• Rezultati Niso Bili Najdeni

SVET ZA IZOBRAŽEVANJE

In document 2. ORGANIGRAM STROKOVNEGA VODSTVA UKCL (Strani 96-99)

6. IZOBRAŽEVALNA DEJAVNOST

6.1. SVET ZA IZOBRAŽEVANJE

Svet za izobraževanje je bil ustanovljen v skladu z novim statutom Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) kot posvetovalni organ strokovne direktorice, ki ima v skladu s poslanstvom UKCL naslednje pristojnosti: skrbi za pomen in uravnotežen razvoj poučevanja specialističnih zdravstvenih dejavnosti v državi, skrbi za uvajanje novih metod poučevanja študentov, zdravnikov in ostalih profilov v UKCL ter posredovanje novega znanja in veščin zaposlenim v UKCL in drugim zdravstvenim zavodom,skrbi za izvajanje poučevanja najzahtevnejših zdravstvenih storitev in pedagoških veščin, skrbi za izvajanje tistih ukrepov, ki so potrebni za izvajanje izobraževalne dejavnosti in izvaja in usklajuje nadzor kakovosti izobraževalne dejavnosti UKC Ljubljana.

Svet za izobraževanje sestavljajo: en predstavnik vsake klinike, ki ima v svoji sestavi več organizacijskih enot, dva predstavnika samostojnih klinik in inštitutov, dva predstavnika zdravstvene nege, predstavnik Zdravniške zbornice Slovenije, predstavnik Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, predstavnik Visoke šole za zdravstvo in predstavnik Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

Svet vodi prof.dr.Marko Hawlina, dr.med., z očesne klinike, sestavljajo pa ga še naslednji člani:

prof.dr.Tadej Battelino,dr.med., Pediatrična klinika, doc.dr. Zlatko Fras, dr.med., Zdravniška zbornica Slovenije, prof.dr.Borut Geršak,dr.med., Kirurška klinika, doc.dr.Igor Kopač, dr.dent.med., Stomatološka klinika,

prof.dr.Marko Noč, dr.med., Interna klinika, prof.dr. Živa Novak-Antolič, dr.med., Klinika za ginekologijo in porodništvo, prof.dr.Zvezdan Pirtošek, dr.med., Nevrološka klinika, prof.dr.Irena Hočevar-Boltežar, ORL, akad.prof.dr.Jože Trontelj, dr.med., SAZU,

prof.dr.David B.Vodušek, dr.med., Medicinska fakulteta, doc.dr.Darja Rugelj, Visoka šola za zdravstvo, Alenka Roš, dipl.m.s., Predstavnica medicinske nege in Sandra Naka, prof. zdr. vzg., Predstavnica medicinske nege

Stalno vabljeni člani pa so: Prof.dr.Brigita Drnovšek-Olup, dr.med., strokovna direktorica UKCL, Alenka Krist, viš. m. s., univ. dipl. soc. ped., pomočnica glavne sestre UKC za področje izobraževanja, Prof.dr.Dušan Šuput, dr.med., dekan Medicinske fakultete UL in Prof.dr.France Sevšek, dekan Visoke šole za zdravstvo.

Svet za izobraževanje je pri svojem delu samostojen. Svoje sklepe v obliki Priporočil posreduje strokovni direktorici. Priporočila in zapisnike sej, ki so javna, objavlja tudi na spletni strani UKCL.

http://www.intranet.kclj.si/index.php?m=8&s=0&t=18

Svet za izobraževanje se je v letu 2009 sestal petktrat in obravnaval več vidikov problematike izobraževanja v UKC. Zapisniki sestankov in priporočila so dostopna na Intranetu UKCL. Svet za izobraževanje je ugotavljal, da kljub temu, da so bila priporočila, ki jih je izdelal v letu 2008 poslana v implementacijo predstojnikom klinik, le ta niso bila uresničena. Na zadnji seji z novim vodstvom je bilo izraženo stališče, da bodo priporočila postopoma implementirana, prav tako pa naj bi z novim pravilnikom o znanstveno-raziskovalni dejavnosti zagotovili stabilen vir za ustanovitev Fonda za mlade zdravnike. Na 14. seji je SI obravnaval predlog normativov, ki jih je pripravila delovna skupina MZ pod vodstvom Prof.dr.Bojane Beović . Predlog predvideva razporeditev dela v 10 delovnih enotah v tednu, od katerih je potrebno na sekundarni ravni 2.5 delovni enoti nameniti izobraževanju in izboljšanju kakovosti dela. Na terciarni ravni se ta delež poveča za 30%, kar predstavlja približno 3 delovne enote.

Pri tem je potrebno upoštevati, da ne gre za zmanjšanje prisotnosti ampak za prerazporeditev dela z rutinskega na delo namenjeno izobraževanju in izboljšanju kakovosti, zato je SI s predlogom soglašal.

Prav tako je bilo večkrat obravnavan položaj zdravnikov, ki so v delnem delovnem razmerju z Medicinsko fakulteto, saj so le ti po uveljavitvi novega sistema plač diskriminirani, podobno je s statusom pedagoških medicinskih sester. Skupaj z dekanom MF se je predsednik udeležil sestanka pri predsednici ZZS, da bi skupaj poiskali način za dvig položaja zdravnikov, ki so pedagoški delavci in so nagrajeni glede na kolektivno pogodbo vzgoje in izobraževanja.

Nadaljevale so se delavnice TTT za glavne mentorje, zadnja (deseta) je bila 10.2.2010, doslej se jih je udeležilo že preko 50 udeležencev. V načrtu so podobne delavnice v zvezi z vprašanji medicinske etike.

Svet za izobraževanje je na svoji 16. seji obravnaval tudi vlogo specializantov glede plačljivih tečajev, ki so sestavni del obveznega programa specializacije in zavzel stališče, da bi stroške le teh moral zagotoviti plačnik. V zvezi s tem in ureditvijo drugih perečih zadev je planiran tudi sestanek SI z vodji specializantov. Opozorjeno je bilo tudi, da je na stomatološki kliniki prisoten problem obračunavanja zobnoprotetičnih sredstev pri učenju praktičnega dela, ki ga opravijo študenti medicine za zavarovance ZZZS.

Dne 9.4.2009 je 16. sejo SI obiskal tudi državni sekretar MZ, dr. Ivan Eržen, ki je orisal vizijo ministrstva za zdravje pri razvoju izobraževanja zlasti na terciarni

inštituciji kot je UKC in ob tem izpostavil potrebo po tem, da se izobraževanju nameni večji pomen in v zvezi s tem uveljavi mednarodne kriterije. Izobraževanje je pogoj za dolgoročno zagotavljanje kakovosti oskrbe in varnosti bolnikov in je zato nacionalnega pomena. Zagotovil je podporo ministrstva, da se izobraževanje kot sestavni del delovnih obveznosti, transparentno vključi v strukturo delovnega časa.

Pri tem je podprl priporočila Sveta za izobraževanje. Podprl je tudi načrt ustanovitve Centra za medicinsko simulacijo, ki je planiran v kleti UKCL in bo namenjen edukaciji v več strokah medicine na podiplomskem nivoju. Orisal je tudi potrebo po prilagoditvi izobraževanja zdravstvenih delavcev na Fakulteti za zdravstvo v smislu sprememb, ki jih zahteva Bolonjski sistem študija pri čemer bo potrebno izpeljati akreditacijo učiteljic na dodiplomskem študiju. Eden od problemov, ki ga je omenil je, da se v praktično vseh specialnostih zmanjšuje delež dela z mentorjem in da je nagrajevanje mentorskega dela netransparentno. Predlagal je, da svet za izobraževanje imenuje 3 člansko skupino za stike z MZ, ki je bila nato na predlog sveta v letu 2009 imenovana s strani strokovne direktorice v sestavi: prof. Hawlina, dr. Fras in DMS A.Roš.

O delu sveta za izobraževanje smo poročali v Internem glasilu v obliki intervjuja s predsednikom SI in prof.dr.Živo Novak Antolič, ki je spregovorila o delavnicah TTT, ki jih vodi, ter poročali o obisku državnega sekretarja, dr.Ivana Eržena.

Dne 12.11. se je Svet za izobraževanje na svoji 17.seji sestal z novim vodstvom UKCL. Nova strokovna direktorica in generalni direktor sta pozitivno ocenila dosedanje delo sveta in predlagala, da SI nadaljuje aktivnosti v začrtani smeri ter izmed obsežnega dela in pripravljenih priporočil določi prioritete, ki bi jih udejanili v letu 2010, kar je svet sprejel na znanje.

In document 2. ORGANIGRAM STROKOVNEGA VODSTVA UKCL (Strani 96-99)