• Rezultati Niso Bili Najdeni

DEJAVNOST 12: »VODENJE SLEPEGA«

III. EMPIRIČNI DEL

7.12 DEJAVNOST 12: »VODENJE SLEPEGA«

7.12.1 Opis dejavnosti

Pri tej dejavnosti gre za zaupanje med obema članoma para. Najprej se razdelimo v pare. Nato enemu zavežemo trak čez oči, drugi pa gleda in mora tistega, ki ne vidi, varno pripeljati do dogovorjenega mesta. Pri tem je vključen telesni stik med otrokoma, zato je bila predvidena

80 tudi prejšnja dejavnost. Ko prvi otrok drugega pripelje do konca, dobi trak okoli oči še on. Nato pare pomešamo in poskusimo še enkrat. Pri tem se ne pogovarjamo. Naredimo nekaj ponovitev.

Na koncu se pogovorimo o občutjih otrok pri tej dejavnosti – kako so se počutili kot slepi in kako kot vodje ter zakaj. To ponazorimo še z risbo.

7.12.2 Opažanja izvajalke 7.12.2.1 Celotna skupina

Najprej smo se z otroki pogovorili o tem, zakaj sem prinesla trakove. Imeli so različne ideje – da jih bomo vrteli, metali v zrak ipd. – eden izmed otrok pa je rekel, da si jih lahko zavežemo preko oči. V tej smeri smo pogovor nadaljevali in razmišljali, kaj bomo nato počeli. Rekli so, da bi lahko hodili. Na vprašanje, kako bomo hodili, če nič ne vidimo, je nekdo odgovoril, da bomo malo »kukali« čez trak. Drugi je rekel, da bomo kar tako hodili in se ne bomo zaleteli.

Nato sem vzela trak in si ga zavezala čez oči. Povedala sem, da si ne upam narediti niti koraka, ker se lahko kam zaletim. Otroci so me takoj začeli usmerjati, tako da so govorili naprej, stop, desno, levo. Nekdo je medtem pripomnil, da bi me lahko vodili. Vzgojiteljica je predlagala, da to tudi stori, zato me je odpeljal čez ovire do konca igralnice. Otroci so bili veseli, ko nama je uspelo. Povedala sem jim, da bomo vodili slepega, in po parih smo to tudi naredili. Pripravila sem nekaj ovir, preko katerih so morali pripeljati drugega otroka. Večina jih ni imela zadržka do tega, da se mu zavežejo oči in ga nekdo vodi, prav tako so drug drugemu zaupali. Nekajkrat sem jih morala med vodenjem opozoriti, da dobro gledajo, kje vodijo slepega, saj so včasih gledali le, da so se vodilni izognili oviri, na slepega pa so malo pozabili. Otroci, ki so opazovali, so jih tudi opominjali na to, da pazijo tistega, ki ne vidi. Tako so se sklepale interakcije med vsemi otroki. Drug drugemu so zaupali in se prepustili vodenju. Pri enem otroku sem sicer opazila težavo pri zavezovanju oči, saj je želel, da najprej vodi on in potem točno določeni otrok še njega. Tako ni imel težav in se je zabaval. Na koncu so otroci povedali, da jim je bila dejavnost všeč in jih ni bilo strah, le nekatere malo, da se bodo zaleteli. Nato so še z risbami ponazorili svoja občutja. Iz njih je bilo razbrati pozitivno razpoloženje.

7.12.2.2 Slabše sprejeti otroci

Deček A je želel sodelovati, čeprav je bil nemiren, ko je opazoval druge. Opazila sem, da želi biti takoj na vrsti, zato se ne more umiriti. Kot vodja slepega se je zelo izkazal in otroka varno

81 pripeljal do konca. Ni imel težav s tem, da sem mu zavezala oči in je nekdo vodil njega. V par sem ga namenoma dala z otrokom, ki je zelo pozoren na navodila in pri dejavnostih vedno zelo zbran, kar je dobro vplivalo na oba.

Deček B ni bil prisoten v vrtcu.

Pri Deklici C nisem opazila zadržkov, saj je z veseljem sodelovala. V paru je bila z otrokom, s katerim se zadnje čase več družita, česar prej nisem opažala. Menila sem, da se bo tako počutila bolj varno, saj so bili že drugi dejavniki taki, da bi jo lahko odvrnili (zavezovanje oči, telesni stik). Nisem opazila neprijetnih občutkov, zaupala je tistemu, ki jo je vodil in tudi obratno.

Videti je bilo pozitivno razpoloženje in zadovoljstvo ob uspešno opravljeni nalogi. Med dejavnostjo pa sem opazila, da se je približala neki deklici in sta se objeli. Bila sem pozitivno presenečena, da sta spletli interakcijo, ob kateri sta se obe dobro počutili.

Deklica D ni bila prisotna v vrtcu.

7.12.3 Opažanja vzgojiteljice 7.12.3.1 Celotna skupina

Otroci so se z veseljem vključili v to dejavnost. Bili so pozorni, da se otrok, ki ga vodijo, ne zaleti v oviro, nekatere pa je bilo potrebno na to še dodatno opozoriti. Kot vodje so se počutili ponosno. Zaupali so drug drugemu. Dodatno spodbudo za vključitev je potreboval le en otrok.

Drugi niso imeli težav s tem, da jim zavežemo oči. Otroci so se zabavali in na koncu povedali, da jim je bila dejavnost všeč.

7.12.3.2 Slabše sprejeti otroci

Deček A je sodeloval bolje kot pri prejšnji dejavnosti, čeprav je bil tudi pri tej kot opazovalec nemirnejši ter je potreboval dodatne spodbude in motivacijo. Vodil je slepega in tudi sam se je pustil voditi. Bil je pozoren na to, da se otrok kam ne zaleti.

Deček B ni bil prisoten v vrtcu.

82 Deklica C je z veseljem sodelovala. Dobro je bilo, da je bila v paru z otrokom, s katerim sta v stiku več kot z drugimi, saj ji je to olajšalo vključitev v dejavnost. Dobro se je počutila in ni bilo opaziti velike zadržanosti. Pustila se je voditi in tudi vodila je zelo previdno.

Deklica D ni bila prisotna v vrtcu.

Slika 11: Risanje doživetij ob dejavnosti (Vir: Lastni arhiv fotografij)

Slika 12: Risba doživetja ob dejavnosti 1 (Vir: Lastni arhiv fotografij)

83 Slika 13: Risba doživetja ob dejavnosti 2

(Vir: Lastni arhiv fotografij)

Slika 14: Risba doživetja ob dejavnosti 3 (Vir: Lastni arhiv fotografij)