• Rezultati Niso Bili Najdeni

POROČILO KOLEGIJA HIGIJENIKOV

In document 2. ORGANIGRAM STROKOVNEGA VODSTVA UKCL (Strani 126-130)

8. PREPREČEVANJE IN OBVLADOVANJE BOLNIŠNIČNIH OKUŽB

8.4. POROČILO KOLEGIJA HIGIJENIKOV

Področje vodi pomočnica glavne medicinske sestre UKCL za bolnišnično higieno in epidemiologijo.

Deluje preko Kolegija higienikov – medicinskih sester za preprečevanje okužb in sanitarnih inženirjev, fizioterapevtov, radioloških inženirjev in strokovnjakov v laboratoriju (število članov 102). Povezuje se s Službo za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb, s Komercialno službo za pripravo strokovnih kriterijev in standardizacije medicinsko potrošnih materialov, s Službo za razvoj poslovnih informacijskih sistemov, koordinira nadzore zdravstvene in okoljske inšpekcijske službe v skladu z zahtevami zakonodaje.

Aktivnosti v letu 2009:

Standardizacija opreme in potrošnih materialov:

- Pripravili smo standard namenskih vozičkov za izvajanje postopkov in posegov v skladu z dobro prakso izvedbe postopkov tudi iz higienskega vidika. Nabava ustreznih vozičkov je bila uspešno realizirana preko javnega razpisa.

- V okviru javnega razpisa za razkužila smo dopolnili še nov artikel za dezinfekcijo ultrazvočnih sond, kar pomeni strokovno izboljšavo v preprečevanju prenosa okužb.

- Sodelovali smo v Komisiji za potrjevanje novih identov in analizirali smo posamezne zahtevke, ter na podlagi strokovnih in ekonomskih kriterijev dopolnjevali standarde materialov za UKCL.

- Ostaja nerešen problem potrošnih materialov, ki so vezani na aparature, ki se kupijo ali dobijo v obliki donacije brez zagotavljanja potrošnih materialov, kar se kaže kot osrednji problem neobvladovanja dodatnih stroškov.

- Projektni pristop uvajanja novih materialov v prakso in nadzor nad porabo materialov za zdravstveno nego in oskrbo je bil realiziran na področju uvajanja novih razkužil, uvajanja rokavic in materialov za inkontinenco.

- Vsake štiri mesece preverjamo porabo materialov /razkužil in rokavic/ v skladu z navodili, v sodelovanju Informacijskega centra, Komercialnega sektorja in Kolegija higienikov.

- Ob nabavi novih artiklov (manšete za merjenje krvnega tlaka) oblikujemo tudi standard uporabe potrošnih materialov in opreme in vključujemo tudi kriterije preventivnega servisiranja opreme in tako dopolnjujemo celostno pot obravnave materialov.

- Artikle za higieno rok smo dopolnili z litrsko embalažo, ki se lahko namesti v obstoječe stenske nosilce na ključ. S tem smo zmanjšali potrebo po košaricah ali drugih nosilcih, saj smo lahko izkoristili obstoječo opremo. Obenem smo ohranili možnost večjega nadzora nad porabo artiklov za higieno rok. Zaznali smo znatno povečanje porabe razkužil za roke, saj smo zaradi grozeče pandemske gripe povečali število stenskih razkuževalnikov za 220 kosov.

- Že od leta 2006 spremljamo in analiziramo porabo potrošno medicinskega materiala na področju zdravstvene in babiške nege ter oskrbe, na katerega lahko delno ali v celoti lahko vpliva medicinska sestra s sodelavci v timu (Priloga 2).

- V strokovnih komisijah za javna naročila je sodelovalo 150 medicinskih sester. Vzpostavili smo sistem odgovornosti vodje strokovne komisije, da spremlja porabo določenih materialov in izboljšuje strokovno uporabo in sodeluje v obvladovanju stroškov.

Splošna higiena prostorov in opreme:

Se izvaja na 180.000 m2 UKC Ljubljana površin v okviru Oskrbovalnih služb, Službe za higieno prostorov in opreme in je v hudih organizacijskih težavah zaradi pomanjkanja kadra

- Sodelujemo v usklajevanju skupnih rešitev tako v spremembah standarda čiščenja kot tudi v načrtovanju večjega vključevanja zunanjih izvajalcev čiščenja. Zunanji izvajalci čiščenja so vključeni že na 90.000 m2 površin. Nova Pediatrična klinika po preselitvi v nove prostore v letu 2009 pomeni povečanje potreb po čiščenju za 8% vseh dosedanjih površin, ki jih je potrebno čistiti, zato smo morali povečati udeležbo zunanjih izvajalcev čiščenja tudi na higiensko zahtevnejšem področju, kot je področje zdravstvene oskrbe otrok, kar pomeni potrebo po večjem nadzoru nad zunanjimi izvajalci v preprečevanju higienskih tveganj.

- Za obvladovanje splošne higiene smo enote v Bolnici dr. Petra Držaja predali v čiščenje zunanjemu izvajalcu, notranja Služba za higieno prostorov in opreme pa je prevzela novo Nevrološko kliniko, da smo racionalno uporabili obstoječe kadre.

Koordiniranje dejavnosti pridobitve vodovarstvenega načrta

- Sodelovali smo v okviru Komisije za obvladovanje okužb UKCL, ki je pripravila navodila za preprečevanje legioneloz. Naš prispevek je bil viden v realizaciji preventivnih ukrepov, v koordinaciji

vseh odgovornih skupin in posameznikov in v sodelovanju z zdravstveno inšpekcijo. V pripravi so kratka navodila za klinične oddelke, ki jih bodo odgovorni higieniki preverjali in dajali predloge za izboljšanje v praksi. Navodila so potrjena na Strokovnem svetu zavoda. Program je dopolnjen tudi za nove lokacije Pediatrične klinike in Nevrološke klinike in za področje Strojnih sistemov (Tehnično vzdrževalna služba)

Koordiniranje obiskov zdravstvene inšpekcije:

Da smo zagotovili prisotnost vseh odgovornih na lokacijah smo koordinirali obiske zdravstvene inšpekcije. Trenutno je osrednja vsebina nadzorov področje neoporečne vode in področje odpadkov in tudi nadzor nad navodili za preprečevanje okužb.

- Od zahtev zdravstvene inšpekcije potekajo aktivnosti za izdelavo shem vodovodnega omrežja in aktivnosti za zamenjavo zbiralnikov za infektivne odpadke.

- Obiski zdravstvene inšpekcije so bili v obliki rednih, izrednih in kontrolnih pregledov, kar pomeni skupaj 115 obiskov v letu 2009.

Aktivnosti v zvezi z Novo gripo:

- V sodelovanju z MZ smo organizirali za UKCL in za primarni nivo zdravstva izobraževanje zdravstvenih delavcev v okviru načrta za pandemijo.

- V okviru UKCL pa smo sodelovali v t.i. kriznem štabu in se skupaj s SPOBO in Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja aktivno vključili v izvedbo izobraževanj zdravstvenih delavcev in sodelavcev v obnovitvi preventivnih ukrepov pred širjenjem pandemske gripe. Sodelovali smo Tudi v organizaciji in izvedbi cepljenja zaposlenih.

- Pripravili smo materiale za izobraževanje po delovnih timih in higieniki na klinikah so izvedli učne delavnice o higieni rok in uporabi varovalnih sredstev.

- Sodelovali smo tudi pri pripravi kriznega načrta, predvsem pri ureditvi javnih poti z dodatno opremo za higieno rok in dodali informacije v obliki plakatov na vsa vstopna mesta v UKCL v sodelovanju vseh vodstvenih kadrov v zdravstveni negi in oskrbi ter pri logistiki preprečevanja prenosa okužb na vhodnih mestih, ki so bila predvidena za sprejem potencialnih pacientov v UKC Ljubljana (tehnološke in komunikacijske izboljšave). Sledili smo potrebam po potrošnih materialih za zdravljenje bolnikov v intenzivnih terapijah. Dodatno smo preverjali usposobljenost kadrov za potrebe intenzivnih terapij in dopolnjevali protokole za primer velikega povečanja pacientov zaradi predvidene pandemske gripe A (H1N1).

- Sodelovali smo v izobraževanju in organiziranju dopolnilnih izobraževanj na temo Nove gripe.

Udeležencev je bilo 2200 v UKCL. Aktivno smo sodelovali tudi v izobraževanju drugih ciljnih skupin po Sloveniji. Ocenjujemo, da smo bili uspešni predvsem v dodatnem motiviranju zaposlenih na temo higiene rok in pravilne uporabe rokavic. V aktivnostih organizacije in izvedbe cepljenja je sodelovalo 40 medicinskih sester, kar pomeni v času cca. 400 delovnih ur.

Sodelovanje v skupinah za Strokovne nadzore v skladu s plani na področju kakovosti:

- Strokovni nadzori, ki potekajo v okviru službe za kakovost vključujejo tudi področje Zdravstvene nege in oskrbe in naša naloga je, da vključujemo tudi nadzor nad higienskimi pravili ravnanja izvajalcev na lokacijah, ugotavljamo prostorske in materialne možnosti varnega delovanja in preprečevanja prenosa okužb. Sodelovali sem na izvedbi strokovnega nadzora na Inštitutu za radiologijo, Ginekološki kliniki in KO za travmatologijo.

Izobraževanje kadrov iz osnov higiene v bolnišnici:

- Redno smo vključeni v izobraževanje kadrov v zdravstveni negi in oskrbi, v uvajanju novo zaposlenih, v izvajanje vaj študentov zdravstvene in medicinske fakultete. V letu 2009 smo preoblikovali program bolnišnične higiene in preprečevanja okužb za diplomirane medicinske sestre in ponovno smo soorganizatorji podiplomskega izobraževanja na MF iz bolnišnične higiene za medicinske sestre, sanitarne inženirje in fizioterapijo, kar je prispevek h kakovosti in varnosti pacientov tudi v UKCL.

Projekt ravnanja z odpadki

- V projektu ravnanja z odpadki smo dopolnili opremo zbiralnih mest s koši na kolesih, hkrati dopolnili plastične zbiralne vreče z modrimi vrečami za zbiranje odpadkov iz zdravstva, ki so nova kategorija odpadkov. Sistemsko ločevanje odpadkov bo dopolnjeno z zbiranjem plastične in papirne embalaže ter odpadkov, ki nastajajo pri izvajanju zdravstvene dejavnosti pa niso

»infektivni« odpadki. Povprečna količina infektivnih odpadkov na pacienta na dan je 2.8 kg, kar je v skladu s podatki univerzitetnih bolnišnic v EU.

- Izpeljali smo učne delavnice na temo Higiene rok, Uporabe varovalnih - sredstev in Ravnanja z odpadki v UKC Ljubljana na vseh Klinikah in oddelkih.

- Delavnice higiene rok in uporabe osebnih varovalnih sredstev se je udeležilo 3164 zdravstvenih delavcev in sodelavcev, delavnic Ravnanja z odpadki v UKC Ljubljana pa 1905. Delavnice so vodili higieniki na Klinikah in Kliničnih oddelkih. Smo v zaključni fazi nabave 430 košev za UKC Ljubljana. Razpis za ustrezno plastično embalažo za infektivne odpadke v skladu z zakonodajo je v pripravi. Plakat s podrobnimi informacijami o ravnanju z odpadki je v pripravi.

Priloga 1: Plakati v UKC Ljubljana ločujemo odpadk;

Samolepilni plakat Higiena rok in samolepilni plakat Razkužimo roke

9. OBVLADOVANJE UPORABE ZDRAVIL IN POTROŠNO

In document 2. ORGANIGRAM STROKOVNEGA VODSTVA UKCL (Strani 126-130)