• Rezultati Niso Bili Najdeni

POGOSTOST SODELOVANJA SRP IN UČITELJEV IZBRANIH

3. EMPIRIČNI DEL

3.4. REZULTATI IN INTERPRETACIJA

3.4.2. POGOSTOST SODELOVANJA SRP IN UČITELJEV IZBRANIH

NARAVOSLOVNO-TEHNIČNIH PREDMETOV Z NAMENOM NUDENJA POMOČI UČENCEM S SUT

V okviru drugega raziskovalnega vprašanja nas je zanimalo, kako pogosto in zaradi katerih izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov se SRP timsko srečujejo z učitelji teh predmetov z namenom nudenja strokovne podpore in pomoči učencem s SUT ter na kakšen način sodelujejo (oblike, situacije). SRP so posredovali odgovor o pogostosti sodelovanja z učiteljem naravoslovja, tehnike in tehnologije ter gospodinjstva. Anketirane SRP, ki niso sodelovali z omenjenimi učitelji, smo dodatno povprašali po razlogih, ki so najbolj vplivali na njihovo nesodelovanje. V nadaljevanju smo SRP in učitelje izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov povprašali tudi o načinih in oblikah medsebojnega sodelovanja.

Preglednica 7

Pogostost sodelovanja SRP z učitelji izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov.

Tedensko Mesečno Občasno (2x do 3x letno)

Nisem še sodeloval/-a

f f % f f % f % f f %

Učitelj naravoslovja 17 42,5 14 35 7 17,5 2 5

Učitelj tehnike in tehnologija 12 30 11 27,5 11 27,5 6 15

Učitelj gospodinjstva 5 12,5 10 25 11 27,5 14 35

Iz preglednice 7 je razvidno, da največ anketiranih SRP sodeluje na tedenski ravni z učitelji naravoslovja (42,5 %) in učitelji tehnike in tehnologije (30,0 %), najmanj pa na tedenski ravni sodelujejo z učitelji gospodinjstva (12,5 %). Na mesečni ravni sodeluje 35 % SRP z učitelji naravoslovja, najmanj SRP (25 %) pa sodeluje z učitelji gospodinjstva. Občasno (2- do 3-krat letno) sodeluje največ anketiranih SRP z učitelji tehnike in tehnologije (27,5 %) ter gospodinjstva (27,5 %), najmanj pa z učitelji naravoslovja (17,5 %). Z učiteljem gospodinjstva še sploh ni sodelovalo 35 % SRP, 5 % SRP pa jih še ni sodelovalo z učitelji naravoslovja.

Predmet naravoslovja je v 6. razredu osnovne šole po dve šolski uri tedensko in v 7. razredu kar 3 ure tedensko. Tehnika in tehnologija je tedensko na šolskem urniku v 6. razredu 2 uri in v 7. razredu le eno uro. Gospodinjstvo imajo učenci v 5. razredu eno šolsko uro tedensko in leto kasneje, v 6. razredu, eno šolsko uro in pol. Učenci imajo izmed izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov največ ur iz naravoslovja kot pa iz predmetov tehnike in tehnologije ter gospodinjstva, kar pomeni tudi večjo potrebo po sodelovanju in srečevanju SRP in učitelja

44

naravoslovja v okviru pomoči in podpore učencu s SUT. Ker je SRP v drugem in tretjem izobraževalnem obdobju manj prisoten kot v nižjih razredih (Magajna, 2008), bi bilo smiselno, da SRP in učitelj izbranega naravoslovno-tehničnega predmeta (predvsem gospodinjstva in tehnike in tehnologije) skrbno načrtujeta čas za izvedbo timskega dela in izmenjujeta medsebojne izkušnje. Učitelji, ki si med seboj pomagajo in se podpirajo pri šolskem delu, so uspešnejši in bolj zadovoljni (Atkinson, 1991), saj so timski rezultati dela še boljši, kot individualni (Brajša, 1995).

Anketirani SRP, ki še niso sodelovali z učitelji izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov, so v dodatnem vprašanju označili razlog oz. dejavnik, ki je najbolj vplival na to, da še niso sodelovali z učiteljem določenega izbranega naravoslovno-tehničnega predmeta. Večina anketiranih SRP (47,5 %), ki z učitelji naravoslovja, učitelji tehnike in tehnologije in z učitelji gospodinjstva do sedaj še niso sodelovali, je označilo, da zato, ker do sedaj ni bilo potrebe po sodelovanju, le dva sta odgovorila, da za sodelovanje ni bilo časa in eden, da se mu je zdelo, da učitelj ni bil pripravljen sodelovati.

Slika 4 predstavlja grafično predstavitev odgovorov SRP glede načinov in oblik njihovega sodelovanja z učitelji izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov.

45 Slika 4

Načini in oblike sodelovanja SRP z učitelji izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov.

Iz slike 4 je razvidno, da je največ anketiranih SRP (90 %) učitelja izbranega naravoslovno-tehničnega predmeta samo seznanilo s težavami učenca s SUT, 77,5 % SRP je učitelju izbranega naravoslovno-tehničnega predmeta svetovalo glede načina in prilagoditev ocenjevanj učenca s SUT ter da je 70 % SRP, sodelovalo z učiteljem izbranega naravoslovno-tehničnega predmeta na timskih sestankih in strokovnih skupinah. Učitelju izbranega naravoslovno-tehničnega je 67,5 % SRP svetovalo glede načinov in strategij poučevanja učenca s SUT, 57,5

% jim je svetovalo glede prilagoditev učnega okolja v njegovem razredu, 50 % SRP je z učiteljem izbranega naravoslovno-tehničnega predmeta sodelovalo pri oblikovanju individualiziranega programa za določenega učenca in 32,5 % SRP ocenjuje, da sta sodelovala pri timskem poučevanju. Najmanj anketiranih SRP (5 %) je označilo drugo, kjer pa niso navedli razloga.

36 oz. 90 %

31 oz. 77,5 %

28 oz. 70 %

27 oz. 67,5 %

23 oz. 57,5 %

20 oz. 50 %

18 oz. 45 %

13 oz. 32,5 %

2 oz. 5 %

0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 %

Učitelja naravoslovno-tehniškega predmeta sem seznanil s težavami učenca s SUT.

Učitelju naravoslovno-tehniškega predmeta sem svetoval glede načina in prilagoditev ocenjevanj učenca

s SUT.

Z učiteljem sva sodelovala v sklopu timskih sestankov in strokovnih skupin.

Učitelju naravoslovno-tehniškega predmeta sem svetoval glede načinov in strategij poučevanja učenca s

SUT.

Učitelju naravoslovno-tehniškega predmeta sem svetoval glede prilagoditev učnega okolja v razredu za

učenca s SUT.

Z učiteljem naravoslovno-tehniškega predmeta sva sodelovala pri oblikovanju individualiziranega

programa za določenega učenca.

Z učiteljem naravoslovno-tehniškega predmeta sva sodelovala pri izvajanju dodatne strokovne pomoči.

Z učiteljem naravoslovno-tehniškega predmeta sva sodelovala pri timskem oziroma sodelovalnem

poučevanju v razredu.

Drugo

46

V nadaljevanju je na sliki 5 prikazana grafična predstavitev odgovorov učiteljev izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov glede načinov in oblik njihovega sodelovanja s SRP.

Slika 5

Načini in oblike sodelovanja učiteljev izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov s SRP.

31 oz. 77,5 %

24 oz. 60 %

23 oz. 57,5 %

21 oz. 52,5 %

20 oz. 50 %

19 oz. 47,5 %

19 oz. 47,5 %

19 oz. 47,5 %

15 oz. 37,5 %

1 oz. 2,5 %

0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 %

Specialni pedagog me je seznanil s težavami učenca s specifičnimi učnimi težavami pri predmetu, ki ga

poučujem.

Specialni pedagog mi je svetoval glede prilagoditev učnega okolja v razredu za učenca s specifičnimi učnimi

težavami pri mojem predmetu.

S specialnim pedagogom sva sodelovala v sklopu timskih sestankov in strokovnih skupin.

Specialni pedagog mi je svetoval glede načinov in strategij poučevanja učenca s specifičnimi učnimi

težavami pri mojem predmetu.

Specialni pedagog mi je svetoval glede načina prilaganja gradiv za učenca s specifičnimi učnimi težavami pri

mojem predmetu.

Specialni pedagogu mi je svetoval glede načina in prilagoditev ocenjevanj za učenca s specifičnimi učnimi

težavami pri mojem predmetu.

S specialnim pedagogom sva sodelovala pri oblikovanju individualiziranega programa za določenega učenca.

S specialnim pedagogom sva sodelovala pri izvajanju dodatne strokovne pomoči.

S specialnim pedagogom sva sodelovala pri timskem oziroma sodelovalnem poučevanju v razredu.

Drugo

47

Največ anketiranih učiteljev izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov (77,5 %) je označilo, da jih je SRP le seznanil s težavami učenca s specifičnimi učnimi težavami pri predmetu, ki ga poučujejo, kar se ujema z odgovori SRP. 60 % učiteljev izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov je navedlo, da jim je SRP svetoval glede prilagoditev učnega okolja v njegovem razredu za učenca s SUT, 57,7 % učiteljev izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov ocenjuje, da sta s SRP sodelovala v okviru timskih sestankov in strokovnih skupin, 52,5 % učiteljem izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov je SRP svetoval glede načinov in strategij poučevanja učenca s SUT, 50 % učiteljem izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov je SRP svetoval glede načina prilagajanja gradiv za učenca s SUT pri njegovem predmetu ter 47,5 % učiteljev izbranih naravoslovno-tehničnih pa je SRP svetoval glede načina in prilagoditev ocenjevanja za učenca s SUT pri njegovem predmetu. 47,5 % učiteljev izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov je navedlo, da sta skupaj s SRP sodelovala pri oblikovanju individualiziranega programa za učenca s SUT, 47,5 % učiteljev izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov je sodelovalo s SRP pri izvajanju DSP in 37,5 % učiteljev izbranih naravoslovno-tehničnega predmeta je skupaj s SRP sodelovalo pri timskem poučevanju. Le en učitelj izbranega naravoslovno-tehničnega predmeta (2,5 %) je izbral odgovor drugo, ki pa ga ni pojasnil.

Tako SRP kot učitelji izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov so najvišje uvrstili postavko seznanjanja težav učenca s SUT. Za uspešno timsko delo in medsebojno sodelovanje učiteljev in SRP je potrebna dobra komunikacija (Polak, 2001). Da se pojavlja največja potreba po seznanitvi posebnih potreb učenca s SUT pri učiteljih izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov, smo pričakovali, saj ima le en pedagoški delavec premalo strokovnega znanja in zmožnosti za oblikovanje spodbudnega učnega okolja za učenca s SUT (Pulec Lah in Košir, 2015). Med naloge SRP pri sodelovanju z učiteljem spada med drugim tudi izmenjava informacij o napredku učenca (z učiteljem) in informiranje učitelja o dosežkih učenca (Voltz, 1994, v Schmidt, 1997).

SRP so usposobljeni za razvijanje specifičnih strategij, prilagoditev in pripomočkov za učence s SUT ter lahko pomagajo učitelju tako, da mu jih ponudijo in svetujejo (Kavkler, 2010).

Učitelji izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov so ocenili, da jim SRP najpogosteje svetuje glede prilagoditev učnega okolja. V Navodilih za izobraževalne programe s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo za devetletno osnovno šolo (2003) so opredeljene prilagoditve prostora za učence s PPPU, kjer morajo učitelji učencem zagotoviti ustrezen sedežni red, da je osredotočen na šolsko delo in mu brez težav lahko sledi (npr. lahko tudi sedijo ob sošolcu, ki mu pomaga, sami ali blizu učitelja). Učitelj lahko pri organizaciji prostora v učilnici uredi tudi tihe kotičke in prostor za tehnične pripomočke, za katere je smiselno, da so na stalnem mestu in dobro označeni. Učiteljem izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov je v pomoč lahko tudi zabeležen kratek opis učencev s SUT in njihovimi prilagoditvami, dostopen npr. v zbornici ali spletni učilnici/zbornici (Košak Babuder, 2007).

Anketirani SRP so označili, da so učiteljem naravoslovno-tehničnih predmetov največkrat svetovali glede prilagoditev preverjanja in ocenjevanja znanja učencev s SUT. Pri slednjem lahko prilagajamo načine posredovanja učiteljevih vprašanj in tudi načine posredovanja učenčevih odgovorov, ustrezno podaljšamo čas ocenjevanja, po potrebi organiziramo ocenjevanje v več delih, oblikujemo ustrezna pisna gradiva za preverjanje znanja, zagotovimo tehnične pripomočke, ki učencem s SUT olajšajo izkazovanje znanja in zagotovimo prostorske pogoje (npr. individualno ocenjevanje izven razreda ali odmaknjeno v tihem kotičku) (Košir idr., 2008).

48

Najmanj SRP in učiteljev izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov je sodelovalo pri timskem oziroma sodelovalnem poučevanju v razredu. Tudi Havaj (2014) navaja, da je timsko poučevanje manj prisotno v našem šolskem prostoru, saj v praksi še vedno močno prevladuje individualno izvajanje dodatne strokovne pomoči izven učenčevega razreda (Kverh, 2003).

Čeprav sodelovalno poučevaje prinaša prednosti tako učitelju, kot tudi učencem, vidimo, da je le-to redko zastopano. Učenec bi lahko s tem imel s tem načinom poučevanja pomoč pri uspešnejšem vključevanju v delu pri komuniciranju in učenju nasploh (Kavkler, 2008).

SRP in učitelje izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov smo v nadaljevanju prosili tudi za komentar ob označenih oblikah medsebojnega sodelovanja. Njihove odgovore povzemamo v nadaljevanju.

Seznanitev s težavami učenca s SUT

Pri seznanitvi s težavami učenca s SUT je bilo večini SRP smiselno, da učiteljem izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov predstavijo težave učencev in so kasneje imeli dobre izkušnje. Nekateri SRP so na šolskih straneh objavili prilagoditve (npr. e-asistent, spletna zbornica). Učitelji izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov so tudi navajali, da so SRP učiteljski zbor na začetku šolskega leta seznanili s primanjkljaji učenca, z močnimi področji in s potrebnimi prilagoditvami. Učitelji izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov so dejali, da je dobro, če so vnaprej seznanjeni s težavami učencev. Največ so izvedeli o učencih tudi takrat, ko so bili razredniki in del strokovne skupine.

Svetovanje pri prilagoditvah učnega okolja v razredu

Glede svetovanja prilagoditev učnega okolja v razredu za učenca s SUT so SRP navajali, da so imeli dobre izkušnje in so navajali, pod katerimi pogoji je učenec pri pouku najbolj učinkovit ter predstavljali prilagoditve iz individualiziranega programa (uporaba in predstavitev ustreznih pripomočkov). Občasno učitelje izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov po potrebi opozorijo na upoštevanje prilagoditev. Učitelji izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov so izpostavili, da se trudijo, da pazijo na sedežni red učencev, na moteče dejavnike v razredu (zmanjšanje le-teh), hkrati pa izražajo skrb, da je pri praktičnem delu težko biti na voljo le enemu učencu v skupini.

Svetovanje pri načinih in prilagoditvah ocenjevanja znanja

Učitelji izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov so navedli, da se teh prilagoditev držijo in jih upoštevajo. SRP velikokrat svetujejo učitelju izbranega naravoslovno-tehničnega predmeta, da naj bo poudarek na ustnem ocenjevanju in celo po delih oziroma ob oporah. SRP so navedli podobno, da so tudi lahko prisotni ob ocenjevanjih, izvajajo ocenjevanje s podaljšanim časom (pisni preizkusi znanja) in svetujejo ocenjevanje po minimalnih standardih znanja.

Svetovanje pri načinih prilagajanja gradiv

Pri svetovanju SRP glede načina prilagajanja gradiv učencu s SUT, učitelju izbranega naravoslovno-tehničnega predmeta, so slednji dejali, da prilagoditve upoštevajo po presoji in pravijo, da imajo v razredu veliko učencev, zaradi česar prepustijo prilagoditve gradiv SRP.

Predlagajo tudi, da naj učenci uporabljajo le osnovna gradiva, to so učbeniki in zapisi v zvezkih.

Sodelovanje na timskih sestankih in v strokovnih skupinah

49

Pri sodelovanju v sklopu timskih sestankov in strokovnih skupin so SRP navedli, da sodelujejo z učiteljem izbranega naravoslovno-tehniškega predmeta, če je le-ta razrednik in nosilec individualiziranega programa ter je prisoten v sklopu zaključnih evalvacij (ocenjevalnih konferenc). Enake odgovore so navedli učitelji (redni sestanki strokovnih skupin).

Sodelovanje pri oblikovanju individualiziranega programa

Za obliko sodelovanja pri oblikovanju individualiziranega programa SRP navajajo, da sodelujejo le v primeru, da je načrtovana ura DSP iz tega predmeta ali da je učitelj izbranega naravoslovno-tehničnega predmeta tudi razrednik oziroma član strokovne skupine (podobno kot pri prejšnji postavki). Sodelujejo tudi za določene učence, ki imajo težave na motoričnem področju. Podobne odgovore so navajali učitelji izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov (če so del strokovne skupine oziroma nosilci individualiziranega programa).

Večina jih ima tudi dostop do individualiziranih programov in si po potrebi sami preberejo o posebnih potrebah posameznih učencev. Tudi Opara (2015) navaja, da se prilagoditve in DSP izvajajo zaradi učenca in v njegovo korist, zato je pomembna aktivna vloga vseh udeleženih, kar pomeni dosledno seznanjanje tako težav in napredka učenca s PPPU.

Sodelovanje pri izvajanju DSP

Za sodelovanje pri izvajanju DSP so tako SRP kot učitelji izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov navedli, da do njega pride po potrebi, predvsem pred ocenjevanji znanja, in če imajo učenci negativne ocene pri določenem predmetu.

Sodelovanje pri timskem oziroma sodelovalnem poučevanju v razredu

Pri timskem oziroma sodelovalnem poučevanju v razredu SRP poročajo, da ga uporabljajo, če se po tem izkaže potreba. Občasno tudi pri urah utrjevanja snovi, da lahko SRP učenci zaprosijo za pomoč, občasno pri poskusih. Nekateri so zraven, pri pouku, ker imajo učence z izrazito slabo motoriko ali s slabšim pomnjenjem navodil. Večina anketiranih SRP zaenkrat ni prisotnih v razredu. Učitelji izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov navajajo podobne odgovore – SRP je prisoten pri uri, ko gre za nemirnega učenca ali za eksperimentalno delo, vendar večinoma anketiranih SRP navaja, da so SRP prisotni le izjemoma.

Povzamemo lahko, da se SRP v največji meri tedensko srečujejo z učitelji naravoslovja. Največ med njimi jih še ni sodelovalo z učitelji gospodinjstva. Navedli so, da z določenimi učitelji izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov še niso sodelovali zato, ker do zdaj ni bilo potrebe po sodelovanju. Največ SRP je sodelovalo z učiteljem naravoslovno-tehničnega predmeta zaradi seznanjanja težav učenca s SUT in glede svetovanja načina in prilagoditev ocenjevanj za učenca s SUT, pa tudi glede prilagoditev okolja v razredu učitelja izbranega naravoslovno-tehničnega predmeta. Najmanj so SRP in učitelji izbranih naravoslovno-tehničnih predmetov sodelovali pri timskem oziroma sodelovalnem poučevanju v razredu.

50

3.4.3. TEŽAVE, PRI KATERIH BI UČITELJI IZBRANIH