• Rezultati Niso Bili Najdeni

Nevrološka klinika

In document 2. ORGANIGRAM STROKOVNEGA VODSTVA UKCL (Strani 75-79)

5. RAZVOJNO RAZISKOVALNO DELO - TERCIAR

5.3. LETNA POROČILA ZA TERCIARNO RAZVOJNO – RAZISKOVALNO DELO UKCL

5.3.3. Nevrološka klinika

Klinični oddelek za bolezni živčevja

70168 Vzpostavitev banke vzorcev cerebrospinalnega likvorja; Uroš Rot

Delo na banki vzorcev likvorja poteka z naše strani skladno z načrtom. Preostanek likvorja po lumbalnih punkcijah (približno 10 ml) shranjujemo na -70 stopinj pri bolnikih z najrazličnejšimi diagnozami. Doslej smo v banko shranili 982 vzorcev likvorja, med njimi skoraj 183 vzorcev bolnikov z multiplo sklerozo in klinično izoliranim sidromom sumljivim za multiplo sklerozo.

70181 Ultraobčutljiva metoda določanja oligoklonalnih trakov v serumu in likvorju; Uroš Rot

Projekt smo realizirali skaldno z načrti. Metodo smo razvili z modificiranim postopkom barvanja. Novo metodo smo že uvedli v rutinsko diagnostiko namesto stare, dražje in zahtevnejše metode določanja oligoklonalnih trakov. Postopek smo v letu 2009 ponovili 41 krat (vzporedno izoelektrično fokusiranje likvorja in seruma vzorcev 369 bolnikov).

70158 Uvajanje in izobrazba specializirane DMS za s posebnimi znanji za obravnavo bolnikov z epilepsijo; Bogdan Lorber

Medicinska sestra, ki se je izobraževala za posebna znanja iz epilepsije je diplomirala junija 2009.

Zaradi njene odsotnosti (porodniški dopust) se je začel izobraževati že formiran diplomiran zdravstveni tehnik. Načrtujemo napotitev na strukturirano tri mesečno izobraževanje za sestre in tehnike za epilepsijo v Center za epilepsije Chalfront v Veliki Britaniji. Pri nas se bo udeležil 5. mednarodne praktične šole za epilepsijo.

70161 Delovnoterapevtska obravnava oseb z epilepsijo, pred in po kirurškem zdravljenju; Bogdan Lorber

Delovna terapevtka, je v sklopu izobraževanj za leto 2009, obiskala center za epilepsijo na Norveškem, kjer je pridobila informacije o vlogi delovnega terapevta pri obravnavi osebe z epilepsijo (intervju in preventivni ukrepi pri eventualnih padcih med napadom – alarmne naprave). Sledilo je še izobraževanje na 4. mednarodni praktični šoli za epilepsijo v Radovljici. V naslednjem letu načrtujemo sodelovanje nadaljevanje izobraževanja predvsem v sklopu 5. mednarodne praktične šole za epilepsijo, ki bo ponovno v Radovljici in v sklopu sodelovanja s Centrom za epilepsije v Erlangnu v Nemčiji.

70163 Testiranje z nagibno mizo z dolgotrajnim EEG snemanjem; Bernard Meglič in Bogdan Lorber Do sedaj je v projekt bilo vključenih 100 preiskovancev iz treh skupin (zdravi, bolniki s posturalno ortostatsko tahikardijo in bolniki z ortostatsko intoleranco drugega vzroka). Pri vseh so bila opravljene naslednje preiskave:

- Klinični pregled

- Aktivni in pasivni (nagibna miza) ortostatski test - 24 urno merjenje krvnega tlaka

- Odvzem krvi – hemogram, elektroliti, nivo noradrenalina.

Vključevanje preiskovancev poteka po načrtu, zapletov pri izvajanju projekta ni z izjemo občasnih zastojev v laboratoriju zaradi velike obremenitve z rutinskim delom in prehodnim zastojem ob selitvi v novo stavbo Nevrološke klinike.

Rezultate raziskave smo predstavili na mednarodnem srečanju NEUROCARD 2009:

- Kirbis M, Meglic B, Grad A. Predictive value of heart rate changes during head-up tilt table test, International Symposium on Neurocardiology October 1-3, 2009 Beogred, Srbija

70171 Obravnava motenj mokrenja pri obolelih z multiplo sklerozo; Saša Šega

Delo na tem projektu je zaključeno, predvidenemu številu bolnikov z MS smo po mokrenju z ultrazvočnim aparatom izmerili zastojni urin in se glede na volumen zastojnega urina odločili za primerno zdravljenje.

70202 Uvajanje metode za testiranja voha pri bolnikih z nevrodegenerativnimi boleznimi: University of Pennsylvania Smell Identification Test (UPSIT); Maja Trošt

Raziskava je pokazala, da imajo bolniki s Parkinsonovo boleznijo pomembno večjo pojavnost predkliničnih biomarkejev kot splošna populacija, kar je potrdilo našo prvo hipotezo in obenem pokazalo, da bi metode, ki smo jih uporabili, morda lahko postale uporabne za odkrivanje predkliničnih biomarkerjev. Rezultati so tudi pokazali, da se prevalenca biomarkejev med sorodniki in kontrolno skupino ne razlikuje, kar je ovrglo drugo hipotezo. Vzrok za tak rezultat bi lahko bila majhna skupina preiskovancev ali neobčutljivost metod, lahko pa tudi dejstvo da je PB dedna le v manjši meri. Na področju predkliničnih biomarkerjev in sorodnikov bolnikov s PB je zelo malo raziskav in bi bile zato potrebne natančnejše in večje študije.

V sklopu tega terciarnega projekta smo prvič v Sloveniji uporabili UPSIT teste za voh in jih tudi prevedli v slovenščino, tako da jih lahko odslej uporabljamo tudi pri rednem kliničnem delu.

70173 Nočne težave pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo in vpliv le teh na kakovost življenja; Maja Trošt

Nočne težave pri parkinsonovi bolezni zo zelo pogoste in prizadanejo večino bolnikov s parkinsonovo boleznijo. Tovrstne težave se kažejo na različne načine in v veliki meri vplivajo na kakovost bolnikovega življenja.

Namen naše raziskave je ugotoviti pogostnost nočnih težav, vzroke zanje in odvisnost le teh, glede na motorično (vklop/izklop), psihično (depresija ali anksioznost) in kognitivno stanje bolnika. Ugotoviti želimo tudi v kolikšni meri nočne težave vplivajo na kakovost življenja bolnikov.

V projekt je doslej vključenih 31 bolnikov z raličnimi oblikami parkinsonizma, večinoma v napredovalih fazah bolezni. Vsi testirani bolniki so bili hospitalni.

70136 Uvajanje ocenjevalne lestvice Assessment of Awareness of Disablity (AAD) v klinično prakso;

Maja Trošt

V okviru terciarnega projekta AAD so bile izvršene naslednje aktivnosti:

- sofinanciranje aktivne udeležbe na svetovnem Parkinsonskem kongresu v Amsterdamu novembra 2007

- sofinanciranje aktivne udeležbe »European Brain policy forum – focus on Parkinson's disease« v februarju 2008,

- organizacija in izvedba tečaja AAD za tri zaposlene delovne terapevtke, ki so imele pogoje za udeležbo v januarju 2008 ( gostujoči učitelj iz Karolinske na Švedskem )

- aktivna udeležba na simpoziju AMPS (Assessment of Motor and Procces Sklils – Ocenjevanje motoričnih in procesnih spretnosti ) v juliju 2008 v Halifaxu. AMPS je osnovna ocenjevalna metoda, ki nam poda informacijo o kakovosti izvajanja smiselnih dnevnih aktivnosti. AAD je nadgradnja AMPS-a in nam pove, kako se bolnik zaveda svojih težav pri izvajanju namenskih in smiselnih aktivnosti.

- sofinanciranje aktivne udeležbe na kongresu »vas-cog« v Singapuru v januarju 2009. Združenje vas cog se ukvarja s problematiko vaskularnih demenc.

Tri delovne terapevtke z Nevrološke klinike so za zdaj edine v Sloveniji, ki imajo licenco za opravljanje omenjenea tesiranja. Projekt se zaključuje s koncem leta 2009.

Objave:

- Povzetek Assessment of Awareness of Disability (AAD) – a case study of its clinical utility in advanced parkinson's disease (PD) patient je sprejet za predstavitev na 18. kongresu svetovnega nevrološkega združenja na temo parkinsonizma in sorodnih obolenj na Florida (ZDA), 13- 16. 12. 2009.

KO inštitut za klinično nevrofiziologijo

70232 Stimulacija vagusnega živca pri bolnikih z epilepsijo; as. dr. Tomaž Žgur dr. med.

V letu 2009 smo nadaljevali spremljanje zdravljenja epilepsije s stimulacijo vagusnega živca (SVŽ) pri 12 bolnikih, ki so imeli stimulator vstavljen že v prejšnjih letih. Spremljali smo tako spremembe pogostosti in jakosti epileptičnih napadov po uvedbi novega načina zdravljenja. V rednih presledkih smo kontrolirali delovanje stimulatorja.

Na novo smo v letu 2009 vključili enega bolnika, ki je imel v tem letu vsajen vagusni stimulator, ki smo ga nabavili iz sredstev za terciar v letu 2008. Drugi v letu 2008 nabavljeni stimulator pa smo uporabili za zamenjavo že iztrošenega stimulatorja pri bolniku, ki je imel stimulator vsajen v tujini, še predno smo s tem postopkom začeli v Sloveniji. Nato smo mesečno preverjali delovanje stimulatorja, spreminjali parametre delovanja stimulatorja in ocenjevali učinek te terapije na pogostost in jakost epileptičnih napadov.

70231 Neinvazivno predihavanje bolnikov z živčno mišičnimi boleznimi: Asist. Mag. Lea Leonardis, dr.med.

V letu 2009 smo v sklopu terciarne dejavnosti opravili naslednje dejavnosti:

1. Bolniki z boleznijo motoričnega nevrona: Obravnavali smo 51 bolnikov z respiratorno insuficienco. Od tega je bilo 27 bolnikov v letu 2009 na novo odkritih, pri ostalih pa smo z obravnavo začeli že v prejšnjih letih in smo z neinvazivno ventilacijo le nadaljevali. Pri 15 bolnikih smo neinvazivno ventilacijo uvedli na novo. Trenutno vodimo 12 bolnikov z neinvazivno ventilacijo. 24 bolnikov je bilo hospitaliziranih, poleg tega so bili enkrat na 1-3 mesece obravnavani še ambulantno. Ostali bolniki so bili obravnavani le ambulantno enkrat na 1-3 mesece. Pri 8 bolnikih smo opravili nočno polisomnografsko snemanje, pri 5 bolnikih pohodno PSG snemanje.

2. Bolniki z dedno živčno mišično boleznijo: Obravnavali smo 16 bolnikov, 12 bolnikov z neinvazivno in 4 z invazivno ventilacijo. 8 bolnikov je bilo hospitaliziranih, trije dvakrat v tem letu, ostala obravnava je bila ambulantna, v povprečju enkrat na 3-6 mesecev. Nočno polisomnografsko snemanje je imelo 7 bolnikov, od teh eden dvakrat

Klinični oddelek za vaskularno in intenzivno nevrološko terapijo

70089 Evocirani možganski pretoki v patoloških in fizioloških razmerah; doc.dr.Bojana Žvan,dr.med.

V raziskavi smo ugotovili, da je pri bolnikih s hemodinamsko pomembno zožitvijo notranje karotidne arterije zmanjšan evociran možganski pretok. Slednje smo ugotovili s transkranialno doplersko sonografijo. S MRI so se nakazovale spremembe, ki bi kazale na spremenjen evociran pretok, vendar pa niso bile specifične.

V prihodnje nameravamo meritve izvajati na bolj izbrani skupini preiskovancev z zožitvijo notranje karotidne arterije, ki je visoke stopnje. Raziskava kaže na pomen interventnega endovaskularnega zdravljenja bolnikov s aterosklerotično karotidno boleznijo. Metodo bo potrebno še razviti in aplicirati tudi na druga možganska povirja. Rezultati kažejo, da je potrebno bolnike, ki jim grozi možganska kap obravnavati kompleksno, saj z metodo zdravljenja zmanjšamo tako motorično okvaro kot kognitivno funkcijo. V letu 2009 smo vključili 10 bolnikov.

70091 Register bolnikov z možganskožilnimi boleznimi; doc.dr.Bojana Žvan,dr.med.

V programu Registru bolnikov smo se pričeli povezovati z Združenjem kardiologov Slovenije in Katedro za socialno medicino Medicinske fakultete v Ljubljani, da bi izdelali skupne kriterije za register, ki bi ga implementirali po vsej Sloveniji. Na KO VNINT smo registrirali register za trombolizo in zdravljenje bolnikov s subarahnoidno krvavitvijo, register bolnikov s karotidno boleznijo zdravljenih s karotidno angioplastiko z vstavitvijo žilne opornice. V letošnjem letu bomo pripravili bazo podatkov, kamor bomo vnašali podatke pacientov pričeli neposredno vnašati podatke bolnikov z možgansko kapjo. V prejšnjih letih smo imeli težave z nakupom računalnika namenjeno osrednji bazi podatkov. Register bo potrebno v prihodnosti implementirati v celoten slovenski proctor.

70092 Delovanje avtonomnega živčevja v fizioloških in patoloških razmerah; doc.dr.Marjan Zaletel,dr.med.

1. Delovanje avtonomnega živčevja in možganskega endotelija: V letu 2008 smo pričeli meritve pri bolnikih z Alzheimerjevo demenco in pri normalnih preiskovancih. Meritve smo opravili pri 5 bolnikih z blago Alzheimerjevo demenco in pri 7 normalnih preiskovancih, ki so se starostno ujemali. Pri vsakem smo opravili testiranje z L-argininom. Pri vsakem preiskovancu in bolniku z Alzheimerjevo boleznijo smo tudi izpolnili vprašalnik o morebitnih dejavnikih tveganja za možganskožilne bolezni. Opravili smo tudi nevroradiološke slikovne preiskave (MR glave in CT glave). Zaenkrat nismo opazili pomembnih razlik v odzivih. Naslednje leto nameravamo pri istih preiskovancih dodatno opraviti še test FMD (flow mediated dilatation) in tako kompleksno določiti delovanje endotelija pri Alzheimerjevi bolezni. V okviru raziskovalne naloge zaradi reorganizacije klinike ne bomo mogli opraviti merjenj dejavnosti avtonomnega živčnega sistema.

2. Delovanje avtonomnega živčevja pri bolnikih s kronično migreno: V tem delu naloge smo opravili meritve pri zdravih preiskovancih. Opazovali smo odzive hitrosti krvnega pretoka pred, med in po izvajanju testa omočitve z ledeno hladno vodo. Izmerili smo odzive pri 8 zdravih preiskovancih. Začetne analize so v skladu s pričakovanji, tj, da se evocirani pretoki zmanjšajo med simpatičnim draženjem.

Naslednje leto nameravamo opraviti meritve pri dodatnih zdravih preiskovancih in pričeti z meritvami pri bolnikih z migreno. Zaenkrat raziskava poteka v skladu zastavljeni cilji.

70098 Možganska kap pri mladih z odprtim ovalnim oknom in antifosfolipidnim sindromom;

doc.dr.Marjan Zaletel,dr.med.

V okviru raziskovalne naloge smo v letošnjem letu opravili testiranje antifosfolipidnih protiteles pri 15 mladih bolnikih z ishemično možgansko kapjo. Poleg tega smo pri vseh mlajših bolnikih opravili transkranialno doplersko sonografijo ob uporabi Valsalvinega manevra in s tem skušali določiti desno-levi šant. Pri vseh bolnikih smo opravili tudi ultrazvok vratnih arterij. Naslednje leto nameravamo opraviti teste še pri dodatnih bolnikih z ishemično možgansko kapjo in pričeti z analizo podatkov.

Zaenkrat raziskava poteka po predvidenem programu.

5.3.4. Ginekološka klinika

In document 2. ORGANIGRAM STROKOVNEGA VODSTVA UKCL (Strani 75-79)