• Rezultati Niso Bili Najdeni

MATEMATIČNA SLIKANICA

In document MATEMATIČNA SLIKANICA O (Strani 54-61)

II. TEORETIČNI DEL

5. MATEMATIČNA SLIKANICA

Učenje matematike v zgodnjih razredih mora biti kakovostno, poleg tega morajo biti dejavnosti izvedene premišljeno, uporabiti pa je treba kakovostni material. To je pomembno, ker v prvih razredih učenci pridobijo temelje za učenje matematike v življenju. Velik izziv za učitelje je matematične teme, koncepte približati otrokom s pomočjo različnih pripomočkov, materialov, med katere uvrščamo tudi matematično slikanico. Matematična slikanica je medij, ki mladega bralca spodbudi k branju. V njej so predstavljeni različni matematični pojmi, koncepti na bralcu razumljiv, jasen in zanimiv način, prek interakcije med besedilom in ilustracijo.

Matematične slikanice učencem približajo matematiko, jim pomagajo usvojiti matematične koncepte in do matematičnih vsebin ustvariti pozitiven odnos. Prepričanje, da je abstraktne pojme težko razložiti otrokom, se skozi slikanice razblini, ker se skozi slikanice lahko tudi abstraktni pojmi, kot so števila, geometrija spremenijo v očitne, konkretne stvari: besede, slike.

Učenci morajo biti ob slikanici aktivni in tako postanejo soustvarjalci in ne samo pasivni sprejemniki informacij. Slikanice vplivajo na otrokove veščine pismenosti in njihovo odprtost pri sprejemanju znanja, na različne načine. Matematična slikanica, če je dobro oblikovana, se lahko obravnava na različne načine. Ob uporabi le-te lahko izvajamo različne dejavnosti in uporabljamo različne pristope. Prav zaradi te fleksibilnosti in veliko možnosti uporabe, ne izgubi svoje privlačnosti. Bralcu nudi celovito estetsko doživetje, hkrati pa omogoča doseganje ciljev na enostaven in zabaven način (Balić Šimrak idr., 2017).

Biti mora interaktivna, vsebovati vizualne predstavitve matematičnih pojmov in le-te povezati z njihovim pomenom. Otrokom omogočajo sprejemanje novih pojmov in novega znanja, medtem ko se igrajo z igro pomenov in ugibanj (Balić Šimrak idr., 2017). Bralcu omogoča in ga spodbuja, da jo prebere in razume po svoje, poleg tega pa ga vabi v dialoški proces in razumevanje prebranega in videnega po svoje (Narančić Kovač, 2015, v Balić Šimrak idr., 2017). Učenec − otrok ima potrebo po ponovnem branju, ker je prvo branje nezadovoljivo in ohlapno. Večkrat ko bo slikanico pregledal in prebral, na več različnih načinov jo bo dojemal in si določene reči razlagal, poleg tega pa si bo še bolj zapolnil pojme (Balić Šimrak idr., 2017).

Ker je današnji svet tehnološko zelo razvit, in imamo dostop do najrazličnejših medijev in stvari, je še toliko bolj pomembno, da znajo učitelji navdušiti učence za matematiko. Morajo jih znati spodbuditi, da bodo učenci prepričani v svoje sposobnosti razmišljanja, uporabljanja domišljije, reševanja problemov, razumevanja matematičnih konceptov, kreativnost ipd.

Učenci so ob tem veliko bolj samozavestni in uspešnejši. Uporaba otroške literature pri matematiki pomaga pri zmanjšanju matematične anksioznosti. Učenci pokažejo zanimanje in zaupanje v matematiko. Učitelji se morajo truditi in si prizadevati za razvoj matematično samozavestnih učencev, mladih za svet, v katerem prevladujejo znanost, tehnologija, inženirstvo in matematika (angleško: STEM). S pomočjo uporabe otroške literature (z matematično temo) pri pouku matematike, podpiramo in vzgajamo samozavestne učence (Furner, 2018).

41

5. 1. Matematične slikanice o geometrijskih oblikah

Matematične slikanice zajemajo najrazličnejše matematične teme in pojme. Veliko jih je na temo števil (štetje, liha in soda števila, računske operacije, ulomki, decimalna števila ipd.), merjenja, kombinatorike, geometrije …

Ena izmed učnih vsebin, pri kateri je potrebno poznavanje definicij in najrazličnejših pojmov, je geometrija. V prvem triletju učenci spoznajo geometrijska telesa, geometrijske like, črte, točke. Vse te pojme lahko lažje spoznajo in ponovijo prek matematične slikanice. Malo slikanic je o geometrijskih vsebinah v slovenskem jeziku. Izbrali smo nekaj slikanic, ki so primerne za obravnavo geometrijskih vsebin v 1. triletju.

1. Krug i kružnica (Nucak, 2016)

Slikanica je nastala v okviru projekta MASLIK (Balić Šimrak idr., 2017). Je interaktivna slikanica, pri kateri učenci ne samo da berejo in spremljajo ilustracije, ampak morajo biti aktivni. Ob branju rišejo, štejejo, ustvarjajo krog in krožnico na različne načine. Slikanica spodbuja kreativnost.

Slika 11: Naslovnica slikanice Krug i kružnica (Balić Šimrak idr., 2017)

Slika 12: Stran v slikanici Krug i kružnica. Učenec mora zapolniti kroge tako, da nastane češnja, ura, žaba in roža (Balić Šimrak idr., 2017)

2. Round is a mooncake, a book of shapes (Roseanne Thong, Grace Lin, 2000)

Zgodba govori o mestni deklici, ki v okolici doma odkriva stvari, ki so okrogle, kvadratne in pravokotne oblike. Sklede za riž, kamenje, miza, telefon, škatla za pico, abakus, posebna

42

škatla za svinčnike ipd. so le nekateri od predmetov, ki so omenjeni v slikanici. Dekle, ki je glavna oseba v slikanici, je azijskega porekla in posledično je večina stvari, predmetov azijskih. Zgodba je napisana v rimah, spremljajo pa jo razgibane, polne ilustracije. Slikanici je dodan tudi slovarček tujih (azijskih besed), ki se pojavljajo v besedilu. Zgodba otroke nagovarja in jim postavlja vprašanja, da so pri branju aktivni. Primer: Kje pa ti še opaziš krog?

Slika 13: Naslovnica slikanice Round is a mooncake (https://www.amazon.co.uk/Round-Mooncake-

Shapes-Roseanne-Thong/dp/1452136440/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1448491594&sr=8-1&keywords=ROUND+IS+A+MOONCAKE+A+BOOK+OF+SHAPES)

Slika 14: Notranjost slikanice Round is a mooncake (https://www.youtube.com/watch?v=JHweWxG7mwA)

3. Mouse shapes (Ellen Stoll Walsh, 2007)

Zgodba govori o treh iznajdljivih miškah, ki se znajdejo med liki. O likih se malo pogovorijo in povedo njihove značilnosti (trikotnik ima tri stranice). Iz različnih likov sestavljajo različne podobe. Sestavijo hišo, mačko, miške ipd. Z miškami, sestavljenimi iz likov, prestrašijo mačko, ki jih lovi. Slikanica mladim bralcem na otroški način pokaže, kako lahko iz likov sestavimo določeno podobo.

43

Slika 15: Naslovnica slikanice Mouse shapes (https://www.amazon.co.uk/Mouse-Shapes-Ellen-Stoll-Walsh/dp/1328740536/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1551823272&sr=8-1&keywords=Mouse+Shapes)

Slika 16: Notranjost slikanice Mouse shapes (https://www.youtube.com/watch?v=UDie3vzy7-w) 4. Ship Shapes (Stella Blackstone, Siobhan Bell, 2008)

Geometrijske oblike se v slikanici odkriva med plutjem po morju in iskanju zakladov. Na začetku zgodbe so predstavljeni vsi liki. Besedilo učence nagovarja in jih vabi k sodelovanju (npr. Ali lahko prešteješ vse trikotnike, ki jih vidiš?). Gre za slikanico, v kateri prevladuje ilustracija, besedila pa je bolj malo oz. so samo krajši komentarji. Prvi del slikanice je sestavljen predvsem iz vprašanj, zato mora biti bralec pri tem zelo aktiven in na vprašanja odgovarjati, šteti določene predmete določene oblike. Najprimernejša je za branje učitelja učencem.

44

Slika 17: Naslovnica slikanice Ship shapes (https://www.amazon.co.uk/Ship-Shapes-Stella-

Blackstone/dp/1846861578/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1448490148&sr=8-1&keywords=SHIP+SHAPES)

Slika 18: Notranjost slikanice Ship shapes (https://www.youtube.com/watch?v=-Jhord7TrtM) 5. The secret birthday message (Eric Carle, 1986)

Zgodba govori o dečku, ki je za rojstni dan dobil prav posebno sporočilo, ki ga je moral razvozlati. V sporočilu so bili vključeni liki različnih oblik. Slikanica ima razgiban format.

Vsaka naslednja stran je v obliki predmeta, ki je vključen v rojstnodnevno sporočilo in ga

45

je treba ugotoviti. Pri zgodbi ne gre samo za pravilne geometrijske oblike, ampak tudi za nepravilne.

Slika 19: Naslovna stran slikanice The secret birthday message (https://www.amazon.co.uk/gp/product/0064430995/ref=oh_aui_detailpage_o03_s00?ie=UTF8&psc

=1)

Slika 20: Notranjost slikanice (https://www.youtube.com/watch?v=ojnuDI9BqDs)

5. 2. Projekt MASLIK Pedagoške fakultete v Zagrebu

V nadaljevanju podrobneje predstavljamo projekt MASLIK – Matematična slikanica – umetniška in literarna ustvarjalnost kot spodbuda pri zgodnjem učenju, ki je bil izveden na Pedagoški fakulteti v Zagrebu. Projekt vključuje matematiko, likovno umetnost in književnost v učnem okolju. V projekt so bili vključeni strokovnjaki in raziskovalci iz različnih področij ter študenti razrednega pouka, ki so pomagali pri nastanku slikanice. Začetne, primarne matematične teme (števila, računske operacije, merjenje, geometrija, obdelava podatkov …) so vključili v slikanice in tako so otroci dobili spodbudo, motivacijo za učenje in lažjo zapomnitev.

S projektom so hoteli pokazati potrebo po logično-matematičnem mišljenju in ustvarjalnosti, ker so prepričani, da tega ni brez razumevanja matematičnih konceptov. Projekt je potekal skozi 4 faze: 1. faza: določitev teme, koncepta; 2. faza: razvoj teme in praktično delo (pisanje zgodbe, izdelava ilustracij in slikanice); 3. faza: preizkušanje slikanice; 4. faza: razmislek, spoznanja in zaključki, ki bodo pomoč za prihodnje prakse.

46

Glavni cilj projekta je bil narediti, vzpostaviti konceptualne temelje za oblikovanje matematičnih slikanic in kratkih animiranih filmov, ki bi učencem pomagali pri pridobivanju matematičnega znanja. Drugi cilj pa je bil ustvariti material, ki združuje matematične ideje in estetske izkušnje, in bi lahko učencem pomagal razviti ustvarjalne potenciale obeh področji.

V projektu študentje razrednega pouka ustvarjajo in izdelujejo slikanice in kratke animirane filme, ki zajemajo matematično vsebino. Poleg tega pa se učijo tudi, da otrokom lahko ponudijo matematično znanje tudi na drugačen, ne tradicionalen način.

V projektu MASLIK sta nastali dve matematični slikanici, ki so ju ustvarili študenti razrednega pouka. Glavni namen je bil, da študentje pridobijo estetske izkušnje na področju likovne umetnosti, oblikovanja in novih medijev, razvijanje pismenosti in pomagajo mlajšim učencem pri pridobivanju novih matematičnih znanj, konceptov. Skozi projekt so raziskovali o novih možnih pristopih poučevanja matematičnih vsebin ter medpredmetnih dejavnostih. Projekt spodbuja kreativno in divergentno mišljenje, študentje pa so pridobili znanje in samozavest za izdelavo kakovostnih didaktičnih materialov, v obliki matematičnih slikanic in krajših animacijah (Balić Šimrak idr., 2017).

Slikanice (tudi kratki animirani filmi) spodbudijo in poglobijo otrokovo občutljivost za estetska doživetja, poleg tega pa se razširi otrokovo splošno spoštovanje umetniških del. Matematične slikanice otroke spodbudijo k izboljšanju njihove ustvarjalnosti, opazovalnih sposobnosti in sposobnosti mišljenja (Balić Šimrak idr., 2017).

Matematične slikanice učencem približajo matematiko, jim pomagajo usvojiti matematične koncepte in do predmeta ustvariti pozitiven odnos. Prepričanje, da je abstraktne pojme težko razložiti otrokom, se skozi slikanice razblini, ker se skozi slikanice lahko tudi abstraktni pojmi, kot so števila in geometrija, spremenijo v očitne, konkretne stvari: besede, slike. Učenci morajo biti ob slikanici aktivni in tako postanejo soustvarjalci in ne samo pasivni sprejemniki informacij. Slikanice vplivajo na otrokove veščine pismenosti in njihovo odprtost pri sprejemanju znanja, na različne načine (Balić Šimrak idr., 2017).

Furner (2018) navaja naslednje prednosti uporabe otroške literature, pri pouku matematike:

− Matematične ideje/koncept se uči ob zgodbi, v njenem okviru.

− Združuje celostno učenje z branjem, pisanjem, govorjenjem, poslušanjem itd.

− Izboljšuje matematično razmišljanje.

− Preprečuje matematično tesnob in v razredu ustvarja boljše pogoje za učenje matematike.

− Dovoljuje različne odzive otrok.

− Možne so zgodovinske, kulturne in uporabne aplikacije in povezave.

− Lahko spodbujajo uporabo matematičnih konceptov in operacij, ki se nanašajo na zgodbo.

− Učitelj lahko presoja, vrednoti učenčevo razumevanje z branjem ali spraševanjem.

− Prispevajo k reševanju problemov in aktivnemu vključevanju učencev v kontekst zgodbe.

− Nudi skupno izkušnjo učencev in učitelja.

47

5. 3. Raziskave o uporabi matematične slikanice/literature

Obstaja nekaj raziskav na temo matematičnih slikanic oz. matematične literature in njihovem vplivu na poučevanje. Vse omenjene so bile izvedene v tujini.

Da bi mladi lahko tekmovali in bili v današnjem svetu konkurenčni, morajo biti pismeni in dobri v reševanju matematičnih problemov.

Učitelji lahko z branjem slikanic pri pouku matematike, pomagajo učencem pri učenju matematičnih pojmov. Na tak način se povežejo z matematičnim razumevanjem učencev, hkrati pa ne ustrahujejo ali izključujejo učenca, kot se to lahko zgodi pri nekaterih tradicionalnih pristopih. Učitelj z uporabo slikanic in z branjem pravljic pri matematiki, učencem omogoča ustvarjalnost, povezavo konceptov in učence pripravi na svet, ki matematično in tehnološko napreduje. Učitelj mora poučevati tako, da v njih spodbudi prepričanje v svoje lastne sposobnosti in samozavest pri matematiki in reševanju problemov. Raziskave kažejo, da je uporaba otroške matematične literature (slikanice, pravljice) dobra za boljše razumevanje matematičnih konceptov in posledično tudi za zaupanje učencev v svoje lastne sposobnosti (Furner, 2018).

McAndrew, Morris in Fennell (2017, v Furner, 2018) so v raziskavi ugotovili, da so se z uporabo otroške literature (slikanic), povezanih z geometrijskimi pojmi, izboljšali učni dosežki in stališča pri učencih 2. razreda. Raziskava je pokazala, da se je pri učencih 2. razreda izboljšal odnos do geometrije ter učni dosežki. V razredu, v katerem so vsakodnevno uporabljali slikanice in pravljice, se je znanje geometrije bistveno izboljšalo (51,2 %), v primerjavi z drugim razredom, v katerem otroških knjig niso uporabljali (33,47 %). Slikanice lahko učencem ponudijo zanimiv in uporaben kontekst, v katerem razvijejo svoje razumevanje geometrijskih pojmov. Čeprav se verjetno mnogim pedagoškim delavcem zdi, da je uporaba slikanic pri matematiki potrata časa in zanemarjanje matematičnih vsebin, je raziskava pokazala ravno nasprotno.

Ginsburg in Uscianowski (2017, v Lipovec, 2017) sta na konferenci o zgodnjem matematičnem izobraževanju (SEMT 2017) izpostavila pomembnost vključitve matematičnih slikanic v matematično izobraževanje in kot razloge za to navedla: čustvena plat učencev; užitek učencev in učitelja ter njihova skupna dogodivščina s slikanico; zniževanje anksioznosti učencev pri pouku matematike ter spontano učenje.

Marilyn Burn je zapisala misel o uporabi otroške literature pri pouku matematike: »I think that children´s literature offers a wonderful vehicle for helping teachers teach math well.«

In document MATEMATIČNA SLIKANICA O (Strani 54-61)