• Rezultati Niso Bili Najdeni

DEJAVNOST 19: »USTVARIMO NAŠO SKUPNO SLIKO«

In document SPODBUJANJE SOCIALNIH INTERAKCIJ V VRTCU (Strani 120-125)

III. EMPIRIČNI DEL

7.19 DEJAVNOST 19: »USTVARIMO NAŠO SKUPNO SLIKO«

7.19.1 Opis dejavnosti

Z otroki se razdelimo na štiri skupine po približno pet otrok. Vsak izmed njih postane pravi slikar, saj dobi preobleko in čopič. Za celotno skupino je na voljo na steno ali zunanje okno prilepljen večji šeleshamer. Otroke spodbudim, da pri nastajanju slike med seboj sodelujejo, njihova naloga pa je, da to opravijo skupaj, oz. naslikajo sliko s skupnimi močni in jo tudi skupaj poimenujejo.

7.19.2 Opažanja izvajalke 7.19.2.1 Celotna skupina

Otrokom sem že pred začetkom dejavnosti povedala, da bomo nekaj ustvarjali po skupinah.

Takoj, ko so videli zaščitna oblačila, so se začeli spraševati, kaj bomo počeli. Opazila sem, da so se veselili. Nato smo se razdelili v štiri manjše skupine, pri čemer je ustvarjala vsaka skupina posebej, da sem se lahko vsem popolnoma posvetila. Vsi so komaj čakali, da začnemo. Sami so izbirali barve in velikost čopiča, s katerim so želeli slikati. Povedala sem jim, da je to njihova skupna slika, zato naj se poskušajo dogovoriti, kaj bodo naslikali. Otroci so se res dogovarjali, za kar sem jim namenjala dodatno spodbudo. Med slikanjem so se pogovarjali.

105 Tabela 3: Komentarji otrok med slikanjem skupne slike

»Ne, to je snežinka. To je polžek.«

»Da je tkole sonček pa srček.«

»Nismo še končali.«

»Lej, js sem tut zmatrana. To ni nč hudga. Nariši še kaj.«

»Poglej, js mam dva srčka. Kaj pa ti?«

»Skupaj mormo delat.«

»Ja, kar nariši, kar hočeš. Okno bo v redu. Jaz bom pa travo.«

Med otroki so se spletale prijetne interakcije preko pogovora. Prav tako so počakali, da nekdo vzame barvo in si dali prostor. Dobro je bilo, da so bili šeleshamerji dovolj veliki, da so lahko naenkrat delali vsi v skupini. Spraševali so se, kaj je kdo naredil, in si povedali, kako bodo nadaljevali. Opažala sem tudi komentarje otrok, ki so zelo resno vzeli, da je to skupna slika in so rekli npr. »To pa ne paše na sliko. Mogoče naredi …« Potem so se sami dogovorili.

Spodbujala sem jih tudi, da pozitivno sprejmejo predloge drugih in se o njih pogovorijo, k čemur so bili tudi sami naravnani. Otrokom je bilo všeč, da bo to njihov skupni izdelek. Pozorni smo bili tudi na to, da smo namesto »moja slika« uporabljali besedno zvezo »naša slika«, h kateri prispevam tudi »jaz«, za končni izdelek pa smo zaslužni »mi«. Nekateri otroci so na začetku uporabljali bolj prvi pojem, torej »moja«, med slikanjem pa so bili vedno bolj naravnani k temu, da res delajo skupaj in je to njihova skupna slika. Bili so zelo sodelovalni.

Pri prejšnjih dejavnostih smo poudarjali pomembnost skupnega sodelovanja in medsebojno pomoč, kar sem opazila tudi tu. Otroci so si ponujali barvo in se niso prerivali, temveč so dali drug drugemu prostor za ustvarjanje, med njimi pa so potekali prijetni pogovori. Nad svojimi izdelki so bili navdušeni in so po koncu komentirali, kako bi se slike lahko imenovale. Vsi so imeli možnost predlagati, drugi pa so to pozitivno sprejeli. Z mojo pomočjo so skupaj oblikovali naslove skupnih slik, ki sem jih tudi zapisala na dno slike. Vprašala sem jih, če zapišem, in z navdušenjem so pritrdili ter pogledali, kaj sem napisala.

Imena naših skupnih slik:

Vrtec in počitnice,

Dan srčkov in zaljubljena hiša,

106

Lep praznik,

Sonček in polžek.

Otroci so se med dejavnostjo zabavali, pomagali drug drugemu, sodelovali in se dogovarjali, skratka skupaj so uživali, poleg tega pa ustvarili še krasen izdelek, ki bo krasil njihove prostore.

7.19.2.2 Slabše sprejeti otroci

Deček A se je vključil z veseljem in pozorno poslušal, kaj bomo počeli. Bil je malo neučakan, zato je na trenutke prenehal poslušati, vendar se je ob spodbudi hitro zbral. Z otroki se je dogovarjal o narisanem, mirno slikal in pri tem zelo užival. Bil je nasmejan in dobre volje. Ni se rinil med otroke, kot sem že nekajkrat opazila, ali se nezaželeno vedel. Tudi otroci so se ob njem počutili dobro ter se z njim pogovarjali in dogovarjali o naslikanem. Ko je nekdo slikal na mestu, kjer si je želel tudi on, je počakal, da je le-ta končal, ali pa se je lepo mirno priključil in si našel prostor. Vmes je komentiral: »Noben ni pobarvu tega. To steno sem jaz moral pobarvat.« Deklici je tekla barva in on je rekel: »Joj, tukaj teče,« ter s čopičem ustavil njeno barvo, da je lahko nadaljevala. Zanimiv je bil tudi dialog z enim izmed otrok, ki ga je pogledal in rekel: »Jaz bi rožico,« ta pa je odgovoril: »Ja, lahko. Tukaj.« Potekale so prijetne interakcije med njim in ostalimi otroki. Bila sem prijetno presenečena, da se niti za trenutek ni vedel nezaželeno, otroci pa so se z veseljem vključevali v interakcije z njim.

Deček B ni bil prisoten v vrtcu.

Deklica C zelo rada ustvarja, zato sem vedela, da bo ta dejavnost zanjo zelo prijetna. Izredno se je veselila, ko je videla, kaj bomo počeli, in želela je delati. Opazovala je druge otroke in bila pozorna na svoj del slike. Mirno se je vključevala, dala drugim otrokom prostor in si ga tudi sama našla. Pri slikanju nisem opazila zadržkov in tudi govorno se je nekajkrat izrazila. Drugi deklici je rekla: »Jaz imam dva srčka,« pri čemer sta se druga drugi nasmejali. Uživala je in se zabavala.

Deklica D se je dejavnosti veselila in nisem opazila, da ne bi želela sodelovati. Večkrat pred tem je rekla, da nekaj ne zna, vendar tega pri zadnjih nekaj dejavnostih nisem več opažala.

Najbrž je vsaj malo pridobila na samozavesti. Zadovoljna je bila s svojim izdelkom, opazovala je druge otroke in se zabavala. Govorno se ni želela preveč izpostavljati. Z veseljem je ustvarjala in sodelovala z drugimi otroki. Ob tem se je prijetno počutila.

107 7.19.3 Opažanja vzgojiteljice

7.19.3.1 Celotna skupina

Otroci so pozitivno sprejeli dejavnost in se veselili, ko so oblekli zaščitna oblačila ter postali slikarji. Med seboj so sodelovali in se pogovarjali. Slikali so z veseljem in bili pozorni tudi na to, kaj kdo slika. Na koncu so se skupaj odločili o imenu slike, pri čemer je vsak lahko povedal svojo idejo. O njih so se skupaj pogovorili ter tako določili naslov.

7.19.3.2 Slabše sprejeti otroci

Deček A se ni vedel nezaželeno in je bil zelo sodelovalen. Poslušal je druge otroke, se z njimi pogovarjal in tudi dogovarjal. Pustil jim je prostor za slikanje in si ga poiskal na primeren način.

Otroci so se ob njem počutili dobro. Bil je zbran, z veseljem je slikal in se dobro počutil.

Deček B ni bil prisoten v vrtcu.

Deklica C pri slikanju ni bila zadržana, z veseljem se je vključila, ker zelo rada ustvarja. Dobro se je počutila z ostalimi otroki in je z njimi tudi komunicirala. Uživala je v ustvarjanju in bila zadovoljna.

Deklica D se je brez zadržkov priključila dejavnosti in z veseljem slikala. Ni bilo opaziti občutka, da česa ne zna, temveč se je sproščeno lotila slikanja.

Slika 23: Slikanje skupne slike 1 (Vir: Lastni arhiv fotografij)

108 Slika 24: Slikanje skupne slike

(Vir: Lastni arhiv fotografij)

109

8 KONČNA EVALVACIJA IN ODGOVORI NA RAZISKOVALNA VPRAŠANJA

8.1 POVZETEK DNEVNIŠKIH ZAPISOV ZA CELOTNO SKUPINO OTROK IN

In document SPODBUJANJE SOCIALNIH INTERAKCIJ V VRTCU (Strani 120-125)