• Rezultati Niso Bili Najdeni

3.2 METODA RAZISKOVANJA IN RAZISKOVALNI PRISTOP

3.2.2 OPIS VZORCA

V raziskavo je bilo vključenih 6 učencev četrtega razreda primestne osnovne šole. Vsi učenci so rojeni leta 2010. Vzorec je namenski, saj so bili učenci izbrani po vnaprej določenem kriteriju. Učenci, vključeni v raziskavo, so morali biti prepoznani kot učenci s specifičnimi težavami na področju branja. Razdeljeni so bili v dve skupini, in sicer trije učenci v eksperimentalno (v nadaljevanju ES) in trije učenci v kontrolno skupino (v nadaljevanju KS).

Učenci ES so bili deležni programa vodenega branja, medtem ko so bili učenci KS deležni le začetnega in končnega preverjanja bralnih sposobnosti ter spretnosti. Učence ES in KS je izbrala šolska svetovalna služba v sodelovanju z učiteljicami. Učenci so prihajali iz dveh oddelkov četrtega razreda. ES so sestavljali trije učenci, KS pa en učenec in dve učenki. Starši vseh otrok so podpisali soglasja za sodelovanje učencev v raziskavi. Z namenom zagotavljanja anonimnosti podatkov in pridobljenih rezultatov so vsa imena izmišljena.

63

Graf 1: Sestava vzorca učencev eksperimentalne in kontrolne skupine

3.2.1.1 Učenci eksperimentalne skupine

V eksperimentalno skupino smo vključili tri učence s specifičnimi učnimi težavami na področju branja. Šolska svetovalna služba je skupaj z učiteljicami ocenila, da je glede na njihove težave smiselno, da jih vključimo v program vodenega branja in jim tako nudimo pomoč, ki jo potrebujejo.

Predstavitev učencev

- Tim

Tim obiskuje četrti razred redne osnovne šole. Ob prvi izvedbi testiranja je bil star 9 let in 5 mesecev. Živi z mamo, očetom in mlajšim bratom. Timovo močno področje je ustvarjanje, zato izstopa pri pouku likovne umetnosti. Trenutno je opredeljen kot učenec z učnimi težavami, zato je deležen prilagajanja metod in oblik dela, vključen je v dopolnilni pouk in v obliko individualne oziroma skupinske pomoči. Kljub priporočilom strokovnjakov učenčevi starši ne želijo vložiti zahteve za uvedbo postopka usmerjanja. Pri šolskem delu je učenec dokaj povprečno učno uspešen. V 3. razredu je bila njegova zaključna ocena pri slovenščini dobro (3). Njegovo uspešnost ovirajo specifične težave na področju branja, matematike (težave na področju številskih predstav, računanja, zaporedij, matematičnega mišljenja) in pozornosti. Ima slabo razvite delovne navade, kar negativno vpliva na domače delo (opravljanje domačih nalog, treningov branja ipd.) in opravljanje šolskih obveznosti, ki jih pogosto pozablja. Pred učiteljico in sošolci učenec deluje samozavestno, rad je v središču pozornosti in veliko mu pomeni, če ga učiteljica pohvali. V odnosu z vrstniki ga ovirajo težave na področju socialnih spretnosti, saj si učenec želi pozornosti s strani sovrstnikov, a jo skuša pridobiti na neustrezen način – z nastopaškim in klovnovskim vedenjem. Vrstniki ga zato ne sprejemajo oziroma si ne želijo stikov z njim. Učenec težko prizna, da nečesa ne zna oziroma ne zmore. Pogosto si izmišljuje stvari oziroma se zlaže, zato da ne bi okrnil svoje podobe pred ostalimi.

Aljaž Tim Rok Hana

Lucija Anže

Vzorec

EKSPERIMENTALNA SKUPINA

KONTROLNA SKUPINA

64 - Rok

Rok obiskuje četrti razred redne osnovne šole. Ob prvi izvedbi testiranja je bil star 9 let in 3 mesece. Je edini otrok v družini. Živi z mamo in očetom. Rok je prizadeven in skrben učenec, ki redno opravlja svoje šolske obveznosti ter se trudi po svojih najboljših močeh. Njegovi močni področji sta šport in likovno ustvarjanje. Trenutno je opredeljen kot učenec z učnimi težavami, zato je deležen prilagajanja metod in oblik dela, vključen je v dopolnilni pouk in v obliko individualne oziroma skupinske pomoči. Pri šolskem delu je učenec povprečno učno uspešen.

V 3. razredu je bila njegova zaključna ocena pri slovenščini dobro (3). Njegovo uspešnost ovirajo specifične težave na področju branja, pisanja (napake pri zapisu, skromno izražanje), matematike (težave z razumevanjem navodil, besedilnih nalog, računanjem in računskimi procesi) in pozornosti. Skromna je tudi splošna poučenost, kar se kaže pri predmetu spoznavanje okolja. Pri pouku redko sodeluje in se drži bolj v ozadju. Ob prisotnosti učitelja je miren in ubogljiv, med odmori in v stiku z vrstniki pa se razživi. Vrstniki ga dobro sprejemajo in si želijo stikov z njim.

- Aljaž

Aljaž obiskuje četrti razred redne osnovne šole. Ob prvi izvedbi testiranja je bil star 9 let in 7 mesecev. Živi z mamo, očetom in mlajšo sestrico. Aljaž je skrben in prizadeven učenec, ki redno opravlja svoje šolske obveznosti. Uspeh mu veliko pomeni, zato se trudi po svojih najboljših močeh, da doseže čim boljše rezultate. Uspešen je na področju športa, likovnega ustvarjanja in pri matematiki. Trenutno je opredeljen kot učenec s specifičnimi učnimi težavami, zato je deležen prilagajanja metod in oblik dela, vključen je v dopolnilni pouk in v obliko individualne oziroma skupinske pomoči. Pri šolskem delu je učenec povprečno učno uspešen. V 3. razredu je bila njegova zaključna ocena pri slovenščini prav dobro (4). Njegovo uspešnost ovirajo specifične težave na področju branja, pisanja (specifične napake pri zapisu besed) in pozornosti. Ko je prepričan o svojem znanju, se rad pokaže in dokaže pred drugimi.

Večino časa pa pri pouku ne sodeluje in se drži bolj v ozadju. To je posledica strahu pred neuspehom, saj doživlja čustvene stiske v primeru neznanja. Med vrstniki je kljub želji po dokazovanju dobro sprejet.

3.2.1.2 Učenci kontrolne skupine

V kontrolno skupino smo vključili enega učenca in dve učenki s specifičnimi učnimi težavami.

Predstavitev učencev

- Anže

Anže obiskuje četrti razred redne osnovne šole. Ob prvi izvedbi testiranja je bil star 9 let in 4 mesece. Živi z mamo, očetom in starejšima sestrama. Njegovo močno področje je šport.

Trenutno je opredeljen kot učenec z učnimi težavami, zato je deležen prilagajanja metod in oblik dela, vključen je v dopolnilni pouk in v obliko individualne oziroma skupinske pomoči.

Pri šolskem delu je dokaj povprečno učno uspešen. V 3. razredu je bila njegova zaključna ocena pri slovenščini dobro (3). Njegovo uspešnost ovirajo specifične težave na področju branja in

65

pisanja ter težave na področju pozornosti in koncentracije. Ima slabše razvite delovne in učne navade, kar se kaže v neopravljanju domačih in šolskih obveznosti. Kljub temu pa izkazuje željo po uspehu in doseganju napredka ter se ob ustrezni pomoči in podpori maksimalno potrudi za doseganje čim boljših rezultatov. Je tih in skromen deček, ki se tako pri pouku kot med vrstniki drži bolj v ozadju.

- Lucija

Lucija obiskuje četrti razred redne osnovne šole. Ob prvi izvedbi testiranja je bila stara 9 let in 6 mesecev. Živi z mamo, očetom in mlajšim bratom. Je skrbna in prizadevna učenka, ki redno opravlja svoje šolske obveznosti. Za šolsko delo je motivirana in se trudi po svojih najboljših močeh, da dosega čim boljše rezultate. Njeno močno področje je likovno ustvarjanje. Trenutno je opredeljena kot učenka z učnimi težavami, zato je deležna prilagajanje metod in oblik dela, vključena je v dopolnilni pouk in v obliko individualne oziroma skupinske pomoči. Pri šolskem delu je povprečno učno uspešna. V 3. razredu je bila njena zaključna ocena pri slovenščini dobro (3). Njeno uspešnost ovirajo specifične težave na področju branja, pisanja in matematike (težave na področju številskih predstav, zaporedij, razumevanja besedilnih nalog) ter težave na področju pozornosti in pomnjenja (težave s kratkoročnim spominom). Učenka deluje samozavestno, prepričana je o svojem znanju in uspešnosti pri reševanju nalog, a se velikokrat izpostavi ravno obratno. Rada se dokazuje pred učitelji in vrstniki ter si želi njihovih potrditev in pohval. Med vrstniki je dobro sprejeta in si želijo stika z njo.

- Hana

Hana obiskuje četrti razred redne osnovne šole. Ob prvi izvedbi testiranja je bila stara 9 let in 3 mesece. Je edini otrok v družini. Hana živi pri mami, saj sta starša ločena. Z očetom vzdržuje redne stike. Oba starša sta skrbna in učenki nudita vso potrebno pomoč ter podporo, kar se odraža na njenem učnem uspehu. Učenka je skrbna, prizadevna in redno opravlja svoje šolske obveznosti. Njeni močni področji sta glasba in likovno ustvarjanje. Trenutno je opredeljena kot učenka z učnimi težavami, zato je deležna prilagajanja metod in oblik dela, vključena je v dopolnilni pouk in v obliko individualne oziroma skupinske pomoči. Pri šolskem delu je povprečno učno uspešna. V 3. razredu je bila njena zaključna ocena pri slovenščini dobro (3).

Njeno uspešnost ovirajo specifične težave na področju branja, pisanja, matematike (težave pri računanju, računskih procesih, z zaporedji in razumevanjem besedilnih nalog) in pomnjenja (težave s kratkoročnim in dolgoročnim spominom). Učenka potrebuje veliko vaje in časa, da snov usvoji, zaradi težav s pomnjenjem pa naučeno hitro pozabi. Pri izkazovanju svojega znanja je negotova in se pri pouku drži bolj v ozadju. Med vrstniki je dobro sprejeta, a kljub temu tesnejše stike vzpostavlja z redkimi.