• Rezultati Niso Bili Najdeni

Raziskovalno vprašanje 3: S kakšnimi ovirami se starši in specialni

3 EMPIRIČNI DEL

3.2 REZULTATI IN INTERPRETACIJA

3.2.3 Raziskovalno vprašanje 3: S kakšnimi ovirami se starši in specialni

V raziskavi smo ugotavljali, s kakšnimi ovirami se učitelji in specialni pedagogi srečujejo pri medsebojnem sodelovanju. Anketiranci so na štiristopenjski lestvici (nikoli, redko, pogosto in vedno) izbirali, kako pogosto doživljajo izbrano težavo pri medsebojnem sodelovanju.

40

Tabela 15: Opisna statistika za starše in specialne pedagoge o pogostosti pojava ovir pri sodelovanju

Legenda: f = število absolutna frekvenca; f % = odstotna frekvenca; M = aritmetična sredina; SD = standardni odklon

Tabela 16: Trditve o vrstah in pogostosti ovir pri medsebojnem sodelovanju Trditve – specialni pedagogi Trditve – starši

T1 Teme predavanj in delavnic ne pritegnejo staršev.

Teme predavanj in delavnic me ne pritegnejo.

T2 Nepripravljenost staršev na skupno sodelovanje.

Nepripravljenost specialnih

pedagogov na skupno sodelovanje.

T3 Prenašanje odgovornosti za neuspeh otroka na specialne pedagoge.

Prenašanje odgovornosti za neuspeh otroka na starše.

T4 Premalo znanj in osvojenih veščin za kakovostno delo s starši.

Specialni pedagogi imajo premalo znanj in osvojenih veščin za kakovostno delo s starši.

T5 Preobremenjenost in pomanjkanje časa pri učiteljih.

Preobremenjenost in pomanjkanje časa pri učiteljih.

41 T6 Preobremenjenost in pomanjkanje

časa pri starših.

Preobremenjenost in pomanjkanje časa pri starših.

T7 Pretekle slabe izkušnje pri delu s starši.

Pretekle slabe izkušnje pri delu s specialnimi pedagogi.

T8 Nerazumevanje zaradi kulturnih in jezikovnih ovir.

Nerazumevanje zaradi kulturnih in jezikovnih ovir.

T9 Drugo. Drugo.

Rezultati v tabeli 15 nam kažejo, da vsaj 80 % staršev, z izjemo trditve o preobremenjenosti staršev, naštetih ovir pri medsebojnem sodelovanju s SRP nikoli ne doživlja ali jih doživlja zelo redko. Več kot 50 % SRP, z izjemo trditve o prenašanju odgovornosti za neuspeh otroka na specialne pedagoge, naštetih ovir pri medsebojnem sodelovanju s starši ne doživlja ali jih doživlja zelo redko. Podatki raziskav so zelo dobri, saj nam sporočajo, da se težave in ovire pri starših sicer pojavljajo, vendar v manjših deležih, medtem ko so SRP višje ocenjevali specifične ovire. Pridobljeni podatki se delno skladajo z raziskavama Kalin idr. (2009) in Berčnik (2014), v katerih je bilo ugotovljeno, da starši in učitelji ne navajajo veliko ovir pri medsebojnem sodelovanju.

Vsi starši so se strinjali, da se redko (50 %) ali nikoli (50 %) ne srečujejo s težavo, da bi specialni pedagogi imeli premalo znanj in osvojenih veščin za kakovostno delo s starši. Prav tako so se vsi starši strinjali, da se redko (30 %) ali nikoli (70 %) niso srečali s težavo nerazumevanja zaradi kulturnih in jezikovnih ovir.

Grafikon 2: Prikaz pogostih ovir, ki jih starši navajajo pri medsebojnem sodelovanju s SRP

5% 5%

Pogoste ovire, ki jih navajajo starši

Nepripravljenost specialnih pedagogov na skupno sodelovanje Prenašanje odgovornosti za neuspeh otroka na starše

Preobremenjenost in pomanjkanje časa pri učiteljih Pretekle slabe izkušnje pri delu s specialnimi pedagogi Teme predavanj in delavnic me ne pritegnejo

Preobremenjenost in pomanjkanje časa pri starših

42

Kar 25 % staršev se pri medsebojnem sodelovanju s SRP pogosto srečuje z lastno preobremenjenostjo in pomanjkanjem časa. Starši zaradi preobremenjenosti težje uskladijo urnike za bolj poglobljeno sodelovanje z učitelji, zato mora šola razumeti takšne probleme in staršem ponuditi tudi njim razpoložljive termine sestankov (Vodopivec, 2006). Preobremenjenost staršev kot dejavnik izredno otežuje uspešno sodelovanje (Hornby 2000, v Kalin, 2009).

Starši so v nižjem deležu navajali naslednje ovire, s katerimi se pogosto ali vedno srečujejo pri medsebojnem sodelovanju s SRP:

- nepripravljenost specialnih pedagogov na skupno sodelovanje (5 %), - prenašanje odgovornosti za neuspeh otroka na starše (5 %),

- preobremenjenost in pomanjkanje časa pri učiteljih (10 %), - pretekle slabe izkušnje pri delu s specialnimi pedagogi (10 %).

Več staršev (30 %) kot vzrok za slabše medsebojno sodelovanje navaja tudi pogoste nezanimive teme predavanj, ki jih ne pritegnejo. Kalin (2009) meni, da morajo tematike predavanj in delavnic za starše izhajati in želja in povpraševanj staršev ter, da so tovrstne oblike sodelovanj izredno pomembne za povezovanje in delovno združevanje.

Grafikon 3: Prikaz pogostih ovir, ki jih SRP navajajo pri medsebojnem sodelovanju s starši

SRP so v višjem deležu navajali naslednje ovire, s katerimi se pogosto ali vedno srečujejo pri medsebojnem sodelovanju s starši:

- teme predavanj in delavnic ne pritegnejo staršev (50 %), - nepripravljenost staršev na skupno sodelovanje (44 %),

50%

Pogoste ovire, ki jih navajajo SRP

Teme predavanj in delavnic ne pritegnejo staršev Nepripravljenost staršev na skupno sodelovanje

Prenašanje odgovornosti za neuspeh otroka na specialne pedagoge Preobremenjenost in pomanjkanje časa pri starših

Pretekle slabe izkušnje pri delu s starši

43

- prenašanje odgovornosti za neuspeh otroka na specialne pedagoge (56 %), - preobremenjenost in pomanjkanje časa pri starših (31 %),

- pretekle slabe izkušnje pri delu s starši (40 %).

Vsi SRP so se strinjali, da se le redko (31 %) ali nikoli (69 %) ne srečujejo s težavo pri nerazumevanju zaradi kulturnih in jezikovnih ovir.

En starš je kot drugo oviro navedel premajhno pogostost stika s specialnimi pedagogi, saj meni, da sta komunikacija in stik s starši zelo redka. Starš je zapisal, da informacije o otroku, njegovem napredku in težavah dobi kot starš le na evalvacijah individualiziranega programa. Pozitivne posledice dobro informiranih staršev sta pozitivnejši odnos in občutek večje pripadnosti šoli (Kalin, 2009). Ena SRP je kot drugo oviro navedla pričakovanja staršev, ki želijo, da učenci vse veščine osvojijo v šoli, hkrati pa v domačem okolju pri učenju niso dosledni. Pogosta težava pri sodelovanju med starši in učitelji so neuresničena medsebojna pričakovanja, zato jih je potrebno predhodno povedati in razjasniti (Hornby, 2000).

3.2.4 Raziskovalno vprašanje 4: Kako pogosto in na kakšen način starši in