• Rezultati Niso Bili Najdeni

Raziskovalno vprašanje 5: Kaj predlagajo starši in specialni pedagogi za

3 EMPIRIČNI DEL

3.2 REZULTATI IN INTERPRETACIJA

3.2.5 Raziskovalno vprašanje 5: Kaj predlagajo starši in specialni pedagogi za

Starši in SRP so v odprtem tipu vprašanja podali svoje predloge za izboljšanje medsebojnega sodelovanja, pri čemer so lahko navedli več predlogov. Odgovore s predlogi je podalo 13 SRP in 17 staršev.

Predloge staršev smo kategorizirali v pet sklopov, ki so po zastopanosti prikazani v spodnji tabeli 20.

Tabela 20: Absolutne (f) in odstotne frekvence (f %) kategoriziranih predlogov staršev za izboljšanje medsebojnega sodelovanja s SRP

Število Predlogi staršev f f %

1. Redno obveščanje o težavah 2 11,8

2. Možnost izbire učitelja in skupine, v katero se otrok vključi 2 11,8 3. Več rednega sodelovanja in pogostejša srečanja 8 47

4. Več neformalnih srečanj 2 11,8

5. S sodelovanjem smo zadovoljni 3 17,6

SKUPAJ 17 100

Grafikon 4: Predlogi staršev za izboljšanje medsebojnega sodelovanja s SRP 11,80% 11,80%

47,00%

11,80%

17,60%

0,00%

10,00%

20,00%

30,00%

40,00%

50,00%

Predlogi staršev za izboljšanje medsebojnega sodelovanja s SRP

Redno obveščanje o težavah

Možnost izbire učitelja in skupine, v katero se otrok vključi Več rednega sodelovanja in pogostejša srečanja

Več neformalnih srečanj

S sodelovanjem smo zadovoljni

47

V tabeli 19 so prikazani predlogi staršev za izboljšanje medsebojnega sodelovanja.

Predloge je podalo 17 od 20 staršev, ki so sodelovali v anketnem vprašalniku, kar predstavlja 85 % vseh sodelujočih staršev.

Skoraj petina (17,6 %) staršev je med odgovori navedla, da so s sodelovanjem zadovoljni in nimajo predlogov za izboljšanje sodelovanja. Kar 47 % staršev predlaga več rednega sodelovanja in pogostejša srečanja. Obvezni sestanki so v ZUOPP (2011) določeni v začetku šolskega leta, ob polletju in ob koncu šolskega leta. Lahko sklepamo, da si starši želijo še pogostejših srečanj. Razlog za redkejše sestanke med starši in SRP je pogosto prav preobremenjenost obeh skupin, kar smo pri prejšnjem raziskovalnem vprašanju tudi razbrali, saj je 25 % staršev sebe označilo za preobremenjene in jim medsebojno sodelovanje pogosto predstavlja oviro. Kavkler (2008) izpostavlja zavedanje staršev, da je njihovo pomanjkanje časa vzrok za manjše število srečanj, zato si želijo aktivnega sodelovanja preko drugih komunikacijskih sredstev. Starši (11,8 %) so izpostavili, da si želijo več neformalnih srečanj. Prednost neformalnih oblik sodelovanja je po mnenju Kalin (2009) povezovanje in delovno združevanje, bolj učinkovite pa so zato, ker izhajajo iz potreb in želja staršev in šole.

Rezultate lahko povežemo z raziskavo (Lampret Senčič in Josipovič, 2006), ki je pokazala, da se sodelovanje in odnos med starši in šolo krepita tudi skozi neformalna srečanja ter, da si oboji želijo več takšnih oblik sodelovanja.

V enakih odstotkih (11,8 %) so starši predlagali več rednih obveščanj o težavah otrok in možnost izbire učitelja in skupine, v katero se otrok vključi. Marinšek (2003) je med pričakovanji staršev navedel, da od učitelja pričakujejo uspešno sprotno reševanje vseh problemov. Starši si želijo biti sproti obveščeni o delu in napredku otroka (Bela knjiga o vzgoji in izobraževanju v RS, 2011).

Predloge SRP smo kategorizirali v pet sklopov, ki so po zastopanosti prikazani v spodnji tabeli (21).

Tabela 21: Absolutne (f) in odstotne frekvence (f %) kategoriziranih predlogov SRP za izboljšanje medsebojnega sodelovanja s starši

Število Predlogi SRP f f %

1. Več neformalnih srečanj 3 23,1

2. Razbremenitev učiteljev in posledično več časa za sodelovanje 3 23,1 3. Vnaprej jasno postavljena pravila in meje pri oblikah in načinih

sodelovanja

4 30,8

4. Izboljšanje javnega pogleda na učitelje 2 15,4

5. Več pobud za sestanke s strani staršev 1 7,6

SKUPAJ 13 100

48

Grafikon 5: Predlogi SRP za izboljšanje medsebojnega sodelovanja s starši

V tabeli 21 so prikazani predlogi SRP za izboljšanje medsebojnega sodelovanja s starši. Predloge je podalo 13 od 16 SRP, ki so sodelovali v anketnem vprašalniku, kar predstavlja 81,2 % vseh sodelujočih.

Tako kot starši so tudi SRP (23,1 %) predlagali več neformalnih srečanj, ki lahko izboljšajo medsebojno sodelovanje. Lahko razberemo, da je želja po pogostejših neformalnih srečanjih obojestranska. 23,1 % SRP je predlagalo razbremenitev učiteljev v prid pogostejših srečanj s starši. Kavkler (2008) poudarja, da je sodelovanje s starši pogosto v manjšem obsegu ravno zaradi pomanjkanja časa. V povezavi z večjim obsegom srečanj so SRP kot predlog navajali tudi več pobud za sestanke s strani staršev (7,6 %).

Marinšek (2003) je kot pričakovanja učiteljev od staršev izpostavil tudi uresničevanje dogovorov, spoštovanje pravil in korektno komuniciranje. Eden izmed predlogov SRP za izboljšanje sodelovanja, izražen v 30, 8 %, so jasno postavljena pravila in meje pri oblikah in načinih sodelovanja. Tudi Kalin (2009) navaja, da moramo pri začrtovanju oblik sodelovanja s starši uskladiti skupne cilje, oblike, vsebine in načine realizacije sodelovanj.

Kot širšo problematiko sodelovanja med šolo in učitelji so SRP izpostavili tudi predlog izboljšave javnega pogleda na učitelje (15,4 %). Mediji imajo to moč, da na širšo javnost lahko vplivajo s pozitivnimi in negativnimi informacijami. Če so v medijih učitelji izpostavljeni negativno, tudi če neupravičeno, to lahko vpliva na stališča in zaupanje

23,10% 23,10%

Predlogi SRP za izboljšanje medsebojnega sodelovanja s starši

Več neformalnih srečanj

Razbremenitev učiteljev in posledično več časa za sodelovanje

Vnaprej jasno postavljena pravila in meje pri oblikah in načinih sodelovanja Izboljšanje javnega pogleda na učitelje

Več pobud za sestanke s strani staršev

49

staršev do učiteljev. Starši ob izkazovanju podpore učiteljem vzbujajo učiteljem spoznanje, da so nekaj vredni, in velikokrat zaradi tega ostajajo v izbranem poklicu.

Velja pa tudi obratno, kadar starši učiteljevo delo podcenjujejo in omalovažujejo, s tem nižajo učiteljevo samopodobo (Kalin idr., 2008). Marinšek (2003) navaja, da učitelji od staršev želijo in pričakujejo oporo, podporo, lojalnost, zaupanje, razumevanje, spoštovanje avtoritete in strokovnosti.

3.2.6 Raziskovalno vprašanje 6: Kako dobro specialni pedagogi ocenjujejo