• Rezultati Niso Bili Najdeni

Moški cvet ginka (vir: M. Bačič)

Bačič) Slika 12: Kratek poganjek ginka z

ženskimi cvetovi (vir: M. Bačič)

24

Seme (slika 13) je okroglasto, rumeno, do 3 cm v premeru, po zgradbi pa spominja na koščičasti plod. Zunanji del semenske lupine omeseni, srednji del je olesenel in trd, notranja plast semenske lupine pa je suha in spominja na papir. Seme sestavlja primarni endosperm, ki je bogat s škrobom, in kalček z dvema kličnima listoma.

Semena dozorijo jeseni, septembra ali oktobra. Razpadajoč sočni del semenske lupine ima neprijeten vonj. Sajena so pretežno moška drevesa, ker nimajo semen (Brus, 2004, Bosch, 2018, Johnson in More 2010).

Slika 13: Seme ginka (vir: M. Bačič)

Ginko lahko razmnožujemo na več načinov; s semeni, cepljenjem, potaknjenci in tudi poganjki. Drevesa, ki jih vzgojijo iz semen, so lepše oblikovana. Spol dreves je mogoče ugotoviti šele ob prvem cvetenju. Prav iz tega razloga za prodajo večinoma vzgajajo moške klone (Brus, 2004).

RASTIŠČE

Ginko zelo dobro prenaša nizke temperature, tudi do –30 °C. Dobro prenaša tudi veter. Najbolje uspeva v globokih in svežih tleh, preveč mokra ali suha tla mu ne ustrezajo. Za optimalno rast potrebuje veliko svetlobe. Dvokrpi ginko je zelo odporen proti boleznim in škodljivcem. Zelo dobro prenaša onesnažen zrak, zato ga pogosto sadijo v mestih. Dobro uspeva tudi ob zelo prometnih cestah. Zelo je primeren za gojenje, tudi v Sloveniji (Brus, 2004, Bosch, 2018).

UPORABNOST

Dvokrpi ginko ima kar nekaj uporabnih lastnosti. Uporabljamo ga kot okrasno drevo.

Zelo lep je predvsem jeseni, ko mu listi porumenijo. Moška drevesa odvržejo liste en mesec pred ženskimi. Za sajenje v okrasne namene so bolj primerna moška drevesa, saj imajo semena, ko odpadejo iz ženskih dreves, neprijeten vonj po žarkem maslu. Ginko se uporablja v medicinske in kozmetične namene. V medicinske namene je ginko najbolj poznan za zdravljenje demence in za krepitev spomina (izboljša spomin in sposobnost učenja). Učinkovine listov (terpeni in flavonoidi) dobro vplivajo na ožilje in delujejo kot antialergik. Liste ginka uporabljajo

25

tudi za zdravljenje astme in ozeblin. Uporabna so tudi semena. Jedrca semen so užitna, če jih spražimo. Takšna uporabljajo v prehranske namene, predvsem na Kitajskem veljajo za poslastico. Vzgojenih je več okrasnih sort (28). Različne sorte se med seboj razlikujejo po obliki krošnje, velikosti semen in donosu. Uporaba lesa je zelo redka. Les je lahek, mehek in ne vsebuje smole. Ker je mehek, je zelo primeren za razbarjenje (Brus, 2004, Bosch, 2018, Kreft, 2006, Kreft in Kočevar Glavač, 2013).

RAZŠIRJENOST

Domovina dvokrpega ginka je vzhodna Azija, Kitajska. V Sloveniji ga sadimo kot okrasno drevo. Pogost je na javnih zelenih površinah, kot tudi v zasebnih vrtovih (Brus, 2004, Kreft, 2006).

OPOZORILO

Dvokrpi ginko ima lahko tudi nekatere škodljive vplive. Opozoriti velja, da lahko zunanja semenska lupina povzroči vnetja z mehurji, prav tako lahko listi ob dotiku povzročijo šibko alergijo. Prevelike količine zaužitih semen lahko ravno tako škodljivo vplivajo na organizem (Brus, 2004).

ZANIMIVOSTI

Kitajci imenujejo ginko Ya Chio, kar pomeni drevo z račjimi nogami. Njegovi pahljačasti listi spominjajo na račjo plavut. Latinsko ime (Ginkgo) in slovensko rodovno ime (ginko) izhajata iz japonščine. Zaradi oblike in barve zrelih semen ga imenujejo marelica (ginkyo). Dvokrpi oz biloba pa se imenuje zato, ker so pahljačasti listi preklani na dva dela (Kreft, 2006).

2.8.2. NAVADNA SMREKA (Picea abies (L.) Karsten)

OPIS

Navadna smreka (slika 14) je naša najpomembnejša lesna vrsta, predvsem v gospodarstvu. Sodi med vednozelene rastlinske vrste. Doseže lahko 50 m višine in do 1 m premera. Uvrščamo jo v družino borovk (Pinaceae). Koreninski sistem je plitev, korenine tako ne segajo globoko, temveč le nekaj decimetrov v globino. Kako globoko bodo korenine segale, je odvisno tudi od vrste tal. Tla, ki so plitva ali mokra in zbita, drevesu ne omogočajo stabilnosti, saj so korenine skoraj povsem na površini. Če so tla globoka in rahla, lahko korenine segajo tudi do 3 m v globino (Brus, 2004, Brus, 2008, Gričar, 2006).

26

Slika 14: Smrekove veje s storži (vir: osebni arhiv)

Navadna smreka ima stožčasto krošnjo in ravno deblo. Veje pri smreki izraščajo v izrazitih vejnih vencih. Veje so v zgornjem delu krošnje ukrivljene navzgor. V spodnjem delu krošnje so veje ukrivljene navzdol. Lubje je rdeče rjavo, sprva gladko, pozneje začne odpadati v obliki lusk. Iglice so na poganjku razvrščene premenjalno (slika 15), v prečnem prerezu so rombaste. Iglice so dolge do 2,5 cm, trde in bodeče, na drevesu ostanejo 5–7 let. Iglice so spodaj brez sivih prog, odpadejo brez peclja, zato so suhe vejice hrapave (slika 24) (Brus 2004, Brus, 2008, Gričar, 2006, Jogan, 2001).

Slika 15: Smrekina veja z iglicami (vir: osebni arhiv)

CVETENJE IN RAZMNOŽEVANJE

Moški cvetovi so najprej rdečkasti (slika 16), pozneje rumenorjavi, dolgi so do 2 cm.

Ženska socvetja (storžki) so rdeča ali zelena (slika 17). Sprva rastejo pokončno, nahajajo se v zgornji tretjini krošnje na koncu poganjkov. Storžki se po oploditvi razvijejo v storže (slika 18). Ti se med zorenjem povesijo navzdol in spremenijo barvo iz rdečkaste in zelenkaste v rjavo. Na storžih so vidne plodne luske in drobne krovne luske. Storži v dolžino merijo 10–16 cm, debeli pa so 3–4 cm. Storži so večinoma smolnati, dozorijo oktobra, februarja naslednje leto se pričnejo odpirati,

27

poleti odpadejo. Na vsaki plodni luski ležita po dve rjavi, krilati semeni, ki jih raznaša veter. Les je svetlo rumenkaste barve in vsebuje smolne kanale. Pogosto se

pojavljajo tudi smolni žepi, kar pomeni luknje napolnjene s smolo (Brus 2004, Mayer in Schwegler 2005).

Navadna smreka je enodomno in vetrocvetna vrsta. Drevesa smreke cvetijo aprila in maja (Brus, 2004).

Slika 16: Moški cvet smreke (vir: M.

Bačič) Slika 17: Žensko socvetje – storžek

smreke (vir: M. Bačič)

Slika 18: Storž smreke (vir: osebni arhiv) Slika 19: Smreka s storži in moškimi cvetovi (vir: osebni arhiv)

Vrsto večinoma razmnožujemo s semeni. Lahko jo razmnožujemo tudi vegetativno s potaknjenci, predvsem za potrebe žlahtnjenja ali pa cepljenje za vzgojo okrasnih sort (Brus, 2004).

28 RASTIŠČE

Navadna smreka je zelo prilagodljiva vrsta. Dobro raste na svežih in zračnih tleh na vseh vrstah podlage. Dobro je prilagojena tudi na kisla tla. Potrebuje visoko zračno vlago in padavine skozi vse leto. Prilagojena je na mraz in na nizke zimske temperature, ne prenaša pa suše in vročine. Je značilna vrsta hladnih rastišč, saj smreka ne potrebujejo poletne toplote. Nižinske lege ji ne ustrezajo preveč, saj so pretople, prav tako ne onesnažena okolja. Čisti smrekovi sestoji so zelo občutljivi na močan veter, zaradi slabe zakoreninjenosti dreves. Veter pogosto v takšnih sestojih povzroči vetrolom. Smreka lahko zelo vpliva na rastišče. Zaradi gostih krošenj svetloba, toplota in voda težko pridejo do tal, zato se proces razkrajanja drevesnega opada upočasni. Posledici tega sta nastajanje surovega humusa in zakisovanje tal.

(Brus, 2008).

UPORABNOST

Smrekov les (slika 20) je mehek in elastičen. V Sloveniji je smrekovina najpogostejši les. Uporaben je v gradbeništvu, pohištveni industriji, papirni industriji in pri izdelavi glasbil (godala). Za izdelavo glasbil uporabljajo najboljši smrekov les z enakomernimi in ozkimi branikami, gre za resonančni les s posebnimi akustičnimi lastnostmi.

Takšna resonančna smrekovina raste na Jelovici, Pokljuki in nad Drago na Kočevskem (Brus, 2004, Brus, 2008).

Slika 20: Smrekov les (vir: osebni arhiv)

Smrekove iglice so primerne za pridobivanje eteričnih olj. Lubje uporabljajo za strojenje, iz smreke pridobivajo tudi terpentin. Smreka je pri nas priljubljena kot božično drevo. Opisanih je več kot 100 sort smreke, večino jih sadimo kot okrasana drevesa. Sirup iz smrekovih vršičkov (slika 21) uporabljamo za lajšanje težav pri kašlju in drugih pljučnih obolenjih, celo pri tuberkulozi. Kopeli iz smrekovih iglic pomagajo pri revmatičnih obolenjih. Smrekovi vršički vsebujejo tudi veliko smole.

Smreka je poleg jelke edina pomembna medovita rastlina med iglavci (Brus, 2004, Brus, 2008, Luskovič, b. d.).

29

Slika 21: Smrekovi vršički (vir: osebni arhiv)

RAZŠIRJENOST

Navadna smreka je značilna borealno–alpska vrsta. V severni Evropi uspeva predvsem v nižinah in sega skoraj do severa Skandinavije. Sega tudi daleč proti vzhodu v Rusijo, kjer prehaja v areal sibirske smreke (Brus, 2004).

Naravna rastišča so v Sloveniji v gorskih predelih, na primer v Alpah, Karavankah in na Pohorju, v zelo hladnih dolinah nižjih leg in v visokokraških mraziščih, kot so Trnovski gozd, Snežnik in na Kočevskem. Tukaj še najdemo strnjene avtohtone populacije. Danes smreka raste po vsej Sloveniji zaradi sajenja v preteklosti. Izjema so le močvirska rastišča v panonskem svetu, obrežne nižine in suhi predeli sredozemskega sveta. Širni smrekovi gozdovi na Pokljuki, Jelovici in Pohorju so antropogenega nastanka, saj so se razvili pod gospodarskim vplivom v zadnjih nekaj stoletjih (Gričar, 2006).

ZANIMIVOSTI

Najvišje slovensko drevo je Sgermova smreka s Pohorja z višino 62 m in obsegom 339 cm. Velja tudi za eno najvišjih dreves v Evropi. Smreko so v Sloveniji močno razširili v drugi polovici 19. stoletja, tako kot drugod po Evropi. Ker raste hitro, poleg tega ima ravno rast in kakovosten les, je omogočala največji vrednostni prirastek na enoto površine (Brus, 2004).

Smreka je naša gospodarsko najpomembnejša vrsta. Njen delež v lesni zalogi je kar 32 %. Navzoča je v kar 83 % naših gozdov (Brus, 2008).

30

2.8.3. BELA JELKA (Abies alba Miller)

OPIS

Bela ali navadna jelka spada, tako kot smreka, v družino borovk (Pinaceae). Doseže velikost do 50 m in do 2 m v premeru. Je vednozeleno drevo, tako kot večina iglavcev. Doseže lahko več kot 200 let. V mladosti je krošnja stožčasta, pozneje postane valjasta ali jajčasta. Veje sicer izraščajo vodoravno iz debla, so pa v zgornjem delu krošnje obrnjene navzgor, v spodnjem delu pa rahlo navzdol. Za jelko je značilno, da v mladosti raste zelo počasi, predvsem v senci starejših dreves ali na večjih nadmorskih višinah. Stare ali slabše vitalne jelke imajo gnezdast ali potlačen vrh, ki ga imenujemo tudi štorkljino gnezdo. Deblo je pri jelki polnolesno in ravno. V mladosti je lubje tanko, gladko in sivo s smolnimi mešički. V starosti lubje praviloma razpoka v pravokotne ali okrogle luske (Brus, 2004, Gričar, 2006).

Koreninski sistem je sestavljen iz močno razvite glavne korenine in tudi stranskih korenin, je srednje globok. Brsti so pri jelki dolgi do 5 mm in jajčasti. So rdečkastorjavi in ne vsebujejo smole. Poganjki so nekoliko dlakavi in sivorjavi. Iglice so pri jelki ploščate, na mladih vejah so navidezno dvoredno nameščene. Dolge so 10–35 mm in široke 2–3 mm. V zgornjem delu krošnje so iglice zašiljene (zaobljen vrh), v spodnjem delu krošnje na vrhu izrezane (izrobljen vrh). Iglice so na zgornji strani temno zelene in bleščeče, na spodnji strani imajo dve sivkasti progi (slika 22), so mehke, v preseku sploščene. Iglice odpadejo skupaj s pecljem, zaradi česar na suhih vejicah ostanejo okrogle brazgotine (slika 24). Iglice pri zdravem drevesu ostanejo na drevesu 8–12 let (Brus, 2004, Gričar, 2006, Jogan 2001).

Slika 22: Iglice jelke (vir: M. Bačič)

31 Slika 23: Jelka in smreka – veje z iglicami

(vir: M. Bačič) Slika 24: Veji brez iglic – levo smreka,

desno jelka (vir: M. Bačič)

CVETENJE IN RAZMNOŽEVANJE

Moški cvetovi so pri jelki rumene barve. So valjasti in dolgi do 2 cm, sestavljeni so iz številnih premenjalno nameščenih prašnikov. Ženski storžki so pokončni. Dolgi so do 6 cm, rastejo na koncu lanskih poganjkov in – tako kot pri smreki – v zgornji tretjini krošnje. Po oprašitvi so storži sprva modrozelene barve. Kasneje se med 5–

mesečnim zorenjem spremenijo v temno rjave, valjaste, pokončne storže (slika 25).

Dolgi so do 20 cm in debeli do 5 cm. Pri jelkinih storžih krovne luske z zašiljeno konico gledajo izmed plodnih lusk. Krovne luske so dobro razvite. Zreli storži ne odpadejo celi, ampak razpadejo na drevesu. Na vsaki plodni luski sta po dve trikotni, krilati semeni, ki jih raznaša veter (Brus, 2004, Jogan 2001).

Slika 25: Del storža jelke (vir: M. Bačič)

Jelka je enodomna in vetrocvetna vrsta. Drevesa cvetijo od aprila do junija (Brus, 2004).

Belo jelko lahko razmnožujemo izključno s semeni. Razmnoževanja s potaknjenci in cepljenjem se pri jelki ne uporablja (Brus, 2004).

32 RASTIŠČE

Jelki najbolj ustrezajo sveža, globoka in humozna tla, ki so bogata z mineralnimi snovmi, na karbonatni in nekarbonatni matični podlagi. Ima velike potrebe po zračni vlagi, na sušo in nizke temperature pa je slabo prilagojena. Bela jelka je zelo odporna proti vetru. Dobra lastnost jelke je tudi, da v mladosti ne potrebuje veliko svetlobe, je sencozdržna. Preživi z zelo majhnimi količinami svetlobe, tako lahko kot majhno drevesce preživi več kot 200 let. Rada ima hladnejša poletja, na zimski mraz pa je slabše odporna kot smreka (Gričar, 2006).

UPORABNOST

Bela jelka je uporabna v različne namene. Njen les je mehek, elastičen, lahek in ima dobro izražene letnice. Je brez smolnih kanalov, le–ti nastanejo v bližini ran na poškodovanih drevesih. Jelkin les je uporaben v gradbeništvu, rudarstvu, pohištveni in celulozni industriji. Iz njega izdelujejo tramove, plošče, različne stebre, nekoč so iz jelkinega lesa izdelovali tudi jambore (Brus, 2004).

Jelka je zelo pomembna medonosna vrsta. Čebele na jelki nabirajo sladek drevesni sok, imenovan mana ali medena rosa, ki ga izločajo nekatere vrste cevastih uši in kaparjev, ki so prisesani na iglicah. Iz jelke izdelujejo eterična olja, ki so uporabna v farmaciji in kozmetiki. Zaradi velikosti, ki jo lahko doseže, je kot okrasno drevo primerna le za večje parke (Brus, 2004).

RAZŠIRJENOST

V Evropi bela jelka raste v Alpah, Vogezih in Juri, na Balkanskem polotoku in v Karpatih. Najdemo jo tudi na Apeninskem polotoku, Korziki, v Centralnem masivu in v Pirenejih, vendar so to manjša območja razširjenosti (Brus, 2004).

Jelka samoniklo raste po vsej Sloveniji, največ v dinarskem in predalpskem svetu.

Zelo pogosta je na Pohorju, značilna pa je tudi za visokogorski kras dinarskega sveta. Velja za gorsko drevesno vrsto. V Sloveniji raste med 800 in 1200 metri nadmorske višine, redko se spusti tudi do 300 m nadmorske višine. Jelko najpogosteje najdemo v mešanih gozdovih skupaj z bukvijo. Lahko se pojavi tudi skupaj s smreko ali rdečim borom. Njeni čisti gozdovi so redki. Jelka poleg bukve velja za naravno najbolj razširjeno drevesno vrsto dinarskega kraškega sveta v Sloveniji. Velja tudi za pomembno graditeljico mnogih gozdnih združb (Brus, 2004, Gričar, 2006).

33 ZANIMIVOSTI

Jelka ima velik ekološki in gospodarski pomen in je bistveni sestavni del naravnega okolja. Velja za našo tretjo gospodarsko najpomembnejšo drevesno vrsto, saj predstavlja 9,1 % skupne lesne zaloge (Brus, 2004).

Najvišja jelka, ki so jo izmerili do zdaj in velja tudi za najvišje drevo v Evropi, je bila 65 m visoka jelka, ki so jo leta 1954 izmerili v pragozdu Perušica v Bosni in Hercegovini. Pri nas so največje jelke Rajhenavska jelka v Kočevskem rogu z obsegom 466 cm in višino 50 m, Črmošnjiška jelka prav tako v Kočevskem rogu, z obsegom 580 cm in višino 43 m in Maroltova jelka na Pohorju z obsegom 605 cm in višino 35 m (Brus, 2004).

2.8.4. NAVADNI MACESEN (Larix decidua Miller, syn. L.

europaea DC.)

OPIS

Navadni ali evropski macesen (sliki 26 in 29) uvrščamo v družino borovke (Pinaceae). Zraste lahko tudi prek 50 m v višino in ima premer do 1,5 m. Je listopadno iglasto drevo. Navadni macesen je edina avtohtona vrsta iglavca, ki zlato rumene jesensko obarvane iglice pozimi odvrže. Doseže lahko kar 800 let starosti.

Ima dobro razvit koreninski sistem z močno glavno korenino. Lubje je sivorjave barve, do 4 cm debelo in vzdolžno globoko razbrazdano. Krošnja je pri macesnu jajčasto stožčasta in redka. Veje so vodoravne ali povešene in ne rastejo v vejnih vencih (Zule in Kozjan, 2008, Brus, 2004, Bosch, 2018).

Poganjki so dolgi in kratki. Na dolgih poganjkih, ki so mladi, je lubje rumenkasto, brsti so rdeči in jajčasti, pokriti so z luskolisti. Iglice macesna so zelo nežne. Dolge so 1–4 cm in svetlozelene barve, spodaj imajo dve bledi progi. Na kratkih poganjkih iglice izraščajo v šopih, po več skupaj. V enem šopu je od 20 do 50 iglic. Na dolgih poganjkih so iglice premenjalno nameščene in rastejo posamič (Brus, 2004, Bosch, 2018).

34

Slika 26: Macesen – veje s storži (vir: M. Bačič)

CVETENJE IN RAZMNOŽEVANJE

Cvetovi pri macesnu izraščajo iz kratkih poganjkov. Moški cvetovi so rumene barve, okrogli in veliki od 0,5 do 1 cm (slika 27). Ženska socvetja so storžaste oblike. Velika so do 2 cm in karminsko rdeče barve, včasih tudi zelena (slika 28). Storži so jajčasti in rjavi, dolgi do 4 cm. V storžih so poleg plodnih lusk so vidne tudi krovne luske.

Storži so zreli oktobra prvo leto. Na drevesu ostanejo še več let. (Brus, 2004, Johnson in More 2010).

Slika 27: Macesnov moški cvet (vir: M.

Bačič) Slika 28: Macesnov storžek (vir: M.

Bačič)

Navadni macesen sodi med enodomne in vetrocvetne vrste. Cveteti začne marca in cveti do maja (Brus, 2004).

Macesen razmnožujemo predvsem s semeni, lahko tudi vegetativno s cepljenjem ali potaknjenci, predvsem za vzgojo okrasnih sort (Brus, 2004).

35 RASTIŠČE

Macesen ima najraje globoka, zračna in z minerali bogata tla na apnencu. Prilagojen je tudi na nestabilne in neutrjene podlage. Za uspešno rast potrebuje veliko vlage, tako zračne kot talne. Na sušne razmere ni najbolje prilagojen, zato ga suša lahko prizadene. Zelo dobro prenaša zimski mraz in prav tako spomladansko in jesensko slano. Za uspešno rast potrebuje veliko svetlobe, tako da v senčnih legah ne uspeva najbolje. Ker ima dobro razvit koreninski sistem, je zelo stabilen tako v vetru, kot pod snegom (Brus, 2004, Bosch, 2018).

Slika 29: Macesen (vir: osebni arhiv)

UPORABNOST

Macesnov les je zelo trden, ostale iglavce prekaša tudi v nosilnosti. Gre za najtrši in najtežji les med avtohtonimi iglavci pri nas. Les je sestavljen iz rumenkaste beljave in rdečkaste jedrovine oz. črnjave. Ima zelo dobre mehanske lastnosti. Cenjen je tudi zaradi barve in dobre obstojnosti. Je zelo elastičen, uporabljajo ga predvsem v gradbeništvu, mizarstvu in pri izdelavi posode na visokogorskih kmetijah (Brus, 2004, Bosch, 2018).

Macesnova smola je uporabna v zdravilstvu. Iz nje izdelujejo mazilo, ki pomaga pri revmi. Navadni macesen je zaradi nežne in svetle krošnje, ki se jeseni obarva rumeno, priljubljeno okrasno drevo (Brus, 2004, Bosch, 2018, Zule in Kozjan, 2008).

36 RAZŠIRJENOST

Macesen je srednjeevropska vrsta, ki raste naravno v Alpah v pasu od 400–2400 m nadmorske višine naprej, v Karpatih in v Sudetih. Že od 16. stoletja so ga sadili tudi v nižinah (Mayer in Schwegler, 2005, Brus, 2004).

V Sloveniji macesen raste samoniklo v Julijskih Alpah, Karavankah in Kamniških Alpah vse do 2000 m nadmorske višine. Tam tvori gozdno in drevesno mejo, saj je ena najodpornejših drevesnih vrst. Sadili so ga tudi zunaj njegovih naravnih rastišč v gozdnih nasadih in kot okrasno drevo, tako da ga najdemo v vseh delih Slovenije (Brus, 2004).

ZANIMIVOSTI

Macesen ima zelo pomembno vlogo v okolju, saj precejšnje površine varuje pred erozijo in plazenjem, obenem tudi izboljšuje tla. Velja za pionirsko drevesno vrsto, saj lahko prvi preraste opuščene gorske pašnike ali pogorišča, zaradi obilnega semenenja in hitre kalitve (Brus, 2004).

Najdebelejši macesen v Sloveniji ima obseg 465 cm, visok pa je 29 m. raste na pobočju pod Krofičko nad Logarsko dolino. Macesen, ki je star okoli 1000 let, velja za eno najstarejših dreves v Sloveniji. To drevo se nahaja v Mali Pišnici. Na Južnem Tirolskem raste macesen, ki naj bi bil star vsaj 2300 let (Brus, 2004).

V povirju Save Dolinke raste poseben tip macesna. Imenujejo ga krvavi macesen, saj ima les zelo velik delež rdečkasto obarvane jedrovine. Že kar nekaj časa so domnevali, da gre za posebno raso, vendar tega do danes niso potrdili. Najverjetneje je les intenzivno obarvan zaradi vpliva rastišča (Brus, 2004).

2.8.5. RDEČI BOR (Pinus sylvestris L.) OPIS

Rdeči bor (slika 30) velja za najpogostejšo vrsto bora pri nas. Uvrščamo ga v družino borovke (Pinaceae). Je vednozeleno igličasto drevo, s stožčasto krošnjo, ki v starosti postane dežnikasta. Krošnje so običajno videti, kot da imajo ločena nadstropja. Rdeči bor običajno zraste do 30 m, lahko tudi do 40 m. Obseg debla je običajno do 1 m.

Ima globok koreninski sistem z močno in globoko glavno korenino ter močnimi stranskimi koreninami. Korenine so tako močne, da veter drevo prej prelomi, kot pa izruje. Zaradi globokega koreninskega sistema rdeči bor rahlja tla za druge drevesne

Ima globok koreninski sistem z močno in globoko glavno korenino ter močnimi stranskimi koreninami. Korenine so tako močne, da veter drevo prej prelomi, kot pa izruje. Zaradi globokega koreninskega sistema rdeči bor rahlja tla za druge drevesne