jih pri tem dobimo in šele nato pride v poštev slikanica.

2. Vas je bolj pritegnila zgodba ali same ilustracije? Bi pri slikanici kaj spremenili?

Pri sami slikanici mi je bila bolj pomembna zgodba. Tudi ure in dejavnosti v njej sem izpeljala na podlagi zgodbe. Npr. zgodbo so morali dobro poslušati, da so, potem ko so slišali ime določenega lika, le-tega dvignili v zrak. Tudi med branjem jim nisem kazala vseh ilustracij; nekaterih učencev to ni motilo, nekaj pa jih je kar lezlo k meni v naročje, da bi videli ilustracijo. Slikanica kot celota se mi je zdela zelo ljubka in všečna.

Takoj sem vedela, da če je pritegnila mene, bo tudi učence. Zgodbo ilustracije poživijo, predvsem mi je všeč to, da so jih narisali učenci. Vidi se tista otroškost v risbah, ki je

67

učencem blizu. Pri ilustraciji je zelo dobro to, da liki zelo izstopajo. Glede slikanice bi spremenila samo to, da bi na koncu dodala slovarček novih, neznanih besed. Prva beseda, ki je otroci verjetno ne poznajo vsi oz. ne poznajo pomena, je beseda župan.

3. Ali ste že kdaj prej uporabili slikanico pri poučevanju matematike?

Nikoli. Niti nikoli še nisem slišala ali videla, da bi katera druga učiteljica.

Mogoče je krivo tudi to, da poučujem komaj eno leto. Velikokrat se slikanica uporabi pri katerem drugem učnem predmetu, npr. spoznavanju okolja.

4. Ali bi še kdaj pri pouku matematike uporabili matematično slikanico kot didaktični pripomoček?

Bi. Zdi se mi, da na prijeten način učencem približa neko temo. Hitro se poistovetijo z glavnim likom, ker je prikazan na njim prijazen, otroški način. Zdi se mi tudi, da slikanica deluje zelo motivacijsko na učence, še posebej je pomembna, da vpliva na tiste, katerim matematika ni tako zelo blizu.

68 Učiteljica 2

OPAZOVALNI LIST Oznaka učiteljice: učiteljica 2

Vrsta ure (Obkroži): nova snov / utrjevanje

Del ure (Obkroži): uvodni del / glavni del / zaključni del Učni predmet: MATEMATIKA

Učenci in učiteljica so se usedli v krog pred tablo. Učiteljica jim je povedala, da bodo odšli v Likarijo in jih vprašala, če kdo ve, kje je to. Odgovori učencev so bili: Tam živijo liki. Tam ni bolnih, tako kot pri nas. To je mesto, v katerem živijo umetniki.

Povedala jim je, da je to mesto, v katerem živijo geometrijski liki, ki so jih že spoznali. Skupaj jih naštejejo.

Glavni del:

Učiteljica jim pokaže slikanico, v kateri nastopajo liki in jim jo prebere. Prebere le del nje, do tekmovanja v risanju. Pove, da se bodo tudi oni poskusili narisati risbo in pri tem uporabljati samo določen lik. Vsak učenec je iz vrečke, v kateri so bili iz kartona izrezani liki, izžrebal en lik. Lotili so se risanja. Ko so zaključili, je učiteljica na tla pred tablo razporedila geometrijske like, ki so se ujemali z barvami iz slikanice. Učenci so razporedili risbe pod lik, ki so ga izžrebali, in uporabljali pri risbi. Skupaj so jih pokomentirali (kaj predstavljajo, njihov smisel …).

Zaključni del:

Prišli so do zaključka, da je težko risati risbo in pri tem uporabiti samo določene like (npr. samo trikotnike). Učence je zanimalo, ali je likom v slikanici uspelo. Učiteljica jim je za konec prebrala zgodbo do konca. Skupaj so pokomentirali vsako risbo, ki je bila v slikanici.

Branje slikanice Učiteljica je besedilo znala na pamet, zato je večino slikanice prosto govorila. Ob prebiranju slikanice jim je postavljala dodatna vprašanja. Dodatno razlago jim je dala tudi o tekmovanju: krog je moral narisati risbo samo iz krogov, kvadrat iz kvadratov in tako tudi ostala dva. Učenci in učiteljica so skupaj pokomentirali risbe, ki so jih narisali liki v slikanici.

69

Branje + dejavnosti ob slikanici: 45 min (celotna ura) Dejavnosti povezane s

slikanico

− Uvodna motivacija: Kje je Likarija?

− Risanje risb iz samo določenih oblik.

− Komentiranje risb učencev.

Ostale dejavnosti v uri /

Ostala opažanja Učiteljica se je zelo dobro pripravila na uro, saj je slikanico poznala do podrobnosti. Nekaj težav se je pojavilo pri vrednotenju smiselnosti risb, ki so jih narisali učenci. Npr. učenec, ki je izvlekel trikotnik, je na list narisal polno trikotnikov različnih velikosti in svojo risbo predstavil kot kamp, v katerem je polno šotorov.

Učenci

Odziv učencev

− Komentarji

− Sodelovanje

Učence so bolj pritegnile ilustracije, ki so jih skozi celotno zgodbo tudi ves čas komentirali in o njih postavljali vprašanja. (Kaj je narisano zraven kroga? Prometni znaki so različnih oblik. Kako hecen je ta Pošastko …).

Ostala opažanja Imeli so tudi veliko idej o tem, kaj vse bi lahko narisali iz likov, ki jih niso izžrebali.

Odgovori učiteljice 2:

1. Kako ste se lotili načrtovanja ure, v katero ste vključili matematično slikanico?

Pri načrtovanju nisem imela težav. Takoj sem se odločila, da bom slikanico uporabila pri uri utrjevanja. Ko sem dobila vašo slikanico, sem celotno uro načrtovala okoli tega.

2. Vas je bolj pritegnila zgodba ali same ilustracije? Bi pri slikanici kaj spremenili?

Slikanica mi je bila všeč. Nobena stran ni izstopala, vendar me je bolj pritegnila ilustracija. Všeč mi je, ker je pristna in otroška. Tudi sama zgodba je dobra. Všeč mi je, ker je na koncu nek nauk, zaključek. Pri slikanici ne bi spremenila ničesar.

3. Ali ste že kdaj prej uporabili slikanico pri poučevanju matematike?

Pri učnih urah matematike še nikoli nisem uporabila slikanice kot didaktičnega pripomočka, niti nikoli nisem pomislila na to. Mogoče je krivo to, da imamo pri matematiki toliko drugih didaktičnih pripomočkov.

70

4. Ali bi še kdaj pri pouku matematike uporabili matematično slikanico kot didaktični pripomoček?

Absolutno. Ura se mi je zdela super. Učenci so uživali, bili aktivni in sodelovali, kar je tudi naš cilj. Če bom le imela možnost in našla primerno slikanico, bom še kdaj popestrila pouk matematike z njeno uporabo. V 1. razredu se mi učenje s pomočjo slikanice zdi zelo učinkovito.

71 Učiteljica 3

OPAZOVALNI LIST Oznaka učiteljice: učiteljica 3

Vrsta ure (Obkroži): nova snov (2 uri) / utrjevanje Del ure (Obkroži): uvodni del / glavni del / zaključni del Učni predmet: MATEMATIKA

Učiteljica je učence povabila, da se zberejo pri eni mizi, na kateri so bila različna geometrijska telesa (kocka, krogla, kvader, piramida, valj) in 4 posode, v katerih je bila mivka. Učenci so poimenovali geometrijska telesa, nato pa je učiteljica izbrala štiri učence, ki so odtisnili ploskev določenega telesa. Vprašala jih je, kaj je nastalo v mivki. Odgovori so bili različni: odtis, lik, štirikotnik, kvadrat … Za vsak odtis, ki so ga dobili, je povedala za kateri lik gre in kaj so njegove značilnosti.

Glavni del:

Učiteljica je, potem ko so se pogovorili o likih, na tablo nalepila 4 osnovne geometrijske like, ki so se ujemali z barvo v slikanici.

Pod vsak lik je napisala ime, ki so ga narekovali učenci. Pogovorili so se, kje vse v učilnici najdejo določen lik. Učenci so iskali in jih našli kar nekaj.

Povedala jim je, da bodo prebrali prav posebno slikanico, v kateri nastopajo liki, ki so med seboj tekmovali, kdo je najpomembnejši, družbo pa jim dela Pošastko Ludvik. Prebrala jim je zgodbo. Po koncu so se o zgodbi pogovorili in učiteljica jih je vprašala, kateri lik pa se njim zdi najpomembnejši. Največ jih je odgovorilo, da je to pravokotnik, nekateri so rekli kvadrat, nekaj jih je reklo krog, nihče pa ni rekel, da je najpomembnejši trikotnik. Učiteljica je šolsko dvorišče. Iskali so različne oblike.

Zaključni del:

Vsaka skupina je povedala, kaj vse so našli (Slika 41). Zmagala je skupina, ki je iskala pravokotne stvari.

72

Branje slikanice Učiteljica je brala iz slikanice v fizični obliki. Prebrala je celo slikanico naenkrat. Ob branju je ves čas postavljala dodatna vprašanja: Katere barve je trikotnik? Katere barve je krog? Kaj je narisal kvadrat? Kaj je narisal trikotnik?

Branje + dejavnosti ob slikanici: 60 min od 90 min Dejavnosti povezane s

slikanico

− Sprehod in tekmovanje v iskanju določenih oblik.

Ostale dejavnosti v uri − Odtiskovanje ploskev geometrijskih teles v mivko.

− Pogovor o likih in njihovih značilnostih.

− Iskanje oblik po razredu.

Ostala opažanja /

Učenci

Odziv učencev

− Komentarji

− Sodelovanje

Učenci so ob branju pozorno poslušali. Zelo dobro se jim je zdelo, ker so potem tudi oni dobili nalogo kot liki v slikanici.

Med učenci se je pojavilo tudi tekmovanje, katera skupina bo našla več stvari.

Slikanica jim je bila všeč. Bolj jih je pritegnila sama zgodba, ker je tudi učiteljica dala večji poudarek na besedilo in ne toliko na ilustracijo. Slikanica jih je motivirala. Z zanosom so odgovarjali na vprašanja, radi so ugibali, kdo je najpomembnejši, najbolj všeč pa sta jim je bila sprehod in iskanje različnih oblik zunaj.

Ostala opažanja Na sprehodu so imeli nekaj težav z zapomnitvijo vseh predmetov, stvari, ki so jih videli v obliki, ki jim je bila določena.

In document MATEMATIČNA SLIKANICA O (Strani 80-86)