• Rezultati Niso Bili Najdeni

Povezanost raziskovalnih vprašanj in področij interpretacije (kategorij)

•R1: Kako je oblikovan jezikovni program Makaton in čemu služi?

•R9: Kako Makaton vpliva na vključenost oseb z MDR v njihovo okolje?

2: UPORABNIKI MAKATONA

•R2: Kdo so uporabniki Makatona oziroma komu je namenjen?

3: PRIDOBIVANJE ZNANJ O MAKATONU

•R3: Kje ter na kakšen način uporabniki Makatona pridobijo potrebna znanja za uporabo?

•R7: Kako poteka poučevanje znakov in simbolov Makatona ter širjenje besedišča pri osebah z MDR?

4: PROSTOR UPORABE MAKATONA

•R4: Kje se uporablja Makaton?

•R9: Kako Makaton vpliva na vključenost oseb z MDR v njihovo okolje?

5: VKLJUČENOST MAKATONA V VZGOJNO IZOBRAŽEVALNIH USTANOVAH

•R3: Kje ter na kakšen način uporabniki Makatona pridobijo potrebna znanja za uporabo?

•R5: Kako je Makaton vključen v izobraževalne ustanove, kjer se izobražujejo osebe z MDR?

•R7: Kako poteka poučevanje znakov in simbolov Makatona ter širjenje besedišča pri osebah z MDR?

•R9: Kako Makaton vpliva na vključenost oseb z MDR v njihovo okolje?

6: NAČIN POUČEVANJA IN UPORABA MAKATONA V RAZREDU

•R6: Kako se Makaton uporablja v razredu, kjer so vključene osebe z MDR?

•R7: Kako poteka poučevanje znakov in simbolov Makatona ter širjenje besedišča pri osebah z MDR?

7: SODELOVANJE S STARŠI GLEDE UPORABE MAKATONA

•R8: Kako so v proces poučevanja Makatona vključeni starši oseb z MDR?

8: DRUGO

51

12.1 REZULTATI IN INTERPRETACIJA PO PODROČJIH

12.1.1 REZULTATI IN INTERPRETACIJA ZA PODROČJE: OPIS, ZASNOVA IN NAMEN JEZIKOVNEGA PROGRAMA MAKATON

Makaton so vse intervjuvanke opisale na podoben način, in sicer kot jezikovni sistem/program oziroma pripomoček/orodje komunikacije, ki se uporablja z znaki iz britanskega znakovnega jezika, simboli in sočasnim govorom. Ena izmed intervjuvank je omenila tudi dejstvo, da ime izhaja iz začetnih črk strokovnjakov, ki so razvili Makaton. Mama otroka, ki za komunikacijo uporablja Makaton, pa ga je definirala kot »nov jezik, ki odpre nov svet bolj inkluzivne komunikacije«. Pri tem Makaton imenuje jezik in ne celostni jezikovni program, kot ga opredeli avtorica (v Walker in Armfield, 1981; Walker 1987). Tudi vzgojiteljica Makaton označi kot jezik v znakih. Prav tako je v definicijah intervjuvank navedeno, da je sistem nadomestne in dopolnilne komunikacije, ki podpira osebe s primanjkljaji na področju komunikacije.

Glavna značilnost jezikovnega programa Makaton je po mnenju vseh intervjuvank pomoč pri razvoju komunikacije oziroma podpora govoru (še posebej v primeru, da ni razvit) ter pomoč pri razumevanju govora. Kot njegov osrednji namen ter pozitivne učinke na razvoj otrok in njihovo okolje izpostavljajo naslednje značilnosti: sredstvo sporazumevanja (omogoča sodelovanje), razvoj jezikovnih veščin (ekspresivnih in receptivnih), podpora komunikaciji (izražanje potreb in želja), pomoč pri branju in pisanju, pomnjenju ter priklicu (vizualna in/ali kinestetična iztočnica), emocionalna podpora (odstrani frustracije, stres, nudi podporo v težkih časih), izboljšanje vedenja (manj neželenega vedenja, ker se uporabniki lahko izrazijo na drugačen način) in odnosov (vzpostavljanje in krepitev), višja samostojnost, boljša dostopnost (učnih priložnosti) ter vključenost v okolje. Navedene prednosti sovpadajo s pozitivnimi učinki Makatona, navedenimi v literaturi (Walker in Armfield, 1981; Birkett, 1984; Cornforth, Johnson in Walker, 1974; Grove, 1980; Walker, 1977 The Makaton Charity, 2011a; The Makaton Charity, 2014; The Makaton Charity, 2020) ter se pojavljajo tudi med cilji PPVI za otroke z MDR v Sloveniji (Grubešič, 2014).

Kot ključno prednost Makatona logopedinja poudari, da vključuje vse učne stile, dodatno pa izpostavi možnost ponazarjanja pomena besed, kar ni mogoče le z govorom (npr. enake besede, ki imajo različen pomen). Tudi upokojena učiteljica opaža več možnosti, da program ustreza učnemu stilu učenca, in izpostavi dejstvo, ki je pomembno pri poučevanju oseb z MDR, in sicer, da pri izražanju s pomočjo znakov upočasnimo govor, saj moramo pomisliti na znakovno spremljanje ključnih besed (to navaja tudi Dobrodelna organizacija Makaton (v The Makaton Charity, 2014b)). Omeni, da ravno zato, uporabniki v komunikaciji postanejo bolj ekspresivni.

Kot strokovnjakinja, ki je pričela z uporabo Makatona že v 70-ih letih prejšnjega stoletja ter je dolga leta delovala v praksi, tudi kot podravnateljica šole za otroke s PP, je imela stike z mnogimi učenci z MDR. Kot pomembno izpostavlja dejstvo, da so vsi otroci s težkimi primanjkljaji v komunikaciji, s katerimi se je srečala v praksi, s pomočjo uporabe Makatona izkazali velik napredek glede na svoje individualne cilje. Makaton opredeli kot »orodje za zagotavljanje enakih možnosti«. Kot takega ga vidijo tudi v Dobrodelni organizaciji Makaton (The Makaton Charity, 2011a). Zagotavljanje enakih možnosti s hkratnim upoštevanjem različnih potreb otrok se ravno tako pojavi med temeljnimi cilji ter načeli vzgoje in izobraževanja otrok s PP pri nas (Zakon o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami, 2011).

Vodja zgodnje obravnave opozori na zmotna prepričanja nekaterih staršev, da v primeru izražanja s pomočjo znakov in simbolov Makatona, otrok ne bo razvil govora, saj bo Makaton nadomestil njihovo željo po govoru; »Čisto nikoli še nisem doživela tega. Nikoli. Otroci so rojeni z željo po komunikaciji in želijo najhitrejši način, da lahko sporočijo svoje potrebe, želje

52

in opazovanja. Tako po razvoju govora ta postane njihov primarni način komunikacije in znakovno izražanje čez čas običajno izzveni«. Ne le, da ne ovira razvoja govora, ampak je dokazano, da Makaton njegov razvoj podpira (Grove, 1980). To dejstvo izpostavi tudi upokojena učiteljica: »znakovno izražanje spodbuja razvoj govora, kadar ta ni primarni kanal komunikacije«. Pomembno vlogo kretenj v razvoju govora podkrepijo številne raziskave (Craig, 1978 in Schaeffer, 1978 v Birkett, 1984; Kiernan, 1983, v Bednarski, 2016; Fosset in Mirenda, 2007 ter Kaiser in Roberts, 2011 v Jurišić, 2012; Walker, 1977; Meuris, Maes in Zink, 2015; The Makaton Charity, 2014b).

Logopedinja je mnenja, da je Makaton »eden izmed najpomembnejših komunikacijskih pripomočkov, ki jih lahko uporabimo za boljšo vključenost vseh otrok in odraslih v svet«. Kot smo omenili že zgoraj pa inkluzivno naravo Makatona izpostavita tudi mama otroka z MDR ter trenerka gimnastike, ki pravita, da otrokom s težavami v komunikaciji pomaga pri dostopu do okolja oziroma »sveta okoli njih«. Tudi ostale intervjuvanke so mnenja, da je njegov doprinos za osebe s komunikacijskimi primanjkljaji (predvsem tistimi z MDR), izrednega pomena.

»Otrokom in odraslim pomaga pri govoru in komuniciranju v različnih jezikovnih oblikah, ki jih potrebujejo, da lahko v svojem življenju in odnosih funkcionirajo čim bolj samostojno,«

omeni upokojena učiteljica. Po mnenju vzgojiteljice nudi uporabnikom način komunikacije, ki jim prej ni bil dostopen in ga vidi ga kot pomembno ter »izjemno komunikacijsko orodje«, ki njeni hčerki omogoča sporočanje želja in potreb. Pravi, da lahko prav vsak posameznik uporablja Makaton ter podpira druge pri sporazumevanju in posredovanju sporočila.

Z nudenjem podpore pri komunikaciji Makaton tako posameznikom omogoča aktivno udeležbo, sodelovanje in soustvarjanje odnosov ter vključenost v okolje (The Makaton Charity, 2020; Walker in Armfield, 1981; Sheehy in Duffy, 2009). Učiteljica izpostavi, da Makaton pomaga otrokom pri oblikovanju tesnejših vezi z ljudmi, s katerimi preživijo veliko časa, npr.

družinskimi člani, prijatelji, učitelji. Makaton vidi kot odlično komunikacijsko orodje, ki bi moralo biti širše uporabljeno; »videla sem, kako se je otrokom odprl cel svet komunikacije, takim, ki prej niso bili zmožni izražanja potreb in želja. Ne samo, da jim omogoči sporazumevanja z drugimi, ampak tudi dostop do učnih priložnosti, ki prej zanje niso bile mogoče«. Poudarja, da njegova uporaba odstrani veliko frustracij in stresa ter nekatere otroke kasneje pripelje celo do verbalne komunikacije. Tudi trenerka gimnastike Makaton vidi kot orodje za boljšo vključenost ter dostopnost posameznikov do okolja, in pravi, da z njegovo uporabo pomagajo otrokom pri dostopu do aktivnosti, ki jih v nasprotnem primeru ne bi zmogli.

Zaradi številnih prednosti, ki jih naštevajo intervjuvanke, vidimo smotrnost uporabe tovrstnega programa za osebe z MDR tudi v slovenskih posebnih programih vzgoje in izobraževanja. Ker so načela in cilji v teh programih širši in je program prilagodljiv (Grubešič, 2014), bi lahko jezikovni program Makaton (ali nekatere njegove principe) uporabljali za jezikovno spodbujanje otrok z MDR tudi pri nas. V PPVI je namreč zapisano, da sodelovanje oseb z MDR ni samoumevno, zato moramo razvijati načine in metode, ki jim omogočajo soodločanje (prav tam). Makaton z nudenjem podpore pri sporazumevanju omogoča prav to. Ravno tako je veliko ciljev v učnem načrtu PPVI vezanih na stimuliranje (pred)verbalne in nadomestne komunikacije ter sporazumevanje z okoljem, na kar Makaton neposredno vpliva. PPVI poudarja predvsem celovitost vzgojno-izobraževalnega dela pri posamezniku, kar naj bi upoštevali tudi pri jezikovnem spodbujanju otrok z MDR. Makaton s svojo multimodalnostjo zajema več načinov in je zaradi tega primernejši, kot uporaba le enega oziroma dveh načinov (npr. le govor in simboli), kar je pri nas običajna praksa. Z uporabo znakov iz znakovnega jezika države pa pripomore tudi k poenotenost med različnimi uporabniki in okolji.

53

12.1.2 REZULTATI IN INTERPRETACIJA ZA PODROČJE: UPORABNIKI MAKATONA Kot glavno skupino uporabnikov jezikovnega programa Makaton intervjuvanke navajajo osebe s PP, ki imajo primanjkljaje na področju govora in jezika ali (še) nimajo razvitega govora;

največkrat so to osebe z MDR.

Kot podskupine se pojavljajo skupine otrok oziroma oseb:

- z več motnjami, - z MAS,

- s cerebralno paralizo, - z gibalno oviranostjo,

- z motnjami senzornega procesiranja, - z Downovim sindromom,

- s Charge sindromom, - z demenco,

- s pridobljeno možgansko poškodbo, - po možganski kapi,

- ki se učijo tujega jezika, - dojenčki in malčki.

Učiteljica je mnenja, da bi Makaton morali uporabljati vsi otroci ne glede na to, ali so verbalni, neverbalni ali predverbalni (se njihove govorno jezikovne veščine še razvijajo). Ker je Makaton fleksibilen, ga lahko prilagodimo za katero koli starost ter sposobnost posameznika (Sheehy in Duffy, 2009), kriteriji za izbiro uporabnikov so namreč načrtno ohlapni (Walker in Ferris-Taylor, 1991). Logopedinja pravi, da ga je uporabila že pri vseh otrocih, ter doda: »učiti starše, kako govoriti z dojenčkom ali otrokom, je v sedanjem 'svetu zaslonov' čedalje pomembnejše, saj vedno več otrok vstopa v šole s slabo razvitim govorom ali jezikom«.

Skupine uporabnikov, ki so jih naštele intervjuvanke, sovpadajo s skupinami, ki jim je bil program prvotno namenjen in jih navajata Walkerjeva (1987) ter Dobrodelna organizacija Makaton (v The Makaton Charity, 2011a in 2014b). Večina omenjenih skupin (otroci z MDR, nekateri otroci z MAS, otroci, ki imajo poleg MDR pridružene motnje kot so npr. cerebralna paraliza, gibalna oviranost, Downov sindrom) je v slovenskem prostoru vključenih v PPVI (Zakon o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami, 2011) oziroma prilagojene programe za predšolske otroke (Kurikulum za vrtce v prilagojenem programu za predšolske otroke, 2006).

Kot oblike NDK, ki se največkrat uporabljajo za vzpostavljanje komunikacije pri omenjenih skupinah pri nas, strokovnjaki15 navajajo PECS in KPK (osebna komunikacija, november 2020;

CIRIUS, b.d.; Vovk, Korošec, Ogrin, Debeljak in Groleger Sršen, 2013). Predvsem za osebe z MAS sta najbolj uveljavljena PECS in znakovno izražanje. PECS je pogosto naveden kot zelo ustrezen pripomoček NDK za osebe z MAS in osebe z zmernimi, težjimi in težkimi MDR, ki so neverbalni ali imajo omejen govor (Macedoni-Lukšič idr., 2009).

Po poročanju intervjuvank Makaton v okolju uporabnika s PP uporabljajo:

- družine (starši, stari starši, sorojenci),

- zaposleni v izobraževalni ustanovi (učitelji, vzgojitelji, pomočniki učiteljev, podporni asistenti, logopedi, terapevti ter drugi strokovnjaki, podporno, kuhinjsko in administrativno osebje),

15 Strokovnjaki, ki smo jih spraševali, so zaposleni na osnovnih šolah s prilagojenim programom (OŠ Gustava Šiliha Maribor, OŠ Stanka Vraza Ormož, OŠ IV Murska Sobota, OŠ Roje), v Zavodu Janeza Levca, Centru za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga ter Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik.

54

- nekateri ponudniki storitev (npr. osebje v kavarnah, trgovinah).

Ključno je, da Makaton uporabljajo osebe v skupnosti posameznika, ki se programa uči (učitelji, zdravstveni delavci, prijatelji, javni uslužbenci in drugi) (The Makaton Charity, 2015). Da je potrebno osebe iz učenčevega okolja vključevati v proces učenja, je zapisano tudi v učnem načrtu PPVI pri nas (Grubešič, idr. 2004; Sevšek, Jurgec in Bajde, 2004; Grubešič, 2014). B.D.

Jurišić (2012) poudarja, da s poučevanjem NDK v vrtcu ali šoli zmanjšamo obremenjenost staršev otrok z MDR.

Upokojena učiteljica pravi, da Makaton lahko uporablja kdorkoli, ki mora komunicirati z osebami s komunikacijskimi primanjkljaji in motnjami. Logopedinja pa izpostavi, da s tistimi osebami, ki Makatona ne znajo, otroci ne bodo komunicirali, saj vedo, da ne bodo razumljeni.

Že N. Grove in M. Walker (1990) sta poudarili, da je pri izboru metode NDK za posameznika pomembno, da upoštevamo tudi odnos zanj pomembnih ljudi in njihove zmožnosti za uporabo izbrane metode.

12.1.3 REZULTATI IN INTERPRETACIJA ZA PODROČJE: PRIDOBIVANJE ZNANJ O MAKATONU

Intervjuvanke, ki so bile vključene v raziskavo, so za Makaton večinoma prvič slišale na študijski praksi, v izobraževalni ustanovi kjer so (bile) zaposlene, ali na televizijskem otroškem programu 'Something Special', kjer glavni lik Mr. Tumble uporablja Makaton. Učiteljica pa se je prvič srečala z Makatonom, ko ga je na pobudo šole pričel uporabljati njen sorojenec z MAS.

Med študijem se nobena izmed intervjuvank o Makatonu ni učila v okviru predavanj, temveč so njegovo uporabo videle pri praktičnem usposabljanju. Upokojena učiteljica je Makaton spoznala kmalu po njegovem razvoju: »V 70-ih, ko sem se usposabljala za učiteljico, sem uporabljala Makaton na moji praksi. Takrat se nisem zavedala, da je nov«. Vse, razen učiteljice, so znanje poglobile z udeležbo na kateri izmed uradnih Makatonovih delavnic, dve sta zaključili vsa formalna izobraževanja Makatona.

Znotraj izobraževalne institucije, kjer so zaposlene, intervjuvanke znanje Makatona pridobivajo na različne načine. Večina šol ima organizirana srečanja, kjer zaposleni utrjujejo znake Makatona. Srečanja vodijo usposobljeni učitelji, logopedi ali vodje komunikacije z licenco za izvajanje Makatona. Pogosto se izvajajo med t.i. dnevi razvoja šole oziroma zaposlenih16 ali na mesečnih srečanjih. Delavnice lahko vodijo le usposobljeni tutorji Makatona (The Makaton Charity, 2020). Upokojena učiteljica ima naziv tutor Makatona in je na šolah (predvsem šolah za otroke s PP) izvajala delavnice Makatona: »Delavnice so bile ponujene brezplačno, ob dnevih, namenjenih usposabljanju zaposlenih. Izobraževanja Makatona so bila redna«, prav tako logopedinja: »Med dnevi zaposlenih, ko je institucija zaprta za otroke, ne pa tudi za zaposlene, smo običajno ponovili že naučene znake Makatona, glede na aktualne vsebinske sklope pa sem predstavila tudi nove znake in simbole. Ali pa je to potekalo med mesečnimi srečanji zaposlenih«. Tudi učiteljica in vodja zgodnje obravnave sta izpostavili, da se izobraževanja Makatona za zaposlene na njunih šolah izvajajo redno. Več intervjuvank je omenilo, da šola organizira izobraževanja Makatona tudi za starše, kar potrdi mama otroka z MDR: »Šola včasih, približno dvakrat na leto, organizira izobraževanja in ta so brezplačna«.

Vsa srečanja in delavnice, ki jih organizira šola so po poročanju intervjuvank brezplačna.

Logopedinja doda: »moje usposabljanje je bilo drago, vendar je bilo veliko ceneje usposobiti mene, pa potem jaz na rednih srečanjih usposobim druge, kot pa da bi se vsi udeležili uradnih delavnic«.

16 Dnevi (običajno 6 ali 7 dni v šolskem letu) namenjeni razvoju in izobraževanju zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. V tem času za učence pouk odpade.

55

Intervjuvanke poročajo, da poleg srečanj in delavnic, ki jih organizira šola, znanja dobijo preko usposobljenih zaposlenih. Običajno so to vodje komunikacije, usposobljeni učitelji, logopedi ali koordinatorji za učence s PP. Prav tako pomembno vpliva izpostavljenost Makatona v okolju; npr. na šoli, kjer je zaposlena vodja zgodnje obravnave, imajo znake Makatona obešene po šoli, »tudi v toaletnih prostorih zaposlenih, da se ljudje lahko med umivanjem rok naučijo novega besedišča«.

Za pridobivanje novih znakov in simbolov Makatona intervjuvanke poleg uradnih gradiv, ki so dostopna v obliki knjig, priročnikov ali na računalniku (na CD-jih, DVD-jih ali zunanjih pomnilnikih), uporabljajo predvsem internet (spletna stran Makatona, skupina 'Makaton' na Facebooku, YouTube: tri intervjuvanke so omenile, da se znakov učijo preko kanala 'Singing hands'17). Logopedinja izpostavi, da ima Makaton spletišče oziroma spletna stran Dobrodelne organizacije Makaton, spletno trgovino in sekcijo za brezplačna gradiva, ki jih posameznik lahko prenese na svoj računalnik; »skoraj za katero koli temo lahko najdeš zbirko znakov in simbolov Makatona, ki jo lahko kupiš v spletni trgovini Makatona«. Tam lahko najdemo tudi knjige besedišča nacionalnega kurikula, ki zajemajo vse pojme uporabljene v šolstvu od 2 do 19 let (The Makaton Charity, 2020).

Za uporabo Makatona na računalniku obstaja več programov, ki vsebujejo zbirke Makatonovih simbolov in znakov. Ena izmed intervjuvank je navedla, da uporabljajo programsko opremo Communicate inprint, ki ima povezavo do znakov Makatona. Zbirko Makatonovih znakov in simbolov lahko uporabnik kupi preko Dobrodelne organizacije Makaton in uporablja v računalniških programih Microsoft Word, Communicate: InPrint 2 in 3, Communicate:

SymWriter 218 ter MyChoicePad19 za uporabo na tabličnih računalnikih iPad (prav tam).

Gradiva za Makaton je mogoče pridobiti tudi ob udeležbi na kateri izmed uradnih izobraževanj in delavnic Makatona. Udeleženci dobijo knjige znakov in simbolov ter priročnike, odvisno pa je od vrste izobraževanj, ki ga posameznik opravi. Tudi sama sem se julija 2019 udeležila delavnice za strokovnjake in zaključila dve stopnji formalnih izobraževanj Makatona v Angliji, na katerih sem pridobila žepno knjižico prvega dela osnovnega besedišča ter dva priročnika za vsako stopnjo izobraževanja. Priročniki vsebujejo teoretično ozadje jezikovnega programa Makaton, članke, raziskave ter teme, povezane s poučevanjem Makatona. Nanašajo se na zasnovo programa in oblikovanje simbolov.

Vse intervjuvanke razen učiteljice so se udeležile vsaj enega izmed formalnih izobraževanj za Makaton na kateri izmed štirih stopenj, dve pa sta zaključili tudi usposabljanje za tutorje in izvajata delavnice za druge udeležence. Šola oziroma izobraževalna institucija lahko krije stroške formalnih izobraževanj Makatona za zaposlene, v primeru trenerke gimnastike pa je bil to Upravni organ za gimnastiko v Veliki Britaniji. Običajno se cene delavnice za vsako stopnjo gibljejo med £100 in £150. Poskusna srečanja Makatona stanejo približno £150 in služijo zato, da posamezniki vidijo ali se želijo udeležiti bolj formalnega izobraževanja, in zajemajo 30-50 znakov, ki so relevantni za določeno populacijo. Štiri stopnje formalnih delavnic Makatona za

17 Singing hands oziroma t. i. 'pojoče roke' sta oblikovali britanski mami, ki imata otroka z razvojnim zaostankom in sta z njima (po priporočilu logopedov) začeli uporabljati Makaton. Obe sta opravili vsa izobraževanja Makatona in imata naziv tutor Makatona. Njuno poslanstvo je bilo sprva razširiti Makaton v okolje svojih otrok, da bi bila bolj vključena. Ker sta ugotovili, da na področju znakovnega spremljanja pesmi ni dovolj gradiv, sta pričeli z izdelavo svojih. Izdali sta številne CD-je in DVD-je s prikazom različnih pesmi (tako otroških, kot popularnih pesmi) z znaki Makatona. Redno pa videoposnetke objavljata na YouTube kanalu, kjer imata skoraj 300 000 naročnikov, nekateri posnetki imajo več milijonov ogledov (Singing hands, 2020).

18 Programski opremi Communicate InPrint in SymWriter (Glej Sliko 6 in Sliko 7 na strani 20) z več kot 32 000 znaki in simboli Makatona omogočata uporabniku oblikovanje lastnih materialov (Widgit, 2021).

19 Aplikacija za uporabo na iPhone in iPadu, ki ima več kot 4000 simbolov in znakov besedišča Makaton (MyChoicePad, 2021).

56

starše in strokovnjake pa obravnavajo približno 450 znakov in simbolov – torej celotno osnovno besedišče Makatona. Udeleženci na delavnicah praktično utrjujejo prepoznavanje in izvedbo naučenih znakov Makatona ter oblikovanje simbolov Makaton. Poleg znakov in simbolov spoznajo tudi teoretično ozadje programa (kako deluje, komu je namenjen, kako podpira osebe s komunikacijskimi primanjkljaji ipd.). Vzgojiteljica pove, da sta bili v dveh dneh izvedeni dve delavnici, kjer so izvedeli, kako deluje Makaton, komu je namenjen in na kakšen način lahko podpira osebe s komunikacijskimi primanjkljaji; »pokazali so nam znake in simbole za celotno osnovno besedišče, nato smo vadili izražanje s pomočjo znakov in risanje ter prepoznavanje simbolov«. Po zaključenih delavnicah se posameznik lahko udeleži usposabljanja za tutorje Makatona. »Tutor Makatona postaneš s prakso in z uporabo v vsakodnevnem okolju,« pravi logopedinja. Včasih so se usposabljanja delila na izobraževanja za lokalne in za regionalne tutorje, zdaj pa so lokalni in regionalni nazivi opuščeni in so vsi poimenovani le 'tutorji Makatona'. Logopedinja je opravila formalna izobraževanja prvih štirih stopenj; »pred tem sta se imenovali osnovna in izpopolnjevalna delavnica in sta skupaj stali okoli £300. Moja šola za

starše in strokovnjake pa obravnavajo približno 450 znakov in simbolov – torej celotno osnovno besedišče Makatona. Udeleženci na delavnicah praktično utrjujejo prepoznavanje in izvedbo naučenih znakov Makatona ter oblikovanje simbolov Makaton. Poleg znakov in simbolov spoznajo tudi teoretično ozadje programa (kako deluje, komu je namenjen, kako podpira osebe s komunikacijskimi primanjkljaji ipd.). Vzgojiteljica pove, da sta bili v dveh dneh izvedeni dve delavnici, kjer so izvedeli, kako deluje Makaton, komu je namenjen in na kakšen način lahko podpira osebe s komunikacijskimi primanjkljaji; »pokazali so nam znake in simbole za celotno osnovno besedišče, nato smo vadili izražanje s pomočjo znakov in risanje ter prepoznavanje simbolov«. Po zaključenih delavnicah se posameznik lahko udeleži usposabljanja za tutorje Makatona. »Tutor Makatona postaneš s prakso in z uporabo v vsakodnevnem okolju,« pravi logopedinja. Včasih so se usposabljanja delila na izobraževanja za lokalne in za regionalne tutorje, zdaj pa so lokalni in regionalni nazivi opuščeni in so vsi poimenovani le 'tutorji Makatona'. Logopedinja je opravila formalna izobraževanja prvih štirih stopenj; »pred tem sta se imenovali osnovna in izpopolnjevalna delavnica in sta skupaj stali okoli £300. Moja šola za